Standplaats en zon

De zaaikalender staat vol adviezen voor jouw keukenplanten. Ook voor de hoeveelheid zonlicht die jouw plantje nodig heeft. Door het juiste plekje te kiezen kweek je blije planten. Rond half maart en rond eind september heeft een dag exact 12 uren daglicht (zonsopkomst tot zonsondergang). Je kunt op deze momenten goed kijken hoeveel zon jouw plekje krijgt.

Het aantal uren direct zonlicht hieronder, geldt voor een dag met 12 uren daglicht.

  • volle zon pictogram Volle zon - Er schijnt meer dan 9 uren direct zonlicht, of driekwart van de dag.
  • halfschaduw pictogram Halfschaduw - Er schijnt ongeveer 6 uren direct zonlicht, of een halve dag.
  • schaduwrijk pictogram Schaduwrijk - Er schijnt minder dan 4 uren direct zonlicht, of een derde van de dag.
  • schaduw pictogram Schaduw - Er schijnt maximaal 1 uurtje of zelfs helemaal geen direct zonlicht.

Halfschaduw als standplaats

De halfschaduw is een matig plekje in je moestuin. Je plant staat hier soms in de schaduw maar krijgt ook wat zon. De grond op dit plekje droogt snel op als er zon staat. Je kunt last krijgen van ..

Schaduw als standplaats

De schaduw is een plekje waar weinig planten groeien in je moestuin. Je plant krijgt hier bijna of helemaal geen zon. De grond op dit plekje blijft lang nat na regen of het geven van water. Er zij..

Schaduwrijk als standplaats

Een schaduwrijk plekje in je moestuin blijft koel en vochtig. Je plant krijgt hier weinig zonlicht. De grond op dit plekje blijft veel langer nat na regen of het geven van water. Er zijn veel slak..

Volle zon als standplaats

De volle zon is een warme, droge en lichte standplaats in je moestuin. Je plant krijgt hier veel zonlicht. De grond op dit plekje droogt sneller op. Er zijn minder slakken en het is er warmer dan ..

1 - 4 van 4 (1 pagina's)

Nieuwe planten...

Zoete aardappel kiemen met video

Hoe plant je een zoete aardappel? Wanneer kan je het beste zoete aardappelen planten? Deze korte video laat je alle stappen zien van het kiemen van de zoete aardappel. Dit kan al met een zoete aar..

Stevia zaaien met video

Hoe zaai je stevia? Wanneer kan je het beste stevia zaaien? Bekijk de video en het stappenplan eronder voor alle stappen. Met een korte video zie je hoe je stevia kunt zaaien. Je begint direct met..

Sjalot planten en zaaien met video

Hoe en wanneer kan je sjalotten planten, en kan je ook sjalotten zaaien? Met deze korte video doorlopen we alle stappen, voor het planten en voor het zaaien van sjalotten. Sjalotten planten is de ..

Lavendel zaaien met video

Hoe zaai je lavendel en wanneer kan je lavendel zaaien? Met een korte video laten we zien hoe we hier zelf lavendel zaaien. Lavendel doet er lang over om te ontkiemen. Je hebt dus wel wat geduld n..