Linzen soorten
Wat zijn toch die steeds meer populaire linzen, en welke soorten linzen zijn er? Het is in elk geval een peulgewas waarvan de "erwtjes" een hele hoge voedingswaarde hebben. Linzen worden bestempeld als superfood (behoorlijk terecht). De plant waar linzen aan groeien is de Linze (zonder N aan het einde).
Linzen zijn er in diverse kleuren. Groene linzen zijn meestal iets kleiner en steviger. Rode en bruine linzen zijn andere variëteiten van dezelfde plant. Zoek je de wetenschappelijke naam "Lens" dan kom je veel soorten tegen. De wetenschappelijke naam van de linze is "Lens culinaris", maar als synoniem wordt vaak ook "Lens esculenta" gebruikt.
Linzen zaaien en planten
Wanneer kan je linzen zaaien?
Linzen zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei tot juni.
Linzen zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van april tot mei.
Wanneer kan je linzen planten?
Linzen planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juni.
Hoe zaai je linzen? Ongeveer halverwege het voorjaar kan je linzen zaaien. Je kunt voorzaaien in een tray in de vensterbank, of na half mei direct in de volle grond. Meestal ontkiemen linzen na één à twee weken, dan kan je ze uitplanten in de moestuin.
Wie nog een zakje gedroogde linzen in een keukenkastje heeft staan kan deze zaaien. Wel is het belangrijk dat de linzen niet bewerkt zijn, op wat voor manier dan ook. Gebruik alleen linzen uit een zak zonder eventuele toevoegingen.
Per vierkante meter kan je ongeveer 56 tot 77 linzen planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 linzen planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Linzen standplaats en verzorgen
Hoe kweek je linzen? Linzen zijn niet zo bekend in de Nederlandse moestuin. Toch is linzen kweken vrij makkelijk. Deze kleine plantjes vereisen weinig onderhoud maar je hebt er wel veel van nodig. Plant gerust een vierkante meter linzen.
Linzen zijn éénjarige peulgewassen. Ze zijn absoluut niet winterhard en hebben de warme zomer echt nodig om te groeien. De teelt van linzen is vergelijkbaar met die van stambonen. Zet linzen op een warm plekje in de volle zon.
Linzen combinatieteelt en wisselteelt
Linzen
Voor het kweken van linzen zou je wisselteelt kunnen gebruiken.
Linzen is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortel- of knolgewas en de ideale nateelt is een koolgewas volgens het wisselteelt schema.
Linzen goede buren
Linzen heeft geen nadrukkelijk goede buren.
Linzen slechte buren
Linzen heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Linzen water geven
Hoeveel water hebben linzen nodig? Linzen groeien goed op een licht vochtige bodem. Geef dus niet te veel water maar vergeet het ook zeker niet. Voel goed, ook onder het oppervlak, of de grond erg droog wordt. Geef water als dat nodig blijkt.
Linzen grondsoort en bodem
Welke grond hebben linzen nodig? Linzen groeien goed op een voedzame grond. Toch blijven het éénjarige en erg kleine plantjes. Veel hebben ze dus niet nodig. Linzen kweken kan bijna overal en op iedere grondsoort, ook als deze wat zuurder of alkalischer is.
pH
Linzen tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Linzen bemesten
Moet je linzen bemesten? Bemesten is geen vereiste voor dit kleine, éénjarige peulgewas. Wel is het handig om te bemesten als je op een armere grond kweekt. Linzen groeien dan vaak net iets beter. Wees dan wel terughoudend met stikstof.
Voor het bemesten van linzen adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 4-8-8 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Linzen bloei en bestuiven
Wanneer bloeit linzen? Linzen bloeit doorgaans van juli tot september.
Moet je linzen bestuiven? Linzen maken tweeslachtige bloemen. Dit maakt linzen goed zelfbestuivende planten. Zelf hoef je linzen dus niet te bestuiven. Dit wordt vooral gedaan door insecten zoals bijtjes, hommels en zweefvliegen.
Wanneer linzen oogsten
Wanneer kan je linzen oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.
Hoe oogst je linzen? De linze is een peulgewas. Linzen groeien na de bloei in de peulvruchtjes. Het is gebruikelijk om de hele plant uit de grond te trekken als de peulen vanzelf al enigszins zijn verdroogd. Je hangt dan de hele plant op om verder te drogen.
Nadat de hele plant met peulen goed is opgedroogd, kan je de peulen doppen om de linzen eruit te halen. Als het nodig is kan je deze nog even laten nadrogen.
Linzen gebruiken en bewaren
Waarvoor gebruik je linzen? Linzen bevatten veel vitamine B en mineralen, maar ook koolhydraten. Ze passen dus niet goed in een koolhydraatarm dieet. Toch zijn linzen erg gezond en kan ze verwerken in soep, diverse warme gerechten en in salades.
Linzen kiemgroenten
Kan je linzen als kiemgroenten eten? Ja, linzen zijn uitstekende kiemgroenten. Het is verstandig om de kiemen eerst goed te verhitten voor gebruik, bijvoorbeeld door deze in heet water onder te dompelen.
Linzen houdbaarheid
Hoelang kan je linzen bewaren? Om linzen te bewaren moeten ze na de oogst eerst goed drogen. Gedroogde linzen blijven ten minste een jaar goed, maar eigenlijk kan er weinig mis mee gaan. Ook zijn linzen uitstekend in te vriezen.
Linzen ziektes en plagen
Welke ziektes en plagen zijn er bij linzen? De linze plant heeft zeer weinig last van ziektes en plagen en is van zichzelf redelijk resistent. Jongere planten kunnen -hoewel zeldzaam- last krijgen van trips en bladrandkevers.