plant banner

Broccoli
Brassica oleracea var. italica - Brassicaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-3
°C10
CM80
P9
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaarsteelt
zomerteelt
herfstteelt
winterteelt
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Broccoli kweken

Broccoli draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. italica en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Broccoli soorten

Welke soorten broccoli zijn er? De meest bekende broccoli is een gewone, groene stronk met groene roosjes. Je kunt ook paarse broccoli kweken. Waar de groene broccolistronk één mooi geheel is, staan de paarse broccoli roosjes vaak iets meer uit elkaar. Ze smaken er niet minder op en zijn ook zeker de moeite waard om eens te proberen.

Er zijn tevens rassen die beter geschikt zijn voor de teelt in specifieke jaargetijden. Kies bijvoorbeeld voor de winterteelt een ras dat hier ook geschikt voor is. Zo voorkom je dat de broccoli eerder open gaat staan of de roosjes juist veel te klein blijven.

Broccoli zaaien en planten

Wanneer kan je broccoli zaaien?
Broccoli zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot juli. Broccoli zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart.
Wanneer kan je broccoli planten?
Broccoli planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot augustus.

Voorzaaien in kweekpotten heeft de voorkeur. Zo kan je de jonge planten -die erg geliefd zijn bij slakken- op een tafeltje zetten tot je ze kunt uitplanten. Kies bij voorkeur wat grotere kweekpotjes, zoals van het formaat P9 (9x9 cm).

Bij het direct zaaien in de volle grond, kan je een handig trucje gebruiken om slakken weg te houden. Knip of snijd de bodem uit een aantal kweekpotjes en zet deze over je zaailingen heen. Zo groeien je plantjes gewoon verder, maar komen er geen slakken bij.

broccoli zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Broccoli standplaats en verzorgen

Hoe kweek je broccoli? Broccoli kweken lukt ook goed op plekken met meer schaduw. Omdat dit een koolsoort is heeft broccoli veel extra bemesting nodig. De planten kunnen vrij groot worden in een korte tijd. Houd rekening met de plantafstand. De grote uitdaging is bij broccoli het oogsten op exact het juiste moment. Verderop lees je meer over het oogsten van broccoli.

broccoli jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Broccoli is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -3℃.

Broccoli combinatieteelt en wisselteelt

Broccoli wordt vaak in rijen gekweekt, onder een kweektunnel van insectengaas.

Broccoli
Voor het kweken van broccoli zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Broccoli is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Broccoli goede buren
Broccoli kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij, linzen, munt, peul pronkboon, slaboon, tuinboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Broccoli slechte buren
Broccoli kweken gaat liever niet samen met aardbei, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Broccoli water geven

Hoe vaak moet je broccoli water geven? Als het erg warm en droog is geef je broccoli dagelijks water. Is de bodem nog vochtig, sla dan een keer het water geven over. Op een licht tot matig vochtige bodem groeit broccoli over het algemeen erg goed. Belangrijk is dat de bodem niet volledig opdroogt. Zeker tijdens een warme zomer is dit funest voor de groei.

Broccoli grondsoort en bodem

Welke grond voor broccoli? Broccoli kweken vereist een zeer voedzame bodem. Het maakt daarbij niet uit wat voor grondsoort je gebruikt. Broccoli groeit overal waar de bodem voldoende voedzaam is. Het helpt om vóór de aanplant compost door de bodem te mengen. Wees daarnaast ook gul met bemesten.

Stevigere grondsoorten, zoals kleigrond, staan erom bekend veel vocht en ook voedingsstoffen vast te houden. Dit maakt kleigrond erg geschikt voor de teelt van broccoli, maar vereist is het zeker niet. Voorkom in ieder geval dat je planten verdrinken op een te natte bodem. Vereist is het niet, maar broccoli groeit beter op een neutrale tot licht alkalische bodem.

pH

6.0
8.0

Broccoli tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

broccoli grote planten keukenplanten

Broccoli bemesten

Welke mest gebruik je voor broccoli? Broccoli gebruikt veel voeding uit de bodem, net als vrijwel alle koolsoorten. Geef broccoli bij voorkeur een meststof die rijk is aan fosfor. Dit bevordert de aanmaak van (bloem)knoppen, die je uiteindelijk zult oogsten als broccoli roosjes. Een kleinere hoeveelheid stikstof zorgt dat de plant niet te veel energie verspilt aan het blad, ten koste van de roosjes. Kies dus voor een vrij sterke meststof met in verhouding meer fosfor. Strooi kalk op zuurdere grondsoorten.

N12
P24
K12

Voor het bemesten van broccoli adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-24-12 of 15-30-15 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Broccoli bloei en bestuiven

Wanneer bloeit broccoli? Broccoli bloeit doorgaans van juni tot oktober.

Moet je broccoli bestuiven? Nee, om een eetbare broccoli te oogsten hoef je deze niet te bestuiven. Alleen als je de zaadjes van een (doorgeschoten) broccoli wilt oogsten, is dit nodig. Broccoli is in principe zelfbestuivend, maar is merendeels afhankelijk van kruisbestuiving. Zet geen andere koolsoorten in de buurt waarmee broccoli kan kruisen. Kweek bij voorkeur meerdere broccoliplanten bij elkaar voor de beste resultaten.

Wanneer broccoli oogsten

Wanneer kan je broccoli oogsten? Doorgaans doe je dit van maart tot november.

Broccoli is een stronk met gesloten, hele kleine (groene) bloemknopjes. Als deze bloemknopjes bijna open gaan staan, is dat het ideale moment om de broccoli te oogsten. Staan ze open en zie je kleine, gele bloemetjes, dan ben je eigenlijk al te laat. Daarna gaan bloeien en kan je deze niet meer oogsten.

De kans is groot dat je na het oogsten ook nog kleinere broccoli roosjes kunt plukken. Deze groeien vanuit de bladoksels aan de plant. Verwijder de plant dus niet direct na het oogsten van de grote stronk in het midden. Ook de kleine roosjes zijn heerlijk!

broccoli oogsten plukken keukenplanten

Broccoli gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je broccoli in de keuken? Broccoli is een lekkere groente om mee te koken. je kunt ermee roerbakken, het door de soep doen, in een ander kookgerecht verwerken of los op je bord doen na het koken. Broccoli wordt vaak los gegeten in combinatie met diverse soorten kaassaus, zoals bijvoorbeeld roquefortsaus.

Broccoli kiemgroenten

Kan je broccoli als kiemgroente eten? Ja, van broccoli zijn de kiemen ook eetbaar. Sterker nog, broccolikiemen zijn erg gezond. In veel restaurants zijn broccolikiemen ook niet geheel onbekend en staan ze op de menukaart, meestal als garnering.

Broccoli houdbaarheid

Hoe lang is verse broccoli houdbaar? Broccoli blijft in de koelkast tot maximaal een week houdbaar. Je kunt broccoli beter niet buiten de koeling bewaren, tenzij je deze van plan bent om er binnen hooguit enkele uurtjes mee te gaan koken. Een stronk broccoli blijft in de vriezer tot wel een heel jaar houdbaar.

Broccoli ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij broccoli? Broccoli kweken doe je het liefste onder insectengaas. Vlinders leggen graag eitjes op het blad van diverse koolsoorten. Wanneer de eitjes uitkomen, leven er rupsen op het blad van je planten. Deze kunnen in korte tijd de hele plant kaal eten. Het is eenvoudig te voorkomen door het plaatsen van fijnmazig insectengaas.

Broccoli is -ook net als andere kolen- vatbaar voor knolvoet. Wanneer de schimmel actief is worden de wortels aangetast en komen je broccoliplanten te overlijden. Voorkom knolvoet door wisselteelt toe te passen. Kweek nooit meerdere keren achter elkaar koolgewassen op hetzelfde stukje grond. Wacht ten minste 4 jaar en kweek in de tussentijd broccoli in andere moestuinvakken.

Broccoli kweken informatie

Naam en familie
Naam Broccoli
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. italica
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - juli
Buiten (uit)planten maart - augustus
Oogsten maart - november
Bloeitijd juni - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 80CM
Regelafstand 120CM
Per strekkende meter (M) 1-2 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 1-2 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 12-24-12
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij, linzen, munt, peul pronkboon, slaboon, tuinboon, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardbei,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -3
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 80CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...