plant banner

Plantenlijst laden...

Slaboon
Phaseolus vulgaris

plant icon
Slaboon
Phaseolus vulgaris
light icon
water icon
soil icon
winter icon

17

12

10CM

20CM
pH
5.5 - 6.5
NPK
2-6-4
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien

Slaboon kweken

Slaboon soorten

Welke soorten slabonen zijn er? Slaboon is de naam voor een bonensoort met de grootste diversiteit van alle peulen en bonen. Er zijn namelijk slabonen in alle vormen, kleuren en maten. Zelfs de pronkboon (Phaseolus ciccineus) behoort tot dezelfde familie als de slaboon (Phaseolus vulgaris). Daarnaast kunnen slabonen zo wel klimmend als laagblijvend zijn. Zelfs de bekende bruine boon -ja, de bruine boon die wordt gebruikt voor bruine bonensoep- is eigenlijk gewoon een (groene) slaboon die je zelf kunt kweken.

bruine bonen zaden

De slaboon is er in klimmende en laagblijvende variëteiten. De klimmende slaboon wordt ook wel klimboon, stokslaboon of stokboon genoemd. De laagblijvende slabonen worden ook wel lage slaboon, stamslaboon of stamboon genoemd. Vaak zijn stokslabonen platter van vorm en stamslabonen juist ronder van vorm. De meest bekende "gewone" slaboon maakt een groene peul. Dit kunnen zo wel lage slabonen als stokslabonen zijn.

groene bonen groene stokslaboon

Zo wel de lage slaboon als de stokslaboon is er in diverse kleuren. Zo zijn ze bijvoorbeeld geel. De gele stamslaboon wordt ook wel boterboon genoemd. De boon is inderdaad iets zachter en verfijnder van smaak! De gele stamslaboon blijft geel, zelfs na het koken kan je van de bijzonder gekleurde boontjes genieten.

gele stamslaboon gele slaboon gondola

Er zijn zelfs paarse slabonen. Door sommige mensen wordt de paarse slaboon ook wel toverboon genoemd. Dat heeft zo z'n redenen, want toverboontjes veranderen van kleur als je ze kookt. De paarse kleur verdwijnt en de boontjes worden donkergroen. Opvallend is dat de groene kleur donkerder is dan bij de "gewone" groene slaboon als je die kookt.

paarse stokslaboon paarse slaboon paarse stokspekboon

Je hebt vast wel eens van de naam "spekboon" of "stokspekboon" genoemd. De stokspekboon is iets vleziger en dikker dan de gewone slaboon. Dat is het enige verschil, want ook de stokspekboon draagt gewoon de wetenschappelijke naam die de gewone slaboon draagt: Phaseolus vulgaris.

Slaboon zaaien en planten

Wanneer kan je slaboon zaaien? Slaboon kan je direct buiten zaaien van mei tot juni. Slaboon kan je binnen (voor)zaaien van april tot mei. De beste temperatuur om slaboon te ontkiemen is boven de 17℃.

Wanneer kan je slabonen zaaien? Vanaf half mei kan je slabonen direct buiten in de volle grond zaaien. Je kunt ook eerder binnenshuis voorzaaien in kweekpotjes of een zaaitray, vanaf april. Zaai bonen nooit in één grote zaaibak. Ze maken in korte tijd een groot wortelstelsel. Je kunt de plantjes dan moeilijk verspenen zonder wortels stuk te trekken, omdat ze door elkaar zijn gegroeid.

Per vierkante meter kan je ongeveer 60 tot 105 slaboon planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 13 slaboon planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Slaboon verzorgen/standplaats

Hoe verzorg je slabonen? Let als eerste goed op of je stokbonen of stambonen hebt. Stokbonen of stokslabonen zijn het klimmende soort. Deze hebben een stok, paal of draad nodig om zich omheen te wikkelen. Stambonen of stamslabonen zijn laagblijvende bonen en hebben geen ondersteuning nodig. Slabonen zet je op een plekje in de volle zon. Ze groeien op vrijwel alle soorten grond.

Slaboon goede en slechte buren

Hoe kweek je slabonen? Kijk goed welk soort slaboon je hebt. Stokbonen of stokslabonen hebben iets nodig om te klimmen. Denk aan een stok, draad of paal. Vermijd een natte grond.

Slaboon wisselteelt
Slaboon is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortelgewas en de ideale nateelt is een koolgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Slaboon goede buren
Slaboon kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Aardbei Andijvie Biet Bladselderij Bleekselderij Bloemkool Boerenkool Broccoli Courgette Dille Knolraap Knolraap Knolselderij Kiwano Komkommer Kropsla Maïs Meloen Paksoi Palmkool Paprika Peper Pompoen Rode kool Romanesco Schorseneren Spruitkool Tomaat Tuinbonen Veldsla Witte kool Wortel

Slaboon slechte buren
Slaboon kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Bieslook Bosui Erwten Kapucijners Knoflook Peulen Prei Stengelui Venkel

Slaboon water geven

Hoeveel water moet je slabonen geven? Slabonen staan niet graag op een natte bodem. Je kunt ze daarom beter niet te veel water geven. Sla een waterbeurt over als de grond nog erg vochtig aanvoelt. Tijdens de warme en droge zomermaanden mag je slabonen wat vaker en meer water geven dan normaal.

Slaboon grondsoort

Welke grondsoort voor slabonen? Slabonen hebben sterke wortels en groeien op vrijwel iedere grondsoort. Maak dikkere bodems, zoals kleigrond, luchtiger door compost en eventueel brekerzand toe te voegen. Houd er rekening mee dat kleigrond langer nat blijft na een regenbui. Het is bij slabonen belangrijk om ze niet op een te zure bodem te kweken.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
6.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Slaboon bemesten

Moet je slabonen bemesten? Dat hoeft niet, maar het mag natuurlijk wel. Slabonen hebben best wat baat bij extra voeding, hoewel ze het ook goed op armere gronden doen. Op een (iets te) zure grond kan je eventueel kalk strooien om de bodem meer alkalisch te maken. Geef je voeding, kies dan voor een gebalanceerde fosfor- en kaliumrijke meststof. Vermijd het geven van te veel stikstof. Bonen groeien van nature erg weelderig en stikstof zal voor nog meer blad zorgen, ten koste van de opbrengst.

Welke meststof gebruik je voor slaboon? De beste meststof voor het kweken van slaboon heeft bij benadering een NPK samenstelling van 2-6-4.

N2
P6
K4

Wat is NPK?

Slaboon bloei en bestuiven

Moet je slabonen bestuiven? Ja, slabonen moeten worden bestoven om boontjes te laten groeien in de peulvruchten. Bonen worden bestoven door insecten, dus je hoeft dit niet zelf te doen. Slabonen zijn zelfbestuivend en maken tweeslachtige bloemen. Dat wil zeggen dat de bloemen zo wel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben.

Wanneer slaboon oogsten

Wanneer kan je slaboon oogsten? Slaboon oogst je doorgaans van juli tot oktober.

Wanneer kan je slabonen oogsten? Slabonen oogst je het beste als deze net zijn opgezwollen. De boontjes moeten dik zijn, maar wacht ook weer niet tot de bonen erg groot worden. Grote en te laat geoogste slabonen zijn erg stevig en minder lekker. Slabonen oogst je dus liever jong maar wel dik, in tegenstelling tot bruine bonen. Die laat je aan de plant zitten tot ze zijn opgedroogd.

Slabonen zijn tijdens het oogsten vaak moeilijk te vinden, vooral als je een groen soort hebt. Gegarandeerd zie je eens wat boontjes over het hoofd. Die kom je dan meestal later tegen, wanneer ze opeens heel groot zijn geworden. Boontjes die je over het hoofd hebt gezien kan je aan de plant laten zitten. Ze zullen na een tijdje opdrogen. Je kunt de boontjes dan gebruiken om volgend jaar te zaaien.

oogst afbeelding

Slaboon gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je slabonen? Slabonen zijn eigenlijk sperziebonen. Je kunt er dus heel gevarieerd mee koken. Rauw worden bonen eigenlijk nooit gegeten. Er wordt wel eens gedacht dat rauwe bonen giftig zijn. Je kunt de meeste bonensoorten beter eerst goed verhitten voor gebruik. Slabonen zijn ook lekker om mee te roerbakken. De paarse stokspekboon kleurt donkergroen tijdens het koken. Dit is (enigszins) te voorkomen door de boontjes maar heel kort te verhitten, zo blijft de kleur een klein beetje behouden.

Hoe lang zijn slabonen houdbaar? Verse slabonen zijn in de koelkast zo'n 3-5 dagen houdbaar als de temperatuur niet onder de 5 graden celcius komt. Verse bonen kan je altijd invriezen, dan blijven ze nog een jaar lang goed. Bedenk je wel dat de smaak iets achteruit gaat. Er is natuurlijk niets lekkerder dan boontjes vers van de plant, direct in de oven of pan en op je bord.

Slaboon ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij slabonen? Vooral slakken vinden slabonen een lekkere maaltijd, èn een goede schuilplek. Omdat vooral klimmende slabonen zo weelderig groeien, schuilen slakken vaak tussen de blaadjes en onder de planten. Laag hangende boontjes worden vaak (gedeeltelijk) opgegeten door slakken. Je ziet dan dat er een hap uit is genomen. Ook het blad wordt vaak toegetakeld door slakken.

Je kunt slakken nooit helemaal voorkomen. Het beste is om te zorgen dat ze weinig schuilplaatsen hebben in je moestuin. Zet geen (omgekeerde) potten of bakken neer en zorg dat er geen gaten of kieren zijn. Ze gaan daar namelijk tussen zitten. De zon is de grootste vijand van de slak, omdat de beestjes snel kunnen uitdrogen.

Slaboon plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien april - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juli - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 2-6-4
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 6.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 13 planten
Per m² / veld 60 - 105 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 17 ℃
Min. veilige temperatuur 12 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt peulgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding