Erwten

Pisum sativum

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 10

Afbeeldingen:

keukenplanten erwten zaden keukenplanten erwten zaailingen keukenplanten erwtenplantjes keukenplanten erwten grotere planten keukenplanten grote erwtenplanten

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender erwten

Variëteiten

Erwten zijn er in diverse variëteiten waaronder zeer productieve rassen, klimmende rassen en laagblijvers. Er zijn ook rassen die extreem rankend zijn. Het nadeel hiervan is dat ze niet meer uit elkaar te krijgen zijn, want de rankjes hechten zich aan alles dat los en vast zit rondom de planten. Minder rankende rassen hebben daar niet zo'n last van. Erwten en peulen zijn overigens de zelfde plant. Het verschil? Dat is de dikte van de erwten en de draadvorming van de peulvrucht. Rassen die geschikt zijn om als erwt te worden gekweekt maken dikke zaden in de peulvrucht, maar de peul zelf geeft vaak erg veel draad. Rassen die geschikt zijn om als peulen te worden gekweekt maken iets kleinere zaden, maar de peulen hebben weinig draad of maken helemaal geen draad.

Vermeerderen

Doperwten kun je vroeg binnen voorzaaien of later direct op de bestemde plek zaaien (zie zaai- en planttabel). Gewoonlijk ontkiemen deze dan binnen 1-2 weken, waarvan binnen sneller dan buiten. Als je binnen hebt voorgezaaid kun je ze als ze groot genoeg zijn buiten uitplanten rond april. Erwten kunnen over het algemeen erg goed tegen kou en hebben daar dan ook geen last van bij het ontkiemen.

Verzorging

Basis
Erwten (of doperwten) zijn eigenlijk de zaden van peulen wanneer deze dik zijn geworden. Erwten zijn erg makkelijk te kweken. Je kunt er al vroeg in het jaar mee beginnen, omdat de planten erg goed tegen kou kunnen. Kweek je een laagblijvend ras? Dan is het niet nodig. Voor klimmende rassen heb je iets nodig waar de erwten plantjes tegenop kunnen klimmen. Dat kunnen draden zijn, betongaas, een grof net, maar het makkelijkste is om gewoon wat bamboe stokken neer te zetten. Als deze lang genoeg zijn heb je verder weinig omkijken naar de plantjes.

keukenplanten erwten hechtrankjes

Erwten hechtrankjes

Bodem
De bodem hoeft niet diep te zijn, erwten wortelen niet zo diep, maar het is wel belangrijk dat de bodem doorlaatbaar is. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen en de plantjes moeten makkelijk kunnen wortelen. Op kleigrond doen erwten het niet goed. Voeg altijd wat compost en organisch materiaal toe aan de bodem om deze beter doorlaatbaar te maken. Doe dat vooral op kleigrond, je mag dan best gul zijn.

Voeding
Erwten hebben geen voeding nodig, de planten doen het ook uitstekend op armere grondsoorten en hebben geen eisen voor een voedzame bodem. Mede hierom staan erwten in de vruchtwisseling (wisselteelt) als laatste op het lijstje.

Oogsten

Het oogsten van doperwten is wel een gedoe want je oogst dus de peulvruchten, maar je eet alleen wat er in de peulvruchten zit. Je zult ze daarom dus allemaal open moeten maken (doppen) zodat je de inhoud van de boontjes kunt gebruiken. Hier zijn in fabrieken speciale methodes voor waardoor het sneller gaat maar bij de gemiddelde moestuin zal het toch echt handwerk zijn. Daarom kan je het beste wachten tot de peulvruchten op springen staan. Wanneer deze dik en geel zijn geworden kan je ze plukken. Vaak wordt zelfs de hele plant uit de grond getrokken, waarna deze ondersteboven ergens aan wordt opgehangen om te drogen. Het voordeel hiervan is dat de droge plant makkelijk te bewerken is. De peulvruchten gaan makkelijker open en zijn beter van de plant af te plukken. Wanneer de peulvruchten geel zijn geworden kan je ze ook beter zien zitten, want zoeken naar een groene peul tussen groene blaadjes en hechtrankjes is een stuk lastiger, waardoor je er meestal een aantal over het hoofd ziet.

Gebruiken

Doperwten worden eerst gedopt, de erwtjes worden uit de peulvrucht gehaald. Vaak worden erwten in roerbakgerecht verwerkt, in combinatie met gekookte worteltjes of andere groenten. Je kunt ze ook los eten, alleen niet rauw. Kook ze ook niet te lang, de erwtjes barsten dan open. Een minuut of 4-5 is meestal voldoende.

Bewaren

Erwten die langdurig bewaard moeten blijven, worden gedroogd en blijven dan nog jaren goed. Er kan dan ook weinig mee gebeuren. Je kunt erwten dan ook nog steeds invriezen. Zorg in ieder geval dat je de erwten niet op plekken legt waar muizen en vogels erbij kunnen.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Peulen

Peulen

In één oogopslag alle behoeften van peultjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tuinboon

Tuinboon

In één oogopslag alle behoeften van tuinbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Slaboon

Slaboon

In één oogopslag alle behoeften van stam- of stokslabonen en -spekbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog vee

Lees meer  

Pronkboon

Pronkboon

In één oogopslag alle behoeften van pronkbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kapucijners

Kapucijners

In één oogopslag alle behoeften van de kapucijner! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pinda

Pinda

In één oogopslag alle behoeften van de pindaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Hazelnoot

Hazelnoot

In één oogopslag alle behoeften van de hazelaar! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Walnoot

Walnoot

In één oogopslag alle behoeften van de walnotenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding