plant banner

Plantenlijst laden...

Bloemkool
Voorzaaien kweken en oogsten

Brassica oleracea var. botrytis

°C-10
°C10
CM80
P9
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaarsteelt
zomerteelt
herfstteelt
winterteelt
kweekkas winter
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Bloemkool draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Brassica oleracea var. botrytis en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Bloemkool soorten

Welke soorten bloemkool zijn er? Bloemkool kent inmiddels veel verschillende soorten. Ook de schitterende romanesco is stiekem een bloemkoolsoort. Er zijn zelfs groene en (ja echt waar) paarse bloemkolen. Vaak verkleuren deze soorten tijdens het koken. Met name de paarse bloemkool wordt na het koken groen. Groene bloemkool blijft meestal wel dezelfde kleur na het koken.

paarse bloemkool oogsten

Tip: om paarse bloemkool toch een klein beetje paars te houden, kan je deze het beste zo kort mogelijk koken of stomen. Zo blijft de paarse kleur enigszins behouden. Dit werkt ook bij veel andere paarse groenten, zoals paarse stokspekbonen (zie slabonen).

Bloemkool zaaien en planten

Wanneer kan je bloemkool zaaien? Bloemkool zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot juli. Bloemkool zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot april en van september.

Wanneer kan je bloemkool planten? Bloemkool planten of uitplanten in een kweekkas kan van september tot oktober. Bloemkool planten of uitplanten kan buiten van maart tot augustus.

bloemkool zaden zaadjes zaad keukenplanten

Houd er rekening mee dat je de plant voldoende ruimte moet geven tot ten minste eind maart, wanneer je de bloemkool kunt uitplanten. Om die reden is het niet verstandig om vroeg te beginnen met voorzaaien. Kies om voor te zaaien ruime kweekpotjes uit van minimaal P9 (9x9 cm) formaat.

Let bij het uitplanten in de vollegrond op de afstand. Je kunt je daar snel in vergissen en de planten per ongeluk te dicht op elkaar zetten. Natuurlijk kan de bloemkool dan niet vol in de breedte uitgroeien. Ook gaan de bloemkolen die te dicht op elkaar staan met elkaar concurreren. Er zal er uiteindelijk één winnen en (redelijk) groot worden, terwijl de ander achterblijft. Met het kiezen van de juiste afstand is dit te voorkomen.

bloemkool zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 bloemkool planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 bloemkool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Bloemkool standplaats en verzorgen

Hoe kweek je zelf bloemkool? Als er één plant is die "groeit als kool" dan is dat natuurlijk de kool zelf! Met een voedzame, vochthoudende bodem en een plekje in de halfschaduw kom je ver. Geef bloemkool voldoende ruimte en bemest regelmatig. De planten kunnen snel groeien en erg groot worden. Mede hierdoor zijn ze eigenlijk alleen geschikt voor in de vollegrond. Bloemkool is daarnaast ook geschikt voor de winter- en kasteelt. Zorg dat je op tijd oogst, vóór de bloemkool open gaat staan.

bloemkool jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Bloemkool combinatieteelt en wisselteelt

Bloemkool wordt vaak in rijen gekweekt onder een kweektunnel van insectengaas, om vlinders op afstand te houden.

Bloemkool
Voor het kweken van bloemkool zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Bloemkool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Bloemkool goede buren
Bloemkool kweken kan goed samen met bladselderij, bleekselderij, dille, majoraan, oregano, pronkboon, slaboon, tuinboon, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Bloemkool slechte buren
Bloemkool kweken gaat liever niet samen met aardbei, doperwt kapucijner, peul tomaat, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

bloemkool planten kweken keukenplanten

Bloemkool water geven

Hoeveel water geef je bloemkool? Bloemkool groeit snel en heeft naast veel voeding, ook veel water nodig. Geef daarom regelmatig -zeker bij droogte- een flinke scheut water aan de planten. Het beste is om de bodem constant licht tot matig vochtig te houden. Sla een keer over als de bodem nog erg vochtig is, en geef extra water bij droogte.

Bloemkool grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft bloemkool nodig? Het belangrijkste is dat de bodem voedzaam is. In principe heeft bloemkool geen voorkeur voor een specifieke bodem. Wel doet bloemkool het beter op een neutrale tot licht alkalische bodem. Voeg veel compost toe aan de bodem. Dit bevordert de wortelvorming, met name op kleigronden. Bloemkool kan overigens erg goed op kleigrond groeien, al zal je dan vaak merken dat (in het begin) de groei iets langzamer op gang komt.

pH

6.0
8.0

Wat is pH?

bloemkool grote planten keukenplanten

Bloemkool bemesten

Welke meststof heeft bloemkool nodig? Om het vormen van bloemknoppen (de oogstbare delen) te bevorderen kan je het beste een meststof geven met iets meer fosfor. Zorg dat de rest van de voeding, stikstof en kalium, gebalanceerd zijn. Te veel stikstof zal zich vooral uiten in overmatige bladgroei. Je mag bij het bemesten van bloemkool vrij gul zijn. De planten hebben in verhouding tot andere gewassen erg veel voeding nodig.

Voor het bemesten van bloemkool zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 12-24-12 of 15-30-15. Dit is ons advies.

N12
P24
K12

Wat is NPK?

bloemkool volgroeide planten grootte keukenplanten

Bloemkool bloei en bestuiven

Wanneer bloeit bloemkool? Bloemkool bloeit doorgaans van juni tot oktober.

Moet je bloemkool bestuiven? Nee, voor de teelt van bloemkool is de bestuiving niet nodig. Je oogst de bloemknoppen namelijk als deze nog gesloten zijn. Als je een doorgeschoten bloemkool laat staan voor de zaden is bestuiving wel nodig. Bloemkool is in principe zelfbestuivend, maar kruisbestuiving helpt bij het maken van meer levensvatbare zaden. Bloemkool wordt met name door insecten bestoven.

Wanneer bloemkool oogsten

Wanneer kan je bloemkool oogsten? Doorgaans doe je dit van april tot november.

Een exact oogstmoment is lastig te bepalen. De bloemkool moet natuurlijk eerst groot genoeg zijn, maar als je te lang wacht zal de plant gaan doorschieten (bloeien). Dit merk je aan de mooie, witte bloemkool die langzaam open gaat staan. De kunst is om vóór dit moment te oogsten, maar laat genoeg om een mooie grote bloemkool te hebben.

bloemkool beginsel

Een geslaagde bloemkool is mooi van formaat, maar ook gesloten en dus nog één geheel. Bloemkool die je iets te laat oogst heeft kiertjes tussen de roosjes. Ook een iets te laat geoogste bloemkool is nog prima eetbaar. Je moet dan wel snel zijn met oogsten, want daarna beginnen de bloemknoppen duidelijk uit elkaar te staan en is de bloemkool niet meer zo lekker.

bloemkool oogsten plukken keukenplanten

Bloemkool gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je bloemkool? Bloemkool kennen wij natuurlijk als geen ander! Je kookt het en doet er eventueel een sausje overheen. Kaassaus of roquefort saus (gemaakt met creme fraiche) zijn daarbij heel gebruikelijk. Je kunt gekookte bloemkool ook los eten of je kunt ermee roerbakken. Je kunt er een ovenschotel van maken of het door de soep doen. Bloemkool is een veelzijdige groente!

Bloemkool houdbaarheid

Hoe lang blijft bloemkool vers? Bloemkool blijft in de koeling ongeveer een week houdbaar, maar is direct van de plant natuurlijk het allerlekkerste. Je kunt bloemkool ook in de diepvries bewaren waardoor het zelfs tot een jaar na het invriezen nog houdbaar blijft.

Bloemkool kiemgroenten

Kan je bloemkool als kiemgroente eten? Ja, van bloemkool kan je ook de kiemen eten. De kiemen van bloemkool zijn vrij onbekend als kiemgroente, in vergelijking met de kiemen van bijvoorbeeld rode biet of boerenkool. Toch zijn bloemkoolkiemen erg gezond!

Bloemkool ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij bloemkool? In de vroege levensfase, bij jonge zaailingen, vormen slakken een groot gevaar. Slakken eten graag van de jonge, nog kleine blaadjes of eten zelfs hele zaailingen weg. Het opkweken van zaailingen doe je daarom het beste op een plek waar slakken niet bij kunnen. Later tijdens de groei gaan rupsen van vlinders een steeds groter gevaar vormen. Ze kunnen hele koolplanten kaal vreten. Dit is te voorkomen door je planten onder een fijnmazig net of gaas te kweken.

Als koolgewas is bloemkool tevens vatbaar voor de schimmel knolvoet, welke leeft in de bodem. Aantasting is het makkelijkste te voorkomen door niet te vaak bloemkool (en andere koolsoorten) op hetzelfde stuk grond te kweken. Pas indien mogelijk wisselteelt toe in de moestuin.

Bloemkool kweken informatie

Naam en familie
Naam Bloemkool
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. botrytis
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - april
september
Buiten (voor)zaaien april - juli
Kweekkas (uit)planten september - oktober
Buiten (uit)planten maart - augustus
Oogsten april - november
Bloeitijd juni - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 80CM
Regelafstand 120CM
Per strekkende meter (M) 1-2 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 1-2 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 12-24-12
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
bladselderij, bleekselderij, dille, majoraan, oregano, pronkboon, slaboon, tuinboon,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardbei, doperwt kapucijner, peul tomaat,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -10
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 80CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...