Citroenmelisse

Melissa officinalis

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 35

 

halfschaduw
matig vochtig
matige grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender citroenmelisse

Variëteiten

Van citroenmelisse zijn weinig verschillende rassen of soorten bekend. Melissa officinalis, dat is de meest bekende citroenmelisse welke ook echt een citroen-achtig aroma heeft. Er zou inmiddels ook een Melissa officinalis 'mandarina' ras ontstaan zijn, welke daarentegen juist een sinaasappel-achtig aroma heeft.

Vermeerderen

Citroenmelisse ontkiemt het beste bij een temperatuur tussen 15 en 20 graden celcius. Je kunt citroenmelisse binnen (voor)zaaien in potjes en in het voorjaar bij hogere temperaturen buiten uitplanten, maar je kunt de citroenmelisse ook in pot houden en deze buiten zetten.

Verzorging

Basis
Citroenmelisse kan zo'n 70 centimeter hoog worden. Afhankelijk van omstandigheden natuurlijk, want op kleigrond zal de plant minder hard groeien in de beperkte tijd, tot de winter is gearriveerd. Over het algemeen wordt citroenmelisse vooral erg breed, waardoor je het plantje het beste wat ruimte gunt als je het in de volle grond zet. Zo wel in de volle zon als in de halfschaduw staat citroenmelisse op een fijne plek. Citroenmelisse is winterhard en komt al heel vroeg in het voorjaar weer boven de grond kijken. Dat ziet er dan ongeveer zo uit (foto hieronder). Het vroege voorjaar moet zelfs nog beginnen, maar je kan soms in februari de eerste groene puntjes zien.

keukenplanten citroenmelisse nieuwe groei

Citroenmelisse nieuwe groei

Bodem
In een vochtige en voedzame grond staat citroenmelisse het prettigst. Je kunt de bodem verrijken met extra voeding, compost en organisch materiaal om het dit plantje beter naar de zin te maken. Citroenmelisse stelt niet veel eisen aan de grond en groeit vrijwel overal. Citroenmelisse groeit echter het beste op een licht doorlaatbare en niet al te dikke, maar ook niet te zanderige grondsoort.

Voeding
Een algemene organische meststof voor kruiden werkt voor citroenmelisse het beste. Dit mag eventueel ook een ander soort algemene mestvoeding zijn, zo lang deze maar volgens de aanwijzingen op de verpakking wordt toegediend.

Snoeien
In de winter sterft citroenmelisse bovengronds af. Je kan de plant dan tot (ongeveer) 10 centimeter boven de grond terugsnoeien. Door de plant terug te snoeien zorg je dat overgebleven blad en dode takjes ruimte maken voor nieuwe groei in het komende voorjaar. Knip citroenmelisse niet te kort boven de grond af, de verdorde takjes en blaadjes bieden namelijk nog wel veel bescherming tegen eventueel zwaar winterse omstandigheden. Citroenmelisse is natuurlijk winterhard, maar extra bescherming geeft de plant vaak net iets meer houvast om de winter door te komen.

keukenplanten citroenmelisse snoeitabel

Citroenmelisse snoeitabel

Oogsten

Bij citroenmelisse oogst je het blad van de plant. Dit kun je gewoon plukken of je kunt delen van de plant afknippen. Zorg dat je wel wat plantendelen met blad laat zitten zodat die daar weer verder kunnen groeien. Het beste moment om citroenmelisse te oogsten is vlak voor het afsterven van de plant, zo tegen de winter aan. Je snoeit citroenmelisse dan tevens een flink stuk terug, waardoor je ook direct kunt oogsten. Gedurende de groeiperiode van deze plant oogst je liever zo min mogelijk, maar het kan geen kwaad om af en toe wat blaadjes te plukken. Pluk dan bij voorkeur de onderste blaadjes.

Gebruiken

Citroenmelisse heeft een heerlijke citronella-achtige geur en smaakt ook een beetje citroen achtig. Je kunt het gebruiken bij diverse vis- en vleesgerechten of door de soep. Gedroogd kan je citroenmelisse gebruiken om thee van te zetten. Door takjes af te knippen kan je citroenmelisse iets langer bewaren (lees hieronder).

Bewaren

Citroenmelisse kan je als heel takje met blaadjes in een glas water zetten. Op deze manier blijft het tot maximaal een week goed, langer dan dat je de blaadjes los plukt en laat liggen. Je kunt het ook in vershoudfolie tot enkele dagen in de koelkast bewaren. Gedroogd is citroenmelisse een veel langere tijd houdbaar, eventueel in een afgesloten potje of bakje in een keukenkast.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier