Betere drainage moestuin
Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Oo..
Voor je moestuin heb je grond nodig. Of je nu een moestuin op kleigrond hebt, potgrond in moestuinbakken kiest of de tuin ophoogt met tuinaarde. De grond bepaalt wat je allemaal wel of juist niet kunt kweken! De grond is dus erg belangrijk voor jouw keukenplanten, net als het bemesten of gebruiken van compost.
Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Oo..
Fosfor zorgt in de basis voor een goede energievoorziening bij de plant. Zo draagt fosfor bij aan de groei van de wortels. Ook de ontwikkeling van sterke bloem- en bladknoppen wordt voornamelijk d..
Kalium versterkt de wortels van je planten. Het draagt bij aan de algehele weerstand van je planten tegen schimmels, ziektes en plagen. Zo zijn je planten minder vatbaar voor extreme (hoge of lage..
Kalk verbetert de bodemstructuur. Ook maakt kalk de bodem minder zuur, waardoor voedingsstoffen door sommige planten beter worden opgenomen. Kalk is niet geschikt voor planten die van een zure gro..
Het gebruiken van (gedroogde) koemestkorrels voor je moestuin kan veel voordelen hebben. Ze worden vaak gestrooid op gazons maar zijn ook heel geschikt voor de grond waar je groenten en fruit op k..
Wat groeit goed op kleigrond in de moestuin? Klei is een lastige, dikke grondsoort die lang nat blijft na een bui. Het is ook een voedzame en goed vochthoudende grond, waar sommige planten graag o..
Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. ..
Stikstof bevordert de aanmaak en ontwikkeling van het blad van planten. Veel stikstof zorgt voor bossige planten met veel blad en grotere bladstelen en stengels. Te weinig stikstof zorgt voor een ..
Moet je plant ergens anders heen, of heeft deze een grotere pot nodig? Het gebeurt mij soms nog steeds. Achteraf blijkt die ene bessenstruik toch niet zo gelukkig te staan en dan graaf ik deze toc..
Wat gebruik je om te mulchen? Waarom zou je mulchen, en wat is mulchen precies? Mulch is een laag organisch materiaal afkomstig van planten, op de grond in je (moes)tuin. Mulchen is het toevoegen ..
Een moestuin kan niet zonder mest. Je gaat op zoek en komt veel meststoffen tegen. Op de verpakking staat "NPK" maar wat is NPK mest eigenlijk? En wat is de beste mest voor je moestuin? Je planten..
Wat is vermiculiet en wat is perliet? Wanneer gebruik je het een of juist het andere? Vermiculiet en perliet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt ze op dezelfde manieren gebruiken. Toc..
Hoeveel water heeft je moestuin nodig? Dat hangt heel erg af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld of je zandgrond of kleigrond hebt en welke planten je hebt staan. Op zandgrond geef je vaker water ..
Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..
Wil je zelf compost maken voor je moestuin? Het zelf maken van compost is makkelijk, maar lang niet alles kan even goed composteren. Wat je gebruikt om compost te maken bepaalt ook waarvoor je het..
Hoe verbeter je de zuurtegraad? Meten is weten, je hebt een pH-meter nodig om de zuurtegraad van de bodem te achterhalen. Is de zuurtegraad niet goed voor je planten, dan groeien ze misschien niet..
Pepers halen we met bakken uit de tuin, zo veel, maar wat kun je ermee doen? We maken er (zoete) chilisaus van! Je ogen kunnen gaan branden tijdens het koken, maar je krijgt een heerlijke zoetpittige saus. Gebruik je favoriete pepers en volg het recept!
Als je veel pepers hebt geoogst, kan je ze inmaken in zuur. Ze blijven dan extra lang houdbaar! Hier lees je hoe je dat doet. Gebruik pepers, samen met eventueel wat andere ingrediënten, uit je eigen moestuin. De ingemaakte pepers zijn rauw te gebruiken, of te verwerken in andere recepten.
Wij oogsten soms hele emmers vol met tomaten. Wat doe je ermee? Nou, je maakt er tomatensaus van! Hier lees je precies hoe je dat doet. Werk de checklist met benodigdheden af en ga direct zelf aan de slag.
Heb je bloeiende planten in je moestuin staan, maar weet je niet welke planten dat zijn? Misschien herken je de bloemen dan wel van de foto's hieronder. Kijk, voel en ruik goed, zonder de plant eerst te proeven als je nog niet weet wat het is natuurlijk. Het is niet altijd direct duidelijk, maar de bloemen van een plant geven je meestal erg veel hints!