plant banner

Wilde cichorei
Cichorium
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-3
°C12
CM20
CM3-6
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaarsteelt
zomerteelt
herfstteelt
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Wilde cichorei draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Cichorium en is een lid van de composietenfamilie, ook wel asteraceae.

Wilde cichorei soorten

Welke soorten cichorei zijn er? Cichorei omvat alle Cichorium-soorten waaronder andijvie, witlof, roodlof en groenlof. Deze pagina gaat over de wilde cichorei, maar zelfs als je het over wilde cichorei hebt zijn er weer zó veel soorten te benoemen.

Cichorei kan allerlei kleuren hebben. Sommige soorten hebben gevlekte bladeren of zijn zelfs helemaal rood van kleur. De meeste soorten maken een mooie, volle krop. Toch zijn er ook cichorei-soorten die juist losse bladeren vormen, heel klein zijn of juist een stuk groter.

Wilde cichorei zaaien en planten

Wanneer kan je wilde cichorei zaaien? Wilde cichorei zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot mei en van juni tot augustus. Wilde cichorei zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot april.

Wanneer kan je wilde cichorei planten? Wilde cichorei planten of uitplanten kan buiten van april tot mei en van juli tot september.

Hoe zaai je wilde cichorei? Wilde cichorei zaaien kan vroeg in het jaar al binnen in de vensterbank, in kweekpotjes. Om doorschieten te voorkomen kan je wel beter wachten tot na de langste dag van het jaar. Eerder gezaaide planten schieten snel door.

Je kunt wilde cichorei zaaien in de volle grond. Het is ook handig om voor te zaaien in kweekpotjes van bijvoorbeeld P7-formaat (7x7 centimeter). Zo kan je de jonge zaailingen naar wens verplaatsen of op een tuintafel opkweken.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 wilde cichorei planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 wilde cichorei planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Wilde cichorei standplaats en verzorgen

Hoe kweek je wilde cichorei? Cichorei omvat eigenlijk alle Cichorium-soorten waaronder andijvie valt, evenals witlof, maar ook roodlof en groenlof. Met deze pagina maken we een onderscheid tussen deze bekendere soorten en de minder bekende wilde cichorei. Wilde cichorei kweken doe je ongeveer op dezelfde wijze als de bekendere soorten.

Net als andere soorten uit deze familie, staat ook wilde cichorei graag in de volle zon. Wel is wilde cichorei kweken vrij makkelijk. De planten zijn niet erg veeleisend en kunnen ook aardig tegen kou. Zo kan je cichorei ook later in het jaar oogsten.

Wilde cichorei is een , niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -3℃.

Wilde cichorei combinatieteelt en wisselteelt

Wilde cichorei
Voor het kweken van wilde cichorei zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Wilde cichorei is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Wilde cichorei goede buren
Wilde cichorei kweken kan goed samen met bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, paksoi, palmkool, prei, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, stengelui, tomaat, venkel, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Wilde cichorei slechte buren
Wilde cichorei kweken gaat liever niet samen met biet, bladselderij, bleekselderij, knolselderij lavas, peterselie, wortelpeterselie, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Wilde cichorei water geven

Hoeveel water geeft wilde cichorei nodig? Wilde cichorei water geven doe je regelmatig. De bodem blijft bij voorkeur matig vochtig. De planten maken veel blad en hebben ook wat meer water nodig dan gemiddeld.

Voorkom altijd dat de bodem helemaal opdroogt. Let zeker bij de teelt in kweekbakken extra goed op, vooral wanneer deze in de zon staan. De grond in dit soort kweekbakken droogt veel sneller op dan de volle grond.

Wilde cichorei grondsoort en bodem

Welke grond heeft wilde cichorei nodig? Wilde cichorei is niet veeleisend. Je kunt wilde cichorei kweken op zandgrond, maar ook kleigrond is niet zo'n probleem. Belangrijk is dat de bodem voldoende vochthoudende stoffen bevat.

Een vochthoudende bodem is belangrijk, maar zorg tegelijkertijd dat overtollig water makkelijk weg kan. Je kunt wilde cichorei kweken op alle grondsoorten, maar de voorkeur gaat uit naar licht zure tot neutrale grondsoorten.

pH

5.5
7.5

Wilde cichorei tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Wilde cichorei bemesten

Moet je wilde cichorei bemesten? Bij het kweken van wilde cichorei is bemesten niet per se vereist, maar het is wel verstandig. Om de aanmaak en ontwikkeling van het blad te bevorderen geef je bij voorkeur een stikstofrijke bemesting.

N12
P6
K20

Voor het bemesten van wilde cichorei raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-6-20 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

Wilde cichorei bloei en bestuiven

Wanneer bloeit wilde cichorei? Wilde cichorei bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je wilde cichorei bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Sterker nog, de bloei van deze plant is nogal ongewenst. Wilde cichorei kweken doe je namelijk voor het blad. Voor de zaadteelt kan het leuk zijn om wilde cichorei te laten doorschieten. Zaai dan vóór de langste dag van het jaar.

Voor de zaadteelt is bestuiven nodig. Wilde cichorei maakt grote bloeistengels en prachtige (meestal paars-achtige) bloemen. Net als de bekende Cichorium-soorten zoals andijvie, zijn de bloemen van wilde cichorei tweeslachtig. Je hebt dus maar één plant nodig voor de bestuiving. Bestuiven wordt vooral door insecten gedaan.

Wanneer wilde cichorei oogsten

Wanneer kan je wilde cichorei oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot december.

Hoe oogst je wilde cichorei? Wilde cichorei oogsten kan als de krop een mooi formaat heeft, of gedurende de hele groei door steeds de onderste (oudste) blaadjes te plukken. Vroeg gezaaide wilde cichorei oogst je liever wel vóór deze gaat bloeien. Bij laat gezaaide wilde cichorei zal dit niet zo snel meer gebeuren.

Wilde cichorei gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je wilde cichorei? Wilde cichorei is een heerlijke bladgroente die vaak in salades wordt gebruikt. Bovendien kan cichorei vaak als garnering worden toegevoegd, dankzij het prachtig gekleurde (soms gevlekte) blad.

Je kunt cichorei ook gebruiken om mee te roerbakken, door een stamppot en zelfs op een broodje gezond. Toch is cichorei veel meer dan alleen een bladgroente, want ook de wortel kan worden gebruikt in de keuken. Zelfs de bloemen kunnen worden gegeten.

De wortel van cichorei wordt soms gemalen en geroosterd. Dit dient dan als (gedeeltelijke) koffievervanger. Cichorei staat erom bekend goed te werken tegen infecties. Het wordt wel eens gebruikt door mensen met nierziektes.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Wilde cichorei houdbaarheid

Hoelang kan je cichorei bewaren? Het blad van wilde cichorei is slechts enkele dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt dit het beste pas oogsten als je het gaat gebruiken. De wortel zou iets langer houdbaar moeten zijn, tot ongeveer een week.

Wilde cichorei ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij wilde cichorei? Luizen vinden de planten erg lekker. Ook slakken vinden een schuilplaats tussen de blaadjes van wilde cichorei. Je kunt veel voorkomen door de planten in een verhoogde kweekbak te kweken. Leg de hele krop na het oogsten in een bad van zout water om beestjes te verdrijven.

Wilde cichorei kweken informatie

Naam en familie
Naam Wilde cichorei
Familie Composietenfamilie
Wetenschappelijke naam Cichorium
Familie (wetenschappelijk) Asteraceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
juni - augustus
Buiten (uit)planten april - mei
juli - september
Oogsten mei - december
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 21-29 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 12-6-20
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, paksoi, palmkool, prei, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, stengelui, tomaat, venkel, witte kool,
Combinatieteelt
Slechte buren
biet, bladselderij, bleekselderij, knolselderij lavas, peterselie, wortelpeterselie,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -3
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting -
Soort Krop

Nieuwe planten...