plant banner

Plantenlijst laden...

Bleekselderij
Apium graveolens Dulce

°C-10
°C10
CM25
P7
CM1
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien

Bleekselderij kweken

Bleekselderij soorten

Welke soorten bleekselderij zijn er? Bleekselderij is natuurlijk een selderij (Apium graveolens). De naam selderij kennen we niet alleen van bleekselderij (Apium graveolens "Dulce") maar ook van bladselderij (Apium graveolens "Secalinum"), waarvan de losse blaadjes als een soort kruid worden geplukt. Ook kennen we de naam van knolselderij (ook wel knolselderie, Apium graveolens "Rapaceum"). Beide soorten zijn naaste familie van de bleekselderij, maar groeien nèt iets anders.

Bladselderij maakt geen mooi kontje onderaan de plant, maar losse en vaak ook dunne steeltjes vanuit de grond. Knolselderij maakt een mooie en grote knol onder de grond die wordt geoogst. Overigens zijn alle selderijsoorten van top tot teen eetbaar, zo wel het blad als de stelen en de wortels kan je gebruiken in de keuken.

Bleekselderij zaaien en planten

Wanneer kan je bleekselderij zaaien Bleekselderij kan je direct buiten zaaien van maart tot april. Bleekselderij kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om bleekselderij te ontkiemen is boven de 10℃.

Ook bij lage temperaturen rond de 10 graden celcius lukt het al om de zaden te ontkiemen, bijvoorbeeld in een kweekkas vroeg in het jaar. Het beste kan je bleekselderij na het ontkiemen iets koeler zetten, of langzaam laten wennen aan de koelere buitentemperatuur vóór het uitplanten.

Wat ook leuk is om eens te proberen, is om een gekochte bleekselderij nog een tweede keer te laten groeien. Je kunt namelijk het zogenoemde "kontje" van de bleekselderij op water zetten, nadat je de stelen hebt afgesneden. Vanuit de onderkant zullen er nieuwe wortels gaan groeien. Je kunt de bleekselderij vervolgens ergens in een pot of in de volle grond planten. Zo oogst je nog een tweede keer van dit plantje, al blijft deze dan vaak net iets kleiner.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 17 bleekselderij planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 bleekselderij planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Bleekselderij verzorgen/standplaats

Hoe kweek je bleekselderij? Je zet bleekselderij het liefste in de halfschaduw. In de volle zon krijgt bleekselderij vaak gele en soms zelfs dorre blaadjes. Bleekselderij is makkelijk in een pot te kweken, maar komt het beste tot z'n recht in de volle grond of een ruime kweekbak. Eigenlijk is het een tweejarige plant, maar vaak wordt bleekselderij als éénjarige gekweekt.

Bleekselderij goede en slechte buren

Bleekselderij wisselteelt
Bleekselderij is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Bleekselderij goede buren
Bleekselderij kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bloemkool Boerenkool Bosui Broccoli Kamille Knolraap Komkommer Paksoi Palmkool Prei Pronkbonen Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Stengelui Tomaat Witte kool

Bleekselderij slechte buren
Bleekselderij kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel Kropsla Maïs

Bleekselderij water geven

Hoeveel water heeft bleekselderij nodig? Bleekselderij staat niet graag op hele droge grond. Geef daarom zeker tijdens warme en droge zomerdagen extra water, minimaal één keer per dag. Als de bodem nog vrij vochtig of zelfs nat aanvoelt dan mag je natuurlijk een keer overslaan. Let bij het kweken van bleekselderij in potten extra goed op, want de grond in potten en bakken droogt sneller op dan de volle grond.

Bleekselderij grondsoort

Welke grond voor bleekselderij? Bleekselderij groeit ook goed op zwaardere grondsoorten. Belangrijk is dat deze niet snel uitdroogt. Een vochthoudende bodem is ideaal, zo lang deze maar niet dichtslibt tijdens een flinke regenbui. Zorg voor extra compost in de bodem om deze voedzamer en humusrijk te maken. Extra humus is goed voor de teelt van bleekselderij. Veel organisch materiaal in de bodem bevordert dit.

pH
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Bleekselderij bemesten

Welke mest heeft bleekselderij nodig? Een vrij lichte meststof is voldoende. Bleekselderij heeft niet zo veel voeding nodig als bijvoorbeeld koolsoorten dat hebben. Wel is het verstandig om rekening te houden met het soort teelt. Je kweekt bleekselderij voor het blad en de stengels. Extra fosfor voor de aanmaak en ontwikkeling van nieuwe scheuten, maar ook stikstof voor het bevorderen van de groei van blad en steel. Het beste is om later in het jaar juist meer stikstof te geven en eerder in het jaar meer fosfor. Jonge planten nemen een heel groot deel van de benodigde fosfor op voor later. Wat betreft de voeding van selderij, voldoet een algemene mestvoeding meestal aan alle eisen. Wel kan het helpen om extra stikstof toe te voegen, zoals bijvoorbeeld bloedmeel. Dit draagt bij aan een gezonde bladgroei. Omdat je dit deel van de plant gebruikt is het aan te raden om een stikstofrijke mestvoeding als extra toe te dienen.

Welke meststof gebruik je voor bleekselderij? De beste meststof voor het kweken van bleekselderij heeft bij benadering een NPK samenstelling van 4-4-6 of 6-4-6.

Ideale NPK samenstelling:

N4
P4
K6

Alternatieve NPK samenstelling:

N6
P4
K6

Wat is NPK?

Bleekselderij bloei en bestuiven

Wanneer bloeit bleekselderij? Bleekselderij bloeit doorgaans van juli tot oktober.

Moet je bleekselderij bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiving niet nodig. Wel kan bleekselderij gaan bloeien. Als je de zaden wilt oogsten is bestuiving juist wel nodig. Hoewel bleekselderij in principe zelfbestuivend is, is de plant volledig afhankelijk van insecten voor de bestuiving.

De pollen worden meestal eerder geproduceerd dan de vrouwelijke geslachtsorganen in de bloem deze kunnen opnemen. Het stuifmeel kan dus meestal niet dezelfde bloem bestuiven waar het vandaan komt. Dit moet dus worden overgebracht naar andere bloemen. Onder andere hommels en bijtjes, maar ook andere (kleinere en vaak vliegende) insecten zorgen voor de bestuiving van bleekselderij.

Wanneer bleekselderij oogsten

Wanneer kan je bleekselderij oogsten? Bleekselderij oogst je doorgaans van juni tot december.

Als je de hele bleekselderij in één keer wilt oogsten, wat overigens het meest gebruikelijke is, dan wacht je tot deze een mooi formaat heeft. Dit is meestal tegen het najaar aan. Bij het los oogsten van de stelen blijft bleekselderij doorgroeien. De plant maakt constant nieuwe stengels, zo lang het hart (binnenste deel) van de plant blijft leven.

Bleekselderij gebruiken en bewaren

Hoe wordt bleekselderij gebruikt? De steel wordt na het schoonmaken vaak rauw door salades gegeten. Het is erg lekker en bovendien ook supergezond. Ook wordt bleekselderij wel eens als snack gebruikt. Je kunt het zelfs in warme gerechten verwerken en het wordt met regelmaat gebruikt voor bolognese saus. Het kan ook aan diverse soorten soep worden toegevoegd.

Hoelang blijft bleekselderij vers? Bleekselderij kan je in de koelkast tot maximaal een week bewaren. Je kunt bleekselderij ook invriezen, dan is het wel tot een jaar lang houdbaar. Verse bleekselderij blijft buiten de koeling slechts enkele dagen lekker.

Bleekselderij ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij bleekselderij? Diverse soorten kleine luizen en insecten gebruiken bleekselderij vaak als schuilplaats. Meestal doen de beestjes je plant weinig kwaad en schuilen ze alleen. Je kunt de bleekselderij na het oogsten het beste even onderdompelen in water (eventueel met zout) om alle beestjes uit te drijven. Maak bleekselderij vóór gebruik goed schoon.

Bleekselderij plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - april
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten juni - december
Bloeitijd juli - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 4-4-6 / 6-4-6
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 25 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 3 - 5 planten
Per m² / veld 9 - 17 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt bladgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn
Cuminum cyminum

10°C

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

footer wave afbeelding