plant banner

Plantenlijst laden...

Palmkool
Brassica oleracea var. palmifolia

plant icon
Palmkool
Brassica oleracea var. palmifolia
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-7

50CM

50CM
pH
6.0 - 8.0
NPK
10-8-6
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
herfstteelt
winterteelt
kiemgroente

Palmkool kweken

Palmkool soorten

Welke soorten palmkool zijn er? Palmkool dankt zijn naam aan de vorm van het blad aan de hoofdstam van de plant. Zeker wanneer je de onderste bladeren eerst plukt, lijkt de plant op een palmboom.

Palmkool zaaien en planten

Wanneer kan je palmkool zaaien? Palmkool kan je direct buiten zaaien van april tot juli. De beste temperatuur om palmkool te ontkiemen is boven de 10℃.

Hoe zaai je palmkool? Je kunt palmkool goed voorzaaien in kweekpotjes van P9 (9x9 cm) formaat. Als de plantjes voldoende groot zijn geworden kan je ze uitplanten. Hoewel je palmkool al vroeg kunt zaaien kan je dit toch beter later in het jaar doen. Palmkool is pas echt lekker als er vorst overheen is geweest. Dit geldt ook voor boerenkool.

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 5 palmkool planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 palmkool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Palmkool verzorgen/standplaats

Hoe kweek je palmkool? Zet palmkool op een plekje in de halfschaduw, deze plek is meer dan voldoende. Over het algemeen kunnen veel koolsoorten ook bij minder zonlicht goed groeien. Palmkool is geen uitzondering. Het is overigens een tweejarige plant.

Ga je palmkool kweken, geef de plant dan voldoende ruimte. Hoewel palmkool niet zo groot wordt als bijvoorbeeld bloemkool, kan ook palmkool best wel groot worden. Als de plant meer ruimte heeft wordt deze ook een stuk groter.

Palmkool goede en slechte buren

Palmkool wordt vaak onder fijnmazig insectengaas van bijvoorbeeld een kweektunnel gehouden.

Palmkool wisselteelt
Palmkool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Palmkool goede buren
Palmkool kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Biet Bladselderij Bleekselderij Knolselderij Uien

Palmkool slechte buren
Palmkool kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Pronkbonen Slabonen Tomaat

Palmkool water geven

Hoeveel water heeft palmkool nodig? Palmkool staat graag op licht tot matig vochtige grond. Zeker in de zomer let je dus extra goed op, omdat de grond dan sneller is opgedroogd. Geef regelmatig water, met name als je merkt dat de bodem droog aan begint te voelen.

Palmkool grondsoort

Welke grond heeft palmkool nodig? Palmkool kweken kan ook erg goed op kleigrond. De plant stelt niet erg veel eisen op een goed voedzame bodem na. Voeg eventueel ook compost toe om de bodem te verbeteren. De bodem mag ook vochthoudende eigenschappen hebben.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Palmkool bemesten

Moet je palmkool bemesten? Palmkool is als koolsoort een grootverbruiker, en je ontkomt er dus niet aan om palmkool te bemesten. Omdat je deze plant kweekt voor het blad geef je een groter aandeel stikstof, maar ook andere voedingsstoffen mogen zeker niet ontbreken.

Welke meststof gebruik je voor palmkool? De beste meststof voor het kweken van palmkool heeft bij benadering een NPK samenstelling van 10-8-6 of 12-10-8.

Ideale NPK samenstelling:

N10
P8
K6

Alternatieve NPK samenstelling:

N12
P10
K8

Wat is NPK?

Palmkool bloei en bestuiven

Wanneer bloeit palmkool? Palmkool bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je palmkool bestuiven? Tijdens de teelt zal palmkool niet bloeien, dit doet deze pas in het tweede jaar. Palmkool is namelijk een tweejarige plant. De gele bloemetjes verschijnen vanaf eind mei en zijn tweeslachtig. Palmkool krijgt hulp van insecten voor de bestuiving. Ook zorgt kruisbestuiving voor meer levensvatbare zaden.

Wanneer palmkool oogsten

Wanneer kan je palmkool oogsten? Palmkool oogst je doorgaans van augustus tot februari.

Hoe oogst je palmkool? Tijdens de groei kan je steeds de onderste bladeren plukken, voor zo veel je nodig hebt. Mocht je erg veel nodig hebben dan kan je in het late najaar de hele plant uit de grond halen. Bij voorkeur oogst je palmkool wel pas nadat er vorst overheen is geweest, deze smaakt dan veel beter.

Palmkool gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je palmkool? Palmkool wordt vaak gekookt en wordt ook gebruikt in diverse roerbakgerechten. Het is erg lekker door de groentesoep, stamppot, en je kunt er ook lekkere palmkoolpesto van maken voor over de pasta.

Hoelang kan je palmkool bewaren? Het lekkerste is om palmkool direct van de plant te gebruiken, nadat er vorst overheen is geweest. Je kunt palmkool überhaupt beter vers gebruiken. In de koelkast blijft het blad tot maximaal 3 dagen goed.

Palmkool kiemgroenten

Kan je van palmkool de kiemen eten? Ja, palmkoolkiemen zijn eetbaar en zelfs erg gezond. De kiemen van palmkool zijn wel iets minder bekend dan de kiemen van bijvoorbeeld broccoli of koolrabi (andere koolsoorten).

Palmkool ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij palmkool? Palmkool is een koolsoort en dus zeer vatbaar voor rupsen. Vlinders leggen (vaak gele) eitjes op of onder het blad. De rupsen die hieruit komen kunnen de hele plant kaalvreten. Als je ze ontdekt kan je ze met een stevige straal water afspuiten. Kweek palmkool onder insectengaas om rupsen te voorkomen.

Als koolsoort is palmkool ook vatbaar voor de beruchte schimmel genaamd knolvoet. Deze tast de wortels aan waardoor de plant vrij snel komt te overlijden. Knolvoet is deels te voorkomen door in de moestuin wisselteelt toe te passen. Kweek nooit dezelfde gewassen twee keer achter elkaar op hetzelfde stuk grond.

Palmkool plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien april - juli
Buiten (uit)planten mei - augustus
Oogsten augustus - februari
Bloeitijd mei - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) 10-8-6 / 12-10-8
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 50 cm
Min. potmaat c.a. 20-35 liter
Per m / rij 1 - 3 planten
Per m² / veld 2 - 5 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -7 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt koolgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding