Bosui

Allium fistulosum

Minimale plantafstand (cm): 5
Minimale worteldiepte (cm): 10

 

halfschaduw
licht vochtig
matige grondsoorten
wintergroen
keukenplanten zaaikalender bosui lenteui

Variëteiten

Bosui, lenteui en stengelui worden vaak verward. Dat is niet zo gek, want deze lijken erg op elkaar. De stengelui is een afzonderlijk ras van de zelfde soort plant. De stengelui wordt gebruikt als een soort kleine prei. De lenteui en bosui zijn het zelfde plantje maar worden beiden net iets anders gebruikt. De lenteui is een vroeg geoogste bosui. Lenteui wordt ook als een soort kleine prei gebruikt, maar nog net iets kleiner dan de stengelui. De bosui is een volgroeide lenteui. Bij een lenteui heeft zich nog geen bolletje gevormd, bij een bosui het bolletje volgroeid. Bosui wordt gebruikt als een soort hele kleine, ronde ui. Deze pagina gaat over de bosui.

Vermeerderen

Bosui zaai je bij voorkeur direct op de bestemde plek. Dat werkt het beste omdat je het dunne sprietje dan niet hoeft te verspenen. De plantjes blijven erg klein en wortelen niet erg diep. Je kunt er veel bij elkaar zetten en ze kunnen veel dichter bij elkaar staan dan grote uien.

Verzorging

Basis
Bosui is een soort mini-ui en heeft niet erg veel verzorging nodig. Je kunt er veel dicht op elkaar planten, want bosuitjes worden niet zo groot en wortelen ook niet erg diep. Dat tweede betekend dat de bosui ook gevoelig is voor uitdroging, omdat de bovenste laag grond met de zon erop als eerste is opgedroogd. Op een plek in de halfschaduw zullen bosuitjes het beste groeien.

Bodem
Bosuitjes groeien vrijwel overal en stellen weinig eisen aan de bodem, behalve dat deze licht vochtig blijft. Veel water hebben bosuitjes echter niet nodig. Dat de bodem vochtig blijft is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van het kleine bolletje onder de grond. Een doorlaatbare bodem heeft wel de voorkeur, gezien dit het makkelijker maakt om te wortelen. Een luchtige zandgrond werkt dus het beste, maar ook op vette klei groeien bosuitjes aardig. Het is slechts een lichte voorkeur. Je kunt compost en organisch materiaal toevoegen aan dikkere en zwaardere grondsoorten om deze beter doorlaatbaar te maken.

Voeding
Bosuitjes hebben in principe weinig voeding nodig. Het is belangrijk dat de wortels goed ontwikkelen (en daarmee het bolletje dus ook). Beter is dus om stikstof zo veel mogelijk te vermijden, omdat hiermee enkel het bovengrondse deel sterk wordt gevoed.

Gevaren
Bosuitjes zijn gevoelig voor alle ziektes en plagen die planten uit de uienfamilie kennen, zoals koprot en de beruchte uienvlieg. Door wisselteelt toe te passen, maar ook door gewassen te combineren (combinatieteelt) voorkom je schimmels, ziektes en plagen. Een goede combinatie voor bosui is wortel, de uienvlieg blijft hierdoor op afstand en kan de bosui geen schade aanbrengen.

Oogsten

Bosui oogst je wanneer zich een bolletje heeft gevormd. Je oogst dan een soort mini ui. Zou je het zelfde plantje eerder oogsten, dan zit er nog geen bolletje aan en heb je lenteui. Je kunt kiezen om het plantje eerder of later te oogsten. Je oogst het in beide gevallen door de stengel uit de grond te trekken.

Gebruiken

Bosui gebruik je op de zelfde manier als een gewone ui. Je kunt bosui versnijden door een gerecht of mee roerbakken. Bosui is vooral een smaakmaker in diverse gerechten. Voor gebruik spoel je de bosui eerst goed schoon onder de kraan, om resten aarde en eventueel ongedierte goed weg te spoelen.

Bewaren

Tijdens een warme zomer kan je bosui in de koeling tot wel 2 weken bewaren. Verwerkt in een gerecht kan je bosui, afhankelijk van het soort gerecht, vaak ook nog invriezen. Dan blijft het samen met het gerecht langer houdbaar. Zoals met bijna alle groenten, fruit en kruiden smaakt bosui vers altijd het beste.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Lenteui

Lenteui

In één oogopslag alle behoeften van lenteuitjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Stengelui

Stengelui

In één oogopslag alle behoeften van stengelui! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Prei

Prei

In één oogopslag alle behoeften van prei! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Uien

Uien

In één oogopslag alle behoeften van uienplanten! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knoflook

Knoflook

In één oogopslag alle behoeften van knoflook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Daslook

Daslook

In één oogopslag alle behoeften van daslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Weegbree

Weegbree

In één oogopslag alle behoeften van weegbree! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding