plant banner

Plantenlijst laden...

Dille
zaaien kweken en oogsten

Anethum graveolens

°C6
°C16
CM15
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg zaaien
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Dille draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Anethum graveolens en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Dille soorten

Welke soorten dille zijn er? Dille is familie van venkel en kruist hierdoor ook makkelijk met deze plant, tijdens de bloei (bestuiving). Er zijn weinig verschillende soorten dille, maar sommige soorten zijn beter geschikt voor het telen van het blad. De planten groeien dan weelderiger. Ook zijn er soorten die minder snel doorschieten (vroegbloeiend), maar deze zijn beter geschikt voor de zaadteelt of het oogsten van de bloemen.

Dille is mogelijk te verwarren met witte dille, welke de Latijnse naam Ammi majus draagt. Witte dille heeft niets met dille te maken en wordt alleen zo genoemd omdat de bloemen erg op elkaar lijken. Witte dille -hoewel familie van de wortel- kan voor sommige mensen zelfs giftig zijn.

Dille zaaien en planten

Wanneer kan je dille zaaien? Dille zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot juni.

Hoe zaai je dille? Dille zaaien doe je liever direct in de volle grond. Dille maakt een penwortel en is hierdoor lastig te verspenen. Je kunt dille wel binnen voorzaaien, maar dit is niet aan te raden.

Dille zaai je liever direct op de bestemde plek. Door de penwortel die het plantje maakt is deze lastig te verspenen. Wie toch voorzaait binnenshuis, doet dit bij voorkeur toch in een kweekpotje. Denk aan een P7 of (nog beter) P9 potje voor het juiste formaat. Het beste is om een vooral diepe pot te gebruiken.

dille zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 37 tot 52 dille planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 dille planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Dille standplaats en verzorgen

Hoe kweek je dille? Dille kweken is niet erg makkelijk. Het plantje is veeleisend en staat graag in de volle zon, maar droogt daar erg snel op en schiet ook sneller door. Dille kan je dus beter in de halfschaduw kweken. Je kunt dille in potten kweken, maar de grond droogt dan sneller uit.

dille jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Dille combinatieteelt en wisselteelt

Dille
Voor het kweken van dille hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Dille goede buren
Dille kweken kan goed samen met aardappel, biet, bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, kropsla, paksoi, palmkool, radijs, rode kool, romanesco, snijbiet, spruitjes, tuinboon, veldsla, venkel, witte kool, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Dille slechte buren
Dille heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

dille planten kweken keukenplanten

Dille water geven

Hoeveel water heeft dille nodig? Dille kweken doe je bij voorkeur op een licht vochtige (maar zeker niet droge) grond. Onder andere droogte bevordert het doorschieten. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wat je kunt doen is water geven wanneer de bodem net onder het oppervlak weer een beetje droog aanvoelt. Geef tijdens warme en droge zomerdagen extra water om uitdroging te voorkomen. Met name in potten is dit extra belangrijk.

Dille grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor dille? Voorkom uitdroging met een enigszins vochthoudende bodem, die toch ook een beetje doorlaatbaar is. Een goede drainage bij hevige regenval is belangrijk. Ook groeit dille graag op een voedzame bodem. Voeg bijvoorbeeld compost (en brekerzand bij dikkere grondsoorten) toe om de bodemstructuur te verbeteren. In principe is dille niet veeleisend en groeit het bijna overal, zo lang de waterhuishouding in orde is.

pH

5.5
6.5

Wat is pH?

Dille bemesten

Moet je dille bemesten? Ja, dille groeit graag op een voedzame bodem. Kies een meststof met een groot aandeel stikstof en wat kalium. Hiermee bevorder je bladgroei en kan dille zich beter tegen verschillende weersomstandigheden beschermen.

Voor het bemesten van dille zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 0-0-0. Dit is ons advies.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

Dille bloei en bestuiven

Wanneer bloeit dille? Dille bloeit doorgaans van juli tot september.

Moet je dille bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Wel als je levensvatbare zaden wilt oogsten. Dille schiet makkelijk door, onder andere bij droog weer en onder droge omstandigheden, waarna opeens veel regen valt. Ook de lengte van de dagen, het aantal lichturen, speelt een grote rol bij het doorschieten. Dille zal later in het jaar waarschijnlijk gaan bloeien.

Dille is in principe zelfbestuivend, maar kruisbestuiving bevordert de opbrengst bij de zaadteelt. Let op, want dille kruist makkelijk met venkel. De twee planten mogen dus niet gelijktijdig worden gekweekt voor de zaadteelt. Zaden zullen dan niet meer raszuiver zijn en er zal een kruising tussen de twee ontstaan.

Wanneer dille oogsten

Wanneer kan je dille oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot september.

Gedurende de hele groei oogst je het blad. Ook de zaden kan je in de keuken gebruiken, evenals de bloemen, maar die oogst je later in het jaar. Wees terughoudend bij het plukken van blad tijdens de groei. Laat voldoende loof zitten voor de plant om verder te groeien. Laat de zaden na de oogst goed drogen vóór gebruik.

Dille gebruiken en bewaren

Waar wordt dille voor gebruikt in de keuken? Dille wordt vaak gebruikt in gerechten met vlees, maar is nog bekender van het gebruik in visgerechten. Aan diverse soorten kaas, (room)sauzen en dergelijke wordt dille toegevoegd als smaakmaker.

Dille houdbaarheid

Hoelang is dille houdbaar? Dille blad kan je tot 3 dagen in de koelkast bewaren, in vershoudfolie, een afgesloten bakje of in een gesloten zakje. Bloemen gebruik je liever direct en zaden droog je vóór gebruik. Gedroogde zaden zijn tot wel een jaar houdbaar. Het blad kan je invriezen en blijft dan nog minimaal een jaar houdbaar.

Dille ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij dille? Dille kweken brengt weinig ziektes en plagen met zich mee. Het grootste gevaar in potten is uitdroging. In een (te) kleine pot wordt het loof wel eens geel. Geef dille daarom voldoende ruimte om te groeien.

Dille kweken informatie

Naam en familie
Naam Dille
Wetenschappelijke naam Anethum graveolens
Familie Schermbloemenfamilie
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien april - juni
Oogsten juli - september
Bloeitijd juli - september
Zaaien
Zaaidiepte 1.0CM
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 37-52 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 16 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 5.5-6.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, biet, bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, kropsla, paksoi, palmkool, radijs, rode kool, romanesco, snijbiet, spruitjes, tuinboon, veldsla, venkel, witte kool, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot 6
Wintergroen -
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding