Kropsla

Lactuca

Minimale plantafstand (cm): 20
Minimale worteldiepte (cm): 15

Afbeeldingen:

keukenplanten kropsla zaden keukenplanten kropsla zaailingen keukenplanten jonge kropsla planten keukenplanten kropsla plantjes keukenplanten kropsla volwassen planten keukenplanten kropsla volgroeide kroppen

 

halfschaduw
matig vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender kropsla

Variëteiten

Onder kropsla vallen veel verschillende soorten sla. Ijsbergsla, botersla en de zogenoemde Lollo Rosso groeien allemaal in dikke kroppen en vallen onder kropsla. Sommige soorten zijn iets zoeter (ijsbergsla), bitterder (krulsla), knapperiger (ijsbergsla) of juist zachter (botersla). Het verschil tussen al deze soorten zit dan vooral in de smaak en structuur en de kleur van het blad. Ook eikenbladsla valt onder het zelfde soort "Lactuca sativa" maar maakt een minder stevige krop. Het blad dat op het blad van een eikenboom lijkt groeit losjes en kan gedurende een langere periode steeds een beetje geplukt worden. Eikenbladsla wordt hierom ook wel pluksla genoemd.

Vermeerderen

Kropsla zijn hele kleine zaadjes en de kiemplantjes hiervan zijn ook erg klein. Daarom is het handiger om kropsla te zaaien in potjes als je ze voorzaait. Per potje gewoon 2 à 3 zaadjes en dan de beste laten staan. Nog beter is om te wachten tot de juiste zaaitijd om kropsla buiten te zaaien. In dit geval zaai je 2 à 3 zaadjes en laat je ook weer de beste staan. Kropsla ontkiemt èn groeit het beste als de temperatuur zo rond de 15 graden celcius ligt. Is het kouder? Dan kiemt de sla trager en is het heel erg warm dan gaat het blad zeer snel hangen. Kropsla groeit verder heel snel en kan meerdere keren per jaar worden gezaaid. Wat belangrijker is bij het zaaien is dat je de zaden niet bedekt met een dikke laag aarde. Wel is het goed om er fijne aarde of zand overheen te strooien. Kropsla heeft direct na het kiemen licht nodig, of de plantjes doen het gewoon niet. In een ander geval kunnen de plantjes ook heel snel erg lang worden en vallen zij om. Het beste resultaat wordt behaald bij kropsla zaadjes direct op de aarde, zonder dekgrond (laagje aarde over de zaden).

Verzorging

Basis
Kropsla is, zeker voor beginners, een makkelijk te kweken plantje. Of je nu één krop neerzet, of een heel veld met kroppen, kropsla komt altijd wel ergens van pas. In een salade, op een broodje gezond, etc. Het is dus altijd leuk om kropsla in de tuin te hebben, en gelukkig kan dit ook (bijna) altijd. Als je een kas hebt is kropsla het hele jaar door te kweken. Bij temperaturen rond de 15 graden celcius groeit deze het beste, bij zomerse hitte doet de plant het minder goed. Je kunt kropsla in potten of bakken kweken, maar ook in de volle grond. Zet de planten vooral op een plekje in de halfschaduw als de planten door de zomer heen groeien. In het voorjaar volstaat een plekje in de volle zon ook, maar let dan bij zonnig weer heel goed op uitdroging en geef regelmatig water.

Bodem
Kropsla mag zeker niet uitdrogen. De bodem dient dus licht tot matig vochtig te blijven, en niet drijfnat natuurlijk. Kropsla maakt relatief weinig wortels en een grote krop in verhouding. Ondanks dit gegeven heeft kropsla veel baat bij een voedzame en doorlaatbare bodem. Voeg compost en organisch materiaal toe aan de bodem om de structuur te verbeteren en de bodem enigszins voedzamer te maken. Zeker op zanderige grondsoorten is het toevoegen van extra compost aan te raden. Op kleigrond is vooral het toevoegen van brekerzand erg handig, om de grote klonten op te breken in kleinere en hapklare stukjes (voor de wortels van de kropsla dan).

Voeding
Veel voeding is belangrijk voor het kweken van kropsla. Hoewel de meeste grondsoorten best voldoen, is het verstandig om wat extra's te geven. Vooral stikstof is erg belangrijk. Zoals bij alle bladgewassen, gebruikt kropsla veel stikstof om groen aan te maken en groot blad te vormen. Maar ook andere mestvoeding is verstandig om te geven, zoals een organische moes- en kruidentuin meststof (voor algemeen gebruik), in combinatie met een stikstofrijke meststof. Volg vooral de instructies op de verpakking, indien beschikbaar speciale instructies voor bladgewassen.

Zelf ben ik heel erg tevreden over Culvita plantenvoeding. Ik merk namelijk echt dat mijn planten er beter van gaan groeien. Hoe dat is in verhouding tot andere merken weet ik niet, ik ben niet anders gewend. Zo gebruik ik bloedmeel zeer regelmatig voor bladgewassen, die op hun beurt flinke kroppen en flink blad te oogsten geven. Bloedmeel is een stikstofrijke mestvoeding.

Gevaren
Bij kropsla zijn er veel grote gevaren die vooral te maken hebben met ongedierte. De krop groeit direct op de grond en is hiermee vatbaar voor vraat door onder andere slakken. Nu kan ik natuurlijk adviseren om biologische slakkenkorrels te strooien, deze werken uitstekend, maar nog beter is om de slakken gewoon even op te pakken en elders neer te zetten. Houd de natuur te vriend! Door egels naar de tuin te lokken kan je de slakkenpopulatie enigszins uitdunnen. Egels zijn namelijk dol op de beestjes en zien het als een ware delicatesse. Vooral kleine vogels eten luizen en kleine insecten uit de krop. Door de krop na het oogsten los te schudden en onder te dompelen in zout water, verwijder je al het nog aanwezige ongedierte.

Ook bladluis is een veelvoorkomend probleem bij kropsla. De luizen eten graag van het blad en verstoppen zich diep tussen de over elkaar groeiende kroppen, tot in het hart van de plant. Voor gebruik kan je kropsla dus beter even goed wassen. Het helpt om de hele krop onder te dompelen in zout water. De diertjes komen vanzelf boven drijven. Je kunt de losse bladeren ook afzonderlijk wassen, zo weet je zeker dat alle diertjes eruit zijn verdwenen.

Oogsten

Kropsla oogst je als de krop is volgroeid, maar als je de krop niet in één keer op krijgt kan je ook het onderste blad steeds plukken. Je snijd de krop bij de grond af of pakt de krop van onderen vast en trekt deze omhoog met een draaiende beweging. Als je de hele krop uit de grond trekt zal de krop iets langer houdbaar zijn omdat de wortels er nog (deels) aan zitten. Kropsla is te bewaren in de groentelade van de koelkast en blijft dan iets langer goed, maar ook dan is kropsla niet lang te bewaren. De bladeren verliezen al snel de structuur en na een korte tijd is de krop helemaal niet lekker meer.

Gebruiken

Kropsla gebruik je vooral door de salade, en vaak ook met verschillende soorten tegelijk en in combinatie met andere bladgroenten. Denk aan bijvoorbeeld spinazie of veldsla. Ook in combinatie met tomaat is het blad van kropsla erg lekker op een hamburger, op een gebakken ei of een broodje gezond natuurlijk. Kropsla is erg gezond en zeker vers zijn alle vitaminen en mineralen nog actief aanwezig.

Bewaren

Een verse krop sla blijft tot ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast. Wanneer je de krop met wortel en al uit de grond weet te krijgen dan kan je de krop in een kom met water zetten. Hierdoor is de krop nog langer vers te houden. Kropsla is overigens ook nog wel in te vriezen als je dit direct vers doet. Dan blijft de krop ook niet heel lang houdbaar, maar enkele maanden kan je de ingevroren krop nog wel bewaren. Wanneer je de ingevroren krop wilt gaan gebruiken moet dit ècht direct na het ontdooien. Langer dan een paar uur blijft ontdooide kropsla niet goed.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Andijvie

Andijvie

In één oogopslag alle behoeften van andijvie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Roodlof

Roodlof

In één oogopslag alle behoeften van roodlof! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witlof

Witlof

In één oogopslag alle behoeften van cichorei (witlof)! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Veldsla

Veldsla

In één oogopslag alle behoeften van veldsla! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rucola

Rucola

In één oogopslag alle behoeften van rucola! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spinazie

Spinazie

In één oogopslag alle behoeften van spinazie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peterselie

Peterselie

In één oogopslag alle behoeften van peterselie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koriander

Koriander

In één oogopslag alle behoeften van koriander! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding