plant banner

Bladselderij
voorzaaien kweken en oogsten

Apium graveolens Secalinum
Apiaceae (schermbloemenfamilie)

°C-10
°C12
CM20
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Bladselderij zaaien en kweken

Bladselderij draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Apium graveolens Secalinum en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Pagina inhoud

Bladselderij soorten

Wat is bladselderij en welke soorten zijn er? Bladselderij, ook wel snijselderij, is een selderijsoort dat vooral als smaakmaker wordt gebruikt. Vaak wordt bladselderij verward met bleekselderij en knolselderij, wat overigens wel hele naaste familieleden zijn van bladselderij.

In tegenstelling tot bleekselderij maakt bladselderij smalle steeltjes. Je kweekt dit plantje dan ook niet zo zeer voor de stelen maar voor het blad dat eraan zit. Natuurlijk zijn de stelen wel gewoon eetbaar maar zijn ze erg dun en minder vol van smaak dan bleekselderij.

Bladselderij zaaien en planten

Wanneer kan je bladselderij zaaien?
Bladselderij zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot mei. Bladselderij zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart.
Wanneer kan je bladselderij planten?
Bladselderij planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot juni.

Hoe zaai je bladselderij? Bladselderij zaai je hetzelfde als bleekselderij. Dit kan gewoon in de vensterbank door voor te zaaien in een kweekpotje, maar je kunt bladselderij ook direct buiten (voor)zaaien in potjes of in de vollegrond. Net als alle andere selderijsoorten kan bladselderij ook goed tegen kou.

Vergeet na het zaaien niet om de zaaigrond (licht) vochtig te houden, want door uitdroging gaan je bladselderij zaailingen snel dood. Bij kamertemperatuur ontkiemen de zaden mogelijk iets sneller, maar bladselderij is over het algemeen trage kiemer.

Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 bladselderij planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 bladselderij planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Bladselderij standplaats en verzorgen

Hoe kweek je bladselderij? Je kunt bladselderij of snijselderij in potten en bakken kweken maar ook in de vollegrond. Bladselderij heeft over het algemeen niet veel ruimte nodig. Wel staat bladselderij graag in de halfschaduw. Bij meer zon drogen potten en bakken sneller uit.

Hoewel bladselderij eigenlijk goed winterhard is, blijft het natuurlijk maar een tweejarige plant. Bladselderij wordt zelfs maar als éénjarige gekweekt in de moestuin.

Bladselderij is een tweejarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -10℃.

Bladselderij combinatieteelt en wisselteelt

Bladselderij
Voor het kweken van bladselderij zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Bladselderij is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Bladselderij goede buren
Bladselderij kweken kan goed samen met bloemkool, boerenkool, bosui, broccoli, kamille, knolraap, komkommer, paksoi, palmkool, prei, pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, stengelui, tomaat, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Bladselderij slechte buren
Bladselderij kweken gaat liever niet samen met aardappel, kropsla, maïs, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Bladselderij water geven

Hoeveel water heeft bladselderij nodig? Bladselderij kweken kan in potten of bakken, waarin de grond veel sneller opdroogt. Houd daar zeker tijdens de zomer rekening mee. Geef bladselderij regelmatig water en controleer goed of de grond niet helemaal opdroogt. Een constant licht vochtige grond is goed.

Bladselderij grondsoort en bodem

Welke grond heeft bladselderij nodig? Je kunt bladselderij kweken op bijna elke plek. Bladselderij is niet veeleisend en groeit ook goed op zandgrond, al is dat niet zo verstandig. Zandgrond droogt erg snel op en binnen enkele uurtjes kan in de zomer je plantje al slap gaan hangen.

Kleigrond is erg hard en blijft lang drijfnat na een regenbui. Ook dit is niet ideaal maar bladselderij kan veel verdragen. Probeer in ieder geval naar een balans te zoeken tussen de twee of gebruik potgrond/moestuinaarde uit een zak.

pH

5.5
7.0

Bladselderij tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Bladselderij bemesten

Moet je bladselderij bemesten? Bladselderij wordt als een soort kruid of smaakmaker gekweekt en hoort dus niet ècht thuis bij de bladgewassen. Toch is de teeltduur slechts éénjarig en kan je bladselderij prima in dat vak zetten. Extra stikstof, net als bij andere bladgewassen, werkt ook bij bladselderij/snijselderij erg goed.

N8
P4
K6

Voor het bemesten van bladselderij adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 8-4-6 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Bladselderij bloei en bestuiven

Wanneer bloeit bladselderij? Bladselderij bloeit doorgaans van juni tot oktober.

Moet je bladselderij bestuiven? Bladselderij hoef je niet te bestuiven voor de gewone teelt, alleen voor de zaadteelt is bestuiving nodig. Bladselderij bloeit eigenlijk pas in het tweede jaar maar kàn onder bepaalde omstandigheden ook in het eerste jaar al gaan bloeien.

Het bloeien van bladselderij is niet erg gewenst, omdat de kwaliteit van het blad dan snel achteruit gaat. Wel kan je de zaden oogsten na de bloei en gebruiken voor een volgende teelt. Hiervoor is het nodig om bladselderij/snijselderij te bestuiven.

Bladselderij is een éénhuizige plant en goed zelfbestuivend, maar krijgt hierbij wel hulp van insecten. Kruisbestuiving zorgt voor een betere bestuiving. Het helpt dus om meerdere planten bij elkaar te zetten als je bladselderij voor de zaadteelt laat staan tijdens de bloei.

Wanneer bladselderij oogsten

Wanneer kan je bladselderij oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot december.

Hoe oogst je bladselderij? Gedurende de hele teelt kan je blaadjes plukken wanneer je deze nodig hebt, of deze (dicht bij de grond) afknippen. Bladselderij blijft verder groeien zo lang je het hart van de plant intact laat en genoeg blaadjes laat zitten als je ervan plukt.

Bladselderij gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je bladselderij? Bladselderij wordt vaak snijselderij genoemd en dat is met een goede reden. Je kunt de blaadjes namelijk fijn snijden om ze als kruiden/smaakmaker te gebruiken in een gerecht. Bladselderij wordt daarom ook niet echt als groente gebruikt. De smaak is herkenbaar selderij-achtig, net als bij andere soorten selderij.

Bladselderij houdbaarheid

Hoelang kan je bladselderij bewaren? Je oogst bladselderij het liefst vlak voor gebruik. Als de steel nog aan het blad zit blijft dit iets langer houdbaar. Je kunt bladselderij tot enkele dagen in de koelkast bewaren. Losse blaadjes blijven amper één dag goed in de koelkast.

Je kunt bladselderij niet ècht drogen, maar met veel zorg en aandacht is dit mogelijk. De smaak verandert hierdoor wel iets. Drogen doe je op een koele en donkere plaats door het blad op te hangen. Je kunt het in de oven drogen op een lage stand, al is dit niet aan te raden.

Langzaam drogen is belangrijk voor de houdbaarheid. Bladselderij kan je uiteindelijk het beste vers plukken of zo vers mogelijk bewaren in de koelkast.

Bladselderij ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij bladselderij? Eenmaal gezaaid is (blad)selderij makkelijk te kweken en kent de plant niet veel erg grote uitdagingen. Wat wel kan voorkomen is dat beestjes schuilen in en tussen het blad, omdat het daar een veilig en beschermd plekje is. Beestjes kan je gelukkig makkelijk afspoelen, maar dit is dus wel belangrijk om erop te letten.

Je kunt een geoogste selderij in een bak zout water zetten om eventueel ongedierte te verdrijven. Spoel de blaadjes en stengels goed af onder stromend water voor gebruik. Hoewel je de ziekte bij een redelijk verzorgde plant niet zo snel zal tegenkomen, komt soms de bladvlekkenziekte voor bij diverse selderijsoorten.

Bladselderij kweken informatie

Naam en familie
Naam Bladselderij
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Apium graveolens secalinum
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten maart - juni
Oogsten juni - december
Bloeitijd juni - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 14-20 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 8-4-6
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
bloemkool, boerenkool, bosui, broccoli, kamille, knolraap, komkommer, paksoi, palmkool, prei, pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, stengelui, tomaat, witte kool,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardappel, kropsla, maïs,
Eigenschappen
Winterhard tot -10
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...