Aardpeer

Helianthus tuberosus

Minimale plantafstand (cm): 35
Minimale worteldiepte (cm): 25

Afbeeldingen:

keukenplanten aardpeer oogst

 

planten op schaduwrijke plek
matig vochtig
alle grondsoorten of aarde
winterhard
keukenplanten zaaikalender aardpeer

Variëteiten

Aardpeer wordt ook wel eens topinamboer genoemd. De aardpeer is familie van de zonnebloem en maakt lange stengels. De stengels kunnen soms tot wel 3 meter hoog worden. Daar kan je dus beter rekening mee houden als je aardperen wilt gaan planten. De hoogte van de plant kan namelijk voor de nodige schaduw zorgen. Dat kan tegen je werken, of eigenlijk tegen je planten, maar je kunt het natuurlijk ook in het voordeel van andere planten gebruiken die graag beschut staan of meer schaduw verdragen.

Vermeerderen

Aardpeer zaai je niet uit zaadjes, je plant eigenlijk net als bij de aardappel de knol in de grond. Daar komen er dan uiteindelijk meer aan die je weer kunt opgraven. Dit kan in de volle grond, maar beter is om ze in een grote bak te planten. Ze zullen door de tuin gaan woekeren als je ze in de volle grond plant, en dan kom je er bijna niet meer vanaf. In principe kan je een aardpeer het hele jaar door in de grond stoppen, deze komt dan vanzelf op wanneer het seizoen daar is. Het is wel verstandig om de tijden uit de zaaikalender aan te houden, dan weet je waar je aan toe bent.

Verzorging

Basis
De planten blijven opvallend smal maar worden erg hoog, vergelijkbaar met zonnebloemen waar de aardpeer familie van is. Ze zijn door de lange groei ook erg geschikt als afscherming voor planten die beschutting nodig hebben. Aardperen kan je het hele jaar door ingraven, en ook weer uitgraven wanneer je ze nodig hebt. Bij voorkeur plant je aardperen in het voorjaar. Je hebt er vanaf dan bijna geen omkijken meer naar.

Aardperen groeien op vrijwel alle soorten grond en zijn Een beetje extra kalium kan geen kwaad. Zet de plant bij voorkeur in een grote kuip of bak en zeker niet in de volle grond. De knollen woekeren door de hele tuin, tenzij je een vak hebt afgegraven en daar worteldoek hebt ingelegd. Wanneer je eens besluit om één knolletje in de grond te stoppen, zal de plant daar niet meer vertrekken.

Bodem
Aardperen groeien op vrijwel alle soorten grond en zijn niet kieskeurig wat betreft de grondsoort. Op een doorlaatbare grond groeien de knollen het beste. Bovengronds lijkt de aardpeer goed op z'n plek te blijven, maar ondergronds groeien de wortels alle kanten op. Het is dus zeker verstandig om een stevig worteldoek, op de plek waar je aardperen plant, in te graven. De knollen woekeren anders in rap tempo door de hele tuin, en dan komen binnenkort de stengels overal op. Nog beter is om aardperen in een grote kuip te kweken. Op die manier kan de aardpeer niet gaan woekeren. Zorg dan in de kuip voor een goede waterhuishouding.

Voeding
Voor aardperen is een stikstof- en kaliumrijke mestvoeding belangrijk. Het beste is om hiervoor een organische meststof te gebruiken en de aanwijzingen op de verpakking te volgen. Bij de meeste meststoffen dien je deze twee of drie maal per jaar toe te voegen; in het voorjaar, in de zomer en in het najaar.

Oogsten

Als aardpeer eenmaal is geplant en gegroeid kun je het hele jaar door ervan oogsten, maar dat doe je pas als je het nodig hebt. Je kunt aardpeer enkele weken bewaren en je oogst ze door ze uit te graven, net als aardappelen.

Gebruiken

Aardpeer is moeilijk te schillen, de schil is namelijk niet glad zoals bij een aardappel.  Aardperen kan je door een ovenschotel doen, door de salade en bij veel van de zelfde gerechten als aardappel gebruiken. Je kunt ze door de aardappelpuree doen of aardperen stoven.

Bewaren

Aardperen zijn maximaal 2 weken te bewaren in een (plastic) zak in de koelkast. Buiten de zak en koeling zullen aardperen snel uitdrogen. Het beste is om ze direct na het uitgraven schoon te maken en te gebruiken, omdat vers natuurlijk altijd het lekkerste is.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Aardappel

Aardappel

In één oogopslag alle behoeften van de aardappel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knolselderie

Knolselderie

In één oogopslag alle behoeften van knolselderie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Wortel

Wortel

In één oogopslag alle behoeften van wortelen of peentjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Biet

Biet

In één oogopslag alle behoeften van rode bietjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Schorseneren

Schorseneren

In één oogopslag alle behoeften van schorseneren! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Venkel

Venkel

In één oogopslag alle behoeften van (knol)venkel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koolrabi

Koolrabi

In één oogopslag alle behoeften van koolrabi! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knolraap

Knolraap

In één oogopslag alle behoeften van knolraap! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding