Broccoli

Brassica oleracea "italica"

Minimale plantafstand (cm): 75
Minimale worteldiepte (cm): 50

Afbeeldingen:

keukenplanten broccoli zaden keukenplanten broccoli zaailingen keukenplanten jonge broccoli plantjes keukenplanten broccoli volgroeide plant

 

halfschaduw
matig vochtig
zware grondsoorten
wintergroen
keukenplanten zaaikalender broccoli

Variëteiten

Er zijn verschillende broccoli rassen. De grootste verschillen hebben niets met het uiterlijk van de plant of de roosjes te maken, maar vooral met de kans op doorschieten. Sommige rassen zijn nu eenmaal beter om vroeger of juist later in het jaar te zaaien of planten. Het vroegtijdig doorschieten van je broccoli is natuurlijk het laatste wat je wilt, daarom is het verstandig om een goed ras te kiezen dat bij de juiste tijd van het jaar past. Zo zorg je dat je broccoli altijd uitgroeit tot een goede en grote stronk zonder dat deze eerder gaat bloeien dan de bedoeling is.

Vermeerderen

Houd bij broccoli rekening met voldoende zaaiafstand. Je kunt broccoli later buiten zaaien of binnen voorzaaien in trays of kweekbakjes en turfpotjes. Als het warm genoeg is kun je broccoli uitplanten op de definitieve plaats in de (moes)tuin.

Verzorging

Basis
Broccoli is een koolsoort, en eentje die aardig groot kan worden. Geef de plant dus de ruimte om te groeien en houd minimaal de geadviseerde plantafstand aan. Op een plekje in de halfschaduw heeft broccoli vaak voldoende. De volle zon kan ook, maar liever niet tijdens een teelt die door de zomer heen loopt. Tijdens extreem warme dagen kan de plant al snel slap gaan hangen en belemmert dit de groei.

Bodem
Broccoli is niet erg kieskeurig wat de bodem betreft, zo lang deze maar zeer voedzaam is en rijk aan compost en organisch materiaal. Ook op stevigere grondsoorten zoals klei doet broccoli het verrassend goed. Het beste zorg je voor een licht tot matig vochtige bodem voor broccoli, die in ieder geval niet snel uitdroogt of lang droog blijft maar ook niet drijfnat blijft na een flinke regenbui.

Voeding
Broccoli heeft veel extra voeding nodig en komt hiermee in de buurt van de behoefte van bloemkool. Een organische moestuin meststof is meestal voldoende, maar wees zeker terughoudend met stikstofrijke mestvoeding zoals bloedmeel (of andere soorten). Met extra stikstof zorg je vooral voor erg groot blad en niet voor de ontwikkeling van de roosjes.

Gevaren
Als koolgewas is broccoli een aantrekkelijke plant voor veel verschillende vlinders, waaronder het koolwitje. De vlinders leggen eitjes op en vooral onder het blad van de plant. Wanneer de eitjes uitkomen ontstaan er rupsjes, die de plant bijna volledig kaalvreten. Een zeer fijnmazig net of insectengaas kan voorkomen dat vlinders bij de plant kunnen komen. Zorg dan wel voor enige afstand tussen het blad en het net, want als het blad het net raakt kunnen de vlinders alsnog eitjes afscheiden door het net heen.

Naast andere insecten zoals de koolvlieg, witte vlieg en diverse andere insecten, is knolvoet ook een groot gevaar bij koolsoorten als broccoli. Broccoli is gevoelig voor deze schimmel, die de wortels aantast en de plant kan doen afsterven. De schimmel is nooit 100% te voorkomen, maar je kunt het risico gelukkig heel goed beperken. Dat doe je door niet te vaak op de zelfde plek koolgewassen te kweken. Het toepassen van wisselteelt helpt daarbij, het toepassen hiervan is dus sterk aan te raden.

Oogsten

Bij broccoli wordt de bloem in het midden van de plant gegeten. Broccoli oogst je door de bloem los te snijden wanneer alle knoppen nog dicht zitten. Je moet heel goed kijken, maar wanneer je het eerste kleine knopje van de broccoli open ziet gaan en je het gele bloempje al ziet zitten, dan ben je eigenlijk al telaat met oogsten. Als je de broccoli in het midden van de plant hebt geoogst laat je de plant het beste nog even staan, er groeien namelijk aan de zijkant van de plant nog wat kleine broccoli stronkjes. Niet alleen is de bloem eetbaar, dit is het meest bekende deel van de plant. Je kunt naast de bloem ook het blad en de steel van de broccoliplant eten.

Op de onderstaande foto staat -ter verduidelijking- één van de duizenden mini bloemknopjes die de roosjes van de broccoli vormen. Deze is op de foto héél sterk uitvergroot. Zoals je op de foto kunt zien staat het knopje al open en is de gele binnenkant van de bloem al te zien. Op dit moment ben je eigenlijk al te laat met oogsten. Wacht je nu nog langer, dan zal de broccoli gaan bloeien.

keukenplanten broccoli open bloemknoppen

Broccoli bloemetje

Gebruiken

Broccoli is een lekkere groente om mee te koken. Net als bloemkool kun je het roerbakken, door de soep doen, in een ander kookgerecht verwerken of los op je bord doen na het koken. Dit laatste maakt broccoli mijn favoriete groente, want ik doe er dan altijd roquefort saus overheen. Je kunt het ook met andere sauzen proberen, ik vind persoonlijk kaassauzen erg lekker om over de broccoli te doen.

Bewaren

Broccoli blijft in de koelkast tot maximaal een week houdbaar. Je kunt broccoli beter niet buiten de koeling bewaren, tenzij je deze van plan bent om met enkele uurtjes te gaan koken. Een stronk broccoli blijft in de vriezer tot wel een heel jaar houdbaar.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Witte kool

Witte kool

In één oogopslag alle behoeften van witte kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Romanesco

Romanesco

In één oogopslag alle behoeften van romanesco! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rode kool

Rode kool

In één oogopslag alle behoeften van rode kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Broccoli

Broccoli

In één oogopslag alle behoeften van broccoli! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bloemkool

Bloemkool

In één oogopslag alle behoeften van bloemkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Boerenkool

Boerenkool

In één oogopslag alle behoeften van boerenkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Paksoi

Paksoi

In één oogopslag alle behoeften van paksoi! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Palmkool

Palmkool

In één oogopslag alle behoeften van palmkool of Cavolo Nero! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding