plant banner

Witte kool
Brassica oleracea var. capitata alba
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-5
°C12
CM80
P9
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
standaard
weeuwenteelt
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Witte kool draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Brassica oleracea var. capitata alba en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Witte kool soorten

Welke soorten witte kool zijn er? Witte kool en rode kool zijn praktisch dezelfde planten. Ze groeien op dezelfde wijze en maken beiden een grote, ronde kop in het hart van de plant. Witte kool wordt vaak gefermenteerd tot zuurkool. De plant wordt vaak verward met Chinese kool en spitskool, wat andere koolsoorten zijn die er wel erg op lijken. Chinese kool maakt een langwerpige kop met een afgeronde bovenzijde. Spitskool maakt een kegelvormige kop. Witte kool maakt een mooie, ronde kop in het hart van de plant.

witte en rode kool

Witte kool zaaien en planten

Wanneer kan je witte kool zaaien? Witte kool zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot april. Witte kool zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot maart en van september tot oktober.

Wanneer kan je witte kool planten? Witte kool planten of uitplanten kan buiten van maart tot juni.

witte kool zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je witte kool? Je kunt witte kool zaaien in de volle grond, van eind maart tot en met april. Ook kan je witte kool rond deze tijd voorzaaien in kweekpotjes. Dit is makkelijker omdat je de plantjes dan op een veilige plek kunt voorkweken. Witte kool zaailingen zijn namelijk erg geliefd bij slakken en ander ongedierte. Voorgezaaide witte kool kan je vanaf eind maart tot april buiten uitplanten.

Je kunt witte kool ook eerder zaaien, vanaf februari binnenshuis. Je zaait witte kool dan in de vensterbank in kweekpotjes. Vanaf april kan je de jonge plantjes dan buiten uitplanten, op een geschikte plaats. Het binnen voorzaaien van witte kool in februari, is handig om iets eerder te kunnen oogsten. De oogsttijd kan een maand eerder vallen, vergeleken met het direct buiten zaaien.

Witte kool zaaien kan ook later in het jaar, voor de zogenoemde weeuwenteelt. Je zaait witte kool dan binnen of in een kweekkas voor. De jonge planten overwinter je vorstvrij of bij zo min mogelijk vorst. Bijvoorbeeld binnen, in een serre of in een kweekkas. Vervolgens kan je de witte kool vanaf maart buiten uitplanten. Het voordeel is dat je iets eerder kunt oogsten dan bij de reguliere teelt.

witte kool zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 witte kool planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 witte kool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Witte kool standplaats en verzorgen

Hoe verzorg je witte kool planten? Witte kool wordt vrij groot (vooral breed) en heeft dus ruimte nodig. Op een plekje in de halfschaduw staat witte kool goed. Aan het einde van de teelt maakt witte kool een grote, ronde en lichtgroene kop in het hart van de plant. Dit is de witte kool die je uiteindelijk kunt oogsten. Witte kool heeft als koolgewas veel voeding nodig.

witte kool jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Witte kool is een tweejarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -5℃.

Witte kool combinatieteelt en wisselteelt

Hoe kweek je witte kool? Zet witte kool op een stevige, voedzame bodem en geef regelmatig water. De planten kunnen groot worden en hebben ruimte nodig. Bemest witte kool stevig en plaats een insectengaas rondom de planten. Pas wisselteelt toe bij de teelt van witte kool.

Witte kool
Voor het kweken van witte kool zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Witte kool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Witte kool goede buren
Witte kool kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, citroenmelisse, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij linzen, munt, peul pronkboon, slaboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Witte kool slechte buren
Witte kool kweken gaat liever niet samen met aardbei, aardpeer, spinazie, tuinboon, zonnebloem, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

witte kool planten kweken keukenplanten

Witte kool water geven

Hoeveel water geef je witte kool? Geef witte kool regelmatig een flinke hoeveelheid water, zo lang de bodem niet drijfnat raakt. Witte kool staat graag op een licht tot matig vochtige bodem. Zorg ervoor dat de grond zeker niet volledig opdroogt. Je kunt een keer overslaan als de bodem nog erg vochtig aanvoelt.

Witte kool grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor witte kool? Witte kool staat graag op kleigrond. Je kunt de bodem voedzamer maken door compost te mengen voor het planten van witte kool. Een voedzame bodem is zeker een vereiste. Witte kool groeit snel en wordt vrij groot in een korte tijd. De plant heeft hier alle voeding en energie voor nodig. Om schade door hevige regenval te beperken, kan je witte kool op een heuveltje kweken. Kleigrond kan namelijk snel onder water lopen.

Als je geen kleigrond hebt is dat ook geen probleem, het is slechts een voorkeur. Witte kool kan in principe op iedere grondsoort goed groeien. Witte kool (en andere koolsoorten) hebben de voorkeur voor een niet te zure bodem. Op zure grond groeit witte kool ook, maar alkalische grond is stukken beter. Het is aan te raden om kalk te strooien. Hiermee verbeter je de opname van voedingsstoffen.

pH

6.0
8.0

Witte kool tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

witte kool grote planten keukenplanten

Witte kool bemesten

Welke mest voor witte kool? Gebruik een stevige maar gebalanceerde mestvoeding voor het kweken van witte kool. Het bemesten van witte kool is vereist, want alle koolsoorten zijn grootverbruikers. Ze groeien hard en hebben dus veel nodig. Bij te weinig voeding zal de kool niet groot worden en barst deze eerder open. Geef geen extra stikstof bovenop de gebalanceerde voeding. Hierdoor groeit het blad goed maar de kop zelf iets minder.

N12
P16
K8

Voor het bemesten van witte kool raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-16-8 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

Witte kool bloei en bestuiven

Wanneer bloeit witte kool? Witte kool bloeit doorgaans van mei tot juli.

Moet je witte kool bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Witte kool oogst je vóór de plant gaat bloeien. Wel kan het zijn dat een opengebarsten (doorgeschoten) witte kool gaat bloeien. In dat geval zou je de zaadjes na de bloei kunnen oogsten. Als je dat doet is bestuiven wel nodig voor het maken van levensvatbare en gezonde zaden. Witte kool is in principe zelfbestuivend, maar het helpt om meerdere planten bij elkaar te zetten voor de zaadteelt.

Wanneer witte kool oogsten

Wanneer kan je witte kool oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot december.

Wanneer kan je witte kool oogsten? Witte kool oogst je doorgaans van eind augustus tot en met december. Wacht tot de kop een mooie grootte heeft gekregen, maar wacht niet te lang. De kop kan dan namelijk gaan openbarsten en dan gaat de witte kool snel bloeien. Een opengebarsten witte kool is overigens nog steeds eetbaar, als je deze direct gebruikt.

Hoe oogst je witte kool? Je oogst witte kool door de kop uit het hart van de plant te snijden met een scherp mes. Je kunt ook de hele plant uit de grond trekken en het blad en de stam eraf snijden. Wil je zuurkool maken, dan kan je wat klein blad rondom de kop laten zitten. Dit heb je uiteindelijk nodig om de zuurkool te laten fermenteren.

witte kool oogsten plukken keukenplanten

Witte kool gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je witte kool? Witte kool kun je in veel diverse gerechten verwerken, maar is het meest bekend van zuurkool. De witte kool moet worden ingemaakt in een vat, of kleinschalig in weckpotjes. Daar heb je wat geduld bij nodig en andere ingrediënten zoals azijn en zout.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Witte kool houdbaarheid

Hoe lang blijft witte kool houdbaar? Witte kool blijft één tot twee weken houdbaar in de koeling, maar kan ook -na het kort te blancheren- in de vriezer worden bewaard. Dan blijft de witte kool nog minstens een jaar goed, maar je moet het dan direct uit de vriezer gebruiken (zonder het eerst te laten ontdooien).

Witte kool kiemgroenten

Kan je witte kool als kiemgroente kweken? Ja, van witte kool zijn ook de kiemen eetbaar. Net als bij rode kool kan je de typische smaak van kool verwachten. Toch is witte kool niet erg bekend als kiemgroente. Het is gebruikelijker om de kiemen van bijvoorbeeld broccoli of koolrabi te eten.

Witte kool ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij witte kool? Witte kool is een aantrekkelijke plant voor rupsen, afkomstig van vlindereitjes. Ze kunnen de hele plant kaalvreten. Rupsen zijn te voorkomen door te zorgen dat vlinders niet bij de plant kunnen komen. Dit is te doen met een fijnmazig insectengaas dat je rondom je planten kunt plaatsen.

Witte kool is tevens -net als andere koolsoorten- vatbaar voor knolvoet. Dit is een schimmel die in de bodem leeft en de wortels aantast, tot er enkel een klein stompje over blijft. Je kunt dit voorkomen door wisselteelt te gebruiken in de moestuin. Kweek nooit meerdere keren koolsoorten achter elkaar, op hetzelfde stuk grond. Zorg voor de juiste voeding en een gezonde omgeving voor witte kool. Zo blijf je de schimmel de baas.

Witte kool kweken informatie

Naam en familie
Naam Witte kool
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. capitata alba
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
september - oktober
Buiten (voor)zaaien maart - april
Buiten (uit)planten maart - juni
Oogsten augustus - december
Bloeitijd mei - juli
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 80CM
Regelafstand 120CM
Per strekkende meter (M) 1-2 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 1-2 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 12-16-8
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, citroenmelisse, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij linzen, munt, peul pronkboon, slaboon, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardbei, aardpeer, spinazie, tuinboon, zonnebloem,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -5
Wintergroen Wintergroen
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 50CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...