plant banner

Plantenlijst laden...

Kropsla
Lactuca sativa

plant icon
Kropsla
Lactuca sativa
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

7

20CM

20CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
8-4-4
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas voorjaar
voorjaarsteelt
zomerteelt
herfstteelt
kweekkas winter
kiemgroente

Kropsla kweken

Kropsla soorten

Welke soorten kropsla zijn er? Kropsla is de overkoepelende naam van een heel breed scala aan slasoorten die een krop maken. Hieronder enkele soorten sla die onder de noemer kropsla vallen:

Ijsbergsla is een iets zoeter, knapperig en fris soort kropsla. Botersla is daarentegen juist heel zacht en fijn van structuur. Ook heb je nog krulsla, een soort dat vaak iets bitterder smaakt en mooi gekruld blad maakt (denk aan Lollo Rosso kropsla).

Ook zijn er nog soorten zoals eikenbladsla, welke niet echt een stevige krop maakt. Dit soort maakt namelijk vooral veel los blad. Het wordt daarom ook wel pluksla genoemd, maar is evengoed een "Lactuca sativa" (Latijnse naam).

Kropsla is er in het groen, roze of rood, en in combinaties van deze kleuren. Sommige van deze gecombineerde soorten kunnen groen zijn, maar een prachtige rozerode waas creëren met het blad dat aan de uiteinden kleurt. Andere soorten zijn juist helemaal donkerrood van kleur.

lichte sla zaden

Ook de zaden van kropsla kunnen er verschillend uitzien. Sommige zaden zijn namelijk licht van kleur, anderen juist donker van kleur. Hieraan is overigens niet met 100% zekerheid te zeggen om welk soort kropsla het gaat. Vaak zijn de donkere zaden van rode slasoorten.

donkere sla zaden

Kropsla zaaien en planten

Wanneer kan je kropsla zaaien? Kropsla kan je direct buiten zaaien van april tot augustus. Kropsla kan je binnen (voor)zaaien van januari tot maart en van oktober tot november. De beste temperatuur om kropsla te ontkiemen is boven de 10℃.

Kropsla is makkelijk te ontkiemen en doet dit al bij temperaturen vanaf 10 graden celcius. Het is handiger op kropsla voor te zaaien in kweekpotjes of een zaaitray, omdat de pas opgekomen zaailingen nog erg klein en kwetsbaar zijn. Bovendien zijn de zaailingen een lekkernij voor slakken en andere beestjes in de moestuin.

Kropsla voorzaaien doe je bij voorkeur met enkele zaadjes in één kweekpotje of vakje in een zaaitray. Vervolgens kan je de opgekomen zaailingen iets uitdunnen en houd je één zaailing per potje of vakje over. Dit is de zaailing die je enige tijd in het potje of vakje laat groeien en straks gaat uitplanten.

Let op bij het zaaien. Dek de zaden niet af met een al te dikke laag aarde. Strooi eventueel een dun laagje fijn zand over de zaden uit. Je kunt sla ook direct in de volle grond zaaien, maar zet dan omgekeerde potjes om je zaailingen, waar de bodem uit is geknipt. Dit tegen eventuele vraat door slakken en vogels.

Wacht met het uitplanten van kropsla, tot de wortels van de zaailing duidelijk zichtbaar zijn in de gaten aan de onderkant van het potje of vakje in de zaaitray. Dan weet je dat het plantje meer ruimte nodig heeft. Als je het eerder uit gaat planten valt het kluitje uit elkaar als je dit uit het potje of vakje probeert te halen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 kropsla planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 kropsla planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kropsla verzorgen/standplaats

Hoe kweek je kropsla? Kropsla kweken is makkelijk, ook voor wie pas met de moestuin is begonnen. Kropsla heeft niet al te veel verzorging nodig en bovendien kan je het meerdere keren per jaar kweken. Wie een kweekkas heeft kan zelfs in de winter kropsla kweken.

Kropsla kweken doe je bij voorkeur volle zon, maar kijk daarbij uit als je het in een pot hebt staan. Potten drogen snel uit en in de volle zon gaat dit nog sneller. Droogte daar kan kropsla slecht tegen. Ook als je kropsla in de zomer kweekt in plaats van in het voor- of najaar, zet je kropsla liever in de halfschaduw.

Kropsla goede en slechte buren

Kropsla wisselteelt
Kropsla is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Kropsla goede buren
Kropsla kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Aardbei Asperge Biet Dille Erwten Kapucijners Kervel Komkommer Linzen Peulen Pronkbonen Radijs Rammenas Slabonen Uien Wortel

Kropsla slechte buren
Kropsla kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardpeer Tomaat Tuinbonen Venkel Zonnebloem

Kropsla water geven

Hoeveel water heeft kropsla nodig? Kropsla water geven doe je met regelmaat. Het beste staat kropsla op een matig vochtige bodem. Dit plantje heeft -net als de meeste bladgewassen- veel water nodig. Laat de bodem nooit opdrogen en geef extra water tijdens warme en droge zomers, mocht je kropsla in de zomer kweken.

Kropsla grondsoort

Welke grond heeft kropsla nodig? Omdat de grond van kropsla niet mag opdrogen, gebruik je voor de teelt een vochthoudende bodem. Overtollig water moet dan ook makkelijk weg kunnen, om te voorkomen dat de planten nat komen te staan. Om die reden kan je kropsla ook op heuveltjes kweken. Zorg voor een voedzame bodem.

Gebruik eventueel compost voor de aanplant. Op kleigrond is het aan te raden om extra (breker)zand te gebruiken om grove stukken klei los te breken. Het toevoegen van koemestkorrels als bodemverbeteraar is sterk aan te raden, met name omdat dit vaak ook veel stikstof bevat.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Kropsla bemesten

Moet je kropsla bemesten? Kropsla kweken lukt het beste op een voedzame maar vooral stikstofrijke bodem. Veel bemesting is niet nodig, maar je moet kropsla wel iets geven om een mooie krop van te maken. Zorg daarom voor een lichte meststof met extra stikstof.

Extra stikstof zorgt bij kropsla voor extra aanmaak en een betere ontwikkeling van blad. Iets wat bij bladgewassen natuurlijk erg gewenst is. De kropsla zal hierdoor meer en groter blad maken en uiteindelijk dus meer te oogsten geven.

Welke meststof gebruik je voor kropsla? De beste meststof voor het kweken van kropsla heeft bij benadering een NPK samenstelling van 8-4-4 of 6-4-4.

Ideale NPK samenstelling:

N8
P4
K4

Alternatieve NPK samenstelling:

N6
P4
K4

Wat is NPK?

Kropsla bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kropsla? Kropsla bloeit doorgaans van juni tot oktober.

Moet je kropsla bestuiven? Nee, voor de teelt hoef je kropsla niet te bestuiven. Je wilt juist voorkomen dat de plant gaat doorschieten. Wanneer kropsla een bloeistengel maakt wordt de krop in rap tempo lelijk. Het blad kan zelfs helemaal afvallen en maakt plaats voor een bloeistengel, die overigens wel een meter hoog kan worden.

Om te voorkomen dat kropsla doorschiet kan je deze het beste niet zaaien vlak voor of rond de langste dag van het jaar. Voor de zaadteelt is het juist wèl handig om dit te doen. Na de bloei kan je namelijk levensvatbare zaden oogsten. Het is in dit geval wel belangrijk dat de bloemen goed bestoven zijn.

Kropsla maakt tweeslachtige bloemen en is zelfbestuivend. Bovendien is kropsla slechts éénjarig. Dit maakt het een van de makkelijkste plantjes om zaden van te winnen voor volgend jaar. Kropsla kan kruisbestuiven met andere slasoorten in de omgeving, maar dit moet dan door insecten worden gedaan (of met de hand).

Wanneer kropsla oogsten

Wanneer kan je kropsla oogsten? Kropsla oogst je doorgaans van april tot december.

Hoe oogst je kropsla? Pak de krop met twee handen aan de onderzijde vast. Trek de krop met een draaiende beweging los van de grond. Dit gaat vrij makkelijk. Je kunt de krop ook lossnijden met een scherp mes. Je kunt zelfs losse blaadjes plukken als je er maar heel weinig van nodig hebt. Kropsla oogst je als de krop is volgroeid, maar als je de krop niet in één keer op krijgt kan je ook het onderste blad steeds plukken. Je snijd de krop bij de grond af of pakt de krop van onderen vast en trekt deze omhoog met een draaiende beweging. Als je de hele krop uit de grond trekt zal de krop iets langer houdbaar zijn omdat de wortels er nog (deels) aan zitten. Kropsla is te bewaren in de groentelade van de koelkast en blijft dan iets langer goed, maar ook dan is kropsla niet lang te bewaren. De bladeren verliezen al snel de structuur en na een korte tijd is de krop helemaal niet lekker meer.

oogst afbeelding

Kropsla gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je kropsla? Kropsla wordt altijd voor salades gebruikt, maar is ook bekend van gebruik op bijvoorbeeld een hamburger. Kropsla wordt vaak in combinatie met andere bladgroenten gegeten zoals spinazie, rucola en veldsla. Ook wordt kropsla op broodjes gezond gegeten of bij een (gebakken) ei en in combinatie met gekookt ei.

Hoelang is kropsla houdbaar? Een verse krop sla is het langst te bewaren als de wortel er nog aan zit. Je kunt de krop langer vers houden door deze met het kontje of de wortel in water te zetten. Een verse, hele krop blijft zonder water maximaal twee dagen houdbaar in de koelkast.

Losse blaadjes van kropsla blijven maximaal één dag houdbaar in de koelkast. Als je dit direct na het oogsten doet, kan kropsla zelfs worden ingevroren (al is dit niet aan te raden). Doe dit bij voorkeur als hele krop. De krop blijft dan maximaal enkele maanden goed. Gebruik de krop dan direct uit de vriezer en wacht niet uren met gebruiken.

Kropsla kiemgroenten

Kan je kropsla als kiemgroente eten? Ja, kropsla is net als vrijwel alle saladegroenten -zoals spinazie en veldsla- als kiemgroente te eten. Hoewel minder bekend, zijn de kiemen van diverse soorten kropsla lekker en ook sierlijk als garnering door salades.

Kropsla ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kropsla? Kropsla kweken gaat vaak gepaard met luizen. Tussen het blad kunnen ook slakken schuilen. Meestal richten de beestjes geen grote schade aan. Het beste is om oud en gelig blad onderaan de plant te verwijderen, zodat dit geen ongedierte aantrekt.

Na het oogsten kan je de hele krop het beste in een bad met zout water leggen. Zo drijf je alle beestjes uit de krop. Bij het schoonmaken van de krop kan je (vlak voor gebruik) het beste ieder blad afzonderlijk nog even goed afspoelen. Veel werk, maar dan weet je zeker dat er geen beestjes meer in zitten.

Kropsla plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien januari - maart
oktober - november
Buiten (voor)zaaien april - augustus
Kweekkas (uit)planten februari - maart
november - december
Buiten (uit)planten maart - september
Oogsten april - december
Bloeitijd juni - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 8-4-4 / 6-4-4
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur 7 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt bladgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding