Rabarber

Rheum rhabarbarum

Minimale plantafstand (cm): 80
Minimale worteldiepte (cm): 50

Afbeeldingen:

keukenplanten rabarber zaden keukenplanten rabarber net opgekomen keukenplanten rabarber eerste blad

 

schaduwrijk
matig vochtig
alle grondsoorten
 winterhard
keukenplanten zaaikalender rabarber

Variëteiten

Rabarber is toch gewoon rabarber? Nou, eigenlijk niet. Er zijn best wat verschillende soorten rabarber. Het ene ras heeft een prachtige dieprode kleur, het andere ras maakt juist veel dikkere stelen. Probeer vooral eens de verschillende rassen uit als je daar de ruimte voor hebt. En eigenlijk heeft iedereen dat wel, rabarber doet het prima op schaduwrijke plekken en in de halfschaduw. Al zal de plant in de volle zon met het enorme blad wel stukken beter groeien.

Vermeerderen

Rabarber kun je in het vroege voorjaar terplekke zaaien. De plant kan goed tegen kou als deze eenmaal gegroeid is. Je kunt rabarber ook binnen voorzaaien, want zo lang je niet van plan bent om een grootschalige productie rabarber te telen, heb je er maar enkel één plant van nodig. Je dient wel rekening te houden met de plantafstand want rabarber kan in de volle grond erg groot worden, maar de plant kan ook in een ruime pot worden gehouden.

Verzorging

Basis
Rabarber is best makkelijk te kweken en is zelfs erg geschikt voor in een ruime pot. Daar wordt de plant natuurlijk wel iets kleiner. Bij een kennis was ik aardig onder de indruk van een rabarberplant die daar in de volle grond stond. Deze was meer dan een meter breed geworden en het blad was -samen met de stelen- gigantisch! Rabarber kan in de volle grond dus erg groot worden. Wat rabarber zo makkelijk maakt om te kweken, is dat deze het ook goed doet op plekken in de halfschaduw en zelfs op plekken met heel veel schaduw. Mogelijk groeit in de volle zon dan wel weer het blad iets beter, maar de plant kan wel veel hebben. Tijdens de donkere, winterse dagen sterft rabarber bovengronds af. In het voorjaar komt deze dan weer opnieuw op. Rabarber is verder heel goed winterhard. Wel staat rabarber tamelijk beschut en beschermd tegen harde wind.

Bodem
Bij rabarber draait het vooral om balans. In de zomer mag deze niet te droog staan, in de winter juist niet te nat. Een constant matig vochtige bodem is voor rabarber ideaal. Daarnaast is het belangrijk dat de bodem goed doorlatend is, en dat je in de zomer wat vaker water geeft. In een pot is dit laatste extra belangrijk omdat de grond in potten sneller uitdroogt. Zorg voor rabarber voor een humusrijke bodem door veel compost en organisch materiaal onder te spitten of door de bodem te mengen voor de aanplant.

Voeding
Voor rabarber is niet heel veel voeding nodig, al kan de plant ook weer niet helemaal zonder. Met name het geven van stikstof kan een erg positief effect hebben op de plant. Stikstof helpt bij de groei en aanmaak van het blad bij planten en zorgt bij rabarber dus voor mooi groot, rijk blad. Laat dit nu precies het deel van de plant zijn waar je het voor kweekt. Veel stikstof dus, verder is er niet zo veel voeding nodig. Geef je toch zo nu en dan wat voeding? Kies dan voor een algemene organische mestvoeding, al dan niet universeel of voor moes- en kruidentuin. Geef dan vooral gematigd en niet te veel in één keer.

Gevaren
Vanaf ongeveer halverwege de zomer bouwt het gehalte aan oxaalzuur in de plant langzaam op. Dit wordt dus steeds meer. Bij het met mate consumeren van rabarber is dit geen probleem, maar te veel oxaalzuur kan slecht zijn voor de botten en dus nadelig zijn voor de gezondheid. Het maakt botten zwakker waardoor deze sneller breken of waardoor andere kwaaltjes ontstaan. Dit is vooral een effect op de lange termijn wat je dus niet direct zal merken. Het is aan te raden om rabarber vooral met mate te eten, en het liefst enkel in het voorjaar en de vroege zomer. Mocht je het in de late zomer toch een keer eten dan is daar natuurlijk niet direct iets aan de hand. Het gaat hierbij vooral om het vaker eten van rabarber.

Oogsten

Van rabarber oogst je meestal de dikste stengels, maar ook de dunnere stengels kun je gebruiken. Je knipt de stengels zo kort mogelijk af of breekt ze af. De geoogste rabarber kun je vervolgens nog een tijdje bewaren.

keukenplanten rabarber oogst

Rabarber oogst

Gebruiken

Van rabarber wordt rabarbermoes gemaakt op de zelfde manier als je appelmoes maakt. Je kunt er ook jam van maken of het door de smoothie verwerken. Je kunt van rabarber sap maken en dit door een ander geperst drankje doen. De smaak is erg zuur, dus er moet vaak veel suiker worden toegevoegd om het te verwerken. De steel van rabarber die je in gerechten verwerkt schil je eigenlijk niet, maar het kan prima. Dan zijn de stengels en de verwerkte rabarber groen. Als je de stengels niet schilt blijft het rood, maar voor de smaak maakt dit geen verschil.

Bewaren

Om te voorkomen dat de stelen uitdrogen en slap worden kan je rabarber het beste in de koelkast, in een afgesloten verpakking bewaren. Dan blijven de stelen van rabarber zo'n 2-4 dagen houdbaar. Wil je het in de vriezer bewaren? Dat kan na het blancheren. Rabarber blijft dan nog een jaar houdbaar.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Bleekselderij

Bleekselderij

In één oogopslag alle behoeften van bleekselderij! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spinazie

Spinazie

In één oogopslag alle behoeften van spinazie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavas

Lavas

In één oogopslag alle behoeften van lavas! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rucola

Rucola

In één oogopslag alle behoeften van rucola! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peterselie

Peterselie

In één oogopslag alle behoeften van peterselie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koriander

Koriander

In één oogopslag alle behoeften van koriander! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Salie

Salie

In één oogopslag alle behoeften van gewone salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kropsla

Kropsla

In één oogopslag alle behoeften van kropsla! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding