plant banner

Plantenlijst laden...

Bosui
Allium fistulosum

plant icon
Bosui
Allium fistulosum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-5

5CM

10CM
pH
5.0 - 6.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
middelvroeg
winterteelt
kiemgroente

Bosui kweken

Bosui soorten

Welke soorten bosui zijn er? Bosuien zijn er in diverse soorten die iets scherper of juist minder scherp zijn. De kleur van de bosui is meestal wit of rood. Bovendien is bosui exact dezelfde plant als de lenteui. Het verschil zit namelijk in het moment waarop je oogst.

Wat is het verschil tussen een bosui en een lenteui? Bosui en lenteui zijn exact dezelfde plantjes. Lenteui oogst je vroeg, waardoor er nog geen bolletje is gevormd. Bosui oogst je wat later, waardoor er juist wèl een bolletje is gevormd. Ook is er nog de stengelui en prei, wat weer twee andere soorten zijn. Alle genoemde soorten behoren tot de ui-achtigen.

Bosui zaaien en planten

Wanneer kan je bosui zaaien? Bosui kan je direct buiten zaaien van maart tot mei en van augustus tot september. Bosui kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om bosui te ontkiemen is boven de 10℃.

Hoe zaai je bosuitjes? Bosui zaaien in de zomer is af te raden door warmte en droogte, en de kans op doorschieten. De meeste ui-achtigen hebben een constant licht tot matig vochtige bodem nodig. Het liefste zaai je bosuien direct op de bestemde plek. Het verspenen van de lange, dunne en kwetsbare sprietjes is erg lastig.

Per vierkante meter kan je ongeveer 240 tot 420 bosui planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 25 bosui planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Bosui verzorgen/standplaats

Hoe verzorg je bosuien? Bosuien kweken is vrij makkelijk. De plantjes staan het liefste op een plek in de halfschaduw, maar ook in de volle zon groeien bosuien goed. Door ze op heuveltjes in rijtjes te kweken voorkom je dat de planten verzuipen bij hevige regenval. Bosuien worden niet heel groot en wortelen ook niet zo diep in de grond. Geef zeker bij droogte regelmatig water.

Bosui goede en slechte buren

De bosui wordt vaak in rijen of per vierkante meter gekweekt.

Bosui wisselteelt
Bosui is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Bosui goede buren
Bosui kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardbei Biet Bladselderij Bleekselderij Bonenkruid Dille Knolselderij Kropsla Witlof Wortel

Bosui slechte buren
Bosui kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Asperge Bloemkool Boerenkool Broccoli Erwten Knolraap Paksoi Palmkool Peulen Pronkbonen Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Tuinbonen Witte kool

Bosui water geven

Hoeveel water geef je bosuien? Geef bosuien regelmatig water en zorg dat de bodem niet volledig opdroogt. Door bosuien op een plek in de halfschaduw te kweken is het makkelijker om uitdroging te voorkomen.

Bosui grondsoort

Bosuitjes groeien vrijwel overal en stellen weinig eisen aan de bodem, behalve dat deze licht vochtig blijft. Veel water hebben bosuitjes echter niet nodig. Dat de bodem vochtig blijft is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van het kleine bolletje onder de grond. Een doorlaatbare bodem heeft wel de voorkeur, gezien dit het makkelijker maakt om te wortelen. Een luchtige zandgrond werkt dus het beste, maar ook op vette klei groeien bosuitjes aardig. Het is slechts een lichte voorkeur. Je kunt compost en organisch materiaal toevoegen aan dikkere en zwaardere grondsoorten om deze beter doorlaatbaar te maken.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.0
6.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Bosui bemesten

Moet je bosuien bemesten? Het is niet nodig om bosuien te bemesten. Ze groeien goed op alle soorten grond, dus ook die wat armer zijn. Geef je toch mestvoeding, kies dan voor kalium om de wortelvorming te bevorderen. Vermijd stikstof, hierdoor kweek je alleen dikke bladsprieten.

Welke meststof gebruik je voor bosui? De beste meststof voor het kweken van bosui heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Bosui bloei en bestuiven

Wanneer bloeit bosui? Bosui bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je bosuien bestuiven? Nee, voor de teelt is het bestuiven van bosuien niet nodig. Dit is alleen vereist als je levensvatbare zaden wilt oogsten na de bloei. Bosuien zijn zelfbestuivend en worden bestoven door insecten.

Wanneer bosui oogsten

Wanneer kan je bosui oogsten? Bosui oogst je doorgaans van mei tot december.

Bosui oogst je wanneer zich een bolletje heeft gevormd. Je oogst dan een soort mini uitje. Zou je het zelfde plantje eerder oogsten, dan zit er nog geen bolletje aan en heb je dus een lenteui. De twee zijn exact dezelfde plantjes met dezelfde (Latijnse) naam.

Bosui gebruiken en bewaren

Bosui gebruik je op de zelfde manier als een gewone ui. Je kunt bosui versnijden door een gerecht of mee roerbakken. Bosui is vooral een smaakmaker in diverse gerechten. Voor gebruik spoel je de bosui eerst goed schoon onder de kraan, om resten aarde en eventueel ongedierte goed weg te spoelen.

Tijdens een warme zomer kan je bosui in de koeling tot wel 2 weken bewaren. Verwerkt in een gerecht kan je bosui, afhankelijk van het soort gerecht, vaak ook nog invriezen. Dan blijft het samen met het gerecht langer houdbaar. Zoals met bijna alle groenten, fruit en kruiden smaakt bosui vers altijd het beste.

Bosui kiemgroenten

Kan je bosui als kiemgroente eten? Ja, van bosui kan je de kiemen eten. Wel worden hier vaker de zaden van gewone uien voor gebruikt. De kiemen van gewone uien zijn qua smaak vrijwel identiek.

Bosui ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij bosuien? De bosui is net als veel uiensoorten vatbaar voor de uienvlieg. Door het gebruik van combinatieteelt is dit vrijwel helemaal te voorkomen. Verder zijn bosuien niet zo vatbaar voor andere aandoeningen.

Bosui plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - mei
augustus - september
Buiten (uit)planten maart - mei
augustus - oktober
Oogsten mei - december
Bloeitijd juni - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.0 - 6.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 25 planten
Per m² / veld 240 - 420 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt ui-achtige

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding