plant banner

Watermeloen
Citrullus lanatus

plant icon
Watermeloen
Citrullus lanatus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

20

15

40CM

40CM
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Kweekkas
Buiten

Watermeloen kweken

Watermeloen verzorgen

Deze exotische plant heeft veel warmte en veel zonlicht nodig. De teelt in een kweekkas wordt daarom sterk aanbevolen. Hoewel een watermeloen ook buiten de kweekkas gehouden kan worden, geeft dit vaak toch veel minder resultaat. De grootste kans op een redelijke oogst heb je als je de plant op een terras of balkon zet, aan de zuidzijde van het gebouw en vooral erg beschut en beschermd tegen harde wind. In de kweekkas blijft echter de makkelijkste manier. Dat komt omdat wind van buiten hier niet zo sterk binnen kan dringen, de temperaturen hoger zijn (en ook langer hoog blijven), de luchtvochtigheid bijna altijd hoger uitvalt dan buiten, en deze combinatie voor de watermeloen erg prettig is.

Eenmaal uitgezet in de kas (of in een ruime pot of bak) hebben watermeloenen iets nodig om langs omhoog te klimmen. Oorspronkelijk zijn het een soort kruipende planten, je kunt ze dus ook laten kruipen. Bedenk je dan wel dat het blad en de vruchten de grond raken en hierdoor gevoeliger zijn voor schimmels en ongedierte. Dat gezegd hebbende is het verstandig om een watermeloen langs betongaas, een hekwerk, trellis of zelfs een hele lange en stevige stok omhoog te laten klimmen. Dat kan eventueel ook schuin omhoog langs een speciaal diagonaal gemaakte constructie (maakt het ondersteunen wat makkelijker).

watermeloen klein

Watermeloenen kunnen groot, maar vooral erg zwaar worden. Het steeltje kan knappen als de vrucht aan de plant groeit, of de plant begeeft het en er worden delen van de plant losgetrokken door de veel te zware vrucht. Wat je hiertegen kunt doen is het verzamelen van netjes, bijvoorbeeld netjes van mandarijnen of andere verpakkingen. De netjes kan je om de groeiende watermeloen doen en met een touwtje langs het hekwerk (of het dak van de kas) vastbinden. Hiermee geef je de vrucht extra ondersteuning zodat deze de plant niet kan beschadigen. Of nog belangrijker, van de plant af knapt en stukvalt op de grond. Dat laatste is mij namelijk al eens overkomen en dat is enorm balen!

watermeloen vruchtbeginsel

Het bestuiven van de watermeloen is ook nog een dingetje. In tegenstelling tot de komkommer, moet de watermeloen wel echt bestoven worden. Anders krijgt deze namelijk geen vruchten, de bloemetjes met vruchtbeginsel vallen af als deze niet (goed) zijn bestoven. Veel insecten helpen je hierbij, maar door dit met de hand te doen weet je zeker dat alles goed gaat. Vooral in de kas is dat extra helpende handje nodig. Je kunt een wattenstaafje of kwastje gebruiken om stuifmeel over te brengen, maar je kunt ook de hele mannelijke bloem plukken en hiermee meerdere vrouwelijke bloemen bestuiven. De watermeloen is éénhuizig, wat erop neerkomt dat de mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant groeien. De vrouwelijke bloemen herken je aan het kleine bolletje achter de bloem (zie de foto hierboven), dit wordt uiteindelijk de watermeloen. Mannelijke bloemen hebben dit vruchtbeginsel niet (zie de foto hieronder). Het steeltje van de mannelijke bloem is ook vaak langer en smaller.

watermeloen bloemen

Watermeloen zaaien en planten

Wanneer kan je watermeloen zaaien? Watermeloen kan je binnen (voor)zaaien van maart tot april.

Watermeloenen kun je het beste binnen voorzaaien in losse potjes en liever niet bij elkaar in het zelfde bakje. De watermeloen maakt namelijk net als komkommers en gewone meloenen, snel een complex wortelstelsel. Je krijgt de plantjes dan niet meer uit elkaar zonder wortels stuk te trekken. In losse potjes is dus heel sterk aan te raden! Zet de plantjes op een warme en zonnige vensterbank. Bij weinig licht worden de plantjes een beetje lang gerekt.

watermeloen zaailing

Je zaait de watermeloen tamelijk vroeg in het jaar, omdat de planten een lang en warm seizoen nodig hebben om zich goed te ontwikkelen. Zeker vóór half mei (ijsheiligen) zet je de plantjes niet buiten of in de kas. En vóór het uitplanten is het erg verstandig om de plantjes eerst af te harden. Je laat ze hiermee langzaam wennen aan de nieuwe omstandigheden buiten of in de kas. Zet ze eerst enkele uurtjes in de zon op hun plek, haal ze daarna weer terug naar binnen. Na een paar dagen probeer je het voorzichtig een paar uurtjes langer, en dit doe je net zo lang tot de planten dag en nacht buiten kunnen staan. In tegenstelling tot meloenen en komkommers, omdat de watermeloen stiekem een heel ander soort is, is de watermeloen niet zo gevoelig voor zonnebrand.

Je kunt zaden van watermeloenen uit de winkel ook eens proberen. Heel vaak mislukt dat omdat het geen enigszins voor de Hollandse kas geteelde zaden zijn, de meloenen uit de winkel worden geïmporteerd. De rassen zijn niet geselecteerd op het bestand zijn tegen kou bijvoorbeeld, maar het geven van de grootste of sappigste of zoetste vruchten. Het is hoe dan ook wel eens het proberen waard, sommige zaden kiemen namelijk wel gewoon. Met wat extra zorg kan je hierdoor toch een watermeloen kweken, al is dat een iets grotere uitdaging dan met zaden van bijvoorbeeld de watermeloen "Sugar Baby". Dit is namelijk een speciaal voor ons (kas)klimaat geselecteerd ras.

Per vierkante meter kan je ongeveer 5 tot 8 watermeloen planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 watermeloen planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Watermeloen grondsoort

Watermeloenen groeien graag op een goed doorlaatbare en luchtige bodem. Een droge grond is absoluut niet prettig, licht vochtig (neigend naar droog) is ideaal, zeker als je dit constant kunt houden. Dat is echter lastig, geef dus voldoende water en meng brekerzand, compost en organisch materiaal door de bodem om deze voedzaam en doorlaatbaar te maken. Ook dat voedzame gedeelte is belangrijk, evenals het geven van water. De grote vruchten moeten namelijk ergens mee worden gevoed. Het is belangrijk dat de watermeloen goed kan wortelen in de bodem. Bij de teelt in pot is het extra opletten dat de pot niet uitdroogt.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Watermeloen bemesten

Een watermeloen geef je regelmatig extra voeding, dat is belangrijk omdat de plant daar als vruchtgewas best wat van nodig heeft. Compost in de bodem draagt al iets bij aan de voedzaamheid van de bodem, maar niet genoeg. Geef daarom ook een organische meststof voor moes- en kruidentuin, of voor vruchtgewassen. Omdat de watermeloen geen inheemse soort is kan deze wel een betere weerstand gebruiken, tegen lagere temperaturen (of juist te hoge temperaturen en wisselingen) maar ook tegen schimmels en plagen. Het geven van extra kalium draagt bij aan die benodigde weerstand.

Welke meststof gebruik je voor watermeloen? De beste meststof voor het kweken van watermeloen heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer watermeloen oogsten

Wanneer kan je watermeloen oogsten? Watermeloen oogst je doorgaans van juli tot oktober.

watermeloenen

Watermeloenen oogsten komt niet precies op de dag neer, maar oogst zeker niet te vroeg. Dan is de vrucht nog groen van binnen. Meestal kan je met zekerheid zeggen dat een watermeloen rijp is, wanneer het steeltje waar de vrucht aan vast zit licht begint te verdrogen. Je kunt ook op de watermeloen kloppen. Hoe holler het klinkt, hoe meer de vrucht is gerijpt. Als de watermeloen over de grond kruipt en de vruchten dus op de grond liggen, dan kan je in veel gevallen zien dat de vrucht rijp is als er (aan de onderkant) een vlek op de vrucht begint te komen. Is deze vlek geel? Dan is de watermeloen oogstrijp. Het blijft echter nog steeds lastig om te bepalen of en wanneer een watermeloen rijp is.

oogst afbeelding

Watermeloen gebruiken en bewaren

watermeloen gebruiken

Watermeloen wordt vaak zo uitgelepeld of in fruitsalades gedaan. Watermeloen smaakt heerlijk zoet en zit vol water (van waar de naam). Watermeloen wordt vrijwel altijd in de zomer gegeten. Dit maakt het typisch zomerfruit.

Je kunt watermeloen tot maximaal een week in de koelkast bewaren, daarna wordt de vrucht droog en meelderig. Dan is de watermeloen niet meer lekker om te eten. Je kunt watermeloen -zonder schil en in stukken gesneden- ook invriezen.

Watermeloen soorten

Watermeloenen hebben allemaal ongeveer een vergelijkbare smaak. De grootste verschillen in soorten zijn de grootte van de meloen die eraan komt. Er zijn genoeg wedstrijden geweest voor wie de grootste watermeloen kon kweken. In sommige bijzondere groentenwinkeltjes kun je nog hele grote watermeloenen vinden die je echt met twee handen moet vastpakken om ze te kunnen tillen. En dat zijn nog lang niet de grootste die er zijn...

Alle Cucumis-soorten (komkommerfamilie) en de watermeloen lijken op elkaar als je alléén de kiemblaadjes ziet. Het verschil tussen de planten wordt pas een beetje meer duidelijk bij de eerste èchte blaadjes, en zelfs dan is het niet altijd zeker. Het is overigens best gek dat de watermeloen, die zo erg op alle andere Cucumis-soorten lijkt, zowel de zaailing als de manier waarop de plant groeit, eigenlijk helemaal geen familie van de komkommer is.

Watermeloen ziektes en plagen

Watermeloenen komen oorspronkelijk uit warmere streken, waardoor het klimaat hier een uitdaging kan vormen. Met name de hogere temperatuur is belangrijk voor de plant. Daarom wordt watermeloen eerder in een kas gekweekt dan buitenshuis, want tijdens een ècht slechte zomer zal de plant zelfs niet eens overleven. De omgeving is de grootste uitdaging bij het kweken van watermeloenen. Onder andere meeldauw en andere schimmels maken bij de watermeloen -die in ons klimaat een stuk zwakker is- een grotere kans. Diverse insecten zoals de witte vlieg, maar ook gebreken (te zien aan het blad) komen relatief veel voor bij deze plant. Veel van deze problemen zijn grotendeels te voorkomen door de planten de juiste voeding te geven, niet te veel of te weinig water, en door deze op de ideale standplaats en voedzame grondsoort te kweken. Dit verhoogt de weerstand en maakt de plant weerbaarder tegen schimmels, ziektes en plagen.

Watermeloen teeltwijzen

Watermeloenen kan je laten kruipen, maar worden ook vaak gekweekt langs een hekwerk, betongaas of stevig klimnet voor planten. Watermeloen is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Watermeloen kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Andijvie Erwten Groenlof Kapucijners Knoflook Kropsla Linzen Maïs Oost-indische kers Peulen Pronkbonen Radijs Roodlof Slabonen Spinazie Tuinbonen Veldsla Witlof

Watermeloen kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Aardappel Kiwano Komkommer

Watermeloen plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - april
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juli - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 40 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 2 - 3 planten
Per m² / veld 5 - 8 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 20 ℃
Min. veilige temperatuur 15 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding