plant banner

Plantenlijst laden...

Kapucijner
zaaien kweken en oogsten

Pisum sativum Arvense

°C-4
°C8
CM10
CM5-6
CM3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
standaard
herfstteelt
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van kapucijner is Pisum sativum Arvense

Kapucijner soorten

Welke soorten kapucijners zijn er? De kapucijner is zeer nauw verwant aan de doperwt en de peul en draagt dan ook dezelfde Latijnse naam. De meeste soorten kapucijners zijn klimmers, maar er zijn ook laagblijvende soorten. De klimmers worden meestal anderhalf tot twee meter hoog.

Kapucijner zaaien en planten

Wanneer kan je kapucijner zaaien? Kapucijner zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot april en van juli tot september. Kapucijner zaaien of voorzaaien onder glas kan van januari tot februari.

Wanneer kan je kapucijner planten? Kapucijner planten of uitplanten kan buiten van februari tot mei.

kapucijner zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je kapucijners? Kapucijners zaaien doe je het liefste direct in de volle grond. Wil je toch eerder beginnen, zaai dan binnen voor in de vensterbank. Je hebt veel plantjes nodig en dat neemt veel ruimte in. Houd er rekening mee dat je de plantjes binnen moet houden tot eind februari.

Binnen voorzaaien is niet handig als je ook nog andere plantjes wilt zaaien in de vensterbank. Je hebt namelijk veel kapucijnerplanten nodig voor een leuke oogst. De vensterbank staat dan al snel helemaal vol.

kapucijner zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 kapucijner planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 kapucijner planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kapucijner standplaats en verzorgen

Hoe kweek je kapucijners? Het zijn geen veeleisende planten en dus ook redelijk geschikt voor wie net is begonnen met een moestuin. Geef de kapucijners bij voorkeur een plekje in de volle zon. Probeer rekening te houden met de waterbehoefte tijdens warme en droge zomermaanden.

Kapucijners maken hechtrankjes. De meeste kapucijners worden zo hoog dat ze ondersteuning nodig hebben. Je laat ze daarom klimmen langs stokken of draden. Zo kan je bijvoorbeeld een aantal stokken in een driehoek tegen elkaar neer zetten en aan elkaar vastmaken.

kapucijner jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Kapucijner combinatieteelt en wisselteelt

Kapucijners worden in rijen gekweekt. De meeste soorten worden hoog en klimmen langs stokken of draden de hoogte in.

Kapucijner
Voor het kweken van kapucijner zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Kapucijner is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortel- of knolgewas en de ideale nateelt is een koolgewas volgens het wisselteelt schema.

Kapucijner goede buren
Kapucijner kweken kan goed samen met aardappel, aardbei, aardpeer, andijvie, biet, bloemkool, boerenkool, broccoletto, knolraap, kiwano, kropsla, maïs, kiwano, paksoi, palmkool, radijs, rode kool, romanesco, spinazie, spruitjes, tomaat, veldsla, watermeloen, witte kool, knolvenkel, zuring, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Kapucijner slechte buren
Kapucijner kweken gaat liever niet samen met bieslook, bosui, daslook, bieslook, prei, lenteui, ananaskers, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Kapucijner water geven

Hoeveel water hebben kapucijners nodig? Kapucijners kweken is vrij makkelijk, maar vergeet ze niet water te geven bij droogte. Vooral jonge zaailingen zijn gevoelig voor uitdroging, maar ook kapucijnerplanten die bloeien hebben wat meer water nodig. In dit laatste geval komt ook de warmte en droogte van de zomer in het spel.

Geef kapucijners regelmatig water als je merkt dat de bodem wat sneller opdroogt dan normaal. Zorg dat de planten nooit drijfnat komen te staan, maar ook dat de bodem nooit helemaal opdroogt.

Kapucijner grondsoort en bodem

Bij kapucijners gaat de voorkeur uit naar een doorlaatbare bodem, waarin overtollig water makkelijk kan worden afgevoerd. Dat is belangrijk omdat je vroeg in het jaar nog veel regen kunt verwachten. De kapucijners mogen dan niet onder water komen te staan. Een (tijdelijk) afdakje boven de planten kan hierbij helpen, maar ook het planten op heuveltjes zorgt dat water direct aan de zijkanten wegstroomt.

pH

6.0
7.5

Wat is pH?

kapucijner grote planten keukenplanten

Kapucijner bemesten

Kapucijners vallen onder de peulgewassen en hebben dus, net als erwten en bonen, weinig voeding nodig. Je kweekt ze ook daarom als laatste in het cirkel van de wisselteelt. Toch kan het handig zijn om op arme grondsoorten extra te bemesten. Geef dan een stikstofarme meststof welke niet te sterk is.

Voor het bemesten van kapucijner kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 3-5-5. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N3
P5
K5

Wat is NPK?

Kapucijner bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kapucijner? Kapucijner bloeit doorgaans van april tot oktober.

Moet je kapucijners bestuiven? Je hoeft kapucijners niet met de hand te bestuiven. Dit wordt door insecten gedaan. Kapucijners zijn éénhuizig en zelfbestuivend, maar bestuiving in het algemeen is wel nodig voor het vormen van de erwtjes (kapucijners) die in de peulen zitten.

Soms merk je bij het doppen van kapucijners dat er een erwtje erg klein is gebleven, of dat er in een grote peul maar drie of vier erwtjes zitten. Dit is het gevolg van een slechte bestuiving. Het valt bijna niet te voorkomen, maar je helpt de planten door bestuivende insecten naar de moestuin te lokken. Bijvoorbeeld met geurende en bloeiende kruiden.

Wanneer kapucijner oogsten

Wanneer kan je kapucijner oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot november.

Kapucijners oogst je absoluut niet te jong, dan zijn de erwtjes veel te klein en kan je er weinig mee. Meestal worden kapucijners geoogst als ze helemaal dik en volgroeid zijn. Soms oogst men ze ook iets eerder, dan worden het velderwtjes genoemd. Velderwtjes zijn iets kleinere kapucijners.

kapucijners oogsten

Je kunt de peulvruchten gewoon afknippen of voorzichtig plukken met de hand. Ook kan je ze eventueel aan de plant laten zitten tot de hele plant begint te verkleuren en verdorren. Dan kan je de hele plant in één keer uit de grond halen en de kapucijners daar vanaf plukken.

kapucijner oogsten plukken keukenplanten

Kapucijner gebruiken en bewaren

Kapucijners worden vaak gekookt en in combinatie met spekjes en piccalilly gegeten. Je kunt ze ook ongeveer hetzelfde gebruiken als doperwten, ze worden uit de peul gehaald (gedopt) en daarna gebruikt in de keuken.

Niet gedopte kapucijners zijn in de koelkast, in een plastic zak met veel gaatjes, ongeveer 3 tot 5 dagen te bewaren. Je kan de ongedopte peulvruchten ook invriezen waardoor deze tot een jaar goed blijven. Je kunt kapucijners ook aan de plant laten drogen. Gedroogde kapucijners kunnen ook een jaar houdbaar blijven.

Kapucijner ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kapucijners? Kapucijners hebben weinig last van ziektes en plagen. Een enkele keer kan -met name bij vochtig weer- meeldauw ontstaan. Wel vinden slakken het blad vaak erg lekker en schuilen de beestjes graag tussen je doperwtenplanten. Dit is vrijwel niet te voorkomen, maar een ramp is dit ook niet. Meestal houden ze het bij het blad. Een enkele keer zien ze mogelijk een peul aan voor een maaltijd, maar veel schade richten ze meestal niet aan bij kapucijnerplanten.

Kapucijner kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien januari - februari
Buiten (voor)zaaien maart - april
juli - september
Buiten (uit)planten februari - mei
Oogsten juni - november
Bloeitijd april - oktober
Zaaien
Zaaidiepte 3CM
Plantafstand 10CM
Per strekkende meter (M) 8-12 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 85-115 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 5-6CM
Kiemtemperatuur 8 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 3-5-5
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt peulgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, aardbei, aardpeer, andijvie, biet, bloemkool, boerenkool, broccoletto, knolraap, kiwano, kropsla, maïs, kiwano, paksoi, palmkool, radijs, rode kool, romanesco, spinazie, spruitjes, tomaat, veldsla, watermeloen, witte kool, knolvenkel, zuring,
Combinatieteelt
Slechte buren
bieslook, bosui, daslook, bieslook, prei, lenteui, ananaskers,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -4
Wintergroen -
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort Klimplant (rankend)

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding