Dille

Anethum graveolens

Minimale plantafstand (cm): 15
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten dille zaailingen keukenplanten dille eerste blad

 

halfschaduw
licht vochtig
matige grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender dille

Variëteiten

Bij het kweken van dille kan je kiezen voor een ras dat past bij het doel waarvoor je het plantje wilt gaan kweken. Er zijn namelijk rassen die minder snel doorschieten en groter blad maken, wat beter is als je het plantje voor het blad wilt gaan kweken. Er zijn daarentegen ook weer rassen die vooral snel zullen bloeien en juist hele grote bloemschermen en zaden maken. Dit zijn grootbloemige en/of grootzadige rassen voor wie graag de bloemen van de plant wilt gebruiken. Grootbladige rassen zijn beter geschikt voor de teelt van het blad en schieten meestal minder snel door.

Vermeerderen

Dille zaai je liever direct op de bestemde plek. Door de penwortel die het plantje maakt is deze lastig te verspenen. Wie toch voorzaait binnenshuis, doet dit bij voorkeur toch in een kweekpotje. Denk aan een P7 of (nog beter) P9 potje voor het juiste formaat. Het beste is om een vooral diepe pot te gebruiken.

Verzorging

Basis
Dille is niet zo'n makkelijk plantje om te kweken. In de volle zon groeit dille beter, maar de kans bestaat dan dat het plantje dan erg snel doorschiet (gaat bloeien) en dat komt de smaak niet ten goede. Je kunt dille dus ook in de halfschaduw kweken om dit te voorkomen. In de volle zon, zeker bij de teelt in potten, droogt de grond sneller uit. Dille in pot zet je dus zeker liever in de halfschaduw. Bij een uitgedroogde grond zal dille per direct slap gaan hangen en mogelijk zelfs afsterven.

bodem
De bodem behoort constant licht vochtig te blijven, want bij uitdroging hangt dille per direct slap of sterft het plantje zelfs af. In de volle zon is dat nog best een uitdaging. Een belangrijk detail is de doorlaatbaarheid van de bodem. Voeg veel compost en organisch materiaal toe om de structuur van de bodem te verbeteren en deze beter doorlaatbaar te maken. Op stevige grondsoorten zoals klei groeit dille slecht.

Voeding
Gebruik een algemene organische meststof, of een speciale meststof voor kruiden, voor het voeden van dille. Veel is daar niet van nodig, meestal heeft dille voldoende aan wat er in de bodem aanwezig is en wat er vrijkomt bij het verteren van compost in de bodem.

Oogsten

Van dille oogst je de zaden, maar ook het blad en zelfs de bloemen. Vrijwel de hele plant is dus eetbaar. Het blad kun je met kleine hoeveelheden plukken gedurende de groeiperiode. Het beste laat je dan wel wat zitten zodat de plant verder kan groeien. De bloemen kun je direct plukken maar de zaden moeten nog wel even aan de plant drogen voor het oogsten.

Gebruiken

Dille wordt vooral erg veel gebruikt in gerechten met vlees, maar is nog bekender bij visgerechten. In diverse soorten kaas, (room)sauzen en dergelijke smaakt dille ook erg lekker.

Bewaren

Dille kan je tot 3 dagen in de koelkast bewaren, in vershoudfolie, een afgesloten bakje of in een gesloten zakje. Invriezen kan echter ook gewoon, maar zoals met vrijwel alles smaakt dille vers altijd het beste. Ingevroren dille blijft tot wel een jaar lang houdbaar.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Dragon

Dragon

In één oogopslag alle behoeften van dragon! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kervel

Kervel

In één oogopslag alle behoeften van kervel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Citroengras

Citroengras

In één oogopslag alle behoeften van citroengras! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kamille

Kamille

In één oogopslag alle behoeften van kamille! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Honingverbena

Honingverbena

In één oogopslag alle behoeften van aztekenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Veenbes

Veenbes

In één oogopslag alle behoeften van de cranberry! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Zonnebloem

Zonnebloem

In één oogopslag alle behoeften van de zonnebloem! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bernagie

Bernagie

In één oogopslag alle behoeften van komkommerkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding