plant banner

Plantenlijst laden...

Citroenmelisse
Melissa officinalis

plant icon
Citroenmelisse
Melissa officinalis
light icon
water icon
soil icon
winter icon

13

-25

25CM

35CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
16-16-16
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
buiten planten
jaarlijks

Citroenmelisse kweken

Citroenmelisse soorten

Welke soorten citroenmelisse zijn er? Van citroenmelisse zijn weinig verschillende rassen en soorten bekend. Melissa officinalis, dat is de meest bekende citroenmelisse welke ook echt een citroen-achtig aroma heeft. Er zou inmiddels ook een Melissa officinalis 'mandarina' ras ontstaan zijn, welke daarentegen juist een sinaasappel-achtig aroma heeft.

Citroenmelisse zaaien en planten

Wanneer kan je citroenmelisse zaaien? Citroenmelisse kan je direct buiten zaaien van mei tot juni. Citroenmelisse kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om citroenmelisse te ontkiemen is boven de 13℃.

Citroenmelisse ontkiemt het beste bij een temperatuur tussen 15 en 20 graden celcius. Ongeveer vanaf half mei kan je voorgezaaide citroenmelisse buiten uitplanten. Een gekochte plant kan mogelijk al iets eerder buiten staan. Houd er rekening mee dat je liever niet te veel plukt van een jong, zelf gezaaid plantje.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 17 citroenmelisse planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 citroenmelisse planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Citroenmelisse verzorgen/standplaats

Hoe kweek je citroenmelisse? Citroenmelisse heeft -op het snoeien na- bijna geen verzorging nodig. De plant kan zelfs erg gaan woekeren (via de wortels) als je deze in de volle grond kweekt. Ook kan citroenmelisse zichzelf uitzaaien na de bloei. De struik kan tot ongeveer 70 centimeter hoog worden. Op kleigrond doet citroenmelisse het vaak iets minder goed. Kies in ieder geval een plek in de halfschaduw of volle zon.

Citroenmelisse is goed winterhard, maar sterft boven de grond af in de winter. Vroeg in het voorjaar komt de plant dan opnieuw op vanuit de grond en de lage delen van de stengels. Het is aan te raden om de plant ieder najaar terug te snoeien.

citroenmelisse voorjaar

Citroenmelisse goede en slechte buren

Hoe kweek je citroenmelisse? Zet citroenmelisse op een vochtige bodem. Geef in potten extra water.

Citroenmelisse wisselteelt
Voor het kweken van citroenmelisse hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Citroenmelisse goede buren
Citroenmelisse heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Citroenmelisse slechte buren
Citroenmelisse heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Citroenmelisse water geven

Heeft citroenmelisse veel water nodig? In een pot wel,

Citroenmelisse grondsoort

Welke grondsoort voor citroenmelisse? In een vochtige en voedzame grond staat citroenmelisse het prettigst. Je kunt de bodem verrijken met compost. Citroenmelisse stelt niet veel eisen aan de grond en groeit vrijwel overal. Citroenmelisse groeit echter het beste op een licht doorlaatbare grondsoort. Hoewel citroenmelisse kweken ook lukt op kleigrond, zijn de resultaten hierop vaak iets minder.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Citroenmelisse bemesten

Welke voeding heeft citroenmelisse nodig? Omdat citroenmelisse het beste groeit op een voedzame bodem, geef je bij voorkeur een sterke maar gebalanceerde meststof. Dat wil zeggen, een meststof met hoge maar gelijke hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium.

Welke meststof gebruik je voor citroenmelisse? De beste meststof voor het kweken van citroenmelisse heeft bij benadering een NPK samenstelling van 16-16-16.

N16
P16
K16

Wat is NPK?

Citroenmelisse bloei en bestuiven

Wanneer bloeit citroenmelisse? Citroenmelisse bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je citroenmelisse bestuiven? Voor het oogsten van de blaadjes is dit natuurlijk niet nodig, maar wel als je (levensvatbare) zaden wilt oogsten. Tijdens de bloei lokt citroenmelisse veel bestuivers, met name bijtjes en hommels, naar de moestuin. Dit is goed voor de vruchtgewassen. Citroenmelisse is zelfbestuivend en krijgt daarbij hulp van insecten.

Wanneer citroenmelisse oogsten

Wanneer kan je citroenmelisse oogsten? Citroenmelisse oogst je doorgaans van juli tot oktober.

De blaadjes van citroenmelisse kan je gedurende de hele groei plukken, vanaf het moment dat de plant groot genoeg is. Meestal pluk je de blaadjes tot en met oktober. Daarna laat je de plant liever met rust. Pluk bij voorkeur altijd de onderste en dus oudste blaadjes.

Citroenmelisse gebruiken en bewaren

Waar voor gebruik je citroenmelisse? Citroenmelisse heeft een heerlijke citronella-achtige geur en smaakt ook een beetje citroen achtig. Je kunt het gebruiken bij diverse vis- en vleesgerechten of door de soep. Gedroogd kan je citroenmelisse gebruiken om thee van te zetten. Door takjes af te knippen kan je citroenmelisse iets langer bewaren (lees hieronder).

Hoelang is citroenmelisse houdbaar? Citroenmelisse kan je als heel takje met blaadjes in een glas water zetten. Op deze manier blijft het tot maximaal een week goed, langer dan dat je de blaadjes los plukt en laat liggen. Je kunt het ook in vershoudfolie tot enkele dagen in de koelkast bewaren. Gedroogd is citroenmelisse een veel langere tijd houdbaar, eventueel in een afgesloten potje of bakje in een keukenkast.

Wanneer citroenmelisse snoeien

Citroenmelisse snoei je doorgaans van september tot november. Wanneer moet je citroenmelisse snoeien? In de winter sterft citroenmelisse bovengronds af. Je kan de plant in het najaar tot ongeveer 10 centimeter boven de grond terugsnoeien. Door de plant terug te snoeien, zorg je dat oude en dode takjes ruimte maken voor nieuwe groei in het voorjaar.

Knip citroenmelisse niet te kort boven de grond af, de verdorde takjes en blaadjes bieden namelijk nog wel veel bescherming tegen de winterkou. Citroenmelisse is goed winterhard, maar de extra bescherming kan nuttig zijn tijdens zeer strenge vorst.

Citroenmelisse ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij citroenmelisse? Citroenmelisse wordt wel eens aangevallen door slakken en insecten. Je ziet dan overal kleine gaatjes in het blad. Op een natuurlijke wijze is dit vrijwel niet te voorkomen. Gelukkig valt de schade dan ook meestal mee en blijft het beperkt.

Citroenmelisse plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten april - juli
Oogsten juli - oktober
Snoeien september - november
Bloeitijd juni - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 16-16-16
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 25 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 3 - 5 planten
Per m² / veld 9 - 17 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 13 ℃
Min. veilige temperatuur -25 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding