plant banner

Plantenlijst laden...

Kapucijner
Pisum sativum Arvense

plant icon
Kapucijner
Pisum sativum Arvense
light icon
water icon
soil icon
winter icon

8

0

10CM

15CM
pH
6.0 - 7.5
NPK
3-5-5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
standaard
herfstteelt

Kapucijner kweken

Kapucijner soorten

Welke soorten kapucijners zijn er? De kapucijner is zeer nauw verwant aan de doperwt en de peul en draagt dan ook dezelfde Latijnse naam. De meeste soorten kapucijners zijn klimmers, maar er zijn ook laagblijvende soorten. De klimmers worden meestal anderhalf tot twee meter hoog.

Kapucijner zaaien en planten

Wanneer kan je kapucijner zaaien? Kapucijner kan je direct buiten zaaien van maart tot april en van juli tot september. Kapucijner kan je binnen (voor)zaaien van januari tot februari. De beste temperatuur om kapucijner te ontkiemen is boven de 8℃.

Hoe zaai je kapucijners? Kapucijners zaaien doe je het liefste direct in de volle grond. Wil je toch eerder beginnen, zaai dan binnen voor in de vensterbank. Je hebt veel plantjes nodig en dat neemt veel ruimte in. Houd er rekening mee dat je de plantjes binnen moet houden tot eind februari.

Binnen voorzaaien is niet handig als je ook nog andere plantjes wilt zaaien in de vensterbank. Je hebt namelijk veel kapucijnerplanten nodig voor een leuke oogst. De vensterbank staat dan al snel helemaal vol.

Per vierkante meter kan je ongeveer 60 tot 105 kapucijner planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 13 kapucijner planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kapucijner verzorgen/standplaats

Hoe kweek je kapucijners? Het zijn geen veeleisende planten en dus ook redelijk geschikt voor wie net is begonnen met een moestuin. Geef de kapucijners bij voorkeur een plekje in de volle zon. Probeer rekening te houden met de waterbehoefte tijdens warme en droge zomermaanden.

Kapucijners maken hechtrankjes. De meeste kapucijners worden zo hoog dat ze ondersteuning nodig hebben. Je laat ze daarom klimmen langs stokken of draden. Zo kan je bijvoorbeeld een aantal stokken in een driehoek tegen elkaar neer zetten en aan elkaar vastmaken.

Kapucijner goede en slechte buren

Kapucijners worden in rijen gekweekt. De meeste soorten worden hoog en klimmen langs stokken of draden de hoogte in.

Kapucijner wisselteelt
Kapucijner is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortelgewas en de ideale nateelt is een koolgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Kapucijner goede buren
Kapucijner kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Aardbei Aardpeer Andijvie Biet Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Komkommer Kropsla Maïs Meloen Paksoi Palmkool Radijs Rode kool Romanesco Spinazie Spruitkool Tomaat Veldsla Watermeloen Witte kool Wortel Zuring

Kapucijner slechte buren
Kapucijner kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Bieslook Bosui Daslook Knoflook Prei Stengelui Ui

Kapucijner water geven

Hoeveel water hebben kapucijners nodig? Kapucijners kweken is vrij makkelijk, maar vergeet ze niet water te geven bij droogte. Vooral jonge zaailingen zijn gevoelig voor uitdroging, maar ook kapucijnerplanten die bloeien hebben wat meer water nodig. In dit laatste geval komt ook de warmte en droogte van de zomer in het spel.

Geef kapucijners regelmatig water als je merkt dat de bodem wat sneller opdroogt dan normaal. Zorg dat de planten nooit drijfnat komen te staan, maar ook dat de bodem nooit helemaal opdroogt.

Kapucijner grondsoort

Bij kapucijners gaat de voorkeur uit naar een doorlaatbare bodem, waarin overtollig water makkelijk kan worden afgevoerd. Dat is belangrijk omdat je vroeg in het jaar nog veel regen kunt verwachten. De kapucijners mogen dan niet onder water komen te staan. Een (tijdelijk) afdakje boven de planten kan hierbij helpen, maar ook het planten op heuveltjes zorgt dat water direct aan de zijkanten wegstroomt.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Kapucijner bemesten

Kapucijners vallen onder de peulgewassen en hebben dus, net als erwten en bonen, weinig voeding nodig. Je kweekt ze ook daarom als laatste in het cirkel van de wisselteelt. Toch kan het handig zijn om op arme grondsoorten extra te bemesten. Geef dan een stikstofarme meststof welke niet te sterk is.

Welke meststof gebruik je voor kapucijner? De beste meststof voor het kweken van kapucijner heeft bij benadering een NPK samenstelling van 3-5-5.

N3
P5
K5

Wat is NPK?

Kapucijner bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kapucijner? Kapucijner bloeit doorgaans van april tot oktober.

Moet je kapucijners bestuiven? Je hoeft kapucijners niet met de hand te bestuiven. Dit wordt door insecten gedaan. Kapucijners zijn éénhuizig en zelfbestuivend, maar bestuiving in het algemeen is wel nodig voor het vormen van de erwtjes (kapucijners) die in de peulen zitten.

Soms merk je bij het doppen van kapucijners dat er een erwtje erg klein is gebleven, of dat er in een grote peul maar drie of vier erwtjes zitten. Dit is het gevolg van een slechte bestuiving. Het valt bijna niet te voorkomen, maar je helpt de planten door bestuivende insecten naar de moestuin te lokken. Bijvoorbeeld met geurende en bloeiende kruiden.

Wanneer kapucijner oogsten

Wanneer kan je kapucijner oogsten? Kapucijner oogst je doorgaans van juni tot november.

Kapucijners oogst je absoluut niet te jong, dan zijn de erwtjes veel te klein en kan je er weinig mee. Meestal worden kapucijners geoogst als ze helemaal dik en volgroeid zijn. Soms oogst men ze ook iets eerder, dan worden het velderwtjes genoemd. Velderwtjes zijn iets kleinere kapucijners.

kapucijners oogsten

Je kunt de peulvruchten gewoon afknippen of voorzichtig plukken met de hand. Ook kan je ze eventueel aan de plant laten zitten tot de hele plant begint te verkleuren en verdorren. Dan kan je de hele plant in één keer uit de grond halen en de kapucijners daar vanaf plukken.

oogst afbeelding

Kapucijner gebruiken en bewaren

Kapucijners worden vaak gekookt en in combinatie met spekjes en piccalilly gegeten. Je kunt ze ook ongeveer hetzelfde gebruiken als doperwten, ze worden uit de peul gehaald (gedopt) en daarna gebruikt in de keuken.

Niet gedopte kapucijners zijn in de koelkast, in een plastic zak met veel gaatjes, ongeveer 3 tot 5 dagen te bewaren. Je kan de ongedopte peulvruchten ook invriezen waardoor deze tot een jaar goed blijven. Je kunt kapucijners ook aan de plant laten drogen. Gedroogde kapucijners kunnen ook een jaar houdbaar blijven.

Kapucijner ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kapucijners? Kapucijners hebben weinig last van ziektes en plagen. Een enkele keer kan -met name bij vochtig weer- meeldauw ontstaan. Wel vinden slakken het blad vaak erg lekker en schuilen de beestjes graag tussen je doperwtenplanten. Dit is vrijwel niet te voorkomen, maar een ramp is dit ook niet. Meestal houden ze het bij het blad. Een enkele keer zien ze mogelijk een peul aan voor een maaltijd, maar veel schade richten ze meestal niet aan bij kapucijnerplanten.

Kapucijner plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien januari - februari
Buiten (voor)zaaien maart - april
juli - september
Buiten (uit)planten februari - mei
Oogsten juni - november
Bloeitijd april - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 3-5-5
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 13 planten
Per m² / veld 60 - 105 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 8 ℃
Min. veilige temperatuur -
Goede en slechte buren
Wisselteelt peulgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding