Bleekselderij

Apium graveolens secalinum

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 30

Afbeeldingen:

keukenplanten bleekselderij zaden keukenplanten bleekselderij net opgekomen keukenplanten bleekselderij plant wordt groter

 

planten in de halfschaduw
matig vochtig
alle grondsoorten of aarde
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender bladselderij

Variëteiten

Bladselderij, bleekselderij en knolselderij zijn makkelijk met elkaar te verwarren. Ze zijn nauw verwant aan elkaar. Praktisch de zelfde planten dus, maar worden toch heel anders gebruikt. Deze pagina gaat over bleekselderij, welke ook bladselderij of gewoon selderij wordt genoemd.

Vermeerderen

Selderij kan je goed binnen voorzaaien bij het raam. Ook bij hele lage temperaturen tussen 10 en 15 graden lukt dit al, bijvoorbeeld in een kas. Wanneer je de plant buiten gaat uitplanten kun je deze het beste eerst langzaam laten wennen aan de buitentemperaturen als het verschil met binnen erg groot is. Mocht je in de winkel een hele bleekselderij kopen, snijd dan de steeltjes af en zet het "kontje" in water. De bleekselderij zal opnieuw wortels maken en je kunt het geheel daarna in een pot of in de grond planten. De plant loopt opnieuw uit en je kunt nog een keer bleekselderij oogsten.

Verzorging

Basis
Selderij staat het beste in de halfschaduw, omdat de volle zon zeker in de zomer toch net iets te heet kan zijn. Je kunt selderij in een pot of bak kweken, maar ook in de volle grond. Selderij is een tweejarige plant, maar wordt vaak als éénjarige gekweekt en het eerste jaar geoogst. Al kan je de plant natuurlijk ook overhouden voor het volgende jaar, en daar nogmaals van oogsten.

Bodem
De grond mag nooit uitdrogen, een licht tot matig vochtige bodem is vereist voor het kweken van selderij. Let daarom op als je het plantje in een pot kweekt, de grond droogt in potten veel sneller uit (zeker met de zon erop). Kleine potjes, vooral aardewerk potjes, hebben daar nog sneller last van Een humusrijke bodem werkt voor selderij het beste.

Voeding
Wat betreft de voeding van selderij, voldoet een algemene mestvoeding meestal aan alle eisen. Wel kan het helpen om extra stikstof toe te voegen, zoals bijvoorbeeld bloedmeel. Dit draagt bij aan een gezonde bladgroei. Omdat je dit deel van de plant gebruikt is het aan te raden om een stikstofrijke mestvoeding als extra toe te dienen.

Oogsten

Van bleekselderij worden de stengels geoogst die er vaak wat wittig, of "bleek" uitzien. De stengels kun je plukken of afsnijden en wanneer je de kern van de plant intact houd groeit deze gewoon verder na het oogsten.

Gebruiken

Bleekselderij hoort bij de blad- en steelgewassen en je gebruikt dus de steel van deze plant. De steel wordt na het schoonmaken rauw door salades eten en het is erg gezond! Het wordt zelfs wel eens als snack gebruikt. Je kunt het ook verwerken in diverse warme gerechten. Een bekende saus waarvoor bleekselderij wordt gebruikt is bolognesesaus, maar het kan ook goed door de soep.

Bewaren

Bleekselderij kan je in de koelkast tot maximaal een week bewaren, anders blijft bleekselderij net 1-3 dagen vers. Je kan bleekselderij ook invriezen, dan is het wel tot een jaar lang houdbaar.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier