Bloemkool
Brassica oleracea Botrytis




Bloemkool kweken
Bloemkool algemene verzorging
Bloemkool wordt erg groot en neemt behoorlijk wat ruimte in. Heel belangrijk: kies een plek uit waar de voorgaande jaren geen koolsoorten hebben gegroeid en pas wisselteelt toe. Dit doe je om schimmels en ziektes te voorkomen, maar ook om de balans in voedingsstoffen van de bodem in stand te houden. Bloemkool doet het goed in de halfschaduw. In de zomer kan het blad enigszins slap gaan hangen door de warmte. De halfschaduw is daarom beter dan de volle zon, maar beiden zijn mogelijk. Ook op schaduwrijke plekken groeit bloemkool meestal aardig, maar bij meer zonlicht (op het blad, niet op de bloemkool zelf) zal je merken dat dit de groei bevorderd. Wanneer de bloemkool zelf begint te groeien in het hart van de plant, is het belangrijk om deze af te dekken met het blad dat er omheen groeit. Dat is belangrijk, want door zonlicht zal de witte bloemkool verkleuren en wordt deze geel-achtig van kleur. Daarnaast zal de bloemkool eerder gaan openbreken in kleinere stukjes als er veel zonlicht bij komt, en dan heb je geen mooie en hele bloemkool meer. Wanneer de bloemkool begint te splitsen in delen, dan is de bloei het volgende dat op het programma staat. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Door de bloemkool af te dekken wordt deze groter, blijft deze heel en mooi wit van kleur.
Bloemkool zaaien en planten
Bloemkool zaai je in het vroege voorjaar of zelfs nèt iets eerder binnen voor in turfpotjes of kweekbakjes. Daarna plant je de gegroeide zaailingen uit op hun definitieve plek in de (moes)tuin. Winterbloemkool zaai je dan iets later zodat de oogst ook later valt. Wel dien je rekening te houden met de plantafstand want bloemkool wordt erg groot.
Bloemkool grondsoort
Een zeer voedzame en niet snel uit te putten bodem is vereist voor het kweken van bloemkool. Ken je het gezegde dat iets "groeit als kool"? Nou, dat komt omdat koolsoorten ontzettend hard groeien. Hiervoor halen ze natuurlijk de nodige voedingsstoffen uit de bodem. Wat de grondsoort betreft stelt de bloemkool niet zo veel eisen, want ook op dikkere kleigrond groeit bloemkool best aardig. Je kunt de bodem verbeteren door compost en organisch materiaal toe te voegen. Een goede afwatering helpt bij het voorkomen van schimmels zoals knolvoet.
Bloemkool bemesting
Welke meststof gebruik je voor bloemkool? De beste meststof voor het kweken van bloemkool heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?
Bloemkool gebruikt net als andere koolsoorten erg veel voeding. Het is dus zeker nodig om extra toe te dienen, in de vorm van een algemene meststof die geschikt is voor vrijwel alle gewassen in de moestuin. Daarbij mag je best gul zijn. Hoewel het altijd aan te raden is om de algemene instructies op de verpakking van meststoffen te volgen, mag je bij bloemkool nog nèt iets meer geven. Tenzij op de verpakking een aparte hoeveelheid staat vermeld voor koolgewassen natuurlijk, dan volg je de instructies gewoon.
Wanneer bloemkool oogsten
Bij bloemkool wordt de grote stronk met bloemknoppen in het midden van de plant gegeten. Bloemkool oogst je door de bloem los te snijden wanneer de bloemkool groot en wit is, al zijn er ook paarse en groene bloemkolen. Bloemkool oogst je in ieder geval wanneer de kool nog één mooi geheel is. Als je wat langer wacht met oogsten dan gaat de bloemkool een beetje open staan: er komen openingen tussen de witte stukken bloemkool en deze verdeelt zich in kleinere stukken. Dan is ècht het allerlaatste moment dat je de bloemkool kunt oogsten, en dat moet je dan ook direct doen. Wacht je nog iets langer dan ben je te laat want dan gaan deze delen helemaal open staan en gaat de plant bloeien. In tegenstelling tot broccoli komen er bij bloemkool geen kleine bloemkooltjes aan de zijkant. Eenmaal geoogst dan is dat ook echt wat je uiteindelijk krijgt.

Bloemkool kennen wij natuurlijk als geen ander! Je kookt het lekker en doet er een sausje overheen zoals bijvoorbeeld kaassaus of roquefort saus (gemaakt met creme fraiche). Je kunt er een ovenschotel van maken of het door de soep doen. Mogelijkheden genoeg!
Bloemkool blijft in de koeling ongeveer een week goed, maar is direct van de plant natuurlijk het allerlekkerste. Je kan bloemkool ook in de diepvries bewaren waardoor het zelfs tot een jaar na het invriezen nog houdbaar blijft.
Bloemkool rassen en soorten
Bloemkool bestaat inmiddels uit veel verschillende soorten. Ook de schitterende romanesco is een bloemkoolsoort, en er zijn zelfs groene en (ja echt waar) paarse bloemkool soorten. Vaak verkleuren deze soorten tijdens het koken, waardoor de mooie groene of paarse kleur verdwijnt, maar het is natuurlijk leuk om eens een bijzondere kleur bloemkool te kweken.
Bloemkool teeltwijzen
Bloemkool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.
Bloemkool kan goed worden gecombineerd met (goede buren): Bladselderij
Bloemkool kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren): Aardbei
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in juni
Buiten zaaien in juni
In kas planten in juni
Buiten planten in juni
Oogsten in juni
Snoeien in juni
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.