plant banner

Plantenlijst laden...

Aardpeer
Poten kweken en oogsten

Helianthus tuberosus

°C-15
°C10
CM35
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg oogsten
laat oogsten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Aardpeer draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Helianthus tuberosus en is een lid van de composietenfamilie, ook wel asteraceae.

Het zelf kweken van aardperen loont echt. Uit slechts één knolletje komen vaak genoeg aardperen voor het hele gezin. Aardperen planten we altijd door de knolletjes in de grond te stoppen. Vanuit de knolletjes komen hele lange stengels die erg lijken op die van zonnebloemen (het is familie).

Regelmatig water geven en een losgemaakte grond zijn voldoende. Aardperen hebben niet veel verzorging en ook geen hele zonnige plek nodig in je moestuin.

Aardpeer soorten

Welke soorten aardpeer zijn er? De aardpeer is familie van de zonnebloem. Beiden dragen dan ook dezelfde voornaam, "Helianthus". De aardpeer wordt ook wel topinamboer genoemd. In het Engels heet de aardpeer "Jeruzalem artichoke". De planten kunnen tot wel 3 meter hoog worden.

Aardpeer zaaien en planten

Wanneer kan je aardpeer planten? Aardpeer planten of uitplanten kan buiten van maart tot mei.

Wanneer aardperen planten? De knollen kan je het hele jaar door planten, maar het beste moment is in het voorjaar van maart tot en met mei. Wie ze in de volle grond plant loopt het risico dat ze gaan woekeren. De teelt in een grote kuip werkt daarom het beste.

Kan je aardperen ook zaaien? Ja, dat kan. Het is alleen niet heel gebruikelijk. Meestal worden de knolletjes geplant en oogst je er hetzelfde jaar nog veel meer knollen van. Bij het opkweken uit zaden moeten zich de eerste knolletjes nog vormen. Je kunt ze daarom beter vroeg in het jaar zaaien. De ideale zaaitemperatuur is bij kamertemperatuur, in kleine kweekpotjes in de vensterbank.

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 10 aardpeer planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 aardpeer planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Aardpeer standplaats en verzorgen

Hoe kweek je aardperen? De aardpeer groeit goed op een plekje met wat meer schaduw of in de halfschaduw. Zo kan je een plek in de volle zon vrij houden voor planten die meer zon nodig hebben. De aardpeer haalt ook voldoening uit minder licht. Van één knolletje kan een paar kilo aardperen komen. Je hoeft er dus niet veel te planten voor een leuke oogst.

Hoe kan je het beste aardperen kweken? De aardpeer is een klein beetje een vergeten groente en familie van de zonnebloem (ook een Helianthus). De planten kunnen erg hoog worden en zorgen dus voor wat schaduw. Dat is iets om rekening mee te houden bij de aanplant. Aardperen zijn het lekkerste als je ze tegen de winter aan oogst.

Aardpeer combinatieteelt en wisselteelt


Aardpeer
Voor het kweken van aardpeer zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Aardpeer is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Aardpeer goede buren
Aardpeer kweken kan goed samen met doperwt kapucijner, komkommer, linzen, maïs, peul pronkboon, slaboon, tuinboon, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Aardpeer slechte buren
Aardpeer heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

aardpeer planten kweken keukenplanten

Aardpeer water geven

Hoeveel water heeft een aardpeer nodig? Geef om de dag water als het warm en droog is. Het beste geef je per keer ongeveer 2 tot 3 liter water als je een speciekuip met aardperen hebt staan. Je kunt een dagje overslaan als de grond nog vochtig is, maar deze mag niet uitdrogen.

De knolletjes groeien voornamelijk doordat deze zich vullen met vocht. Geef alleen niet te veel water. Als de plant het water niet kan verwerken, rem je de groei af en zorg je voor kwaaltjes die de planten benadelen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld gele blaadjes die uiteindelijk afvallen.

Aardpeer grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor aardperen? Omdat de aardpeer knolletjes maakt, kan je gerust stellen dat de planten een losse grond nodig hebben. Als de grond niet erg los is, maak de grond dan los door brekerzand en/of compost te vermengen. Hiermee verbeter je de structuur voor de teelt van wortel- en knolgewassen. Op een losse bodem na heeft de aardpeer geen specifieke eis voor een bepaalde grondsoort. De voorkeur gaat uit naar een licht (maar niet te) zure bodem, tot een heel licht alkalische of neutrale bodem.

pH

6.5
7.5

Wat is pH?

Aardpeer bemesten

Welke bemesting heeft een aardpeer nodig? Voor de teelt van aardperen is extra bemesting niet per se nodig. Wil je toch iets extra's geven? Zorg dan voor een gebalanceerde mestvoeding met gelijke delen stikstof, fosfor en kalium, of overwegend iets meer kalium. Dit draagt bij aan de aanmaak en ontwikkeling van de wortels, en dus de knollen van de plant.

Voor het bemesten van aardpeer zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 13-13-13. Dit is ons advies.

N13
P13
K13

Wat is NPK?

aardpeer volgroeide planten grootte keukenplanten

Aardpeer bloei en bestuiven

Wanneer bloeit aardpeer? Aardpeer bloeit doorgaans van oktober tot november.

Moet je aardperen bestuiven? Nee, niet de bestuiving is niet nodig. Mocht je zaden willen oogsten en het geluk hebben dat je plant bloeit, dan is de bestuiving wel nodig. De aardpeer is een éénhuizige plant met tweeslachtige bloemen. De aardpeer is dus zelfbestuivend.

Wanneer aardpeer oogsten

Wanneer kan je aardpeer oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot januari.

In principe kan een aardpeer het hele jaar door geoogst worden. Een aardpeer is het lekkerste als je deze vlak voor de winter oogst, het liefste als er vorst overheen is geweest. In de winter sterven de planten bovengronds af, maar de knollen blijven onder de grond vers (en levend).

Als je ze in de grond laat zitten groeien de aardperen volgend jaar opnieuw en maken ze nog meer nieuwe knolletjes. Dit kan ongewenst zijn. Aardperen woekeren meestal door knolletjes die men vergeten is op te graven, of simpelweg niet heeft gevonden.

aardperen oogsten

Hoe oogst je aardperen? Met een riek kan je de planten uit de grond wippen. Onder de grond zitten dan veel aardpeerknollen. Haal eventueel wat aarde uit het gat om er zeker van te zijn dat je alle knollen hebt.

aardpeer oogsten plukken keukenplanten

Aardpeer gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je aardperen? Aardpeer is moeilijk te schillen. De schil is namelijk niet mooi egaal zoals bij een aardappel, maar erg oneffen en gebobbeld. Je kunt aardperen rauw eten, maar ook in een ovenschotel verwerken. De aardpeer kan zelfs worden gekookt, of gebakken in schijfjes zoals je bij aardappelen ook doet. Ook kunnen aardperen worden gestoofd. Rauw bevatten aardperen inuline. Ons lichaam kan dit niet opnemen en de bloedsuikerspiegel wordt dan dus niet verhoogd.

Aardpeer houdbaarheid

Hoe lang zijn aardperen houdbaar? In de koeling blijft een aardpeer maximaal 2 weken vers, in een gesloten bakje of (plastic) zak. Doe je dit niet, dan zullen aardperen sneller uitdrogen. Het beste is om aardperen direct na het uitgraven schoon te maken en te gebruiken. Vers blijft natuurlijk het lekkerste.

Aardpeer ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij aardperen? Net als bij zonnebloemen heeft de aardpeer weinig last van ziektes en plagen. Waar je bij zonnebloemen mogelijk last krijgt van muizen of vogels, die jouw pitjes opeten, hoef je je bij aardperen zelden zorgen te maken. Wel kunnen er beestjes onder de grond leven die de knollen aantasten. Dit zijn meestal veenmollen, een soort ondergronds levende insecten.

Aardpeer kweken informatie

Naam en familie
Naam Aardpeer
Familie Composietenfamilie
Wetenschappelijke naam Helianthus tuberosus
Familie (wetenschappelijk) Asteraceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten september - januari
Bloeitijd oktober - november
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 35CM
Regelafstand 52.5CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 6-10 planten (veld)
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Schaduwrijk
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 13-13-13
Zuurtegraad bodem pH 6.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt wortel- of knolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
doperwt kapucijner, komkommer, linzen, maïs, peul pronkboon, slaboon, tuinboon,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -15
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...