- Aardbei - Fragaria
- Ananaskers - Physalis pruinosa
- Aubergine - Solanum melongena
- Boekweit - Fagopyrum esculentum
- Courgette - Curcubita pepo
- Haver - Avena
- Kiwano - Cucumis metuliferus
- Komkommer - Cucumis sativus
- Maïs - Zea mays
- Meloen - Cucumis melo
- Muismeloen - Melothria scabra
- Okra - Abelmoschus esculentus
- Paprika - Capsicum annuum
- Peper - Capsicum
- Pepino - Solanum muricatum
- Pompoen - Cucurbita
- Rogge - Secale cereale
- Sopropo - Momordica charantia
- Tarwe - Triticum
- Teff - Eragrostis tef
- Tomaat - Solanum lycopersicum
- Tomatillo - Physalis philadelphica
- Watermeloen - Citrullus lanatus
Lijst met vruchtgewassen moestuin
Ga snel naar...
Welke vruchtgewassen zijn er? Vruchtgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor vruchtgewassen of vruchtgroenten kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Veel vruchtgewassen moeten worden bestoven om vruchten te maken, anders vallen de niet (goed) bestoven bloemetjes van de plant af. Dit geldt overigens niet voor alle vruchtgewassen of vruchtgroenten.
Lijst met vruchtgewassen moestuin
Hieronder een volledige vruchtgewassen lijst met alle namen van vruchtgewassen in de moestuin, en die dus meedraaien in de wisselteelt.
Wat hebben vruchtgewassen nodig?
Heb je vruchtgewassen in de moestuin, dan is een doosje kaliumrijke mestkorrels zeker niet overbodig. Vruchtgewassen produceren groenten of fruit, vruchten dus, en vruchten ontstaan vanuit bloemetjes. Bij veel vruchtgewassen kan je achter de bloem een klein vruchtbeginsel zien. Andere vruchten ontstaan vanuit het hart van de bloem.
Veel vruchtgewassen moeten worden bestoven omdat het bloemetje anders afvalt. Sommige vruchtgewassen -zoals komkommer- doen het zonder bestuiving ook goed. Vaak doen insecten het bestuiven voor je, maar bij sommige planten moet je dit zelf doen.
Welke vruchtgewassen zijn er?
- Gemaakt: 19-03-2020
- Bijgewerkt: 30-01-2023
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Wat is wisselteelt?
Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder..
Wat is combinatieteelt?
Combinatieteelt is een teeltwijze waarbij je sommige planten bewust bij elkaar zet en anderen juist niet. Het doel is om je planten elkaar te laten versterken. Dat doe je bijvoorbeeld doordat de e..
Lijst met koolsoorten moestuin
Koolgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor koolgewassen of koolsoorten kenmerkend dat ze nogal kolossaal kunnen groeien. Hierdoor hebben koolsoorten in d..
Lijst met bladgewassen moestuin
Bladgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor bladgewassen of bladgroenten kenmerkend dat ze veel stikstof nodig hebben. Stikstof bevordert namelijk de aanm..
Lijst met wortelgewassen moestuin
Wortelgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor knol- en wortelgewassen kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Dit helpt onder andere bij de on..
Lijst met peulgewassen moestuin
Peulgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor peulgewassen kenmerkend dat ze peulvruchten maken en goed op een arme grond kunnen groeien. Niet alle planten ..
Stekken maken van takken
Hoe maak je stekken van takken? Vooral meerjarige planten zoals fruitbomen en -struiken laten zich makkelijk stekken via takken. Je neemt een stuk van een tak en zet deze op water of in een potje ..
Stekken door afleggen
Hoe maak je afleggers? Sommige planten zijn lastig te stekken. Bijvoorbeeld omdat ze traag groeien en omdat de takken niet op eigen kracht kunnen wortelen. In dat geval is het maken van afleggers ..
Lijst met uiensoorten moestuin
Uiensoorten zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor uiensoorten of koolsoorten kenmerkend dat ze vatbaar zijn voor aaltjes. Om die reden wordt het aangeraden om ui..
Peperplant overwinteren
Wil je een peperplant overwinteren? Sommige pepersoorten zijn erg bijzonder. De zaden zijn moeilijk te krijgen, je plant is bijzonder productief of je wilt gewoon niet ieder jaar opnieuw zaaien. G..