blog category banner

Standplaats en zon

De zaaikalender staat vol adviezen voor jouw keukenplanten. Ook voor de hoeveelheid zonlicht die jouw plantje nodig heeft. Door het juiste plekje te kiezen kweek je blije planten. Rond half maart en rond eind september heeft een dag exact 12 uren daglicht (zonsopkomst tot zonsondergang). Je kunt op deze momenten goed kijken hoeveel zon jouw plekje krijgt.

Het aantal uren direct zonlicht hieronder, geldt voor een dag met 12 uren daglicht.

  • volle zon pictogram Volle zon - Er schijnt meer dan 9 uren direct zonlicht, of driekwart van de dag.
  • halfschaduw pictogram Halfschaduw - Er schijnt ongeveer 6 uren direct zonlicht, of een halve dag.
  • schaduwrijk pictogram Schaduwrijk - Er schijnt minder dan 4 uren direct zonlicht, of een derde van de dag.
  • schaduw pictogram Schaduw - Er schijnt maximaal 1 uurtje of zelfs helemaal geen direct zonlicht.

Halfschaduw als standplaats

De halfschaduw is een matig plekje in je moestuin. Je plant staat hier soms in de schaduw maar krijgt ook wat zon. De grond op dit plekje droogt snel op als er zon staat. Je kunt last krijgen van ..

Schaduw als standplaats

De schaduw is een plekje waar weinig planten groeien in je moestuin. Je plant krijgt hier bijna of helemaal geen zon. De grond op dit plekje blijft lang nat na regen of het geven van water. Er zij..

Schaduwrijk als standplaats

Een schaduwrijk plekje in je moestuin blijft koel en vochtig. Je plant krijgt hier weinig zonlicht. De grond op dit plekje blijft veel langer nat na regen of het geven van water. Er zijn veel slak..

Volle zon als standplaats

De volle zon is een warme, droge en lichte standplaats in je moestuin. Je plant krijgt hier veel zonlicht. De grond op dit plekje droogt sneller op. Er zijn minder slakken en het is er warmer dan ..

1 - 4 van 4 (1 pagina's)

Nieuwe planten...

Groenbemesters gebruiken

Wat zijn groenbemesters en waarom wil je groenbemesters zaaien? Een groenbemester zaaien we om de bodem te verbeteren, voedzamer te maken en zelfs om onkruid te drukken. Groenbemesters hebben bijzondere en mooie voordelen voor je moestuin en voor de biodiversiteit, waarbij je de grond niet kaal en leeg hoeft te laten.

Olie en notenpasta maken

Maak zelf zonnebloemolie, hazelnootpasta, pindakaas, walnootolie en nog veel meer. Met gebruik van een oliepers of keukenmachine kan je direct aan de slag. Olie pers je zelf uit noten, pitten en zaden die je uit de moestuin haalt.

Sweet chili-sauce maken

Pepers halen we met bakken uit de tuin, zo veel, maar wat kun je ermee doen? We maken er (zoete) chilisaus van! Een heerlijke saus die je voor allerlei gerechten kunt gebruiken. Let goed op, want je ogen kunnen gaan branden tijdens het koken. Je krijgt een heerlijke zoethete saus. Gebruik je favoriete pepers (gedoseerd) en volg het recept!

Pepers inmaken in zuur

Als je veel pepers hebt geoogst, kan je ze inmaken in zuur. Ze blijven dan extra lang houdbaar! Hier lees je hoe je dat doet. Gebruik pepers, samen met eventueel wat andere ingrediënten, uit je eigen moestuin. De ingemaakte pepers zijn rauw te gebruiken, of te verwerken in andere recepten.