Mais

Zea mays

Minimale plantafstand (cm): 15
Minimale worteldiepte (cm): 25

Afbeeldingen:

keukenplanten mais zaden keukenplanten mais zaailingen keukenplanten mais jonge plantjes keukenplanten mais wordt groter keukenplanten mais volwassen planten keukenplanten mais volgroeide planten

 

volle zon
matig vochtig
zware grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender mais

Variëteiten

Er zijn veel verschillende soorten maïs, waarvan ook regenboogmaïs en andere soorten die schitterende regenboogkleuren maken. Suikermaïs is de lekkere zoete maïs die erg smakelijk is om bijvoorbeeld mee te koken. Je kunt de korrels rauw eten of verwerken in gerechten. Korrelmaïs is beter geschikt om popcorn van te maken en is niet zo zoet van smaak. Dan is er ook nog voedermaïs, wat de "minst lekkere" soort is om te eten, de korrels zijn vaak hard maar dit kan per soort verschillen. Voedermaïs, zoals de naam al een beetje verklapt, wordt gebruikt om te voederen. Als veevoer is voedermaïs erg geschikt, de planten worden snel fors en groot en de dieren vinden het heerlijk. Alle soorten maïs trouwens, want muizen pikken nog wel eens maïskorrels uit je planten. Daarover meer onder het kopje "gevaren".

Vermeerderen

Maïs komt uit de warme landen. Mexico, om precies te zijn. Daarom moet je maïs binnen in kweekbakjes, turfpotjes of zaaitrays voorzaaien. Ook omdat de maïskorrels erg gewild zijn bij de dieren die in de tuin kunnen komen, en dat zijn er nogal wat, en omdat de maïs in potjes niet door elkaar heen gaat wortelen waardoor je ze niet meer los krijgt. Als het warm genoeg is kun je maïs buiten uitplanten.

Verzorging

Basis
Hoewel sommigen anders zullen beweren, vind ik maïs niet erg lastig te kweken. De plant lijkt mij erg geschikt voor beginners, maar als je grote en volle kolven wilt heb je wel wat meer nodig dan een handschepje. Je hebt er alleen wel flink wat ruimte voor nodig, want als maïs niet goed wordt bestoven heb je geen (of halve) maïskolven. De bestuiving lukt echter het beste als maïs met heel veel planten in een blok worden geplant. Een groot vierkant vak van ten minste één vierkante meter. Dit heeft veel voordelen, behalve dat de planten natuurlijk beter worden bestoven omdat ze dicht op elkaar staan. De planten kunnen zo namelijk ook minder snel omvallen bij sterke wind.

Wat belangrijk is om rekening mee te houden bij maïs, is dat de planten dus veel zonlicht en warmte nodig hebben. Oorspronkelijk komt maïs namelijk uit warme streken, denk daarbij aan bijvoorbeeld Mexico. Veel zon en veel warmte dus. Heel belangrijk en niet te onderschatten. Daarnaast worden de planten ook aardig groot. Dat betekend dat ze voor veel schaduw zorgen. Je kunt deze dus het beste op een plekje zetten aan de rand van de tuin, waar deze niet in de weg staan van het zonlicht voor andere planten.

Maïs is makkelijk in de kruisbestuiving. Dat lijkt leuk, maar als de buurman óók maïs heeft staan dan is dat alles behalve leuk. Stel dat de buurman voedermaïs heeft staan voor het vee, dit soort maïs is niet zo lekker om zo te eten. Mocht deze kruisbestuiven met jouw suikermaïs dan krijg je geen lekkere zoete kolven, maar een soort kruising met voedermaïs. Maïs kan over enkele kilometers door pollen via de lucht andere planten bestuiven. Woon je in de buurt van een boerderij waar maïs wordt gekweekt? Let dan goed op en vraag des noods welk soort maïs er wordt gekweekt.

keukenplanten suikermais mannelijke bloemen

Suikermaïs mannelijke bloem

Maïs maakt mannelijke en vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen groeien net als veel andere grasachtigen uit de top van de stengel. Het lijkt op een soort vuurwerkje, de uit elkaar groeiende sprietjes met bloemetjes eraan. Deze bloemen maken stuifmeel waarmee de vrouwelijke bloemen moeten worden bestoven. Gelukkig groeien mannelijke en vrouwelijke bloemen wel aan de zelfde plant, maïs is dus eenhuizig. De vrouwelijke bloemen groeien aan de zijkant van de maïs stengel. Je kunt ze herkennen aan hele lange, dikke en kleverige haartjes die uit een soort groene mini-maïskolf komen groeien. Een leuk feitje: ieder haartje wordt één maïskorrel. Alle haartjes zullen dus bestoven moeten worden voor een volle maïskolf! Het is hierom extra belangrijk om de kolven in een blok te planten, zodat het stuifmeel van alle kanten bij alle planten kan komen.

keukenplanten suikermais vrouwelijke bloemen

Suikermaïs vrouwelijke bloem

Bodem
Maïs groeit graag op een zeer voedzame bodem. Het telt uiteindelijk mee als vruchtgewas en de planten hebben de voeding nodig om de kolven groot te laten groeien. Maïs doet het ook goed op dikke, klei-achtige grond en heeft hier zelfs veel voordelen. De grond blijft dan namelijk goed vochtig. Tevens houd de kleibodem veel voedingsstoffen vast, die voor maïs extra van belang zijn. De planten zijn stevig en kunnen dan ook sterk wortelen in de -voor veel planten- slecht doorlaatbare kleibodem. Het toevoegen van compost is geen vereiste, maar wel aan te raden om de bodem luchtiger te maken. Wat net zo belangrijk of misschien zelfs belangrijker is, is dat je de juiste voeding aan maïs geeft.

Voeding
Maïs is als vruchtgewas een aardige grootverbruiker, en dat misschien nog meer dan andere vruchtgewassen. Dat betekend dat je er bijna niet onderuit komt om de planten regelmatig extra voeding te geven. Dat kan zijn voeding in de vorm van meststoffen voor vruchtgewassen, maar ook een algemene organische meststof voor de moestuin is geschikt voor het voeden van maïs. Je mag hierbij best gul zijn en nèt iets meer geven dan op de verpakking wordt geadviseerd. Het voordeel van organische mestvoeding in korrelvorm is dat dit langzaam gedurende een langere periode voedingsstoffen loslaat.

Snoeien
Maïs kan soms aan de zijkant extra stengels maken, of zelfs zijscheuten die uit de bladoksel van de plant komen. Deze kan je beter verwijderen. Ze vreten veel energie en de kolfjes die hieraan komen worden bijna nooit echt groot. De plant kan deze energie beter gebruiken voor het vormen van de grote kolven, die aan de hoofdstengel van de plant groeien. De kolven moeten veel gevoed worden als je wilt dat ze groot worden, en het delen van de voedingsstoffen met de stengels aan de zijkant benadeeld alle kolven op de plant uiteindelijk.

Gevaren
Maïs is erg gewild bij vogels, muizen en ander gespuis dat zich in en rond het huis heeft gevestigd. De planten kan je daarom het beste beschermen tegen de diertjes door de kolven met een net af te dekken, zodat de dieren er niet bij kunnen. Dat is sterk aan te raden, want de dieren trekken zelfs vaak het blad rondom de kolven los om bij de lekkere en zoete korrels te komen.

Oogsten

Je zal altijd eerst even moeten controleren of maïs rijp is. Een mooi moment om dat te doen is wanneer de draadjes die boven uit de kolf komen bruin zijn geworden. Je kunt dan voorzichtig wat blad los pellen, maar trek het er niet vanaf! Als je ziet dat de korrels geel zijn dan is de kolf meestal wel oogstrijp. Zijn de korrels nog niet geel maar wit? Laat deze dan nog even zitten en vouw het blad er terug omheen ter bescherming tegen vogels en andere diertjes. Maïs is namelijk niet alleen voor ons erg lekker. Is de kolf oogstrijp? Je snijd de kolf er dan onderaan af en verwijderd het overgebleven blad. De plant kun je vervolgens uit de grond halen. Let wel op, want vaak groeien er meerdere kolven aan één stengel!

Gebruiken

Maïs is in veel verschillende gerechten te gebruiken. In bijna alle Mexicaanse gerechten maar je kunt het ook roerbakken met andere groenten of door de salade doen. Maïs kun je met kolf en al koken en van de kolf af eten, of ervan af halen en los koken en in gerechten verwerken, zoals tortilla!

Bewaren

Maïs is in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar. Je kunt maïs ook invriezen, maar doe dit wel zonder het blad, dit zit namelijk vol vocht en dat wil je er niet bij hebben. Ingevroren blijft suikermaïs nog wel een jaar houdbaar. Je kunt het direct uit de vriezer in water koken.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Citroengras

Citroengras

In één oogopslag alle behoeften van citroengras! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aubergine

Aubergine

In één oogopslag alle behoeften van de aubergine! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tomaat

Tomaat

In één oogopslag alle behoeften van de tomatenplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Paprika

Paprika

In één oogopslag alle behoeften van de paprikaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peper

Peper

In één oogopslag alle behoeften van de peperplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Komkommer

Komkommer

In één oogopslag alle behoeften van de komkommerplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pepino

Pepino

In één oogopslag alle behoeften van de meloenpeer! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ananaskers

Ananaskers

In één oogopslag alle behoeften van de incabes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding