plant banner

Bosui
Allium fistulosum
Zaaien kweken en oogsten

°C-5
°C10
CM5
CM3-6
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
middelvroeg
winterteelt
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Bosui draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Allium fistulosum en is een lid van de lookfamilie, ook wel aliaceae.

Bosui soorten

Welke soorten bosui zijn er? Bosuien zijn er in diverse soorten die iets scherper of juist minder scherp zijn. De kleur van de bosui is meestal wit of rood. Bovendien is bosui exact dezelfde plant als de lenteui. Het verschil zit namelijk in het moment waarop je oogst.

Wat is het verschil tussen een bosui en een lenteui? Bosui en lenteui zijn exact dezelfde plantjes. Lenteui oogst je vroeg, waardoor er nog geen bolletje is gevormd. Bosui oogst je wat later, waardoor er juist wèl een bolletje is gevormd. Ook is er nog de stengelui en prei, wat weer twee andere soorten zijn. Alle genoemde soorten behoren tot de ui-achtigen.

Bosui zaaien en planten

Wanneer kan je bosui zaaien? Bosui zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot mei en van augustus tot september. Bosui zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot maart.

Wanneer kan je bosui planten? Bosui planten of uitplanten kan buiten van maart tot mei en van augustus tot oktober.

bosui zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je bosuitjes? Bosui zaaien in de zomer is af te raden door warmte en droogte, en de kans op doorschieten. De meeste ui-achtigen hebben een constant licht tot matig vochtige bodem nodig. Het liefste zaai je bosuien direct op de bestemde plek. Het verspenen van de lange, dunne en kwetsbare sprietjes is erg lastig.

Per vierkante meter kan je ongeveer 340 tot 460 bosui planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 bosui planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Bosui standplaats en verzorgen

Hoe verzorg je bosuien? Bosuien kweken is vrij makkelijk. De plantjes staan het liefste op een plek in de halfschaduw, maar ook in de volle zon groeien bosuien goed. Door ze op heuveltjes in rijtjes te kweken voorkom je dat de planten verzuipen bij hevige regenval. Bosuien worden niet heel groot en wortelen ook niet zo diep in de grond. Geef zeker bij droogte regelmatig water.

bosui jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Bosui is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -5℃.

Bosui combinatieteelt en wisselteelt

De bosui wordt vaak in rijen of per vierkante meter gekweekt.

Bosui
Voor het kweken van bosui zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Bosui is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Bosui goede buren
Bosui kweken kan goed samen met aardbei, biet, bladselderij, bleekselderij, bonenkruid, dille, knolselderij kropsla, witlof, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Bosui slechte buren
Bosui kweken gaat liever niet samen met asperge, bloemkool, boerenkool, broccoli, doperwt knolraap, paksoi, palmkool, peul pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, tuinboon, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

bosui planten kweken keukenplanten

Bosui water geven

Hoeveel water geef je bosuien? Geef bosuien regelmatig water en zorg dat de bodem niet volledig opdroogt. Door bosuien op een plek in de halfschaduw te kweken is het makkelijker om uitdroging te voorkomen.

Bosui grondsoort en bodem

Bosuitjes groeien vrijwel overal en stellen weinig eisen aan de bodem, behalve dat deze licht vochtig blijft. Veel water hebben bosuitjes echter niet nodig. Dat de bodem vochtig blijft is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van het kleine bolletje onder de grond. Een doorlaatbare bodem heeft wel de voorkeur, gezien dit het makkelijker maakt om te wortelen. Een luchtige zandgrond werkt dus het beste, maar ook op vette klei groeien bosuitjes aardig. Het is slechts een lichte voorkeur. Je kunt compost en organisch materiaal toevoegen aan dikkere en zwaardere grondsoorten om deze beter doorlaatbaar te maken.

pH

5.0
6.0

Bosui tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Bosui bemesten

Moet je bosuien bemesten? Het is niet nodig om bosuien te bemesten. Ze groeien goed op alle soorten grond, dus ook die wat armer zijn. Geef je toch mestvoeding, kies dan voor kalium om de wortelvorming te bevorderen. Vermijd stikstof, hierdoor kweek je alleen dikke bladsprieten.

N0
P0
K0

Voor het bemesten van bosui raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 0-0-0 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

Bosui bloei en bestuiven

Wanneer bloeit bosui? Bosui bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je bosuien bestuiven? Nee, voor de teelt is het bestuiven van bosuien niet nodig. Dit is alleen vereist als je levensvatbare zaden wilt oogsten na de bloei. Bosuien zijn zelfbestuivend en worden bestoven door insecten.

Wanneer bosui oogsten

Wanneer kan je bosui oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot december.

Bosui oogst je wanneer zich een bolletje heeft gevormd. Je oogst dan een soort mini uitje. Zou je het zelfde plantje eerder oogsten, dan zit er nog geen bolletje aan en heb je dus een lenteui. De twee zijn exact dezelfde plantjes met dezelfde (Latijnse) naam.

Bosui gebruiken en bewaren

Bosui gebruik je op de zelfde manier als een gewone ui. Je kunt bosui versnijden door een gerecht of mee roerbakken. Bosui is vooral een smaakmaker in diverse gerechten. Voor gebruik spoel je de bosui eerst goed schoon onder de kraan, om resten aarde en eventueel ongedierte goed weg te spoelen.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Bosui houdbaarheid

Tijdens een warme zomer kan je bosui in de koeling tot wel 2 weken bewaren. Verwerkt in een gerecht kan je bosui, afhankelijk van het soort gerecht, vaak ook nog invriezen. Dan blijft het samen met het gerecht langer houdbaar. Zoals met bijna alle groenten, fruit en kruiden smaakt bosui vers altijd het beste.

Bosui kiemgroenten

Kan je bosui als kiemgroente eten? Ja, van bosui kan je de kiemen eten. Wel worden hier vaker de zaden van gewone uien voor gebruikt. De kiemen van gewone uien zijn qua smaak vrijwel identiek.

Bosui ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij bosuien? De bosui is net als veel uiensoorten vatbaar voor de uienvlieg. Door het gebruik van combinatieteelt is dit vrijwel helemaal te voorkomen. Verder zijn bosuien niet zo vatbaar voor andere aandoeningen.

Bosui kweken informatie

Naam en familie
Naam Bosui
Familie Lookfamilie
Wetenschappelijke naam Allium fistulosum
Familie (wetenschappelijk) Aliaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - mei
augustus - september
Buiten (uit)planten maart - mei
augustus - oktober
Oogsten mei - december
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 5CM
Regelafstand 7.5CM
Per strekkende meter (M) 17-23 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 340-460 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 5.0-6.0
Teeltwijze
Wisselteelt ui-achtige
Combinatieteelt
Goede buren
aardbei, biet, bladselderij, bleekselderij, bonenkruid, dille, knolselderij kropsla, witlof, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
asperge, bloemkool, boerenkool, broccoli, doperwt knolraap, paksoi, palmkool, peul pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, tuinboon, witte kool,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -5
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 10CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...