plant banner

Plantenlijst laden...

Zonnebloem
zaaien kweken en oogsten

Helianthus annuus

°C5
°C14
CM20
P7
CM1.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van zonnebloem is Helianthus annuus

Zonnebloem soorten

Welke soorten zonnebloemen zijn er? Als je zonnebloemen wilt planten, let dan goed op want er zijn veel verschillende soorten. De reuzenzonnebloem is geweldig als je zonnebloemen wilt kweken om over op te scheppen. Ze worden ècht gigantisch en de grote bloemen steken overal bovenuit. Er zijn ook kleinere soorten of dwergsoorten.

Zonnebloemen kunnen enkeldragend of meerdragend zijn. De enkeldragende zonnebloem maakt maar één bloem aan de steel. Meerdragende zonnebloemen maken vertakkingen en daar komen ook bloemen aan. Zonnebloemen zijn er bovendien in verschillende kleuren en dus niet alleen in het geel, al is dat wel de meest bekende kleur.

Wie graag een andere kleur zonnebloem heeft kan voor rode zonnebloemen kiezen. Er zijn ook zonnebloemen die meer oranjerood zijn of een combinatie van geel, rood en oranje zoals de Compact Spray.

Zonnebloem zaaien en planten

Wanneer kan je zonnebloem zaaien? Zonnebloem zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot mei. Zonnebloem zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot april.

Wanneer kan je zonnebloem planten? Zonnebloem planten of uitplanten kan buiten van april tot mei.

zonnebloem zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je zonnebloemen? Je kunt zonnebloemen voorzaaien in kweekpotjes, dan kan je ieder plantje een eigen plek geven. Je kunt zonnebloemen ook direct in de vollegrond zaaien. Kies bij het voorzaaien wel voor een ruim kweekpotje van bijvoorbeeld P7 formaat.

Zonnebloemen maken in een korte tijd een complex wortelstelsel, vrij snel nadat je ze hebt gezaaid. Ook de plantjes zelf worden snel groot. Zaai zonnebloemen daarom niet met meerdere in één kweekbakje. Je krijgt ze dan moeilijk uit elkaar zonder wortels stuk te trekken bij het uitplanten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 zonnebloem planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 zonnebloem planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Zonnebloem standplaats en verzorgen

Hoe kweek je zonnebloemen? De bloemen van zonnebloemen lijken op een zonnetje, daar komt waarschijnlijk ook de naam vandaan. Het is zo ook makkelijk onthouden waar zonnebloemen graag staan, namelijk in de volle zon. Kies dus een warm en zonnig plekje voor ze uit.

zonnebloemen

Sommige zonnebloemen maken vertakkingen. Wil je serieus zonnebloempitten gaan kweken? Kies dan bij voorkeur een enkeldragende zonnebloem. Maken je zonnebloemen toch vertakkingen dan kan je deze beter verwijderen. Zo krijg je aan iedere plant één grote bloem met mooie pitten. Bloemen die aan vertakkingen zitten maken vaak erg kleine zaden die je niet kunt pellen.

Ben je iets minder serieus met de teelt van zonnebloemen, dan kan je de vertakkingen lekker laten zitten. De kleine pitjes zijn voor jou misschien niet perfect, maar vogels vinden ze heerlijk!

Zonnebloem combinatieteelt en wisselteelt

Zonnebloem
Voor het kweken van zonnebloem hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Zonnebloem goede buren
Zonnebloem kweken kan goed samen met maïs, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Zonnebloem slechte buren
Zonnebloem kweken gaat liever niet samen met bladselderij, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoletto, knolraap, knolselderie, kropsla, paksoi, palmkool, rode kool, romanesco, spruitjes, daslook, veldsla, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

zonnebloem planten kweken keukenplanten

Zonnebloem water geven

Hoeveel water hebben zonnebloemen nodig? Je hoeft zonnebloemen niet constant water te geven, maar doe dit tijdens de zomer in ieder geval wel. Hoewel zonnebloemen goed tegen droogte kunnen bescherm je ze beter wel tegen extreme en langdurige droogte in de zomer.

Geef zonnebloemen niet te veel water, dan krijg je slappe planten met stelen die vol water zitten. Ze vallen sneller om en breken af bij harde wind. Ook de bloemen en de zaden groeien slechter als de planten alleen maar vol met vocht zitten. Vergeet niet om water te geven, maar geef dus zeker niet te veel.

Zonnebloem grondsoort en bodem

Welke grond voor zonnebloemen? Zonnebloemen kunnen goed tegen droogte en doen het goed op een zanderige grond. Dat betekend niet dat andere grondsoorten ongeschikt zijn, want zonnebloemen zijn helemaal niet zo veeleisend. Je kunt het ook op stevige kleigrond proberen. Houd er rekening mee dat deze wel veel meer vocht vast kan houden wat slecht kan zijn voor je planten.

pH

4.5
6.0

Wat is pH?

Zonnebloem bemesten

Moet je zonnebloemen bemesten? Zonnebloemen hebben weinig extra voeding nodig. Bemesting kan de groei bevorderen maar kies dan wel voor een meststof rijk aan fosfaat voor de ontwikkeling van bloemknoppen. Bemest dan vooral als de planten nog jong zijn. Meestal is het organische materiaal in de bodem al voldoende. Wees extra terughoudend met stikstof.

Voor het bemesten van zonnebloem kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 0-0-0. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

zonnebloem volgroeide planten grootte keukenplanten

Zonnebloem bloei en bestuiven

Wanneer bloeit zonnebloem? Zonnebloem bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je zonnebloemen bestuiven? Je hoeft zonnebloemen niet zelf te bestuiven, dit wordt door insecten gedaan. Op grote schaal komen er bijtjes en zweefvliegjes af op de grote, opvallend gele bloemen. Zonnebloemen zijn uitstekende lokplanten voor bestuivende insecten.

Zonnebloemen zijn bovendien sterk zelfbestuivend. Ze maken tweeslachtige bloemen waardoor bestuiving ontzettend makkelijk gaat. Pollen blijven aan de insecten zitten en ze bezoeken alle bloemen aan de plant. Deze bestuiving is nodig voor het maken van zaden maar dit is nooit een probleem.

zonnebloem bloemen bloei bestuiven bestuiving keukenplanten

Wanneer zonnebloem oogsten

Wanneer kan je zonnebloem oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot oktober.

Hoe oogst je zonnebloemen? In mei gezaaide zonnebloemen bloeien rond augustus, maar voor je de zaden ervan kunt oogsten moeten zonnebloemen eerst goed gedroogd zijn. Dat duurt dan nog wel even. Laat de zonnebloemen daarom ook een tijdje aan de planten zitten, tot de bloemblaadjes en al het andere geel van de bloemen is afgevallen.

Bescherm je planten goed tegen vogels en eventueel zelfs tegen muizen, want ze klimmen soms in je planten en stelen de zonnebloempitten. Nadat je zonnebloemen goed gedroogd zijn kan je ze van de planten afsnijden. Laat ze eventueel nog even verder drogen in de vensterbank. Daarna kan je de pitten van de bloemen af wrijven of schudden.

zonnebloem oogsten plukken keukenplanten

Zonnebloem gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je zonnebloempitten? Zonnebloempitten kan je pellen en zo opeten, maar je kunt de zaden evengoed gebruiken voor volgend jaar. Zonnebloempitten kunnen rauw gegeten worden maar ze kunnen ook worden geroosterd in de pan.

Hoe lang zijn zonnebloempitten houdbaar? Zonnebloempitten blijven gedroogd nog heel lang goed, denk daarbij aan een jaar. Ze zijn dan alleen niet meer zo vers. Vers gedroogde zonnebloempitten zijn iets knapperiger. Mits onbewerkt kan je de zonnebloempitten ook gebruiken om zonnebloemen opnieuw te zaaien.

Zonnebloem ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij zonnebloemen? Buiten de typische, veelvoorkomende insecten zoals bladluis, hebben zonnebloemen niet zo heel erg last van plagen, schimmels en ziektes. Lieveheersbeestjes zijn overigens ook dol op zonnebloemen en zullen de planten vaak beschermen tegen luizen en dergelijke.

Zonnebloem kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten september - oktober
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte 1.5CM
Plantafstand 20CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 21-29 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 14 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort -
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 4.5-6.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
maïs,
Combinatieteelt
Slechte buren
bladselderij, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoletto, knolraap, knolselderie, kropsla, paksoi, palmkool, rode kool, romanesco, spruitjes, daslook, veldsla, witte kool,
Eigenschappen
Gebruiken als Zaden of pitten
Winterhard tot 5
Wintergroen -
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 40CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding