plant banner

Plantenlijst laden...

Dille
Anethum graveolens

plant icon
Dille
Anethum graveolens
light icon
water icon
soil icon
winter icon

16

6

15CM

20CM
pH
5.5 - 6.5
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg zaaien
laat zaaien

Dille kweken

Dille soorten

Welke soorten dille zijn er? Dille is familie van venkel en kruist hierdoor ook makkelijk met deze plant, tijdens de bloei (bestuiving). Er zijn weinig verschillende soorten dille, maar sommige soorten zijn beter geschikt voor het telen van het blad. De planten groeien dan weelderiger. Ook zijn er soorten die minder snel doorschieten (vroegbloeiend), maar deze zijn beter geschikt voor de zaadteelt of het oogsten van de bloemen.

Dille zaaien en planten

Wanneer kan je dille zaaien? Dille kan je direct buiten zaaien van april tot juni. De beste temperatuur om dille te ontkiemen is boven de 16℃.

Hoe zaai je dille? Dille zaaien doe je liever direct in de volle grond. Dille maakt een penwortel en is hierdoor lastig te verspenen. Je kunt dille wel binnen voorzaaien, maar dit is niet aan te raden.

Dille zaai je liever direct op de bestemde plek. Door de penwortel die het plantje maakt is deze lastig te verspenen. Wie toch voorzaait binnenshuis, doet dit bij voorkeur toch in een kweekpotje. Denk aan een P7 of (nog beter) P9 potje voor het juiste formaat. Het beste is om een vooral diepe pot te gebruiken.

Per vierkante meter kan je ongeveer 26 tot 47 dille planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 9 dille planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Dille verzorgen/standplaats

Hoe kweek je dille? Dille kweken is niet erg makkelijk. Het plantje is veeleisend en staat graag in de volle zon, maar droogt daar erg snel op en schiet ook sneller door. Dille kan je dus beter in de halfschaduw kweken. Je kunt dille in potten kweken, maar de grond droogt dan sneller uit.

Dille goede en slechte buren

Dille wisselteelt
Voor het kweken van dille hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Dille goede buren
Dille kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Biet Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Kropsla Paksoi Palmkool Radijs Rode kool Romanesco Snijbiet Spruitkool Tuinbonen Veldsla Venkel Witte kool Wortel

Dille slechte buren
Dille heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Dille water geven

Hoeveel water heeft dille nodig? Dille kweken doe je bij voorkeur op een licht vochtige (maar zeker niet droge) grond. Onder andere droogte bevordert het doorschieten. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wat je kunt doen is water geven wanneer de bodem net onder het oppervlak weer een beetje droog aanvoelt. Geef tijdens warme en droge zomerdagen extra water om uitdroging te voorkomen. Met name in potten is dit extra belangrijk.

Dille grondsoort

Welke grondsoort voor dille? Voorkom uitdroging met een enigszins vochthoudende bodem, die toch ook een beetje doorlaatbaar is. Een goede drainage bij hevige regenval is belangrijk. Ook groeit dille graag op een voedzame bodem. Voeg bijvoorbeeld compost (en brekerzand bij dikkere grondsoorten) toe om de bodemstructuur te verbeteren. In principe is dille niet veeleisend en groeit het bijna overal, zo lang de waterhuishouding in orde is.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
6.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Dille bemesten

Moet je dille bemesten? Ja, dille groeit graag op een voedzame bodem. Kies een meststof met een groot aandeel stikstof en wat kalium. Hiermee bevorder je bladgroei en kan dille zich beter tegen verschillende weersomstandigheden beschermen.

Welke meststof gebruik je voor dille? De beste meststof voor het kweken van dille heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Dille bloei en bestuiven

Wanneer bloeit dille? Dille bloeit doorgaans van juli tot september.

Moet je dille bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Wel als je levensvatbare zaden wilt oogsten. Dille schiet makkelijk door, onder andere bij droog weer en onder droge omstandigheden, waarna opeens veel regen valt. Ook de lengte van de dagen, het aantal lichturen, speelt een grote rol bij het doorschieten. Dille zal later in het jaar waarschijnlijk gaan bloeien.

Dille is in principe zelfbestuivend, maar kruisbestuiving bevordert de opbrengst bij de zaadteelt. Let op, want dille kruist makkelijk met venkel. De twee planten mogen dus niet gelijktijdig worden gekweekt voor de zaadteelt. Zaden zullen dan niet meer raszuiver zijn en er zal een kruising tussen de twee ontstaan.

Wanneer dille oogsten

Wanneer kan je dille oogsten? Dille oogst je doorgaans van juli tot september.

Gedurende de hele groei oogst je het blad. Ook de zaden kan je in de keuken gebruiken, evenals de bloemen, maar die oogst je later in het jaar. Wees terughoudend bij het plukken van blad tijdens de groei. Laat voldoende loof zitten voor de plant om verder te groeien. Laat de zaden na de oogst goed drogen vóór gebruik.

Dille gebruiken en bewaren

Waar wordt dille voor gebruikt in de keuken? Dille wordt vaak gebruikt in gerechten met vlees, maar is nog bekender van het gebruik in visgerechten. Aan diverse soorten kaas, (room)sauzen en dergelijke wordt dille toegevoegd als smaakmaker.

Hoelang is dille houdbaar? Dille blad kan je tot 3 dagen in de koelkast bewaren, in vershoudfolie, een afgesloten bakje of in een gesloten zakje. Bloemen gebruik je liever direct en zaden droog je vóór gebruik. Gedroogde zaden zijn tot wel een jaar houdbaar. Het blad kan je invriezen en blijft dan nog minimaal een jaar houdbaar.

Dille ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij dille? Dille kweken brengt weinig ziektes en plagen met zich mee. Het grootste gevaar in potten is uitdroging. In een (te) kleine pot wordt het loof wel eens geel. Geef dille daarom voldoende ruimte om te groeien.

Dille plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien april - juni
Oogsten juli - september
Bloeitijd juli - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 6.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 5 - 9 planten
Per m² / veld 26 - 47 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur 6 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding