Munt

Mentha

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten pepermunt zaden keukenplanten pepermunt net opgekomen

 

halfschaduw
matig vochtig
alle grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender munt

Variëteiten

Munt is er in verschillende soorten. Onder andere Marokkaanse munt (Mentha spicata), poleimunt (Mentha pulegium), watermunt (Mentha aquatica) en pepermunt (Mentha piperita). Ieder soort heeft een eigen, herkenbare smaak met munt als hoofdsmaak en -geur.

Vermeerderen

Munt kan je goed zelf zaaien, maar je kunt het vaak ook als plantje kopen. Zaai je het zelf? Doe dit dan altijd in een potje en niet in de volle grond, want munt kan woekeren als onkruid! De zaadjes zijn erg klein en strooien gemakkelijk uit op plekken waar je ze niet wilt hebben, al is het maar perongeluk. Strooi wat zaadjes uit in het potje met zaai- en stekgrond, en dek dit af met een heel dun laagje aarde, of nog beter: zaai- en stekgrond.

Verzorging

Basis
Munt ruikt lekker fris en is een zeer geliefde plant, zo wel in ons land als in andere landen. Toch zet je het plantje liever niet in de volle grond waar deze vrijwel onbeperkt kan groeien. Munt kan namelijk ontzettend gaan woekeren. Binnen een jaar kan het plantje de tuin hebben overwoekerd. Dat is niet zo fijn, tenzij je wel héél erg van munt houd natuurlijk. Dit maakt munt dan wel weer een goede bodembedekker, op plekken in de tuin die je snel wilt laten overgroeien. De wortels van munt kunnen over randen van perken groeien, over smalle tegelpaden, en elders in de grond een nieuwe plant op laten komen. Ook kan munt zichzelf makkelijk uitzaaien. De plant zal gaan bloeien, de zaden vallen van de plant en er ontstaan overal nieuwe muntplantjes.

Op een plekje in de halfschaduw groeit munt al erg goed. Wintergroen is het plantje alleen niet, maar winterhard is die zeker wel. Munt sterft aan het einde van het jaar boven de grond af. De wortels blijven dan in leven, en in het voorjaar komt munt opnieuw boven de grond. Waar munt zichzelf heeft uitgezaaid ontstaan ook jonge plantjes. De wortels kunnen in de tussentijd naar andere plekken zijn gekropen, waar vervolgens ook nieuwe planten ontstaan. In slechts enkele jaren tijd kan je opeens tien keer zo veel munt hebben staan. Als je munt in een pot kweekt, kies dan een ruime pot zodat de grond iets minder snel uitdroogt. En knip de bloemen natuurlijk af vóór de zaden eraf vallen, want anders zaait de plant zich snel overal uit.

Bodem
Echt veeleisend is munt niet, het groeit bijna overal. Het is wel belangrijk dat munt op een bodem staat die vochthoudend is. Een humusrijke, doorlaatbare bodem geeft je nog wat extra punten. Door veel compost en organisch materiaal toe te voegen zorg je dat het plantje goed kan wortelen en de bodem lekker luchtig is. Een voedzame bodem is geen eis, maar op een ècht arme en zanderige grond is het niet aan te raden om munt te kweken. De bodem mag wel licht zuur zijn.

Voeding
Munt heeft niet veel voeding nodig om goed te groeien, maar voor mooie grote en sterke planten (geen lange stengels met wat blaadjes) kan je het beste toch wat extra's toedienen. Meestal volstaat een algemene organische mestvoeding voor de moes- en kruidentuin, of een organische mestvoeding speciaal voor (geurende) kruiden. Met extra stikstof bevorder je de vorming van het blad, het deel van de plant wat je graag gebruikt.

Gevaren
Zoals eerder al genoemd is het woekeren wel een dingetje om rekening mee te houden. Je kunt munt aan de ene kant als een mooie en lekker geurende, nuttige bodembedekker gebruiken (wordt ongeveer 30-50 cm hoog). Aan de andere kant, als de plant niet langer gewenst is, krijg je deze nog maar moeilijk weg. Restjes achtergebleven wortel kunnen opnieuw uitlopen en nieuwe planten vormen. Ook zaait munt zichzelf uit na de bloei waardoor er altijd zaden zullen achterblijven in de bodem. Het woekeren is te voorkomen door de plant in een pot of bak te zetten en alle bloemen vóór de zaadvorming af te knippen.

Oogsten

Van munt worden de blaadjes geoogst en gebruikt als kruiden. Je kunt het blad oogsten zo lang dit aan de plant zit, bloei of geen bloei. Tot de plant in de winter weer afsterft kan je blijven plukken.

Gebruiken

Serveer een heerlijke cocktail met een paar blaadjes munt, of droog de blaadjes en zet er thee van. Kauw eens op een rauw blaadje om de smaak te ervaren en je merkt direct de frisse smaak en geur die doet denken aan pepermunt. Dat is ook niet zo gek, want van dit plantje wordt pepermunt uiteindelijk ook gemaakt. Om precies te zijn van de olie die wordt verkregen uit het blad. Mocht je thee zetten van munt, om te voorkomen dat de muntsmaak gaat overheersen kan je het beste ook andere kruiden gebruiken in de thee.

Bewaren

Mits goed gedroogd is munt nog jaren te bewaren op een koele, donkere en droge plaats en in een goed gesloten potje of bakje. Verse munt blijft maar enkele dagen vers en droogt hierna snel vanzelf uit. Voor de beste smaak oogst je munt direct voor gebruik en neem je de verse blaadjes op in het gerecht.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Citroenmelisse

Citroenmelisse

In één oogopslag alle behoeften van citroenmelisse! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Oregano

Oregano

In één oogopslag alle behoeften van oregano, marjolein of majoraan! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Citroenverbena

Citroenverbena

In één oogopslag alle behoeften van citroenverbena! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Basilicum

Basilicum

In één oogopslag alle behoeften van basilicum! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kervel

Kervel

In één oogopslag alle behoeften van kervel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bonenkruid

Bonenkruid

In één oogopslag alle behoeften van bonenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavas

Lavas

In één oogopslag alle behoeften van lavas! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peterselie

Peterselie

In één oogopslag alle behoeften van peterselie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding