plant banner

Plantenlijst laden...

Spruitjes
Voorzaaien kweken en oogsten

Brassica oleracea var. gemmifera

°C-10
°C10
CM70
P9
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
middelvroeg
laat
oogsttijd
bloeitijd
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Spruitjes draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Brassica oleracea var. gemmifera en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Spruitjes soorten

Welke soorten spruitjes zijn er? Spruitjes zijn knoppen aan de stam van de spruitkool. De meeste spruitjes worden niet tegelijk oogstrijp, maar er zijn hybriderassen waarbij dit wel het geval is. Bij gewone spruiten oogst je steeds een beetje, waardoor het verstandig is meerdere planten neer te zetten.

Spruitjes zaaien en planten

Wanneer kan je spruitjes zaaien? Spruitjes zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot juni. Spruitjes zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot april.

Wanneer kan je spruitjes planten? Spruitjes planten of uitplanten kan buiten van april tot juli.

spruitjes zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je spruitjes? Spruitjes zijn lekkerder als de vorst er overheen is geweest. Je zaait spruitjes dus liever wat later zoals bijvoorbeeld in het voorjaar. Je kunt spruitjes voorzaaien in ruime kweekpotten van bijvoorbeeld P9 formaat. Dit kan binnen of buiten. Als de plantjes groot genoeg zijn kan je ze uitplanten.

Je kunt spruitjes natuurlijk eerder zaaien, maar tegen de tijd dat je ze kunt oogsten is er waarschijnlijk nog geen vorst. De meeste spruitjes smaken dan iets bitterder en minder zoet.

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 3 spruitjes planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 spruitjes planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Spruitjes standplaats en verzorgen

Hoe kweek je spruitjes? Spruitjes zijn ongeopende bloemknoppen die in de bladoksel aan de hoofdstengel van de plant groeien. De plant waar de spruitjes aan groeien is de spruitkool, een koolsoort net als boerenkool of broccoli. Net als andere koolsoorten wordt ook spruitkool erg groot. Geef de plant dus voldoende ruimte om te groeien.

Ook bij minder zonlicht kan spruitkool goed groeien. Zeker omdat het in de zomer warm en droog kan worden is de teelt in de halfschaduw een stuk voordeliger. De grond van je spruitjes droogt zo ook minder snel op.

spruitjes jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Spruitjes combinatieteelt en wisselteelt

Spruitkool wordt vaak gekweekt onder insectengaas om vlinders op afstand te houden.

Spruitjes
Voor het kweken van spruitjes zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Spruitjes is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Spruitjes goede buren
Spruitjes kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij linzen, munt, peul pronkboon, rabarber, salie, schorseneren, slaboon, tuinboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Spruitjes slechte buren
Spruitjes kweken gaat liever niet samen met aardbei, aardpeer, uien zonnebloem, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Spruitjes water geven

Hoeveel water heeft spruitkool nodig? Geef regelmatig water zodat de spruitkool op een constant licht tot matig vochtige bodem staat. Zorg dat de bodem echter niet drijfnat wordt, maar laat de planten zeker niet droog staan.

Spruitjes grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft spruitkool nodig? Spruitjes kweken kan op een stevige grondsoort. De meeste koolgewassen hebben sterke wortels, maar in principe heeft spruitkool geen eisen op één na.

Spruitjes kweken kan bijna overal, ook op kleigrond, al is het aan te raden om dit soort dikke gronden iets te verbeteren. Strooi bijvoorbeeld koemestkorrels en gebruik compost. Spruitkool stelt slechts één grote eis, de bodem moet zeer voedzaam zijn.

pH

6.0
8.0

Wat is pH?

Spruitjes bemesten

Welke mest voor spruitjes? Omdat spruitkool graag op een voedzame bodem staat kan je spruitjes kweken het beste doen met veel (sterke) mest. Omdat je van spruitkool de knoppen oogst, moet de plant voldoende knoppen maken en moeten de knoppen zich goed ontwikkelen.

Fosfor draagt bij aan de aanmaak en ontwikkeling van blad- en bloemknoppen bij alle soorten planten. Geef vooral aan de jonge planten extra fosfor, omdat jonge planten een groot deel van de behoefte aan fosfor opnemen uit de bodem. Ook om later te kunnen gebruiken. Wees met stikstof terughoudend.

Voor het bemesten van spruitjes zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 12-24-12 of 15-30-15. Dit is ons advies.

N12
P24
K12

Wat is NPK?

spruitjes volgroeide planten grootte keukenplanten

Spruitjes bloei en bestuiven

Wanneer bloeit spruitjes? Spruitjes bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je spruitkool bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig tenzij je de zaden wilt oogsten. Mocht je de spruitjes aan de plant willen laten zitten en de plant tot volgend jaar laten staan, dan zal de plant in het tweede levensjaar gaan bloeien. Dit doet spruitkool pas in het tweede jaar, net als palmkool en boerenkool.

Spruitkool is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met andere spruitkolen zorgt voor betere resultaten. Voor de zaadteelt kweek je spruitjes het beste met meerdere planten bij elkaar en laat je deze allemaal staan tot het tweede levensjaar. Zorg dat er tijdens de bloei geen andere bloeiende kolen in de buurt staan, dit zorgt voor kruising met andere kolen.

Wanneer spruitjes oogsten

Wanneer kan je spruitjes oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot maart.

Hoe oogst je spruitjes? Spruitjes kweken is leuk, oogsten is nog leuker! Je oogst de jonge (bloem)knoppen in de bladoksels, aan de hoofdstengel van de plant. Deze kan je makkelijk met de hand losbreken van de hoofdstengel. Spruitjes oogst je liever als deze wat jonger zijn, al kan je ze ook ouder (en groter) oogsten. Ze zijn dan iets bitterder en steviger.

Het beste wacht je met plukken tot de vorst over de spruitkool is geweest. De smaak van de spruitjes is dan op z'n best, ze zijn dan wat zoeter van smaak. Je kunt de spruitjes ook na het oogsten kort invriezen voor een vergelijkbaar resultaat.

spruitjes oogsten plukken keukenplanten

Spruitjes gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je spruitjes? Spruitjes zijn wat bitter van smaak. Jonge spruiten smaken ook een klein beetje zoet. Jonge spruitjes smaken zoeter en oudere (grotere) spruiten smaken meer bitter.

Spruitjes worden vaak los gegeten nadat ze zijn gekookt. Sommige mensen kunnen er geen genoeg van krijgen en anderen vinden ze ontzettend vies. Het blijft een kwestie van smaak. Spruitjes zijn erg gezond en je kunt ze ook door andere gerechten verwerken.

Spruitjes houdbaarheid

Hoelang zijn spruitjes houdbaar? Spruitjes blijven in de koelkast maximaal een week houdbaar. Buiten de koeling is dit maximaal 3 dagen. Het is niet aan te raden om spruitjes in te vriezen voor een langere periode. Toch kan je spruitjes ingevroren tot wel een jaar lang bewaren.

Spruitjes kiemgroenten

Kan je van spruitkool de kiemen eten? Ja, spruitkool is ook als kiemgroente te eten. Toch zijn de kiemen van spruitjes minder bekend dan die van bijvoorbeeld broccoli of koolrabi. Spruitkool is natuurlijk veel leuker om op te kweken tot spruitjes!

Spruitjes ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij spruitkool? Spruitkool is net als de andere koolsoorten vatbaar voor knolvoet. Dit is een schimmel die de wortel aantast. Je kunt knolvoet en andere (wortel)schimmels voorkomen door niet te vaak kool op het zelfde stuk grond te kweken. Maak dus altijd gebruik van wisselteelt in de moestuin.

Net als andere kolen kan ook spruitkool aantrekkelijk zijn voor vlinders zoals het koolwitje. De vlinders leggen eitjes, vaak op de onderzijde van het blad, waaruit rupsen ontstaan. Ze kunnen de hele plant kaalvreten. Om die reden wordt ook spruitkool vaak onder een kweektunnel van insectengaas gezet.

Spruitjes kweken informatie

Naam en familie
Naam Spruitjes
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. gemmifera
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten april - juli
Oogsten augustus - maart
Bloeitijd mei - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 70CM
Regelafstand 105CM
Per strekkende meter (M) 1-2 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 1-3 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 12-24-12
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij linzen, munt, peul pronkboon, rabarber, salie, schorseneren, slaboon, tuinboon, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardbei, aardpeer, uien zonnebloem,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -10
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 70CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...