plant banner

Plantenlijst laden...

Rode kool
voorzaaien kweken en oogsten

Brassica oleracea var. capitata rubra

°C-5
°C10
CM80
P9
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Rode kool draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Brassica oleracea var. capitata rubra en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Rode kool soorten

Wat is rode kool en welke soorten zijn er? Rode kool is een koolsoort en het rode broertje of zusje van de witte kool. Beiden groeien op dezelfde wijze. Rode kool maakt paarsrode, paarse of paarsblauwe en zeer grote bladeren. Verschillen tussen rassen zijn minimaal. Rode kool is een sluitkool.

Rode kool zaaien en planten

Wanneer kan je rode kool zaaien? Rode kool zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot april. Rode kool zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot maart.

Wanneer kan je rode kool planten? Rode kool planten of uitplanten kan buiten van april tot juni.

rode kool zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je rode kool? Rode kool kan je (onder glas) voorzaaien of later direct buiten in de vollegrond. Dit doe je bij voorkeur in kweekpotjes van P9 formaat of 9x9 centimeter. Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn kan je ze op hun definitieve plek uitplanten. Geef rode kool bij het uitplanten genoeg ruimte, de planten worden groot.

rode kool zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 rode kool planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 rode kool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Rode kool standplaats en verzorgen

Hoe kweek je rode kool? Rode kool valt onder de sluitkolen en kenmerkt zich als koolgewas aan de forse groei. De planten kunnen erg kolossaal worden maar worden vooral erg breed. Je geeft rode kool dus altijd voldoende ruimte om te groeien.

Rode kool groeit ook erg goed op plekken met wat meer schaduw, en kan hierdoor makkelijk in iedere moestuin met genoeg ruimte worden gekweekt.

rode kool jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Rode kool combinatieteelt en wisselteelt

Rode kool
Voor het kweken van rode kool zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Rode kool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Rode kool goede buren
Rode kool kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, citroenmelisse, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij linzen, munt, peul pronkboon, salie, slaboon, tuinboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Rode kool slechte buren
Rode kool kweken gaat liever niet samen met aardbei, aardpeer, spinazie, tuinboon, zonnebloem, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

rode kool planten kweken keukenplanten

Rode kool water geven

Hoeveel water heeft rode kool nodig? Rode kool heeft eigenlijk van alles veel nodig, zo ook van water. Geef dus regelmatig water en zorg dat de bodem niet opdroogt. Let in de warme en droge zomermaanden extra goed op dat je rode kool genoeg water krijgt. Dagelijks of (in de zomer) twee keer per dag een flinke scheut moet goed zijn.

Rode kool grondsoort en bodem

Welke grond heeft rode kool nodig? Rode kool groeit op vrijwel alle grondsoorten goed en is niet veeleisend, zo lang de bodem zeer voedzaam is. Op kleigrond groeit rode kool wellicht het beste omdat klei vocht en voedingsstoffen kan vasthouden gedurende een langere tijd. Rode kool is sterk genoeg om erin te wortelen.

Voor de teelt van rode kool en koolsoorten in het algemeen, kan je beter een kalkrijke grond gebruiken. Op zuurdere grondsoorten groeit rode kool slecht en kan je beter (regelmatig) kalk strooien als je er toch rode kool wilt kweken.

pH

6.0
8.0

Wat is pH?

rode kool grote planten keukenplanten

Rode kool bemesten

Moet je rode kool bemesten? Voor de teelt van rode kool is bemesten absoluut nodig. Het is namelijk een grootverbruiker met veel behoefte aan voeding. Je zou zeggen -omdat de kop vooral uit bladmateriaal bestaat- dat rode kool veel stikstof nodig heeft, dit is echter niet het geval. Een fosfaatrijke meststof doet het goed.

Voor het bemesten van rode kool zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 12-16-8. Dit is ons advies.

N12
P16
K8

Wat is NPK?

rode kool volgroeide planten grootte keukenplanten

Rode kool bloei en bestuiven

Wanneer bloeit rode kool? Rode kool bloeit doorgaans van mei tot juli.

Moet je rode kool bestuiven? Rode kool, als je het lang genoeg laat staan, gaat openbarsten in het tweede jaar. Vanuit de gebarsten kop ontstaan bloeistengels. Rode kool maakt tweeslachtige bloemen en is dus zelfbestuivend. Als je rode kool laat bloeien kan je de kop alleen niet meer oogsten.

Kruisbestuiving met andere (rode) kolen draagt bij aan een betere bestuiving. De bestuiving van rode kool wordt vooral door insecten gedaan. Kijk wel uit met andere koolsoorten in de omgeving bij de zaadteelt, rode kool kruist namelijk ook makkelijk met andere kolen die tegelijk bloeien.

Wanneer rode kool oogsten

Wanneer kan je rode kool oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot december.

Hoe oogst je rode kool? Rode kool kan je oogsten door de kop uit de plant te snijden, en de rest van de plant heb je vervolgens niet meer nodig. Dit gaat erg makkelijk met een scherp oogstmes. Je kunt natuurlijk ook eerst de plant uit de grond trekken en dan de kool eruit snijden.

rode kool witte kool planten rodekool wittekool koolgewassen kolen

Meestal zie je dat een rode kool bijna oogstrijp is, wanneer het blad van de plant in het midden de vorm van een wijnglas krijgt, of een soort tulpvorm. Van binnen begint dan namelijk een grote kop te vormen. Je kunt wat bladeren opzij doen om te kijken of de kool al een mooi formaat heeft gekregen.

rode en witte kool rodekool wittekool rode kool witte kool planten

De buitenste bladeren om de kool verwijder je in ieder geval, het lekkere deel van de kool zit van binnen. Meestal zijn de buitenste bladeren ook vies of aangetast door ongedierte. Wacht niet te lang met de kool te oogsten, want na enige tijd kan de kool gaan openbarsten.

rode kool oogsten plukken keukenplanten

Rode kool gebruiken en bewaren

Rode kool kan door de stamppot, maar rode kool is nog veel bekender voor het bereiden met appel. De zoete smaak hiervan maakt het geheel een heerlijk gerecht. Rode kool kleurt trouwens het hele gerecht ook vaak rood. Dat komt door de kleurstof waardoor de kool de rode kleur krijgt. Het zelfde gebeurd bij rode bietjes in gerechten.

dwarsdoorsnede rode kool

Rode kool kan ook goed worden ingemaakt. Je kunt het gebruiken voor zuurkool in plaats van witte kool, of samen met witte kool en in combinatie met andere zelf gekweekte ingrediënten uit de moestuin.

Rode kool houdbaarheid

Hoelang blijft rode kool goed? Rode kool blijft tot twee weken houdbaar in de koeling, maar kan ook na het blancheren ingevroren worden. Dan blijft verse rode kool nog minstens een jaar houdbaar. Zoals met alle groenten, fruit en kruiden is een vers geoogste rode kool natuurlijk altijd het lekkerste.

Rode kool kiemgroenten

Kan je rode kool als kiemgroente eten? Ja, de kiemen van rode kool zijn niet alleen gezond maar ook erg mooi. Hoewel deze plant als kiemgroente niet heel bekend is, kunnen de kiemen een mooie garnering zijn vanwege de kleur. De smaak is zoals je gewend bent van andere koolkiemen en is daarin niet heel uniek.

Rode kool ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij rode kool? Rode kool is een aantrekkelijke plant voor vlinders die dan ook vaak eitjes op of onder het blad leggen. Hieruit komen rupsen die de complete plant kaal kunnen vreten. Je kunt rode kool daarom beter onder fijnmazig insectengaas kweken of andere lokplanten in de omgeving planten.

Rode kool is -net als andere koolsoorten- ook extra gevoelig voor de schimmel knolvoet. Dat is een schimmel die alle wortels van de plant aantast tot er enkel een stompje overblijft. De plant gaat natuurlijk dood als gevolg van deze schimmel. Aantasting is goed te voorkomen door wisselteelt toe te passen.

Rode kool kweken informatie

Naam en familie
Naam Rode kool
Wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. capitata rubra
Familie Kruisbloemenfamilie
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - april
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten september - december
Bloeitijd mei - juli
Zaaien
Zaaidiepte 1.0CM
Plantafstand 80CM
Regelafstand 120CM
Per strekkende meter (M) 1-2 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 1-2 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 12-16-8
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, citroenmelisse, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij linzen, munt, peul pronkboon, salie, slaboon, tuinboon, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardbei, aardpeer, spinazie, tuinboon, zonnebloem,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -5
Wintergroen Wintergroen
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 50CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding