plant banner

Linzen
Lens culinaris

plant icon
Linzen
Lens culinaris
light icon
water icon
soil icon
winter icon

16

5

10CM

10CM
pH
5.5 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Linzen kweken

Linzen verzorgen

Linzen zijn niet zo bekend in de Nederlandse moestuin, maar de plantjes zijn erg makkelijk zelf te kweken. Je kunt het al proberen met een zakje gedroogde (belangrijk: onbewerkte) linzen uit de supermarkt! Linzen zijn onderhoudsarm. Wel heb je er flink wat van nodig voor een lekkere maaltijd. Net als lage slabonen of stamslabonen, heb je in een veldje van een vierkante meter een aardige opbrengst waar je met het gezin van kunt eten. Van één plantje krijg je amper genoeg voor jezelf.

Linzen zijn peulvruchten, zoals je misschien al vermoedde bij het zien van de linzen uit de winkels. De plantjes blijven vrij laag en hebben weinig verzorging nodig. Kies voor het kweken van linzen een warm plekje uit in de volle zon, of als het niet anders kan in de halfschaduw. Linzen geef je met enige regelmaat water. Je laat ze natuurlijk niet verzuipen, maar kurkdroog is ook niet prettig. Het beste is om de grond constant licht vochtig te houden.

Linzen zaaien en planten

Wanneer kan je linzen zaaien? Linzen kan je direct buiten zaaien van mei tot juni. Linzen kan je binnen (voor)zaaien van april tot mei.

Linzen kun je zaaien halverwege het voorjaar, wanneer de temperaturen beginnen te stijgen. Zaai dan direct op de bestemde plek. Je hebt er wel meer van nodig voor een opbrengst groot genoeg voor een goede maaltijd. Zaai dus niet maar één zaadje, maar zaai er een aantal. Ontkiemen doen ze meestal na 1 à 2 weken. Gebruik alléén gedroogde linzen zonder toevoegingen. In principe zijn de gedroogde linzen uit een zakje van de supermarkt ook te gebruiken.

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 linzen planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 linzen planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Linzen grondsoort

Op een doorlaatbare en voedzame bodem groeien linzen het beste. In principe hebben linzen geen voorkeur voor een bepaalde grondsoort (zuur of juist alkalisch) en groeien de planten vrijwel overal. Voeg compost en organisch materiaal toe aan de bodem om deze een luchtige en doorlaatbare structuur te geven. Linzen wortelen over het algemeen niet erg diep. Dat maakt de planten ook geschikt om in potten en bakken te kweken. Zo werken bijvoorbeeld langwerpige balkonbakken erg goed. Zelf vind ik de langwerpige bakken erg handig, omdat je deze makkelijk in rijen kunt zetten. Ze zijn helaas vaak te ondiep voor de meeste planten. Bij linzen is dat echter niet het geval.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Linzen bemesten

Een voedzame bodem hoef je niet zo heel erg te overschatten. Het blijven uiteindelijk een soort peulvruchten, maar wat extra voeding kan linzen net dat setje in de rug geven. Juist in ons klimaat is dat handig. Geef dan vooral niets bijzonders, meestal volstaat een algemene organische mestvoeding voor moes- en kruidentuin, of een universele mestvoeding. Je hoeft niet veel te geven, een kleine gift is voldoende.

Welke meststof gebruik je voor linzen? De beste meststof voor het kweken van linzen heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer linzen oogsten

Wanneer kan je linzen oogsten? Linzen oogst je doorgaans van juli tot november.

Linzen (planten) zijn peul-achtige planten. De planten maken peulvruchten waarvan de zaadjes in de peul worden gebruikt. Dit zijn de linzen die je in de supermarkt kunt kopen. Een gebruikelijke manier om linzen te oogsten is door de hele plant uit de grond te trekken en ondersteboven te hangen om te drogen. Wanneer deze droog is zijn de linzen klaar om te worden gebruikt in de keuken.

Linzen gebruiken en bewaren

Linzen zijn gezond, ze bevatten veel vitamine B en diverse bestanddelen zoals zink, ijzer, vezels, calcium, maar ook koolhydraten. Linzen bevatten in verhouding tot andere (vergelijkbare) gewassen erg weinig calorieën.

Om verse linzen te bewaren moeten ze eerst worden gedroogd. Gedroogde linzen blijven erg lang, ten minste een jaar, houdbaar. Je kunt linzen, of een gerecht waarin linzen zijn verwerkt, ook invriezen. In principe kunnen gedroogde linzen niet bederven.

Linzen soorten

Linzen zijn er in verschillende kleuren en groottes, waarvan in Nederland de meest bekende de groene linzen zijn. Ook zijn hier en daar in winkels wel oranjerode linzen te vinden. De linze is een kleine peulvrucht, welke aan een klein plantje groeit. De peulvruchten kunnen worden gedopt en de zaden zijn eetbaar. Deze worden gedroogd.

Linzen teeltwijzen

Linzen is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortelgewas en de ideale nateelt is een koolgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Linzen heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Linzen heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Linzen plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien april - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juli - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 12 planten
Per m² / veld 85 - 115 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur 5 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding