plant banner

Citroenmelisse
Melissa officinalis - Lamiaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-25
°C13
CM25
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
buiten planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Citroenmelisse kweken

Citroenmelisse draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Melissa officinalis en is een lid van de lipbloemenfamilie, ook wel lamiaceae.

Citroenmelisse soorten

Welke soorten citroenmelisse zijn er? Van citroenmelisse zijn weinig verschillende rassen en soorten bekend. Melissa officinalis, dat is de meest bekende citroenmelisse welke ook echt een citroen-achtig aroma heeft. Er zou inmiddels ook een Melissa officinalis 'mandarina' ras ontstaan zijn, welke daarentegen juist een sinaasappel-achtig aroma heeft.

Citroenmelisse zaaien en planten

Wanneer kan je citroenmelisse zaaien?
Citroenmelisse zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei tot juni. Citroenmelisse zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot mei.
Wanneer kan je citroenmelisse planten?
Citroenmelisse planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot juli.

Citroenmelisse ontkiemt het beste bij een temperatuur tussen 15 en 20 graden celcius. Ongeveer vanaf half mei kan je voorgezaaide citroenmelisse buiten uitplanten. Een gekochte plant kan mogelijk al iets eerder buiten staan. Houd er rekening mee dat je liever niet te veel plukt van een jong, zelf gezaaid plantje.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 citroenmelisse planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 citroenmelisse planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Citroenmelisse standplaats en verzorgen

Hoe kweek je citroenmelisse? Citroenmelisse heeft -op het snoeien na- bijna geen verzorging nodig. De plant kan zelfs erg gaan woekeren (via de wortels) als je deze in de volle grond kweekt. Ook kan citroenmelisse zichzelf uitzaaien na de bloei. De struik kan tot ongeveer 70 centimeter hoog worden. Op kleigrond doet citroenmelisse het vaak iets minder goed. Kies in ieder geval een plek in de halfschaduw of volle zon.

Citroenmelisse is goed winterhard, maar sterft boven de grond af in de winter. Vroeg in het voorjaar komt de plant dan opnieuw op vanuit de grond en de lage delen van de stengels. Het is aan te raden om de plant ieder najaar terug te snoeien.

citroenmelisse voorjaar

Citroenmelisse is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -25℃.

Citroenmelisse combinatieteelt en wisselteelt

Hoe kweek je citroenmelisse? Zet citroenmelisse op een vochtige bodem. Geef in potten extra water.

Citroenmelisse
Voor het kweken van citroenmelisse hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Citroenmelisse goede buren
Citroenmelisse heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Citroenmelisse slechte buren
Citroenmelisse heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

citroenmelisse planten kweken keukenplanten

Citroenmelisse water geven

Heeft citroenmelisse veel water nodig? In een pot wel,

Citroenmelisse grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor citroenmelisse? In een vochtige en voedzame grond staat citroenmelisse het prettigst. Je kunt de bodem verrijken met compost. Citroenmelisse stelt niet veel eisen aan de grond en groeit vrijwel overal. Citroenmelisse groeit echter het beste op een licht doorlaatbare grondsoort. Hoewel citroenmelisse kweken ook lukt op kleigrond, zijn de resultaten hierop vaak iets minder.

pH

6.0
7.0

Citroenmelisse tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Citroenmelisse bemesten

Welke voeding heeft citroenmelisse nodig? Omdat citroenmelisse het beste groeit op een voedzame bodem, geef je bij voorkeur een sterke maar gebalanceerde meststof. Dat wil zeggen, een meststof met hoge maar gelijke hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium.

N16
P16
K16

Voor het bemesten van citroenmelisse adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 16-16-16 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

citroenmelisse volgroeide planten grootte keukenplanten

Citroenmelisse bloei en bestuiven

Wanneer bloeit citroenmelisse? Citroenmelisse bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je citroenmelisse bestuiven? Voor het oogsten van de blaadjes is dit natuurlijk niet nodig, maar wel als je (levensvatbare) zaden wilt oogsten. Tijdens de bloei lokt citroenmelisse veel bestuivers, met name bijtjes en hommels, naar de moestuin. Dit is goed voor de vruchtgewassen. Citroenmelisse is zelfbestuivend en krijgt daarbij hulp van insecten.

Wanneer citroenmelisse oogsten

Wanneer kan je citroenmelisse oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

De blaadjes van citroenmelisse kan je gedurende de hele groei plukken, vanaf het moment dat de plant groot genoeg is. Meestal pluk je de blaadjes tot en met oktober. Daarna laat je de plant liever met rust. Pluk bij voorkeur altijd de onderste en dus oudste blaadjes.

Citroenmelisse gebruiken en bewaren

Waar voor gebruik je citroenmelisse? Citroenmelisse heeft een heerlijke citronella-achtige geur en smaakt ook een beetje citroen achtig. Je kunt het gebruiken bij diverse vis- en vleesgerechten of door de soep. Gedroogd kan je citroenmelisse gebruiken om thee van te zetten. Door takjes af te knippen kan je citroenmelisse iets langer bewaren (lees hieronder).

Citroenmelisse houdbaarheid

Hoelang is citroenmelisse houdbaar? Citroenmelisse kan je als heel takje met blaadjes in een glas water zetten. Op deze manier blijft het tot maximaal een week goed, langer dan dat je de blaadjes los plukt en laat liggen. Je kunt het ook in vershoudfolie tot enkele dagen in de koelkast bewaren. Gedroogd is citroenmelisse een veel langere tijd houdbaar, eventueel in een afgesloten potje of bakje in een keukenkast.

Citroenmelisse snoeien

Wanneer kan je citroenmelisse snoeien? Doorgaans doe je dit van september tot november.

Wanneer moet je citroenmelisse snoeien? In de winter sterft citroenmelisse bovengronds af. Je kan de plant in het najaar tot ongeveer 10 centimeter boven de grond terugsnoeien. Door de plant terug te snoeien, zorg je dat oude en dode takjes ruimte maken voor nieuwe groei in het voorjaar.

Knip citroenmelisse niet te kort boven de grond af, de verdorde takjes en blaadjes bieden namelijk nog wel veel bescherming tegen de winterkou. Citroenmelisse is goed winterhard, maar de extra bescherming kan nuttig zijn tijdens zeer strenge vorst.

Citroenmelisse ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij citroenmelisse? Citroenmelisse wordt wel eens aangevallen door slakken en insecten. Je ziet dan overal kleine gaatjes in het blad. Op een natuurlijke wijze is dit vrijwel niet te voorkomen. Gelukkig valt de schade dan ook meestal mee en blijft het beperkt.

Citroenmelisse kweken informatie

Naam en familie
Naam Citroenmelisse
Familie Lipbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Melissa officinalis
Familie (wetenschappelijk) Lamiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten april - juli
Oogsten juli - oktober
Snoeien september - november
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 25CM
Regelafstand 37.5CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 9-13 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 13 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 16-16-16
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -25
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Nieuwe planten...