plant banner

Plantenlijst laden...

Witlof
Cichorium intybus

plant icon
Witlof
Cichorium intybus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

-3

20CM

20CM
pH
5.5 - 7.5
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
wortels opkweken
buitenshuis planten
binnenshuis planten

Witlof kweken

Witlof soorten

Welke soorten witlof zijn er? Witlof is een Cichorei. Dat maakt witlof familie van groenlof, roodlof, wilde cichorei en zelfs van andijvie. Dat is ook absoluut een Cichorei-soort. Alle andere Cichorei-soorten worden in slechts één fase als grote, ronde kop, kropje of als slasoort gekweekt. Witlof is hierop een uitzondering. Voor de teelt als slasoort is groenlof over het algemeen beter geschikt dan witlof.

Witlof zaaien en planten

Wanneer kan je witlof zaaien? Witlof kan je direct buiten zaaien van juni tot juli. De beste temperatuur om witlof te ontkiemen is boven de 12℃.

Wanneer kan je witlof zaaien? Witlof zaai je na de langste dag van het jaar. Zo voorkom je dat de plant zal doorschieten. Witlof zaai je liever direct op de bestemde plek, en niet eerst in potjes of bakjes. De planten maken namelijk een grote penwortel. Voor de ontwikkeling hiervan is het beter om de wortel vanaf het begin recht te laten groeien. Bij het eventueel verspenen (verplanten) kan de wortel in de knel komen te zitten of krijgt deze gekke vormen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 witlof planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 witlof planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Witlof verzorgen/standplaats

Hoe wordt witlof gekweekt? Dat doe je in twee fases. Eerst kweek je een wortel, daarna een klein kropje. Je kunt witlof echter ook gewoon als sla plantje opkweken. Je oogst dan gewoon het groene kropje in de eerste fase. Na het afsnijden hoef je het groene deel dus niet per se weg te gooien. Je kunt dit ook als oogst beschouwen. Hoe de teelt van witlof precies werkt, lees je onder het kopje "teeltwijzen".

Hoe kweek je witlof buiten in de grond? De tweede fase van de witlof teelt gebeurd in de winter. Je kunt de wortels dan zo wel binnen als buiten planten. Bij de buitenteelt bedek je de witlof wortels met een dikke laag aarde en (aanvullend of ter vervanging) een donker gronddoek. Belangrijk is dat er geen licht bij de planten kan komen in de tweede fase.

Hoe kweek je witlof binnen in bakken? Tijdens de tweede fase van de witlof mag er (bijna) geen licht bij de planten komen. Om die reden wordt ook vaak voor de teelt binnenshuis gekozen. De binnenteelt van witlof is prima in potten of bakken te doen. Je kunt een grote kuip of kunststof opbergboks vullen met aarde. Hier kweek je de wortels in verder. Dit kan je overal in huis doen waar het donker is. In de badkamer, slaapkamer en zelfs in de kelder.

Witlof goede en slechte buren

Hoe kweek je witlof? Als eerste worden stevige, dikke wortels opgekweekt. Deze graaf je uit en je snijd de planten van de wortel af. Vervolgens plant je de wortels opnieuw op een donkere plek en dicht op elkaar (of tegen elkaar aan). Doordat de wortels dicht tegen elkaar aan staan, blijven de kropjes erg smal. Het gebrek aan licht zorgt ervoor dat er geen groene kleurstof wordt aangemaakt. Lees ook het kopje "algemene verzorging".

Witlof wisselteelt
Witlof is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Witlof goede buren
Witlof kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Paksoi Palmkool Prei Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Stengelui Tomaat Venkel Witte kool

Witlof slechte buren
Witlof kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Biet Bladselderij Bleekselderij Knolselderij Lavas Peterselie Wortelpeterselie

Witlof water geven

Hoeveel water geef je witlof? De bodem mag niet volledig opdrogen. Voor een goede teelt zorg je dat de bodem niet drijfnat, maar constant licht vochtig blijft. Geef water op gevoel. Afhankelijk van hoeveel witlof je kweekt, hoe groot het vak of veldje is, heb je meer of juist minder water nodig. Geef ook weer niet te veel water, de planten mogen niet in een plas water staan.

Ook tijdens de tweede fase van de witlofteelt is het belangrijk om de bodem constant licht vochtig te houden. Deze mag niet opdrogen. Ook niet als je de witlof binnen in een opbergboks hebt staan, bijvoorbeeld in de slaap- of badkamer. Geef water wanneer de bodem dreigt op te drogen of een beetje droog aanvoelt.

Witlof grondsoort

Welke grond heeft witlof nodig? Voor witlof kies je een goed losgemaakte grond. Losse grond is belangrijk omdat de wortels hierin makkelijk (en recht) kunnen groeien. De wortels worden dikker in losse grond. Dikkere wortels zorgen dan weer voor mooiere, vollere kropjes witlof. Is de bodem tamelijk dicht en vast? Maak deze dan altijd eerst goed los. Dit doe je bijvoorbeeld met een riek of bij gebrek hieraan met een schep of spade.

Witlof heeft geen specifieke eis voor een bepaalde grondsoort. Je kunt witlof op zo wel zure als licht alkalische gronden kweken. Wel is de teelt op vette klei heel sterk af te raden. Je kunt extra compost aan de bodem toevoegen voor een fijnere structuur om de penwortels in op te kweken.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Witlof bemesten

Welke mest geef je witlof? Geef witlof in de eerste fase een kaliumrijke meststof zoals vinassekali. Geef zeker niet te veel voeding, en wees extra terughoudend met het geven van stikstof. Met stikstof zorg je vooral voor veel blad en weinig wortels. De wortel moet zo dik mogelijk worden. Daarom is kalium een goede mestvoeding om te geven tijdens de eerste fase.

Tijdens de tweede fase van de teelt mag de plant wat meer blad gaan maken. Je mag dan juist wel stikstof geven, maar dit is niet vereist. Geef wederom niet te veel, want veel stikstof zorgt voor slappe bladeren. De compacte, langwerpige en gebleekte krop kan dan zelfs open gaan staan, wat niet de bedoeling is. Het beste is om in de tweede fase vrijwel geen mestvoeding te geven. Meestal is de voedingswaarde van (tuin)aarde voldoende.

Welke meststof gebruik je voor witlof? De beste meststof voor het kweken van witlof heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Witlof bloei en bestuiven

Witlof hoef je niet te bestuiven, tenzij je zaden wilt gaan oogsten. In dit geval kweek je witlof op als slasoort en kan je de tweede fase vergeten. Witlof maakt, net als andere Cichorium-soorten een lange bloeistengel waar meerdere (vaak erg mooie) bloemetjes aan kunnen groeien. Na de bloei ontstaan er zaadjes op de plekken waar de bloemen zaten. Deze kan je oogsten. Een goede bestuiving is bij de zaadoogst natuurlijk juist wel nodig.

Wanneer witlof oogsten

Wanneer kan je witlof oogsten? Witlof oogst je doorgaans van januari tot mei en van oktober tot november.

Wanneer oogst je witlof? Wanneer je een compact en wit kropje hebt kan je deze oogsten. Dit doe je door de plant met wortel en al uit de aarde te trekken. Je snijd de krop van de wortel los. Ook kan je de plant direct bij de grond afsnijden en de wortel laten zitten. De kans is groot dat je dan nog een tweede kropje kunt oogsten. Het tweede kropje is dan iets kleiner, losser en dus niet zo mooi volgroeid als de eerste oogst.

Witlof gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je witlof? Witlof is bijvoorbeeld erg populair met ham en kaas uit de oven. Je kunt witlof ook voor andere gerechten gebruiken. Witlof is zelfs heerlijk door een frisse salade te gebruiken. De smaak is licht bitter. Ook wanneer je witlof als slasoort oogst, kan je het groene blad in een salade gebruiken.

Hoe lang kan je witlof bewaren? Hoe lang is witlof houdbaar? Je kunt vers geoogste witlof tot ongeveer een week in de koeling bewaren. Witlof is ook in te vriezen en blijft dan natuurlijk veel langer houdbaar. Dit kan oplopen tot een jaar. Bij de oogst als slasoort is witlof slechts enkele dagen te bewaren, mits goed gekoeld. Het lekkerste blijft altijd om de groente zo snel mogelijk te gebruiken.

Witlof ziektes en plagen

Welke ziektes kan witlof krijgen? De plant is soms vatbaar voor Phytophthora, beter bekend als de aardappelziekte. Hoewel de ziekte vaker voorkomt bij aardappelen kan het een enkele keer ook de witlof planten aantasten. Verder is lof weinig vatbaar voor andere (grote) aandoeningen. De meest voorkomende plaag is die van bladetende insecten zoals kevers, bladluizen en andere beestjes.

Witlof plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien juni - juli
Kweekkas (uit)planten oktober - januari
Buiten (uit)planten juni - januari
oktober - juli
Oogsten januari - mei
oktober - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -3 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt bladgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding