Palmkool
Brassica oleracea Palmifolia




Palmkool kweken
Palmkool algemene verzorging
Palmkool, officieel Cavolo Nero of Nero di Toscana, is een koolsoort die de naam "palmkool" te danken heeft aan de vorm van het blad. Dit heeft namelijk veel weg van de vorm van het blad van een palmboom. Paksoi lijkt dus echt op een mini palmboompje, en zeker als je het onderste blad eerst oogst ziet het er echt zo uit. Palmkool wordt aardig groot, net als boerenkool en andere koolgewassen die voor het blad worden gekweekt. Het beste kan je dus zeker de geadviseerde plantafstand aanhouden, en tussen eventuele rijen zelfs een grotere afstand aanhouden.
Palmkool zaaien en planten
Palmkool, ook wel officieel "Cavolo Nero" of "Nero di Toscana" genoemd, zaai je binnen voor in kweekbakjes en dergelijke. Of natuurlijk buiten als het wat warmer wordt, want dat gaat prima. Eenmaal gegroeid is de plant goed winterhard voor de oogst. Het is de bedoeling dat je palmkool later uitplant op een plek naar keuze in de (moes)tuin. Let er dan wel op dat je palmkool voldoende ruimte geeft.
Palmkool grondsoort
Palmkool is een stevige groeier en doet het daarom ook aardig op dikkere grondsoorten, zoals kleigrond. Het is aan te raden om compost en organisch materiaal toe te voegen aan de bodem, ongeacht op welke grondsoort je kweekt. Hiermee maak je deze doorlaatbaar, maar ook voedzaam. En vooral dit laatste is bij palmkool als koolgewas hard nodig.
Palmkool bemesting
Welke meststof gebruik je voor palmkool? De beste meststof voor het kweken van palmkool heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?
Palmkool houd dus van een voedzame bodem. Het is voldoende om een algemene organische mestvoeding, bijvoorbeeld organische moes- en kruidentuin voeding, te geven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bij palmkool in het bijzonder is veel extra stikstof handig, omdat dit voornamelijk de aanmaak en groei van het blad verbeterd. Dit is het deel van de plant waar je veel van wilt oogsten.
Wanneer palmkool oogsten
Bij palmkool oogsten we de bladeren. Je kunt deze op twee manieren oogsten. Wanneer de plant is volgroeid kun je de hele plant in één keer uit de grond trekken of lossnijden en het blad eraf halen. Dan is hierna weer ruimte voor een ander gewas op die plaats. Ook kun je gewoon het onderste blad oogsten en de plant verder laten groeien, dan heb je gedurende een langere tijd oogst van de plant en groeien de jongere blaadjes ook nog uit. De plant is zeer winterhard dus je kunt deze makkelijk oogsten als er vorst overheen is geweest, dan is het blad zelfs lekkerder.
Palmkool of Cavolo Nero wordt vaak gekookt. Het is erg lekker door de groentesoep, stamppot, en je kunt er ook lekkere palmkoolpesto van maken voor over de pasta.
Cavolo Nero of "Nero di Toscana", beter bekend als palmkool, is vers en direct van de plant het lekkerste. In de koelkast blijft het blad van de palmkool tot maximaal 3 dagen vers en lekker.
Palmkool rassen en soorten
Palmkool heeft veel verschillende namen, maar de naam palmkool is het meest bekende. De plant wordt zo genoemd door het blad dat op een manier groeit die een beetje doet denken aan een palmboom, en het is een koolsoort. Daarom dus de naam "palmkool". Andere namen voor deze plant zijn Cavolo Nero, of Nero di Toscana.
Palmkool teeltwijzen
Palmkool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.
Palmkool kan goed worden gecombineerd met (goede buren): Aardappel
Palmkool kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren): Pronkbonen
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in juni
Buiten zaaien in juni
In kas planten in juni
Buiten planten in juni

Broccoletto
Brassica oleracea Italica Santee




Hoe kan je zelf bimi kweken? Bimi heeft verschillende namen, zoals aspergebroccoli en broccolini. Dit broertje van broccoli kan je makkelijk zelf zaaien. De teelt duurt korter en is iets eenvoudiger dan bij grote broccoliplanten. De plantjes blijven ook een stuk kleiner. Als je bimi gaat kweken, zorg dan voor een voedzame bodem. De verdere verzorging is vergelijkbaar met die van broccoli en de meeste andere koolsoorten. Bimi kweken lukt prima op een plekje in de halfschaduw.
Oogsten in juni
Snoeien in juni
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.