plant banner

Zuring
Rumex

plant icon
Zuring
Rumex
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-10

10CM

10CM
pH
5.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Zuring kweken

Zuring verzorgen

Zuring staat het beste op een niet al te zonnige plek, of zelfs op plekken met overwegend meer schaduw dan zon. In de volle zon is -zeker gedurende de zomer- de zon te sterk en de temperatuur te hoog voor het plantje. Zuring is officieel een bladgewas en is makkelijk in het zelfde vak te kweken met diverse soorten sla spinazie, rucola en andere bladgewassen. Vaak wordt zuring als onkruid gezien omdat het makkelijk en snel overal opduikt. Echter zal het plantje in de moestuin in een gecontroleerde omgeving niet zo snel verspreiden. Je oogst de plant vóór de bloei en daarna kan deze de grond uit. Het plantje zal zichzelf dus niet uitzaaien, tenzij je het tot na de bloei laat staan natuurlijk.

Zuring zaaien en planten

Wanneer kan je zuring zaaien? Zuring kan je direct buiten zaaien van april tot juni. Zuring kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei.

Zuring kweken vanaf zaadjes is erg makkelijk. Je kunt de plantjes binnen voorzaaien, maar dit is alleen handig als je echt eerder wilt beginnen. Anders kan het ook later direct op de bestemde plek. Zuring is tevens vrij makkelijk te verspenen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 zuring planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 zuring planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Zuring grondsoort

De ideale grondsoort voor zuring is echt heel makkelijk te onthouden. Zuring groeit namelijk graag op zure grond! Tevens heeft zuring een sterke voorkeur voor een vochtige bodem, dan wel licht tot matig vochtig, want de plant neemt veel vocht op voor de bladgroei. Het is immers toch een bladgewas. Verder stelt zuring niet heel vee leisen aan de bodem.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Zuring bemesten

Zuring heeft geen grote bemesting nodig zoals veel andere gewassen, en het plantje groeit goed op een normaal voedzame bodem. Het is een goed idee om de bodem te voorzien van compost en organisch materiaal voor de aanplant. Waar zuring in het bijzonder veel aan heeft is een beetje extra stikstof. Dit is geen vereiste maar je bevordert de bladgroei hiermee. Het blad is het deel van de plant dat je wilt oogsten. Goed idee dus!

Welke meststof gebruik je voor zuring? De beste meststof voor het kweken van zuring heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer zuring oogsten

Wanneer kan je zuring oogsten? Zuring oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Oogst van zuring, met name bloedzuring, het blad. Dit kan vrijwel het hele groeiseizoen door behalve wanneer de plant bloeit. Eigenlijk kan je dan ook wel oogsten maar dan zal de smaak van het blad bitter worden. Jong en klein blad heeft de voorkeur voor gebruik in de keuken.

Zuring gebruiken en bewaren

Zuring blad kan gebruikt worden als vervanger voor, of in combinatie met bladgroenten in salades. Je kunt zuring ook op andere manieren gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld door het blad te stoven. Gedroogd blad van bijvoorbeeld ridderzuring wordt vaak vermalen en gebruikt als kruiden.

Zuring is alléén in de koeling tot enkele dagen houdbaar (maximaal twee dagen). Daarna worden de blaadjes snel slap en zijn ze niet langer meer eetbaar. Blaadjes van bijvoorbeeld ridderzuring kunnen worden gedroogd, dan blijven deze een langere tijd houdbaar.

Zuring soorten

Zuring bestaat uit een groot aantal soorten. Te veel om hier op te noemen, maar de bekendste in de moestuin is bloedzuring. In Nederland komt ook ridderzuring vaak in het wild voor, maar ook andere zuringsoorten komen regelmatig in het wild voor en zijn ook eetbaar.

Zuring ziektes en plagen

Zuring kent weinig gevaren. Ongedierte zal vaak eerder voor andere planten kiezen dan zuring, maar hooguit kan er een enkele keer bladluis voorkomen op de plant. Ook schimmels en ziektes laten zich niet snel zien bij deze plant, wat de bladgroente een makkelijke teelt maakt voor beginners.

Zuring teeltwijzen

Zuring is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Zuring kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Erwten Kapucijners Peulen

Zuring kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Rabarber

Zuring plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juni - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 12 planten
Per m² / veld 85 - 115 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding