Kapucijners

Pisum sativum

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 10

Afbeeldingen:

keukenplanten kapucijners zaden keukenplanten kapucijners ontkiemen keukenplanten kapucijners eerste blad

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender kapucijners

Variëteiten

De kapucijner is er -net als de erwt en de slaboon- ook in laagblijvende en klimmende soorten (stok- en stambonen). De laagblijvende soorten worden vaak een halve meter tot één meter hoog. Klimmende kapucijners kunnen anderhalf tot twee meter hoog worden. Vrijwel alle kapucijners maken hechtrankjes. Van de klimmende kapucijners is het waarschijnlijk dat je meer zult oogsten op minder vierkante meters.

Vermeerderen

Kapucijners kan je direct op de plek van bestemming zaaien vanaf februari, maar ook al eerder binnen voorzaaien, of in een kweekkas (onder glas) in een zaaibak. Je zal bij het voorzaaien de planten later moeten verspenen. De (jonge) planten kunnen zeer goed tegen kou.

Verzorging

Basis
Kapucijners kan je als een van de eerste in het jaar zaaien, want de planten kunnen goed tegen de kou en eventuele vorst. Het zijn geen veeleisende planten en dus ook redelijk geschikt voor wie net is begonnen met een moestuin. Geef de kapucijners bij voorkeur een plekje in de volle zon.

Bodem
Bij kapucijners gaat de voorkeur uit naar een doorlaatbare bodem, waarin overtollig water makkelijk kan worden afgevoerd. Dat is belangrijk omdat je vroeg in het jaar nog veel regen kunt verwachten. De kapucijners mogen dan niet onder water komen te staan. Een (tijdelijk) afdakje boven de planten kan hierbij helpen, maar ook het planten op heuveltjes zorgt dat water direct aan de zijkanten wegstroomt.

Voeding
Kapucijners vallen onder de peulgewassen en hebben dus, net als erwten en bonen, weinig voeding nodig. Je kweekt ze als laatste in het lijstje van de wisselteelt.

Oogsten

Je kunt kapucijners in het begin van de zomer oogsten wanneer de peulen nog jong maar wel al wat dikker zijn. Je kunt de peulvruchten gewoon afknippen of plukken met de hand.

Gebruiken

capucijners worden vaak in combinatie met spekjes gegeten. Je kunt ze ongeveer het zelfde gebruiken als doperwten, ze worden uit de peul gehaald (gedopt) en daarna gebruikt in de keuken.

Bewaren

Niet gedopte kapucijners zijn in de koelkast, in een plastic zak met veel gaatjes, ongeveer 3 dagen te bewaren. Je kan de ongedopte peulvruchten ook invriezen waardoor deze tot een jaar goed blijven. Je kunt kapucijners ook aan de plant laten drogen. Gedroogde kapucijners kunnen ook een jaar houdbaar blijven.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Erwt

Erwt

In één oogopslag alle behoeften van de doperwt! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peulen

Peulen

In één oogopslag alle behoeften van peultjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tuinboon

Tuinboon

In één oogopslag alle behoeften van tuinbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Linzen

Linzen

In één oogopslag alle behoeften van linzen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pronkboon

Pronkboon

In één oogopslag alle behoeften van pronkbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Slaboon

Slaboon

In één oogopslag alle behoeften van stam- of stokslabonen en -spekbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog vee

Lees meer  

Pinda

Pinda

In één oogopslag alle behoeften van de pindaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Amandel

Amandel

In één oogopslag alle behoeften van de amandelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding