plant banner

Tuinboon
Vicia faba

plant icon
Tuinboon
Vicia faba
light icon
water icon
soil icon
winter icon

6

-15

15CM

20CM
pH
6.0 - 9.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Voorzaaien
Buiten zaaien
Winterteelt

Tuinboon kweken

Tuinboon verzorgen

Tuinbonen kan je als één van de eerste buiten planten, meestal samen met erwten, kapucijners, peulen, spinazie en andere planten die de kou goed kunnen verdragen. Je zet tuinbonen in het vak van de peulgewassen omdat deze ongeveer de zelfde behoeften hebben, maar de tuinboon is zeker geen naaste familie van de slaboon of de peul. Op een plekje in de volle zon staat de tuinboon het beste, omdat de zon vroeg in het jaar (wanneer je tuinbonen buiten plant) nog niet erg actief is. In de zomer groeien tuinbonen zeer slecht of zelfs helemaal niet, dat is de hoofdreden waarom de tuinboon vroeg in het jaar al wordt gezaaid.

Tuinboon zaaien en planten

Wanneer kan je tuinboon zaaien? Tuinboon kan je direct buiten zaaien van februari tot maart en van oktober tot november. Tuinboon kan je binnen (voor)zaaien van januari tot februari.

Wanneer kan je tuinbonen zaaien? Tuinbonen zaaien doe je het beste vanaf eind februari tot maart, in het vroege voorjaar. Tuinbonen kunnen lage temperaturen heel goed verdragen. Je kunt ze dan ook direct in de volle grond zaaien. Dit is de makkelijkste manier om tuinbonen te zaaien. Mocht er onverwacht strenge vorst ontstaan, dan kan je de jonge tuinbonen het beste nog even beschermen.

Je kunt tuinbonen ook zaaien in het najaar. Dit doe je dan van oktober tot uiterlijk begin november. De tuinbonen groeien in het najaar ietsje. Na de winter groeien de tuinbonen verder. Het voordeel van zaaien in het najaar is dat je volgend jaar eerder kunt oogsten. Het scheelt echter ook weer niet zó veel. In het vroege voorjaar zaaien blijft het meest gebruikelijke.

Tuinbonen zaaien kan ook in zaaitrays, in de vensterbank of buiten. Dan kan je al vanaf januari beginnen met zaaien, al is dit wel wat omslachtig. Je oogst dan weliswaar iets eerder, maar de vensterbank staat ook vol. En je moet de tuinbonen uitplanten. Als je dit extra werk niet zo'n probleem vind, probeer het vooral eens extra vroeg in het jaar. Binnen voorgezaaide tuinbonen kan je vanaf eind februari (of liever begin maart) buiten uitplanten. Tuinbonen kan je als één van de eerste in het jaar zaaien samen met peulen, doperwten, kapucijners en sugar snaps. Dit zijn bonen die de kou kunnen verdragen. Tuinbonen kan je vanaf eind februari of begin maart direct op de bestemde plek zaaien. In januari kan je zelfs al binnen voorzaaien, al heeft dat zeker niet de voorkeur. Je hebt er veel van nodig en het is erg veel werk om alle plantjes een maand later te moeten verspenen. Het liefst zaai je tuinbonen dus direct op de bestemde plek. Bij strenge vorst zou je ze het beste even kunnen afdekken ter bescherming. Mocht je tuinbonen toch in potjes willen voorzaaien, de zaden zijn nogal groot. Je kunt ze dus beter in afzonderlijke (grotere) potjes voorzaaien zoals P7 of P9 potjes. Dat heeft ook te maken met het snelgroeiende wortelstelsel van de planten. Zou je deze bij elkaar in een bakje zaaien, dan trek je de wortels stuk bij het verspenen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 37 tot 52 tuinboon planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 tuinboon planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Tuinboon grondsoort

De tuinboon heeft een doorlaatbare grond nodig. De planten worden fors en moeten goed kunnen wortelen. Op kleigrond groeien de planten veel minder goed, je kunt de bodem dan het beste verrijken met veel compost en organisch materiaal. Een voedzame bodem is niet per se vereist, peulgewassen (zo ook de tuinboon) zijn geen grootverbruikers.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
9.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Tuinboon bemesten

Veel voeding heeft de tuinboon niet nodig. Het is een peulgewas en deze staan als laatste in het rijtje van de wisselteelt. Ze groeien goed op armere grondsoorten, maar als de bodem heel zanderig en arm is kan je wel extra voeding geven. Normaalgesproken heeft de tuinboon voldoende aan de voedingswaarde van organisch materiaal in de bodem. Op armere grond helpt het om een algemene organische meststof toe te dienen, zoals een meststof voor moes- en kruidentuin. Wees daarbij niet te gul. Volg de aanwijzingen op de verpakking of wees zelfs nog iets zuiniger.

Welke meststof gebruik je voor tuinboon? De beste meststof voor het kweken van tuinboon heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer tuinboon oogsten

Wanneer kan je tuinboon oogsten? Tuinboon oogst je doorgaans van mei tot augustus.

Bij tuinbonen oogst je de peulvrucht als deze wat dikker is geworden. Je kunt natuurlijk een paar peulen aan de plant laten zitten om deze later als zaden te oogsten. Tuinbonen kan je gedurende een langere periode oogsten, wat betekend dat je de eerste paar goede kunt oogsten en deze kunt bewaren tot er genoeg zijn voor een maaltijd. Ook bij het oogsten van tuinbonen -net als de meeste bonen en peulen- is de timing belangrijk. De boon moet niet te dik zijn, maar ook niet te dun en jong.

tuinbonen oogsten

Het beste oogst je een tuinboon als de bonen wat ouder zijn, zodat je de verdikkingen van de boontjes in de schil kunt zien en voelen. Is dat niet het geval? Dan ben je eigenlijk nog iets te vroeg. Wacht ook weer niet te lang, want grote tuinbonen worden erg stug. Zelfs na het koken zijn ze dan een stukje minder lekker, maar probeer vooral zelf eens uit welke grootte je het lekkerste vind om te eten.oogst afbeelding

Tuinboon gebruiken en bewaren

Tuinbonen worden gedopt, je haalt de bonen uit de peulvrucht en gooit de schil weg. Hierdoor blijft er vaak minder over dan de hoeveelheid die je op de eerste plaats oogst. Omdat je de bonen uit de schil haalt is het belangrijk dat je de bonen op het juiste moment oogst, wanneer deze mooi groot zijn (zie het kopje "oogsten"). In tegenstelling tot andere peulgewassen, kunnen tuinbonen ook rauw als snack worden gegeten. Dit wordt niet vaak gedaan, maar tuinbonen zijn van een ander soort plant en zijn van zichzelf niet licht giftig.

Tuinbonen blijven in de koelkast 1 tot 2 weken goed, maar kunnen geblancheerd en vervolgens ingevroren tot een jaar houdbaar blijven. Tuinbonen blijven buiten de koeling 2 dagen eetbaar.

Tuinboon soorten

Welke soorten tuinbonen zijn er eigenlijk? In het kort zijn er twee verschillende rassen. Voor de smaak maakt het niet veel uit, de rassen omvatten vooral de kleur van de boontjes tijdens het koken. Het ene soort wordt namelijk bruin na het koken, het andere ras blijft groen of wordt lichtgekleurd door het te koken.

Tuinboon ziektes en plagen

Tuinbonen hebben eigenlijk maar van één ding ècht veel last, en dat is de zwarte luis. Met name de jonge toppen van de plant komen vol te zitten. Hierom worden de toppen vaak uit de plant geknipt als deze een redelijke grootte hebben bereikt, zodat de luizen minder snel op de planten gaan zitten. Echter kan het voorkomen dat deze hardnekkige luizensoort zelfs op de peulvruchten gaat zitten. Op zich is dit geen ramp, je eet de schil niet op, maar liever wil je de luizen natuurlijk niet op je planten hebben. Het beste kunnen voorzorgsmaatregelen worden genomen zoals het gebruik van een biologisch middel of het zorgen voor voldoende natuurlijke vijanden. Het gebruik van de larven van lieveheersbeestjes is sterk aan te raden.

Tuinboon teeltwijzen

Tuinboon is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortelgewas en de ideale nateelt is een koolgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Tuinboon kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardappel Aardbei Andijvie Biet Bladselderij Bleekselderij Bloemkool Boerenkool Broccoli Courgette Dille Knolraap Knolselderij Komkommer Kropsla Maïs Paksoi Palmkool Paprika Peper Peterselie Pompoen Rode kool Romanesco Schorseneren Spinazie Spruitkool Tomaat Veldsla Witte kool Wortel

Tuinboon kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Bieslook Bosui Erwten Kapucijners Knoflook Peulen Prei Stengelui Uien Venkel

Tuinboon plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien januari - februari
Buiten (voor)zaaien februari - maart
oktober - november
Buiten (uit)planten februari - april
oktober - november
Oogsten mei - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 9.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 5 - 8 planten
Per m² / veld 37 - 52 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 6 ℃
Min. veilige temperatuur -15 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding