Stikstof voor planten

Ga snel naar...

  Stikstof bevordert de aanmaak en ontwikkeling van het blad van planten. Veel stikstof zorgt voor bossige planten met veel blad en grotere bladstelen en stengels. Te weinig stikstof zorgt voor een slechte groei en ontwikkeling. Het blad van een plant is namelijk erg belangrijk voor de opname van licht en het verdampen van vocht.

  Stikstof voor planten is een onmisbaar basiselement. Zonder stikstof groeit geen enkele plant, maar niet alle planten hebben evenveel stikstof nodig. Stikstof is erg nuttig bij de teelt van bladgewassen zoals diverse saladegroenten. Vruchtgewassen wil je liever niet te veel stikstof geven, omdat dit ten koste gaat van de opbrengst. Je krijgt kleinere of minder vruchten omdat alle energie naar het blad gaat. Wees je dus bewust van welke planten je stikstof geeft en welke juist niet, en wat de effecten zijn.

  Hoe herken je een tekort aan stikstof?

  Een gebrek aan stikstof bij je plant is te herkennen aan het geel kleuren van het blad. Vooral het oudere blad, dat aan de onderkant van de plant zit, kleurt als eerste geel. Het hele blad krijgt dan een gele waas. Als het blad vanaf de rand geel kleurt dan ligt de oorzaak waarschijnlijk ergens anders, zoals een tekort aan kalium. In het kort:

  1. Het blad krijgt een wazige, gele kleur
  2. Vooral het oudere blad ziet er slecht uit
  3. Slechte groei of zelfs een groeistilstand
  4. Soms vroegtijdige bloei en sneller doorschieten

  Hoe herken je een overschot aan stikstof?

  Een overschot (te veel) aan stikstof is ook niet goed voor je planten. In het bijzonder voor planten die je voor de vruchten of de wortels kweekt. Zij zullen vooral veel en groot blad maken maar van bloei, vruchtzetting en ontwikkeling van de wortels komt er nog maar weinig. In het kort:

  1. Slappe en waterige bladeren en stengels
  2. Veel blad maar weinig bloemen en/of vruchten
  3. De oogst heeft een kortere houdbaarheid
  4. Verhoogd risico op schimmelgroei bij plant
  5. Bloeit niet, minder of maakt kleine bloemen

  Waardoor ontstaat een tekort aan stikstof?

  De oorzaak van een gebrek aan stikstof bij je plant ligt niet altijd aan een tekort aan stikstof in de bodem. Soms zit er ruim voldoende stikstof in de bodem, maar kan de plant dit niet opnemen om andere redenen. Een van deze redenen kan zijn dat de plant te veel water krijgt of te vochtig staat. De wortels functioneren dan niet meer optimaal en nemen bepaalde voedingsstoffen zoals stikstof niet meer op. De oorzaak kan ook liggen aan de zuurtegraad van de bodem. Een te zure bodem remt de opname van voedingsstoffen ook, waardoor de plant niet meer de nodige hoeveelheden stikstof krijgt.

  Hoe herstel je een tekort aan stikstof?

  Meestal is een gebrek aan stikstof bij je plant te herstellen door goed te letten op de hoeveelheid water die je geeft. Laat je plant natuurlijk niet verdrinken, want zelfs als alles in orde lijkt op het eerste gezicht kan de plant onderliggend toch lijden door de grote hoeveelheid water. Controleer ook de zuurtegraad van de bodem en bekijk of dit in lijn is met de behoefte van de plant. Is de bodem te zuur? Dan kan je kalk strooien om de bodem meer alkalisch te maken en te zorgen voor een betere opname van voedingsstoffen door je plant. Geef het de tijd, want de effecten zijn vaak pas merkbaar als de plant nieuw blad gaat maken. Blijft het nieuwe blad wel mooi groen? Dan is het probleem waarschijnlijk opgelost. Zijn de zuurtegraad en de hoeveelheid water die je geeft prima in orde? Strooi dan een stikstofrijke mestvoeding, zoals bloedmeel. Bloedmeel bestaat voor een zeer groot deel uit stikstof dat direct door de plant kan worden opgenomen. Een gebrek bij de plant wordt hierdoor snel aangevuld.

  Welke mest bevat veel stikstof?

  Een van de meest stikstofrijke meststoffen is kippenmest. Ook kan je een stikstofrijke mestvoeding kopen voor je planten. Op de verpakking staat vaak aangegeven wat het aandeel stikstof in de mestvoeding is. Je herkent stikstofrijke plantenvoeding meestal aan de letter N van NPK. Twee voorbeelden van een stikstofrijke meststoffen zijn bloedmeel of hoornmeel.

  Welke planten gebruiken veel stikstof?

  Natuurlijk hebben alle planten stikstof nodig, maar sommige planten gebruiken er meer van dan anderen. Beter gezegd: Sommige planten geef je liever meer stikstof dan anderen. Omdat stikstof in hoge mate bijdraagt aan de aanmaak en groei van het blad, geef je vooral bladgewassen extra stikstof. Hierdoor krijgt bijvoorbeeld andijvie volle, stevige kroppen met veel blad. En dat is natuurlijk precies wat je wilt bereiken als je deze en andere bladgewassen kweekt.

  • Gemaakt: 19-04-2021
  • Bijgewerkt: 30-01-2023
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Wat is NPK mest?

  Een moestuin kan niet zonder mest. Je gaat op zoek en komt veel meststoffen tegen. Op de verpakking staat "NPK" maar wat is NPK mest eigenlijk? En wat is de beste mest voor je moestuin? Je planten..

  Kalium voor planten

  Kalium versterkt de wortels van je planten. Het draagt bij aan de algehele weerstand van je planten tegen schimmels, ziektes en plagen. Zo zijn je planten minder vatbaar voor extreme (hoge of lage..

  Fosfor voor planten

  Fosfor zorgt in de basis voor een goede energievoorziening bij de plant. Zo draagt fosfor bij aan de groei van de wortels. Ook de ontwikkeling van sterke bloem- en bladknoppen wordt voornamelijk d..

  Welke grond voor de moestuin?

  Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..

  Koemestkorrels voor je moestuin

  Het gebruiken van (gedroogde) koemestkorrels voor je moestuin kan veel voordelen hebben. Ze worden vaak gestrooid op gazons maar zijn ook heel geschikt voor de grond waar je groenten en fruit op k..

  Moestuin op kleigrond

  Wat groeit goed op kleigrond in de moestuin? Klei is een lastige, dikke grondsoort die lang nat blijft na een bui. Het is ook een voedzame en goed vochthoudende grond, waar sommige planten graag o..

  Kalk voor planten

  Kalk verbetert de bodemstructuur. Ook maakt kalk de bodem minder zuur, waardoor voedingsstoffen door sommige planten beter worden opgenomen. Kalk is niet geschikt voor planten die van een zure gro..

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-7 +3). Moestuin en kruidentuin mest van Culv..

  € 8,49 Excl. BTW: € 7,02

  Bloedmeel meststof 1500g Culvita BIO

  Bloedmeel meststof 1500g Culvita BIO

  Stikstof mestkorrel (N 12). Bloedmeel van Culvita is een organische meststo..

  € 9,49 Excl. BTW: € 7,84

  Koemestkorrels 10KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 10KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Grote zak van 10 kilo. Koemestkorrels bevorderen de werking van micro-organ..

  € 10,99 Excl. BTW: € 9,08

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Middelmaat zak van 5 kilo. Koemestkorrels bevorderen de werking van micro-o..

  € 6,99 Excl. BTW: € 5,78

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

  Kweekpot vierkant 12x12x20cm per 5 stuks

  Kweekpot vierkant 12x12x20cm per 5 stuks

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  Kweekpotten vierkant 9x9cm per 10 stuks

  Kweekpotten vierkant 9x9cm per 10 stuks

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpotten vierkant 7x7cm per 10 stuks

  Kweekpotten vierkant 7x7cm per 10 stuks

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49