blog category banner

Wisselteelt

Jouw plantjes halen stofjes uit de grond, of verspreiden soms schimmels en ziektes onder elkaar. Daarom kweek je ze liever niet direct voor of na elkaar. Je wacht even tot de voeding is aangevuld, en kweekt ondertussen eerst iets anders. Met wisselteelt (of gewasrotatie) verdeel je keukenplanten in groepjes, die je goed voor of na elkaar kunt kweken.


Lijst met aardappelen moestuin

Aardappelen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor aardappelen kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Eigenlijk zijn aardappelen ook gewoon wortel- e..

Lijst met bladgewassen moestuin

Bladgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor bladgewassen of bladgroenten kenmerkend dat ze veel stikstof nodig hebben. Stikstof bevordert namelijk de aanm..

Lijst met koolsoorten moestuin

Koolgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor koolgewassen of koolsoorten kenmerkend dat ze nogal kolossaal kunnen groeien. Hierdoor hebben koolsoorten in d..

Lijst met peulgewassen moestuin

Peulgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor peulgewassen kenmerkend dat ze peulvruchten maken en goed op een arme grond kunnen groeien. Niet alle planten ..

Lijst met uiensoorten moestuin

Uiensoorten zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor uiensoorten of koolsoorten kenmerkend dat ze vatbaar zijn voor aaltjes. Om die reden wordt het aangeraden om ui..

Lijst met vruchtgewassen moestuin

Vruchtgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor vruchtgewassen of vruchtgroenten kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Veel vruchtgewassen moe..

Lijst met wortelgewassen moestuin

Wortelgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor knol- en wortelgewassen kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Dit helpt onder andere bij de on..

Wat is wisselteelt?

Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder..

1 - 8 van 8 (1 pagina's)

Nieuwe planten...

Zoete chili-saus van eigen pepers

Pepers halen we met bakken uit de tuin, zo veel, maar wat kun je ermee doen? We maken er (zoete) chilisaus van! Je ogen kunnen gaan branden tijdens het koken, maar je krijgt een heerlijke zoetpittige saus. Gebruik je favoriete pepers en volg het recept!

Pepers inmaken in zuur

Als je veel pepers hebt geoogst, kan je ze inmaken in zuur. Ze blijven dan extra lang houdbaar! Hier lees je hoe je dat doet. Gebruik pepers, samen met eventueel wat andere ingrediënten, uit je eigen moestuin. De ingemaakte pepers zijn rauw te gebruiken, of te verwerken in andere recepten.

Tomatensaus maken voor pizzabodems

Wij oogsten soms hele emmers vol met tomaten. Wat doe je ermee? Nou, je maakt er tomatensaus van! Hier lees je precies hoe je dat doet. Werk de checklist met benodigdheden af en ga direct zelf aan de slag.

Bloemen herkennen: van welk plantje zijn deze bloemen?

Heb je bloeiende planten in je moestuin staan, maar weet je niet welke planten dat zijn? Misschien herken je de bloemen dan wel van de foto's hieronder. Kijk, voel en ruik goed, zonder de plant eerst te proeven als je nog niet weet wat het is natuurlijk. Het is niet altijd direct duidelijk, maar de bloemen van een plant geven je meestal erg veel hints!