plant banner

Plantenlijst laden...

Bleekselderij
voorzaaien kweken en oogsten

Apium graveolens Dulce

°C-10
°C10
CM25
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Bleekselderij draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Apium graveolens Dulce en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Bleekselderij soorten

Welke soorten bleekselderij zijn er? Bleekselderij is natuurlijk een selderij (Apium graveolens). De naam selderij kennen we niet alleen van bleekselderij (Apium graveolens "Dulce") maar ook van bladselderij (Apium graveolens "Secalinum"), waarvan de losse blaadjes als een soort kruid worden geplukt. Ook kennen we de naam van knolselderij (ook wel knolselderie, Apium graveolens "Rapaceum"). Beide soorten zijn naaste familie van de bleekselderij, maar groeien nèt iets anders.

Bladselderij maakt geen mooi kontje onderaan de plant, maar losse en vaak ook dunne steeltjes vanuit de grond. Knolselderij maakt een mooie en grote knol onder de grond die wordt geoogst. Overigens zijn alle selderijsoorten van top tot teen eetbaar, zo wel het blad als de stelen en de wortels kan je gebruiken in de keuken.

Bleekselderij zaaien en planten

Wanneer kan je bleekselderij zaaien? Bleekselderij zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot april. Bleekselderij zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot maart.

Wanneer kan je bleekselderij planten? Bleekselderij planten of uitplanten kan buiten van maart tot mei.

bleekselderij zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je bleekselderij? Bleekselderij zaaien we meestal in kleine kweekpotjes, met meerdere zaden in elk potje. Zo weet je zeker dat er iets opkomt in elk potje. Bleekselderij is een trage kiemer en heeft dus even de tijd nodig. Bij warmte, op kamertemperatuur, kiemen de zaden meestal wel een stuk sneller.

Ook bij lage temperaturen rond de 10 graden celcius lukt het al om de zaden te ontkiemen, bijvoorbeeld in een kweekkas vroeg in het jaar. Het beste kan je bleekselderij na het ontkiemen iets koeler zetten, of langzaam laten wennen aan de koelere buitentemperatuur vóór het uitplanten.

Wat ook leuk is om eens te proberen, is om een gekochte bleekselderij nog een tweede keer te laten groeien. Je kunt namelijk het zogenoemde "kontje" van de bleekselderij op water zetten, nadat je de stelen hebt afgesneden. Vanuit de onderkant zullen er nieuwe wortels gaan groeien. Je kunt de bleekselderij vervolgens ergens in een pot of in de volle grond planten. Zo oogst je nog een tweede keer van dit plantje, al blijft deze dan vaak net iets kleiner.

bleekselderij zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 bleekselderij planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 bleekselderij planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Bleekselderij standplaats en verzorgen

Hoe kweek je bleekselderij? Je zet bleekselderij het liefste in de halfschaduw. In de volle zon krijgt bleekselderij vaak gele en soms zelfs dorre blaadjes. Bleekselderij is makkelijk in een pot te kweken, maar komt het beste tot z'n recht in de volle grond of een ruime kweekbak. Eigenlijk is het een tweejarige plant, maar vaak wordt bleekselderij als éénjarige gekweekt.

bleekselderij jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Bleekselderij combinatieteelt en wisselteelt

Bleekselderij
Voor het kweken van bleekselderij zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Bleekselderij is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Bleekselderij goede buren
Bleekselderij kweken kan goed samen met bloemkool, boerenkool, bosui, broccoli, kamille, knolraap, komkommer, paksoi, palmkool, prei, pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, stengelui, tomaat, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Bleekselderij slechte buren
Bleekselderij kweken gaat liever niet samen met aardappel, kropsla, maïs, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

bleekselderij planten kweken keukenplanten

Bleekselderij water geven

Hoeveel water heeft bleekselderij nodig? Bleekselderij staat niet graag op hele droge grond. Geef daarom zeker tijdens warme en droge zomerdagen extra water, minimaal één keer per dag. Als de bodem nog vrij vochtig of zelfs nat aanvoelt dan mag je natuurlijk een keer overslaan. Let bij het kweken van bleekselderij in potten extra goed op, want de grond in potten en bakken droogt sneller op dan de volle grond.

Bleekselderij grondsoort en bodem

Welke grond voor bleekselderij? Bleekselderij groeit ook goed op zwaardere grondsoorten. Belangrijk is dat deze niet snel uitdroogt. Een vochthoudende bodem is ideaal, zo lang deze maar niet dichtslibt tijdens een flinke regenbui. Zorg voor extra compost in de bodem om deze voedzamer en humusrijk te maken. Extra humus is goed voor de teelt van bleekselderij. Veel organisch materiaal in de bodem bevordert dit.

pH

5.5
7.0

Wat is pH?

bleekselderij grote planten keukenplanten

Bleekselderij bemesten

Welke mest heeft bleekselderij nodig? Een vrij lichte meststof is voldoende. Bleekselderij heeft niet zo veel voeding nodig als bijvoorbeeld koolsoorten dat hebben. Wel is het verstandig om rekening te houden met het soort teelt. Je kweekt bleekselderij voor het blad en de stengels. Extra fosfor voor de aanmaak en ontwikkeling van nieuwe scheuten, maar ook stikstof voor het bevorderen van de groei van blad en steel. Het beste is om later in het jaar juist meer stikstof te geven en eerder in het jaar meer fosfor. Jonge planten nemen een heel groot deel van de benodigde fosfor op voor later. Wat betreft de voeding van selderij, voldoet een algemene mestvoeding meestal aan alle eisen. Wel kan het helpen om extra stikstof toe te voegen, zoals bijvoorbeeld bloedmeel. Dit draagt bij aan een gezonde bladgroei. Omdat je dit deel van de plant gebruikt is het aan te raden om een stikstofrijke mestvoeding als extra toe te dienen.

Voor het bemesten van bleekselderij zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 4-4-6 of 6-4-6. Dit is ons advies.

N4
P4
K6

Wat is NPK?

Bleekselderij bloei en bestuiven

Wanneer bloeit bleekselderij? Bleekselderij bloeit doorgaans van juli tot oktober.

Moet je bleekselderij bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiving niet nodig. Wel kan bleekselderij gaan bloeien. Als je de zaden wilt oogsten is bestuiving juist wel nodig. Hoewel bleekselderij in principe zelfbestuivend is, is de plant volledig afhankelijk van insecten voor de bestuiving.

De pollen worden meestal eerder geproduceerd dan de vrouwelijke geslachtsorganen in de bloem deze kunnen opnemen. Het stuifmeel kan dus meestal niet dezelfde bloem bestuiven waar het vandaan komt. Dit moet dus worden overgebracht naar andere bloemen. Onder andere hommels en bijtjes, maar ook andere (kleinere en vaak vliegende) insecten zorgen voor de bestuiving van bleekselderij.

Wanneer bleekselderij oogsten

Wanneer kan je bleekselderij oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot december.

Als je de hele bleekselderij in één keer wilt oogsten, wat overigens het meest gebruikelijke is, dan wacht je tot deze een mooi formaat heeft. Dit is meestal tegen het najaar aan. Bij het los oogsten van de stelen blijft bleekselderij doorgroeien. De plant maakt constant nieuwe stengels, zo lang het hart (binnenste deel) van de plant blijft leven.

Bleekselderij gebruiken en bewaren

Hoe wordt bleekselderij gebruikt? De steel wordt na het schoonmaken vaak rauw door salades gegeten. Het is erg lekker en bovendien ook supergezond. Ook wordt bleekselderij wel eens als snack gebruikt. Je kunt het zelfs in warme gerechten verwerken en het wordt met regelmaat gebruikt voor bolognese saus. Het kan ook aan diverse soorten soep worden toegevoegd.

Bleekselderij houdbaarheid

Hoelang blijft bleekselderij vers? Bleekselderij kan je in de koelkast tot maximaal een week bewaren. Je kunt bleekselderij ook invriezen, dan is het wel tot een jaar lang houdbaar. Verse bleekselderij blijft buiten de koeling slechts enkele dagen lekker.

Bleekselderij ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij bleekselderij? Diverse soorten kleine luizen en insecten gebruiken bleekselderij vaak als schuilplaats. Meestal doen de beestjes je plant weinig kwaad en schuilen ze alleen. Je kunt de bleekselderij na het oogsten het beste even onderdompelen in water (eventueel met zout) om alle beestjes uit te drijven. Maak bleekselderij vóór gebruik goed schoon.

Bleekselderij kweken informatie

Naam en familie
Naam Bleekselderij
Wetenschappelijke naam Apium graveolens dulce
Familie Schermbloemenfamilie
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - april
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten juni - december
Bloeitijd juli - oktober
Zaaien
Zaaidiepte 1.0CM
Plantafstand 25CM
Regelafstand 37.5CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 13-19 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 4-4-6
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
bloemkool, boerenkool, bosui, broccoli, kamille, knolraap, komkommer, paksoi, palmkool, prei, pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, stengelui, tomaat, witte kool,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardappel, kropsla, maïs,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -10
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 25CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding