Bloemkool

Brassica oleracea "botrytis"

Minimale plantafstand (cm): 75
Minimale worteldiepte (cm): 75

Afbeeldingen:

keukenplanten bloemkool zaden keukenplanten bloemkool zaailing keukenplanten bloemkool eerste blad keukenplanten bloemkool groei keukenplanten bloemkool volgroeid

 

planten in de halfschaduw
matig vochtig
zware grondsoort of kleigrond
wintergroen
keukenplanten zaaikalender bloemkool

Variëteiten

Bloemkool bestaat inmiddels uit veel verschillende soorten. Ook de schitterende romanesco is een bloemkoolsoort, en er zijn zelfs groene en (ja echt waar) paarse bloemkool soorten. Vaak verkleuren deze soorten tijdens het koken, waardoor de mooie groene of paarse kleur verdwijnt, maar het is natuurlijk leuk om eens een bijzondere kleur bloemkool te kweken.

Vermeerderen

Bloemkool zaai je in het vroege voorjaar of zelfs nèt iets eerder binnen voor in turfpotjes of kweekbakjes. Daarna plant je de gegroeide zaailingen uit op hun definitieve plek in de (moes)tuin. Winterbloemkool zaai je dan iets later zodat de oogst ook later valt. Wel dien je rekening te houden met de plantafstand want bloemkool wordt erg groot.

Verzorging

Basis
Bloemkool wordt erg groot en neemt behoorlijk wat ruimte in. Heel belangrijk: kies een plek uit waar de voorgaande jaren geen koolsoorten hebben gegroeid en pas wisselteelt toe. Dit doe je om schimmels en ziektes te voorkomen, maar ook om de balans in voedingsstoffen van de bodem in stand te houden. Bloemkool doet het goed in de halfschaduw. In de zomer kan het blad enigszins slap gaan hangen door de warmte. De halfschaduw is daarom beter dan de volle zon, maar beiden zijn mogelijk. Ook op schaduwrijke plekken groeit bloemkool meestal aardig, maar bij meer zonlicht (op het blad, niet op de bloemkool zelf) zal je merken dat dit de groei bevorderd.

Wanneer de bloemkool zelf begint te groeien in het hart van de plant, is het belangrijk om deze af te dekken met het blad dat er omheen groeit. Dat is belangrijk, want door zonlicht zal de witte bloemkool verkleuren en wordt deze geel-achtig van kleur. Daarnaast zal de bloemkool eerder gaan openbreken in kleinere stukjes als er veel zonlicht bij komt, en dan heb je geen mooie en hele bloemkool meer. Wanneer de bloemkool begint te splitsen in delen, dan is de bloei het volgende dat op het programma staat. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Door de bloemkool af te dekken wordt deze groter, blijft deze heel en mooi wit van kleur.

Bodem
Een zeer voedzame en niet snel uit te putten bodem is vereist voor het kweken van bloemkool. Ken je het gezegde dat iets "groeit als kool"? Nou, dat komt omdat koolsoorten ontzettend hard groeien. Hiervoor halen ze natuurlijk de nodige voedingsstoffen uit de bodem. Wat de grondsoort betreft stelt de bloemkool niet zo veel eisen, want ook op dikkere kleigrond groeit bloemkool best aardig. Je kunt de bodem verbeteren door compost en organisch materiaal toe te voegen. Een goede afwatering helpt bij het voorkomen van schimmels zoals knolvoet.

Voeding
Bloemkool gebruikt net als andere koolsoorten erg veel voeding. Het is dus zeker nodig om extra toe te dienen, in de vorm van een algemene meststof die geschikt is voor vrijwel alle gewassen in de moestuin. Daarbij mag je best gul zijn. Hoewel het altijd aan te raden is om de algemene instructies op de verpakking van meststoffen te volgen, mag je bij bloemkool nog nèt iets meer geven. Tenzij op de verpakking een aparte hoeveelheid staat vermeld voor koolgewassen natuurlijk, dan volg je de instructies gewoon.

Gevaren
Knolvoet is een schimmel-aandoening die de wortels van planten doet rotten. Koolsoorten zijn hier extra gevoelig voor, en zonder wortels sterft de plant natuurlijk af. Knolvoet is eenvoudig te voorkomen (maar nooit 100%) door wisselteelt toe te passen. Ook vlinders in het algemeen, en vooral het koolwitje, is een veel voorkomend probleem bij koolsoorten, waaronder bloemkool. Deze leuke vlindertjes leggen eitjes op en vooral onder het blad. Wanneer deze uit komen ontstaan er rupsjes die de plant vaak volledig kaal vreten. De plant heeft geen blad meer over en zal dus niet (goed) meer groeien.

Oogsten

Bij bloemkool wordt de grote bloem in het midden van de plant gegeten. Bloemool oogst je door de bloem los te snijden wanneer de bloemkool groot en wit is, al zijn er ook paarse bloemkolen. Bloemkool oogst je wanneer de kool nog één mooi geheel is. Als je wat langer wacht met oogsten dan gaat de bloemkool een beetje open staan: er komen openingen tussen de witte stukken bloemkool en deze verdeelt zich in kleinere stukken. Wacht je nog iets langer dan ben je telaat want dan gaan deze delen bloeien. In tegenstelling tot broccoli komen er bij bloemkool géén kleine bloemkooltjes aan de zijkant. Eenmaal geoogst dan is dat ook echt wat je uiteindelijk krijgt.

Gebruiken

Bloemkool kennen wij natuurlijk als geen ander! Je kookt het lekker en doet er een sausje overheen zoals bijvoorbeeld kaassaus of roquefort saus (gemaakt met creme fraiche). Je kunt er een ovenschotel van maken of het door de soep doen. Mogelijkheden genoeg!

Bewaren

Bloemkool blijft in de koeling ongeveer een week goed, maar is direct van de plant natuurlijk het allerlekkerste. Je kan bloemkool ook in de diepvries bewaren waardoor het zelfs tot een jaar na het invriezen nog houdbaar blijft.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Broccoli

Broccoli

In één oogopslag alle behoeften van broccoli! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Romanesco

Romanesco

In één oogopslag alle behoeften van romanesco! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte kool

Witte kool

In één oogopslag alle behoeften van witte kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Broccoletto

Broccoletto

In één oogopslag alle behoeften van broccoletto! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Boerenkool

Boerenkool

In één oogopslag alle behoeften van boerenkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spruitkool

Spruitkool

In één oogopslag alle behoeften van spruitkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Palmkool

Palmkool

In één oogopslag alle behoeften van palmkool of Cavolo Nero! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rode kool

Rode kool

In één oogopslag alle behoeften van rode kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding