plant banner

Bleekselderij
Apium graveolens Dulce - Apiaceae
kweken en oogsten

°C-10
°C10
CM25
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Zelf bleekselderij zaaien, planten en kweken om je eigen bleekse

Bleekselderij draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Apium graveolens Dulce en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Samenvatting

Bleekselderij is een soort selderij, ook selder genoemd. Bleekselderij wordt vaak verward met bladselderij, maar bladselderij kweken we als kruid of bladgroente voor het blad. Bleekselderij kweken we ook wel als bladgroente, maar we gebruiken van bleekselderij de grote en vlezige bladstelen juist.

Zelf bleekselderij kweken is best makkelijk. Geef regelmatig water en bij voorkeur bemesten met stikstof. Bleekselderij zaaien we extra vroeg binnen of vanaf het vroege voorjaar direct buiten. Bleekselderij kiemt al bij lage temperaturen. Je kunt bleekselderij makkelijk voorzaaien in potjes.

Selderij planten we vanaf het vroege voorjaar buiten. Je kunt bleekselderij planten in potten en bakken, moestuinbakken of gewoon in de vollegrond op een geschikte plek. Je kunt bleekselderij oogsten vanaf de vroege zomer tot heel laat in de herfst. Bleekselderij kan ook tijdens de groei goed tegen kou.

Bleekselderij soorten

Welke soorten bleekselderij zijn er? Bleekselderij is natuurlijk een selderij (Apium graveolens). De naam selderij kennen we niet alleen van bleekselderij (Apium graveolens "Dulce") maar ook van bladselderij (Apium graveolens "Secalinum"), waarvan de losse blaadjes als een soort kruid worden geplukt. Ook kennen we de naam van knolselderij (ook wel knolselderie, Apium graveolens "Rapaceum"). Beide soorten zijn naaste familie van de bleekselderij, maar groeien nèt iets anders.

Bladselderij maakt geen mooi kontje onderaan de plant, maar losse en vaak ook dunne steeltjes vanuit de grond. Knolselderij maakt een mooie en grote knol onder de grond die wordt geoogst. Overigens zijn alle selderijsoorten van top tot teen eetbaar, zo wel het blad als de stelen en de wortels kan je gebruiken in de keuken.

Bleekselderij zaaien en planten

Wanneer kan je bleekselderij zaaien?
Bleekselderij zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot april. Bleekselderij zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart.
Wanneer kan je bleekselderij planten?
Bleekselderij planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot mei.

bleekselderij zaden zaadjes zaad keukenplanten

Bekijk ook het bleekselderij zaaien stappenplan met video

Bleekselderij is zo leuk, omdat je best wat kunt spelen met de plantafstand. Dichter bij elkaar krijg je langere planten met dunnere steeltjes. Je kunt zelfs wat zaadjes in een groepje uitstrooien. Je oogst dan straks hele dunne steeltjes, maar wel heel veel. De planten hebben daar weinig last van en groeien gewoon langs elkaar verder.

Wil je echter mooie, grote bleekselderij kweken met dikke stelen, zet ze dan toch op voldoende afstand van elkaar. En natuurlijk met één tegelijk. In dat geval moet je dus wel uitdunnen.

Bleekselderij zaaien voor de dikste stelen

De meeste mensen willen natuurlijk zo dik mogelijke stelen. Je kunt bleekselderij dan direct in de vollegrond zaaien. Toch is voorzaaien het makkelijkste en het veiligste. Zo kunnen beestjes je zaden of zaailingen niet pikken, maar kan je ook iets eerder beginnen met zaaien. Zelfs al in de late winter, gewoon binnenshuis in de vensterbank.

Aangezien bleekselderij zo goed tegen kou kan, kan je al vroeg beginnen met zaaien. Als je bleekselderij wilt voorzaaien lukt dit goed in kleine kweekpotjes. Zelf gebruiken we vaak P7 formaat potjes. Vul de potjes met zaaigrond en strooi in elk potje wat zaadjes. Een stuk of drie, vier of vijf is voldoende. Dek de zaadjes af met slechts een heel dun laagje zaaigrond.

De zaailingen van bleekselderij beginnen heel klein. Je hoeft de zaden bijna niet af te dekken. Je kunt de zaadjes ook strooien zonder af te dekken. Na opkomst van je zaailingen duurt het even, ze kunnen in het begin traag zijn. Houd je zaaigrond altijd vochtig. Zorg dat het nooit uitdroogt terwijl je zaden aan het kiemen zijn en ook na de opkomst.

Als je zaailingen net even iets groter zijn, haal je de meeste weg. Houd er dan één per potje over. Deze geef je straks alle ruimte om te groeien zodat ze groot worden en dikke stelen maken.

Bleekselderij planten op een goed plekje

Temperaturen rond de 10 graden zijn al genoeg om de zaden te laten kiemen. Bleekselderij zelf kan best een nachtje lichte vorst hebben, zo lang dit niet aanhoudend is. Je kunt bleekselderij dus in het vroege voorjaar al buiten zetten. Laat je plantjes even kort staan en zet ze dan definitief in de grond of in potten en bakken.

Ja, je kunt bleekselderij ook in een pot kweken. Het plantje wordt dan het grootste als deze alleen in een potje staat van ten minste 5 liter. Beter is om bleekselderij in een moestuinbak of in de vollegrond te zetten. Daar groeit jouw bleekselderij het beste en wordt deze ook heel groot.

Wees altijd voorzichtig bij het uitplanten van zaailingen dat je de worteltjes niet beschadigd. Zet elk plantje op voldoende afstand tot de vorige. Kweek je in rijen, houd de rijafstand dan groter dan de plantafstand.

Natuurlijk kan je bleekselderij ook eerder planten in een kweekkas. Dan kan je nog vroeger beginnen. Eerlijk gezegd doen wij dit nooit. De kweekkas gebruiken we voor planten die dat ècht nodig hebben, of voor planten die later niet in de weg staan. Bijvoorbeeld kropsla die je in de winter kunt kweken en vóór half mei kunt oogsten. Dan is er direct plek voor alles wat je er half mei wilt uitplanten.

Het kontje van bleekselderij planten

Mocht je een hele bleekselderij gekocht hebben om op te eten, bewaar dan het kontje. Het is leuk om daar eens een experimentje mee te doen. Je kunt het kontje op een glas water zetten. Zorg dat de onderkant het water net raakt. Bijvoorbeeld door de bleekselderij te balanceren of er voorzichtig tandenstokers in te steken aan alle kanten, en het daarop te balanceren op een glas.

Door het kontje van bleekselderij op water te zetten, gaat deze opnieuw worteltjes maken. Wanneer er wat worteltjes zijn gegroeid kan je het kontje planten. Dit kan je in een pot of bak, of in de vollegrond doen. Zo groeit er vanuit dit kontje weer een nieuwe bleekselderij. De oogst is misschien iets kleiner maar zeker niet minder lekker!

bleekselderij zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 bleekselderij planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 bleekselderij planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Bleekselderij standplaats en verzorgen

Bleekselderij kan goed tegen kou. Dat is ook de reden dat je er zo vroeg mee (binnenshuis) kunt beginnen als je het gaat zaaien, om het in het vroege voorjaar uit te planten. Bleekselderij kweken doen wij altijd in de halfschaduw. Meer heeft bleekselderij echt niet nodig. De volle zon kan zelfs nadelig zijn.

In de volle zon krijgt bleekselderij vaak gele blaadjes. De randjes gaan soms zelfs omkrullen en worden dor. Desondanks oogsten we wel een mooie bleekselderij hoor. Het plantje lijkt er gewoon veel minder blij. In de zomer is het er veel te warm en droog. Bleekselderij groeit immers al goed bij lage temperaturen.

Eigenlijk is bleekselderij een tweejarige plant. Soms zelfs een kortlevende meerjarige plant. De bleekselderij uit de winkel is meestal maar één jaar oud. Daarom lukt het met het kontje een nieuwe bleekselderij te kweken. Je kweekt bleekselderij in de moestuin vaak als éénjarige plant.

bleekselderij jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Bleekselderij is een tweejarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -10℃.

Bleekselderij combinatieteelt en wisselteelt

Bleekselderij
Voor het kweken van bleekselderij zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Bleekselderij is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Bleekselderij goede buren
Bleekselderij kweken kan goed samen met bloemkool, boerenkool, bosui, broccoli, kamille, knolraap, komkommer, paksoi, palmkool, prei, pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, stengelui, tomaat, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Bleekselderij slechte buren
Bleekselderij kweken gaat liever niet samen met aardappel, kropsla, maïs, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

bleekselderij planten kweken keukenplanten

Bleekselderij water geven

Droge grond is slecht voor bleekselderij. Zorg dus altijd voor voldoende water. Hiermee worden de stelen gevuld, waardoor deze mooi dik en vlezig worden. Als de grond nog vochtig aanvoelt mag je een waterbeurt overslaan. Voelt het enigszins droog aan, geef dan zeker weer even water. Geef tijdens de zomer minimaal één keer per dag water, zeker in een pot of (moestuin)bak.

Bleekselderij grondsoort en bodem

Bleekselderij groeit ook bijzonder goed op zwaardere grondsoorten. Belangrijk is dat deze niet snel uitdroogt. Een vochthoudende bodem is ideaal, zo lang deze maar niet dichtslibt tijdens een flinke regenbui. Kleigrond is dus ideaal als je deze zelf wat losser kunt maken, voor een betere afwatering.

Zorg bij voorkeur voor wat extra compost in de bodem, om deze voedzamer en humusrijk te maken. Bleekselderij groeit erg goed als er veel organisch materiaal in de bodem zit.

pH

5.5
7.0

Bleekselderij tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

bleekselderij grote planten keukenplanten

Bleekselderij bemesten

Een vrij lichte meststof is voldoende. Bleekselderij heeft niet zo veel voeding nodig als bijvoorbeeld koolsoorten dat hebben. Wel is het verstandig om rekening te houden met het soort teelt. Je kweekt bleekselderij voor het blad en de stengels. Vooral stikstof is dan dus erg van toepassing, voor het bevorderen van de groei van het blad en stelen.

Het beste is om later in het jaar juist meer stikstof te geven en eerder in het jaar meer fosfor. Jonge planten nemen een heel groot deel van de benodigde fosfor op voor later. Wat betreft de voeding van selderij, voldoet een algemene mestvoeding meestal aan de eisen. De meeste algemene moestuin-meststoffen bevatten een groter aandeel stikstof.

Eventueel kan het helpen om zelf wat extra stikstof toe te voegen aan de mest. Bijvoorbeeld in de vorm van bloedmeel. Vooral wanneer de plant goed begint te groeien kan je dit als extra geven.

N4
P4
K6

Voor het bemesten van bleekselderij adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 4-4-6 of 6-4-6 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Bleekselderij bloei en bestuiven

Wanneer bloeit bleekselderij? Bleekselderij bloeit doorgaans van juli tot oktober.

Voor de teelt van bleekselderij is bestuiving niet nodig. Wel kan bleekselderij soms gaan bloeien. Meestal is dat dan in het tweede jaar, omdat het eigenlijk een tweejarige plant is. In het eerste jaar bloeit bleekselderij niet zo snel. Als je de zaden wilt oogsten is bestuiving juist wel nodig.

Hoewel bleekselderij in principe zelfbestuivend is, is de plant afhankelijk van insecten voor de bestuiving. Bestuivers lokken naar je moestuin kan daar dus aan bijdragen. Bijvoorbeeld met kleurrijke bloemen en geurende kruiden. Bijtjes en hommels komen meestal ook zelf af op de bloemschermen van bleekselderij.

Bleekselderij is volledig afhankelijk van insecten voor de bestuiving. De pollen worden namelijk meestal eerder geproduceerd dan de vrouwelijke geslachtsorganen in de bloem deze kunnen opnemen. Het stuifmeel kan dus meestal niet dezelfde bloem bestuiven waar het vandaan komt. Dit moet dus worden overgebracht naar andere bloemen.

Onder andere hommels en bijtjes, maar ook andere (kleinere en vaak vliegende) insecten zorgen voor de bestuiving van bleekselderij.

Als de bestuiving is gelukt duurt het even. De zaden moeten goed drogen aan de bloemschermen. Wanneer deze enigszins bruin en droog zijn geworden kan je de hele schermen plukken. De zaden kan je dan losschudden of wrijven met de hand.

Wanneer bleekselderij oogsten

Wanneer kan je bleekselderij oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot december.

Te dicht op elkaar gezaaide bleekselderij kan je een langere periode blijven oogsten. Je plukt steeds de dunne steeltjes of snijd deze los. De rest laat je verder groeien. Meestal kweek je echter bleekselderij voor de grote, vlezige stelen. Met genoeg afstand tussen de planten lukt dat eigenlijk altijd wel.

De dikke en vlezige bladstelen kan je lossnijden met een scherp (oogst)mes. Zelf gebruiken we er een van Opinel, een sikkelmodel. Werkt bijzonder goed voor allerlei oogst- en snoeiwerk in de moestuin. Absoluut een aanrader, maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten oogstmessen voor je moestuin.

Als je steeds een paar stelen wegsnijdt krijgt de rest meer ruimte om te groeien. Zo oogst je meerdere keren en telkens weer mooie, vlezige stelen. Je kunt blijven oogsten tot ver in het najaar, tegen de winter aan zelfs. Zo lang het hart van de plant blijft leven groeit deze verder.

Bleekselderij gebruiken en bewaren

De steel wordt na het schoonmaken vaak rauw door salades gegeten. Het is erg lekker en bovendien ook supergezond. Ook wordt bleekselderij wel eens als snack gebruikt. Je kunt het zelfs in warme gerechten verwerken en het wordt met regelmaat gebruikt voor bolognese saus. Het kan ook aan diverse soorten soep worden toegevoegd.

Bleekselderij houdbaarheid

Bleekselderij kan je in de koelkast tot maximaal een week bewaren. Je kunt bleekselderij ook invriezen, dan is het wel tot een jaar lang houdbaar. Verse bleekselderij blijft buiten de koeling slechts enkele dagen lekker.

Bleekselderij ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij bleekselderij? Diverse soorten kleine luizen en insecten gebruiken bleekselderij vaak als schuilplaats. Meestal doen de beestjes je plant weinig kwaad en schuilen ze alleen. Je kunt de bleekselderij na het oogsten het beste even onderdompelen in water (eventueel met zout) om alle beestjes uit te drijven. Maak bleekselderij vóór gebruik goed schoon.

Bleekselderij kweken informatie

Naam en familie
Naam Bleekselderij
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Apium graveolens dulce
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - april
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten juni - december
Bloeitijd juli - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 25CM
Regelafstand 37.5CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 9-13 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 4-4-6
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
bloemkool, boerenkool, bosui, broccoli, kamille, knolraap, komkommer, paksoi, palmkool, prei, pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, stengelui, tomaat, witte kool,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardappel, kropsla, maïs,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -10
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 25CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...