plant banner

Plantenlijst laden...

Zuring
Zaaien kweken en oogsten

Rumex

°C-10
°C10
CM10
CM3-6
CM1
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
laat
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Zuring draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Rumex en is een lid van de duizendknoopfamilie, ook wel polygonaceae.

Zuring soorten

Zuring bestaat uit een groot aantal soorten. Te veel om hier op te noemen, maar de bekendste in de moestuin is bloedzuring. In Nederland komt ook ridderzuring vaak in het wild voor, maar ook andere zuringsoorten komen regelmatig in het wild voor en zijn ook eetbaar.

Zuring zaaien en planten

Wanneer kan je zuring zaaien? Zuring zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot juni. Zuring zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot mei.

Wanneer kan je zuring planten? Zuring planten of uitplanten kan buiten van mei tot juli.

zuring zaden zaadjes zaad keukenplanten

Zuring kweken vanaf zaadjes is erg makkelijk. Je kunt de plantjes binnen voorzaaien, maar dit is alleen handig als je echt eerder wilt beginnen. Anders kan het ook later direct op de bestemde plek. Zuring is tevens vrij makkelijk te verspenen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 zuring planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 zuring planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Zuring standplaats en verzorgen

Zuring staat het beste op een niet al te zonnige plek, of zelfs op plekken met overwegend meer schaduw dan zon. In de volle zon is -zeker gedurende de zomer- de zon te sterk en de temperatuur te hoog voor het plantje. Zuring is officieel een bladgewas en is makkelijk in het zelfde vak te kweken met diverse soorten sla spinazie, rucola en andere bladgewassen. Vaak wordt zuring als onkruid gezien omdat het makkelijk en snel overal opduikt. Echter zal het plantje in de moestuin in een gecontroleerde omgeving niet zo snel verspreiden. Je oogst de plant vóór de bloei en daarna kan deze de grond uit. Het plantje zal zichzelf dus niet uitzaaien, tenzij je het tot na de bloei laat staan natuurlijk.

Zuring combinatieteelt en wisselteelt

Zuring
Voor het kweken van zuring zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Zuring is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Zuring goede buren
Zuring kweken kan goed samen met doperwt kapucijner, peul als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Zuring slechte buren
Zuring kweken gaat liever niet samen met rabarber, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Zuring grondsoort en bodem

De ideale grondsoort voor zuring is echt heel makkelijk te onthouden. Zuring groeit namelijk graag op zure grond! Tevens heeft zuring een sterke voorkeur voor een vochtige bodem, dan wel licht tot matig vochtig, want de plant neemt veel vocht op voor de bladgroei. Het is immers toch een bladgewas. Verder stelt zuring niet heel vee leisen aan de bodem.

pH

5.0
7.0

Wat is pH?

Zuring bemesten

Zuring heeft geen grote bemesting nodig zoals veel andere gewassen, en het plantje groeit goed op een normaal voedzame bodem. Het is een goed idee om de bodem te voorzien van compost en organisch materiaal voor de aanplant. Waar zuring in het bijzonder veel aan heeft is een beetje extra stikstof. Dit is geen vereiste maar je bevordert de bladgroei hiermee. Het blad is het deel van de plant dat je wilt oogsten. Goed idee dus!

Voor het bemesten van zuring zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 0-0-0. Dit is ons advies.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

Wanneer zuring oogsten

Wanneer kan je zuring oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

Oogst van zuring, met name bloedzuring, het blad. Dit kan vrijwel het hele groeiseizoen door behalve wanneer de plant bloeit. Eigenlijk kan je dan ook wel oogsten maar dan zal de smaak van het blad bitter worden. Jong en klein blad heeft de voorkeur voor gebruik in de keuken.

Zuring gebruiken en bewaren

Zuring blad kan gebruikt worden als vervanger voor, of in combinatie met bladgroenten in salades. Je kunt zuring ook op andere manieren gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld door het blad te stoven. Gedroogd blad van bijvoorbeeld ridderzuring wordt vaak vermalen en gebruikt als kruiden.

Zuring houdbaarheid

Zuring is alléén in de koeling tot enkele dagen houdbaar (maximaal twee dagen). Daarna worden de blaadjes snel slap en zijn ze niet langer meer eetbaar. Blaadjes van bijvoorbeeld ridderzuring kunnen worden gedroogd, dan blijven deze een langere tijd houdbaar.

Zuring kiemgroenten

Kan je zuring als kiemgroente eten? Ja, zuring is een bekende kiemgroente. Je kunt dezelfde smaak verwachten als bij het grote blad, misschien zelfs nog iets sterker van smaak. Zuring is een gezonde kiemgroente en bovendien lekker door salades.

Zuring ziektes en plagen

Zuring kent weinig gevaren. Ongedierte zal vaak eerder voor andere planten kiezen dan zuring, maar hooguit kan er een enkele keer bladluis voorkomen op de plant. Ook schimmels en ziektes laten zich niet snel zien bij deze plant, wat de bladgroente een makkelijke teelt maakt voor beginners.

Zuring kweken informatie

Naam en familie
Naam Zuring
Familie Duizendknoopfamilie
Wetenschappelijke naam Rumex
Familie (wetenschappelijk) Polygonaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juni - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 10CM
Regelafstand 15CM
Per strekkende meter (M) 8-12 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 85-115 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Schaduwrijk
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 5.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
doperwt kapucijner, peul
Combinatieteelt
Slechte buren
rabarber,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -10
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 10CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...