Palmkool

Brassica oleracea "palmifolia"

Minimale plantafstand (cm): 65
Minimale worteldiepte (cm): 50

Afbeeldingen:

keukenplanten palmkool zaden

 

halfschaduw
matig vochtig
zware grondsoorten
wintergroen
keukenplanten zaaikalender palmkool

Variëteiten

Palmkool heeft veel verschillende namen, maar de naam palmkool is het meest bekende. De plant wordt zo genoemd door het blad dat op een manier groeit die een beetje doet denken aan een palmboom, en het is een koolsoort. Daarom dus de naam "palmkool". Andere namen voor deze plant zijn Cavolo Nero, of Nero di Toscana.

Vermeerderen

Palmkool, ook wel officieel "Cavolo Nero" of "Nero di Toscana" genoemd, zaai je binnen voor in kweekbakjes en dergelijke. Of natuurlijk buiten als het wat warmer wordt, want dat gaat prima. Eenmaal gegroeid is de plant goed winterhard voor de oogst. Het is de bedoeling dat je palmkool later uitplant op een plek naar keuze in de (moes)tuin. Let er dan wel op dat je palmkool voldoende ruimte geeft.

Verzorging

Basis
Palmkool, officieel Cavolo Nero of Nero di Toscana, is een koolsoort die de naam "palmkool" te danken heeft aan de vorm van het blad. Dit heeft namelijk veel weg van de vorm van het blad van een palmboom. Paksoi lijkt dus echt op een mini palmboompje, en zeker als je het onderste blad eerst oogst ziet het er echt zo uit. Palmkool wordt aardig groot, net als boerenkool en andere koolgewassen die voor het blad worden gekweekt. Het beste kan je dus zeker de geadviseerde plantafstand aanhouden, en tussen eventuele rijen zelfs een grotere afstand aanhouden.

Bodem
Palmkool is een stevige groeier en doet het daarom ook aardig op dikkere grondsoorten, zoals kleigrond. Het is aan te raden om compost en organisch materiaal toe te voegen aan de bodem, ongeacht op welke grondsoort je kweekt. Hiermee maak je deze doorlaatbaar, maar ook voedzaam. En vooral dit laatste is bij palmkool als koolgewas hard nodig.

Voeding
Palmkool houd dus van een voedzame bodem. Het is voldoende om een algemene organische mestvoeding, bijvoorbeeld organische moes- en kruidentuin voeding, te geven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bij palmkool in het bijzonder is veel extra stikstof handig, omdat dit voornamelijk de aanmaak en groei van het blad verbeterd. Dit is het deel van de plant waar je veel van wilt oogsten.

Gevaren
Bij palmkool, en eigenlijk ook alle andere koolgewassen, is het grootste gevaar vraat door rupsen van vlinders. Met name het koolwitje legt eitjes op en vooral onder het blad. Vaak zijn deze eitjes geel maar ze kunnen ook andere kleuren hebben. Als de eitjes uitkomen ontstaan daar rupsjes, die in grote aantallen de plant zelfs volledig kaal kunnen vreten. Zonder blad groeit de kool natuurlijk niet, maar buiten dat wil je natuurlijk juist van palmkool zelf het blad eten.

Oogsten

Bij palmkool oogsten we de bladeren. Je kunt deze op twee manieren oogsten. Wanneer de plant is volgroeid kun je de hele plant in één keer uit de grond trekken of lossnijden en het blad eraf halen. Dan is hierna weer ruimte voor een ander gewas op die plaats. Ook kun je gewoon het onderste blad oogsten en de plant verder laten groeien, dan heb je gedurende een langere tijd oogst van de plant en groeien de jongere blaadjes ook nog uit. De plant is zeer winterhard dus je kunt deze makkelijk oogsten als er vorst overheen is geweest, dan is het blad zelfs lekkerder.

Gebruiken

Palmkool of Cavolo Nero wordt vaak gekookt. Het is erg lekker door de groentesoep, stamppot, en je kunt er ook lekkere palmkoolpesto van maken voor over de pasta.

Bewaren

Cavolo Nero of "Nero di Toscana", beter bekend als palmkool, is vers en direct van de plant het lekkerste. In de koelkast blijft het blad van de palmkool tot maximaal 3 dagen vers en lekker.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Boerenkool

Boerenkool

In één oogopslag alle behoeften van boerenkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Paksoi

Paksoi

In één oogopslag alle behoeften van paksoi! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Broccoletto

Broccoletto

In één oogopslag alle behoeften van broccoletto! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Broccoli

Broccoli

In één oogopslag alle behoeften van broccoli! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bloemkool

Bloemkool

In één oogopslag alle behoeften van bloemkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spruitkool

Spruitkool

In één oogopslag alle behoeften van spruitkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte kool

Witte kool

In één oogopslag alle behoeften van witte kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rode kool

Rode kool

In één oogopslag alle behoeften van rode kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding