plant banner

Plantenlijst laden...

Aardpeer
Helianthus tuberosus

plant icon
Aardpeer
Helianthus tuberosus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-15

35CM

30CM
pH
6.5 - 7.5
NPK
13-13-13
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg oogsten
laat oogsten
jaarlijks

Aardpeer kweken

Aardpeer soorten

Welke soorten aardpeer zijn er? De aardpeer is familie van de zonnebloem. Beiden dragen dan ook dezelfde voornaam, "Helianthus". De aardpeer wordt ook wel topinamboer genoemd. In het Engels heet de aardpeer "Jeruzalem artichoke". De planten kunnen tot wel 3 meter hoog worden.

Aardpeer zaaien en planten

Wanneer aardperen planten? De knollen kan je het hele jaar door planten, maar het beste moment is in het voorjaar van maart tot en met mei. Wie ze in de volle grond plant loopt het risico dat ze gaan woekeren. De teelt in een grote kuip werkt daarom het beste.

Kan je aardperen ook zaaien? Ja, dat kan. Het is alleen niet heel gebruikelijk. Meestal worden de knolletjes geplant en oogst je er hetzelfde jaar nog veel meer knollen van. Bij het opkweken uit zaden moeten zich de eerste knolletjes nog vormen. Je kunt ze daarom beter vroeg in het jaar zaaien. De ideale zaaitemperatuur is bij kamertemperatuur, in kleine kweekpotjes in de vensterbank.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 9 aardpeer planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 aardpeer planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Aardpeer verzorgen/standplaats

Hoe kweek je aardperen? De aardpeer groeit goed op een plekje met wat meer schaduw of in de halfschaduw. Zo kan je een plek in de volle zon vrij houden voor planten die meer zon nodig hebben. De aardpeer haalt ook voldoening uit minder licht. Van één knolletje kan een paar kilo aardperen komen. Je hoeft er dus niet veel te planten voor een leuke oogst.

Hoe kan je het beste aardperen kweken? De aardpeer is een klein beetje een vergeten groente en familie van de zonnebloem (ook een Helianthus). De planten kunnen erg hoog worden en zorgen dus voor wat schaduw. Dat is iets om rekening mee te houden bij de aanplant. Aardperen zijn het lekkerste als je ze tegen de winter aan oogst.

Aardpeer goede en slechte buren

De aardpeer wordt vaak in rijen gekweekt, of als kuipplant gehouden.

Aardpeer wisselteelt
Aardpeer is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Aardpeer goede buren
Aardpeer kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Erwten Kapucijners Komkommer Linzen Maïs Peulen Pronkbonen Slabonen Tuinbonen

Aardpeer slechte buren
Aardpeer heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Aardpeer water geven

Hoeveel water heeft een aardpeer nodig? Geef om de dag water als het warm en droog is. Het beste geef je per keer ongeveer 2 tot 3 liter water als je een speciekuip met aardperen hebt staan. Je kunt een dagje overslaan als de grond nog vochtig is, maar deze mag niet uitdrogen.

De knolletjes groeien voornamelijk doordat deze zich vullen met vocht. Geef alleen niet te veel water. Als de plant het water niet kan verwerken, rem je de groei af en zorg je voor kwaaltjes die de planten benadelen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld gele blaadjes die uiteindelijk afvallen.

Aardpeer grondsoort

Welke grondsoort voor aardperen? Omdat de aardpeer knolletjes maakt, kan je gerust stellen dat de planten een losse grond nodig hebben. Als de grond niet erg los is, maak de grond dan los door brekerzand en/of compost te vermengen. Hiermee verbeter je de structuur voor de teelt van wortel- en knolgewassen. Op een losse bodem na heeft de aardpeer geen specifieke eis voor een bepaalde grondsoort. De voorkeur gaat uit naar een licht (maar niet te) zure bodem, tot een heel licht alkalische of neutrale bodem.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Aardpeer bemesten

Welke bemesting heeft een aardpeer nodig? Voor de teelt van aardperen is extra bemesting niet per se nodig. Wil je toch iets extra's geven? Zorg dan voor een gebalanceerde mestvoeding met gelijke delen stikstof, fosfor en kalium, of overwegend iets meer kalium. Dit draagt bij aan de aanmaak en ontwikkeling van de wortels, en dus de knollen van de plant.

Welke meststof gebruik je voor aardpeer? De beste meststof voor het kweken van aardpeer heeft bij benadering een NPK samenstelling van 13-13-13.

N13
P13
K13

Wat is NPK?

Aardpeer bloei en bestuiven

Wanneer bloeit aardpeer? Aardpeer bloeit doorgaans van oktober tot november.

Moet je aardperen bestuiven? Nee, niet de bestuiving is niet nodig. Mocht je zaden willen oogsten en het geluk hebben dat je plant bloeit, dan is de bestuiving wel nodig. De aardpeer is een éénhuizige plant met tweeslachtige bloemen. De aardpeer is dus zelfbestuivend.

Wanneer aardpeer oogsten

Wanneer kan je aardpeer oogsten? Aardpeer oogst je doorgaans van september tot januari.

In principe kan een aardpeer het hele jaar door geoogst worden. Een aardpeer is het lekkerste als je deze vlak voor de winter oogst, het liefste als er vorst overheen is geweest. In de winter sterven de planten bovengronds af, maar de knollen blijven onder de grond vers (en levend).

Als je ze in de grond laat zitten groeien de aardperen volgend jaar opnieuw en maken ze nog meer nieuwe knolletjes. Dit kan ongewenst zijn. Aardperen woekeren meestal door knolletjes die men vergeten is op te graven, of simpelweg niet heeft gevonden.

aardperen oogsten

Hoe oogst je aardperen? Met een riek kan je de planten uit de grond wippen. Onder de grond zitten dan veel aardpeerknollen. Haal eventueel wat aarde uit het gat om er zeker van te zijn dat je alle knollen hebt.

oogst afbeelding

Aardpeer gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je aardperen? Aardpeer is moeilijk te schillen. De schil is namelijk niet mooi egaal zoals bij een aardappel, maar erg oneffen en gebobbeld. Je kunt aardperen rauw eten, maar ook in een ovenschotel verwerken. De aardpeer kan zelfs worden gekookt, of gebakken in schijfjes zoals je bij aardappelen ook doet. Ook kunnen aardperen worden gestoofd. Rauw bevatten aardperen inuline. Ons lichaam kan dit niet opnemen en de bloedsuikerspiegel wordt dan dus niet verhoogd.

Hoe lang zijn aardperen houdbaar? In de koeling blijft een aardpeer maximaal 2 weken vers, in een gesloten bakje of (plastic) zak. Doe je dit niet, dan zullen aardperen sneller uitdrogen. Het beste is om aardperen direct na het uitgraven schoon te maken en te gebruiken. Vers blijft natuurlijk het lekkerste.

Aardpeer ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij aardperen? Net als bij zonnebloemen heeft de aardpeer weinig last van ziektes en plagen. Waar je bij zonnebloemen mogelijk last krijgt van muizen of vogels, die jouw pitjes opeten, hoef je je bij aardperen zelden zorgen te maken. Wel kunnen er beestjes onder de grond leven die de knollen aantasten. Dit zijn meestal veenmollen, een soort ondergronds levende insecten.

Aardpeer plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten september - januari
Bloeitijd oktober - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 13-13-13
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 35 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 4 - 9 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt wortelgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding