plant banner

Plantenlijst laden...

Rabarber
Rheum rhabarbarum

plant icon
Rabarber
Rheum rhabarbarum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

-10

100CM

50CM
pH
5.0 - 7.0
NPK
12-10-10
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
zaaien
planten

Rabarber kweken

Rabarber soorten

Welke soorten rabarber zijn er? Er zijn weinig duidelijk te onderscheiden rabarbersoorten. Het meest bekende soort rabarber maakt mooie, dieprode stelen. Sommige rassen groeien mogelijk iets weelderiger.

Rabarber zaaien en planten

Wanneer kan je rabarber zaaien? Rabarber kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om rabarber te ontkiemen is boven de 12℃.

Rabarber kan je zelf zaaien. Dit hoef je slechts één keer te doen omdat het een meerjarige plant is. Rabarber zaai je voor in kweekpotjes, bijvoorbeeld van P7 (7x7 cm) of P9 (9x9 cm) formaat. Na het voorzaaien kan je rabarber ongeveer eind april uitplanten in de volle grond of in een grote pot of kuip.

Bij kamertemperatuur ontkiemen de zaden vrij snel. Wil je toch liever een plant kopen, dan kan je deze het beste rond augustus in de tuin planten. Zo slaat de plant in het najaar eerst goed aan en heb je volgend voorjaar een mooie plant. In het najaar heeft de (nog kwetsbare) nieuwe plant niet zo'n last van warmte en droogte.

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 rabarber planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 rabarber planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Rabarber verzorgen/standplaats

Hoe kweek je rabarber? Zou je rabarber kweken als éénjarige (wat natuurlijk kan) dan is het eigenlijk een bladgewas. Omdat rabarber een meerjarige plant is telt deze niet mee in de wisselteelt. Het liefste geef je rabarber een mooi, vast plekje in de tuin. Het is een prachtige maar ook erg grote plant.

Rabarber staat ook op schaduwrijke plekken erg goed, maar je kunt rabarber ook in de volle zon of in de halfschaduw kweken, maar in de zon krijgt de plant sneller last van droogte.

Tijdens de groei sterft het onderste en oudste blad doorlopend af, om plaats te maken voor nieuw en jong blad vanuit het hart van de plant. De plant vernieuwt zichzelf continu van binnen uit. De plant kan tot wel anderhalve meter breed worden onder optimale omstandigheden (voldoende ruimte).

rabarber bloeistengel

In het de late herfst sterft rabarber volledig af boven de grond. De wortels blijven echter goed in leven. In het daaropvolgende voorjaar loopt de plant opnieuw uit. Er verschijnt dan een (rood) stompje vanuit de grond, waaruit al snel nieuw en fris groen gekleurd blad ontstaat.

Rabarber kan je ook in een pot of kuip kweken. De plant blijft dan natuurlijk wel een stuk kleiner, maar dat is ideaal voor kleinere tuintjes of balkons. Zorg dan wel voor een vochthoudende grond in de pot of kuip. Uitdroging vormt in potten een groter gevaar, met name tijdens de zomer.

Rabarber goede en slechte buren

Eigenlijk is rabarber een bladgewas, maar omdat het een meerjarige plant is kan deze niet mee doen in de wisselteelt. In de buurt van andere bladgewassen staat de plant uitstekend. Kies vooral een plekje uit dat kunt missen, want rabarber neemt veel ruimte in.

Rabarber wisselteelt
Voor het kweken van rabarber hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Rabarber goede buren
Rabarber kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Paksoi Palmkool Rode kool Romanesco Spruitkool Witte kool

Rabarber slechte buren
Rabarber kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Zuring

Rabarber water geven

Hoeveel water heeft rabarber nodig? Rabarber kweken vereist veel water. Zeker gedurende de zomer zal je de plant voortdurend water moeten geven, zodat deze zich tegen droogte kan weren.

De stelen van rabarber vullen zich met veel vocht. Door de plant regelmatig water te geven zorg je dat deze mooie, dikke stelen kan produceren.

Rabarber grondsoort

Welke grondsoort voor rabarber? Bij rabarber is balans belangrijk. In de zomer mag de plant niet droog staan, in de winter juist niet te nat. Zorg dat overtollig water makkelijk weg kan, maar dat de bodem wel vochthoudend is. Tijdens de zomer mag deze namelijk niet direct uitdrogen. Een goede bodemstructuur is essentieel.

Hoewel een goede bodemstructuur belangrijk is, stelt rabarber verder eigenlijk weinig eisen. Rabarber groeit in principe overal, maar een humusrijke en luchtige bodem is altijd beter dan een stevige kleigrond. Rabarber maakt dikke wortels en moet makkelijk kunnen wortelen.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Rabarber bemesten

Moet je rabarber bemesten? Rabarber heeft niet veel voeding nodig maar je kunt de plant beter wel bemesten. Geef dan een stikstofrijke voeding, waarmee je vooral de aanmaak en ontwikkeling van het blad en de stelen bevordert.

Welke meststof gebruik je voor rabarber? De beste meststof voor het kweken van rabarber heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-10-10.

N12
P10
K10

Wat is NPK?

Rabarber bloei en bestuiven

Moet je rabarber bestuiven? Nee, voor de oogst is het niet nodig om rabarber te bestuiven. Als je levensvatbare zaden wilt plukken dan is een goede bestuiving wel vereist. Rabarber bloeit mogelijk niet ieder jaar. Het is een éénhuizige plant met tweeslachtige bloemen. Je hebt er dus maar één van nodig voor een goede bestuiving.

rabarber begint te bloeien

Wanneer de plant gaat bloeien maakt deze een grote bloeistengel vanuit het midden van de plant. De bloemen van een rabarberplant bestaan uit grote trossen. Deze zijn voornamelijk groen gekleurd, maar je kunt hier en daar een heel klein rozerood puntje zien zitten.

rabarber bloemen rabarberplant bloei

De bloemen van een rabarberplant worden voornamelijk door de wind en door insecten bestoven. Je hoeft een rabarberplant tijdens de bloei dus niet zelf te bestuiven om zaden te kunnen oogsten. Voor de teelt in de moestuin is bestuiving uiteraard nooit nodig voor dit bladgewas.

rabarber bloei rabarber bloemen close-up

Vaak krijgt rabarber na de bloei een sterke groeispurt. De plant kan na de bloei opeens overmatig stengels gaan maken. Je hebt dan natuurlijk extra veel te oogsten, al maakt de plant na de bloei meestal ook meer oxaalzuur aan. Geniet dus met mate.

rabarber stengels

Wanneer rabarber oogsten

Wanneer kan je rabarber oogsten? Rabarber oogst je doorgaans van april tot september.

Oogst rabarber bij voorkeur vóór de langste dag. Daarna maakt rabarber namelijk veel meer oxaalzuur aan, wat slecht is voor ons lichaam. Je kunt rabarber natuurlijk nog gewoon oogsten in het najaar, maar eet het dan wel met mate en in kleine hoeveelheden.

rabarber oogsten

De dikste en oudste stengels oogst je. Deze kan je los "scheuren" van het hart van de plant. Je kunt ze ook afsnijden, maar zo houd je altijd een stompje aan de plant over. Duw de stengel bij het hart van de plant naar beneden. Deze scheurt zo vanzelf los.

Laat bij het oogsten van rabarber altijd voldoende stengels met blad zitten, zodat de plant probleemloos verder kan groeien nadat je deze hebt geoogst.

oogst afbeelding

Rabarber gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je rabarber? Van rabarber wordt heel vaak rabarbermoes gemaakt. Dit gebeurd op de zelfde wijze als hoe men appelmoes maakt. Je kunt er ook jam van maken of het door de smoothie verwerken.

Van rabarber wordt ook vaak sap gemaakt. Dit doet men door een (geperst) drankje. De smaak is erg zuur en er wordt vaak suiker of zoetstof aan toegevoegd om het lekkerder te maken.

De steel van rabarber -als je deze in een gerecht verwerkt- wordt eigenlijk in z'n geheel gebruikt. Sommige mensen schillen de steel om het buitenste, harde laagje eraf te halen. Als je rabarber schilt is dit groen van kleur. Schil je rabarber niet, dan blijft er veel rode kleurstof uit de stelen in het gerecht achter. Een kwestie van voorkeur.

Hoelang blijft verse rabarber houdbaar? Om te voorkomen dat de stelen uitdrogen en slap worden kan je rabarber het beste in de koelkast bewaren, in een afgesloten verpakking. Rabarber blijft dan zo'n 2-4 dagen houdbaar. Na het (kort) blancheren kan je rabarber ook invriezen om dit tot een jaar te bewaren.

Rabarber ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij rabarber? Rabarber heeft weinig last van ziektes en plagen. Het kan voorkomen dat kevers of slakken van het blad eten, maar de meeste dieren vinden rabarber niet zo'n lekkere maaltijd.

Rabarber plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten april - juni
augustus - november
Oogsten april - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 12-10-10
Zuurtegraad (pH) 5.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 100 cm
Min. potmaat Meer dan 50 liter
Per m / rij 1 - 2 planten
Per m² / veld 1 - 2 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding