plant banner

Plantenlijst laden...

Munt
Mentha

plant icon
Munt
Mentha
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

-20

15CM

20CM
pH
6.0 - 7.5
NPK
6-7-5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks

Munt kweken

Munt soorten

Welke soorten munt zijn er? Munt is een zeer geliefde plant dankzij de fijne geur en het aroma van het blad. Er zijn veel muntsoorten die elk net iets anders ruiken. De soorten zijn lastig te onderscheiden. Toch zijn er wat onderlinge verschillen in het blad. Ook de geur bij het wrijven van de blaadjes is net iets anders bij verschillende soorten munt.

pepermunt blad

Op de bovenstaande foto is pepermunt te zien. Dit soort heeft frisgroene blaadjes, vaak iets lichter dan andere muntsoorten. De blaadjes van pepermunt hebben over het algemeen iets scherpere puntjes. Ook wordt het blad van pepermunt doorgaans net een slag kleiner dan bij andere soorten.

Op de onderstaande foto zie je Marokkaanse munt. Een soort dat vooral wat donkerder groene blaadjes maakt. De blaadjes hebben een iets meer afgeronde punt. De geur is iets sterker, maar niet zo fris als pepermunt. Dit soort komt in het wild vaker voor.

Marokkaanse munt

Verder zijn er nog ontelbaar veel andere soorten munt. Om maar even een opsomming te geven: Marokkaanse munt (Mentha spicata), poleimunt (Mentha pulegium), watermunt (Mentha aquatica) en pepermunt (Mentha piperita). Ook elk van deze soorten ziet er weer net iets anders uit, ruikt iets anders of groeit zelfs op een andere plek.

Munt zaaien en planten

Wanneer kan je munt zaaien? Munt kan je direct buiten zaaien van april tot mei. Munt kan je binnen (voor)zaaien van maart tot april. De beste temperatuur om munt te ontkiemen is boven de 12℃.

Hoe zaai je munt? Munt kan je prima zelf zaaien. Daar hoef je eigenlijk maar weinig voor te doen, want munt zaait zichzelf ook vaak uit. Na de bloei onstaan er zaadjes die op de grond terecht komen. Deze komen volgend jaar vanzelf op.

Je kan munt al vroeg in het jaar binnen voorzaaien in kweekpotjes. Je kunt ook iets later direct buiten zaaien, in potjes of op de bestemde plek in de volle grond. Let wel op als je het in de volle grond zaait, je krijgt het dan nog maar moeilijk weg en munt kan enorm gaan woekeren op en rond die plek.

Per vierkante meter kan je ongeveer 26 tot 47 munt planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 9 munt planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Munt verzorgen/standplaats

Hoe kweek je munt? Munt zet je liever niet in de volle grond. Omdat het erg kan woekeren wordt munt vaker in potten gekweekt. Munt kweken lukt vrijwel overal, al gaat de voorkeur wel uit naar een plekje in de volle zon. Wanneer je een paar struikjes munt hebt staan, ruik je het als je langs loopt en er staat een zacht briesje.

Munt is daarentegen wel een uitstekende bodembedekker. Eenmaal aangeplant, laat het bijna niets anders meer door. Zo blijft je tuin enigszins vrij van onkruid, maar staat deze wel weer vol met munt natuurlijk. Naast het zichzelf uitzaaien kan munt ook via wortelstokken gaan woekeren. Het komt dan elders opeens boven de grond kijken.

Munt is een meerjarig plantje en behoorlijk winterhard. Wintergroen is deze echter niet. Bovengronds sterft munt af, waarna het in het voorjaar opnieuw opkomt. Ieder jaar zal munt naar alle waarschijnlijkheid gaan bloeien. Er verschijnen witte tot violette bloemetjes aan bloeistengels vanuit de groeitoppen.

Je kunt het woekeren enigszins voorkomen door de bloeistengels optijd af te knippen, vóór de zaden ontstaan vanuit de bestoven bloemetjes. Wel is het leuk om de plant te laten bloeien, want deze trekt erg veel bijtjes, hommels, zweefvliegen en zelfs vlinders aan.

Munt goede en slechte buren

Munt wisselteelt
Voor het kweken van munt hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Munt goede buren
Munt kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Bloemkool Boerenkool Bonenkruid Broccoli Druif Knolraap Paksoi Palmkool Rode kool Romanesco Spruitkool Tomaat Witte kool

Munt slechte buren
Munt heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Munt water geven

Hoeveel water heeft munt nodig? Munt staat graag op een licht tot matig vochtige grond. Eenmaal uitgegroeid is dat niet zo'n probleem, want dit struikje overschaduwt de hele bodem rondom waardoor water minder snel verdampt.

Geef tijdens warme en droge periodes zoals in de zomer wat extra water. Voel of de grond (ook onder het oppervlak) is opgedroogd. Is dit het geval dan kan je zeker water geven. Let extra goed op bij munt in potjes, omdat potten zeker in de zon sneller uitdrogen.

Munt grondsoort

Welke grond heeft munt nodig? Veeleisend is munt niet. Je kunt op bijna elke grond munt kweken. Wel is het belangrijk dat munt op een bodem met vochthoudende eigenschappen staat. Zeker als je munt kweekt in een pot en in de zon.

Munt groeit op zandgrond echt veel minder goed. Doordat de bodem erg arm is zou je aan zandgrond veel compost moeten toevoegen. De bodem hoeft niet buitengewoon voedzaam te zijn, maar op een ècht arme en schrale grond is het helaas niet te doen. Ook groeit munt graag op een heel licht zure bodem.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Munt bemesten

Moet je munt bemesten? Wanneer je munt een langere tijd op dezelfde plek hebt staan, raken bepaalde voedingsstoffen uitgeput. Het is dus handig om regelmatig te bemesten. Daarnaast is munt een stevige groeier die snel erg groot kan worden. Die sterke groei moet ergens mee gevoed worden.

Kies voor de teelt van munt bij voorkeur een meststof voor (geurende) kruiden. Munt heeft veel baat bij een stikstofrijke bemesting voor het bevorderen van de bladgroei. Ook kan extra fosfor bijdragen aan het versterken en aanmaken van knoppen, met name als de plant nog erg jong is.

Welke meststof gebruik je voor munt? De beste meststof voor het kweken van munt heeft bij benadering een NPK samenstelling van 6-7-5 of 6-8-6.

Ideale NPK samenstelling:

N6
P7
K5

Alternatieve NPK samenstelling:

N6
P8
K6

Wat is NPK?

Munt bloei en bestuiven

Wanneer bloeit munt? Munt bloeit doorgaans van juli tot september.

Moet je munt bestuiven? Nee, munt hoef je niet zelf te bestuiven en ook voor de teelt is bestuiving geen vereiste. Wel is munt erg aantrekkelijk voor veel (bestuivende) insecten. De bloemetjes worden dan ook vooral door hen bestoven, waarna er zaden ontstaan.

Munt bloeit in principe ieder jaar en vaak zelfs in het eerste jaar na het zaaien al. Munt maakt prachtige, tweeslachtige bloemetjes en is hiermee zelfbestuivend te noemen.

Wanneer munt oogsten

Wanneer kan je munt oogsten? Munt oogst je doorgaans van juni tot november.

Hoe oogst je munt? Van munt worden de blaadjes geoogst en gebruikt als kruiden. Je kunt het blad altijd oogsten gedurende de hele groei, ook als munt in bloei staat. Pluk bij voorkeur niet als de plantjes nog erg klein zijn of net zijn uitgelopen in het voorjaar.

oogst afbeelding

Munt gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je munt? Van pepermunt wordt het gelijknamige snoepje gemaakt. Dit wordt gedaan van de olie die wordt gewonnen uit dit plantje. Verder worden muntblaadjes vaak geserveerd bij een cocktail.

Je kunt muntblaadjes drogen en er thee van zetten, muntthee. Kauw eens op een blaadje om de smaak van munt zelf te ervaren. De smaak van munt kan snel overheersen. Het is daarom beter om er nooit veel van te gebruiken.

Hoelang kan je munt bewaren? Munt kan goed worden gedroogd en kan zo op een koele, donkere en droge plaats nog jaren bewaard blijven. Verse munt blijft slechts enkele dagen vers in de koelkast. Voor de beste smaakervaring gebruik je munt direct van de plant en pluk je het vers voor gebruik.

Wanneer munt snoeien

Munt snoei je doorgaans van maart en van augustus tot september. Moet je munt snoeien? Vereist is het niet, maar het is handig om munt terug te snoeien als deze is uitgebloeid. Je kunt munt gerust tot ongeveer tien centimeter boven de grond afknippen. De overgebleven takjes bieden enige bescherming in de winter.

Je kunt munt ook eerst voor een klein deel terugsnoeien en de herfst z'n werk verder laten doen. Snoei dan in het vroege voorjaar de plant zeker terug. Zo kan deze opnieuw mooi uitlopen zonder dat er dode takken tussen blijven zitten.

Munt ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij munt? Munt is goed resistent tegen de meeste ziektes en plagen. Ook ongedierte komt bij munt weinig voor. Door te veel water te geven kunnen de planten last krijgen van schimmels.

Munt plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten juni - november
Snoeien maart
augustus - september
Bloeitijd juli - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 6-7-5 / 6-8-6
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 5 - 9 planten
Per m² / veld 26 - 47 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -20 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding