- Barbarakruid - Barbarea
- Bimi - Brassica oleracea var. cymosa
- Bloemkool - Brassica oleracea var. botrytis
- Boerenkool - Brassica oleracea var. sabellica
- Boerenkoolspruitjes - Brassica oleracea
- Broccoletto - Brassica rapa var. cymosa
- Broccoli - Brassica oleracea var. italica
- Koolrabi - Brassica oleracea var. gongylodes
- Paksoi - Brassica rapa subsp. chinensis
- Palmkool - Brassica oleracea var. palmifolia
- Rode kool - Brassica oleracea var. capitata rubra
- Romanesco - Brassica oleracea var. botrytis Romanesco
- Spitskool - Brassica oleracea var. capitata alba conica
- Spruitjes - Brassica oleracea var. gemmifera
- Tatsoi - Brassica rapa subsp. narinosa
- Witte kool - Brassica oleracea var. capitata alba
- Zeekool - Crambe maritima
Lijst met koolsoorten moestuin
Ga snel naar...
Welke koolgewassen zijn er? Koolgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt. Het is voor koolgewassen kenmerkend dat ze nogal kolossaal kunnen groeien. Hierdoor hebben koolgewassen een buitengewoon grote behoefte aan een voedzame grond en een sterke bemesting. Koolgewassen zijn kruisbloemigen en bestaan uit veel verschillende soorten.
Lijst met koolsoorten moestuin
Hieronder een volledige koolsoorten lijst met alle namen van koolsoorten in de moestuin, en die dus meedraaien in de wisselteelt.
Wat hebben koolgewassen nodig?
Heb je koolsoorten in de moestuin, dan nemen deze bijna altijd veel ruimte in. Zo kan een bloemkool wel een meter breed worden. Alle koolsoorten gebruiken veel voeding. Het is dus nodig om koolgewassen de sterke bemesting te geven die zij nodig hebben. Bij droogte kunnen koolsoorten in de moestuin ook grote hoeveelheden water verbruiken. Koolsoorten zijn aantrekkelijk voor vlinders zoals het koolwitje. Deze leggen eitjes op of onder het blad. Rupsen uit deze eitjes kunnen hele planten kaalvreten. Koolgewassen worden daarom vaak onder insectengaas gekweekt.
Welke koolgewassen zijn er?
- Gemaakt: 18-03-2020
- Bijgewerkt: 05-02-2023
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Wat is wisselteelt?
Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder..
Wat is combinatieteelt?
Combinatieteelt is een teeltwijze waarbij je sommige planten bewust bij elkaar zet en anderen juist niet. Het doel is om je planten elkaar te laten versterken. Dat doe je bijvoorbeeld doordat de e..
Lijst met bladgewassen moestuin
Bladgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor bladgewassen of bladgroenten kenmerkend dat ze veel stikstof nodig hebben. Stikstof bevordert namelijk de aanm..
Lijst met vruchtgewassen moestuin
Vruchtgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor vruchtgewassen of vruchtgroenten kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Veel vruchtgewassen moe..
Lijst met wortelgewassen moestuin
Wortelgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor knol- en wortelgewassen kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Dit helpt onder andere bij de on..
Lijst met aardappelen moestuin
Aardappelen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor aardappelen kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Eigenlijk zijn aardappelen ook gewoon wortel- e..
Lijst met peulgewassen moestuin
Peulgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor peulgewassen kenmerkend dat ze peulvruchten maken en goed op een arme grond kunnen groeien. Niet alle planten ..
Wat is NPK mest?
Een moestuin kan niet zonder mest. Je gaat op zoek en komt veel meststoffen tegen. Op de verpakking staat "NPK" maar wat is NPK mest eigenlijk? En wat is de beste mest voor je moestuin? Je planten..
Zelf saffraan planten
Hoe kan je zelf thuis saffraan planten? Saffraan komt van de saffraankrokus en die bloeit in de herfst. Het kweken van saffraan is ontzettend makkelijk, maar de oogst is arbeidsintensief en het zo..