plant banner

Plantenlijst laden...

Zonnebloem
Helianthus annuus

plant icon
Zonnebloem
Helianthus annuus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

14

5

20CM

40CM
pH
4.5 - 6.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Zonnebloem kweken

Zonnebloem soorten

Zonnebloemen zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. De belangrijkste verschillen zijn in kleur, de lengte en de grootte van de zonnebloem, maar ook of de zonnebloemen meerdragend of enkeldragend zijn. Dit betekend dat de zonnebloem vertakkingen maakt met meerdere bloemen (meerdragend) of alleen een steel met één bloem er bovenop (enkeldragend). Verder zijn er zonnebloemrassen die vooral bekend staan om de grootte van de bloem, sommigen zijn werkelijk gigantisch! Er zijn dan ook rassen waarvan de zonnebloemen heel hoog groeien, er zijn hele kleine zonnebloemen maar ook verschillende kleuren. Bijvoorbeeld rode zonnebloemen, rood met gele zonnebloemen, gele zonnebloemen en allerlei combinaties.

Zonnebloem zaaien en planten

Wanneer kan je zonnebloem zaaien? Zonnebloem kan je direct buiten zaaien van april tot mei. Zonnebloem kan je binnen (voor)zaaien van maart tot april. De beste temperatuur om zonnebloem te ontkiemen is boven de 14℃.

Zonnebloemen kan je al vroeg in het jaar binnen voorzaaien, of iets later direct op de bestemde plek. Als je van plan bent om veel zonnebloemen te zaaien of je weinig ruimte op de vensterbank over hebt, dan kan je beter even wachten om direct op de bestemde plek zonnebloemen te zaaien. Als je zonnebloemen wilt voorzaaien, doe dit dan in grote potjes van ten minste P7 of zelfs P9 formaat. Zonnebloemen maken in korte tijd een complex en groot wortelstelsel, maar ook de plantjes zelf worden snel erg groot. Ze hebben dus de ruimte nodig, en als je de plantjes met meerdere zaden bij elkaar zou zaaien dan krijg je ze niet meer uit elkaar zonder de wortels stuk te trekken.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 zonnebloem planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 zonnebloem planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Zonnebloem verzorgen/standplaats

Zonnebloemen lijken een beetje op een zonnetje, zo komt de plant waarschijnlijk aan de naam. Hierdoor is het tevens makkelijk te onthouden waar zonnebloemen graag staan; In de volle zon dus! Sommige zonnebloemen maken scheuten aan de zijkant waar ook bloemen aan groeien. Ben je serieus bezig met het kweken van zonnebloempitten? Dan kan je deze het beste verwijderen, deze blijven namelijk vaak erg klein en de zaden zijn dan niet zo makkelijk meer te eten (of zelfs te klein om open te maken). Maar je kunt ze natuurlijk ook laten zitten, ze zijn namelijk erg mooi en het is bijna zonde om ze weg te halen. Bovendien vinden vogels de pitten erg lekker.

zonnebloemen

Zonnebloem goede en slechte buren

Zonnebloem wisselteelt
Voor het kweken van zonnebloem hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Zonnebloem goede buren
Zonnebloem kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Maïs

Zonnebloem slechte buren
Zonnebloem kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Bladselderij Bleekselderij Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Knolselderij Kropsla Paksoi Palmkool Rode kool Romanesco Spruitkool Uien Veldsla Witte kool

Zonnebloem grondsoort

Zonnebloemen kunnen goed met droogte omgaan en houden ook wel van een zanderige bodem. Dat betekend niet dat ze op andere grondsoorten niet te kweken zijn. Zelf heb ik het namelijk al meer dan eens op stevige kleigrond geprobeerd en met veel succes, maar ze bleven wel iets kleiner. Het zou niet heel veel schelen. De grond mag best zanderig en droog zijn dus! Wees ook voorzichtig met water geven en geef vooral niet te veel, daarvan krijg je slappe planten met stelen die vol water zitten, zonder dat de bloem en zaden zich beter zullen ontwikkelen. Het maakt de planten enkel kwetsbaarder waardoor ze makkelijker omvallen en afbreken.

pH-waarde (zuurtegraad):
4.5
6.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Zonnebloem bemesten

Ook voeding hebben zonnebloemen niet zo hard nodig, ze doen het vaak met het organische materiaal dat al in de bodem aanwezig is. Je zou de zonnebloem in het begin van de groei een algemene (universele) mestvoeding kunnen geven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe dit niet op een laat moment in de groei of tijdens de bloei, en wees terughoudend met stikstof.

Welke meststof gebruik je voor zonnebloem? De beste meststof voor het kweken van zonnebloem heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Zonnebloem bloei en bestuiven

Wanneer bloeit zonnebloem? Zonnebloem bloeit doorgaans van juni tot september.

Wanneer zonnebloem oogsten

Wanneer kan je zonnebloem oogsten? Zonnebloem oogst je doorgaans van september tot oktober.

In mei gezaaide zonnebloemen bloeien rond augustus, maar voor je de zaden ervan kunt oogsten moeten zonnebloemen eerst goed opgedroogd zijn. Laat de zonnebloemen staan, zelfs wanneer de blaadjes en het geel van de bloemen is afgevallen, want daarna drogen de zaden. Het beste kun je deze wel beschermen tegen vogels tijdens het drogen. Als de pitten goed droog zijn schraap je ze makkelijk van de bloem af.

oogst afbeelding

Zonnebloem gebruiken en bewaren

Zonnebloempitten kan je pellen en opeten, maar je kunt de zaden evengoed gebruiken voor volgend jaar. Zonnebloempitten kunnen rauw gegeten worden, maar ze kunnen ook worden geroosterd.

Zonnebloempitten blijven gedroogd nog heel lang goed, denk daarbij aan een jaar. Ze zijn dan alleen niet meer zo vers. Vers gedroogde zonnebloempitten zijn iets knapperiger. Mits onbewerkt kan je de zonnebloempitten ook gebruiken om zonnebloemen opnieuw te zaaien.

Zonnebloem ziektes en plagen

Buiten de typische, veelvoorkomende insecten zoals bladluis, hebben zonnebloemen niet zo heel erg last van plagen, schimmels en ziektes. De meeste problemen die eventueel kunnen ontstaan, zijn op te lossen met de juiste bemesting. Lieveheersbeestjes zijn overigens ook dol op zonnebloemen en zullen de planten vaak beschermen tegen luizen en dergelijke.

Zonnebloem plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten september - oktober
Bloeitijd juni - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 4.5 - 6.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 14 ℃
Min. veilige temperatuur 5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding