plant banner

Palmkool
voorzaaien kweken en oogsten

Brassica oleracea var. palmifolia
Brassicaceae (kruisbloemenfamilie)

°C-7
°C10
CM50
P9
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
herfstteelt
winterteelt
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Palmkool zaaien en kweken

Palmkool draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. palmifolia en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Pagina inhoud

Palmkool soorten

Welke soorten palmkool zijn er? Er zijn weinig verschillende soorten palmkool. Palmkool dient ook maar voor één doel: mooie, grote bladeren. De naam palmkool is ontstaan vanuit de manier waarop de plant groeit en de vorm van het blad. Zeker wanneer je de onderste bladeren eerst plukt, lijkt de plant op een palmboompje.

Palmkool zaaien en planten

Wanneer kan je palmkool zaaien?
Palmkool zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juli.
Wanneer kan je palmkool planten?
Palmkool planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot augustus.

palmkool zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je palmkool? Je kunt palmkool goed voorzaaien in kweekpotjes van P9 (9x9 cm) formaat. Als de plantjes voldoende groot zijn geworden kan je ze uitplanten. Hoewel je palmkool al vroeg kunt zaaien kan je dit toch beter later in het jaar doen. Palmkool is pas echt lekker als er vorst overheen is geweest. Dit geldt ook voor boerenkool.

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 4 palmkool planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 palmkool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Palmkool standplaats en verzorgen

Hoe kweek je palmkool? Zet palmkool op een plekje in de halfschaduw, deze plek is meer dan voldoende. Over het algemeen kunnen veel koolsoorten ook bij minder zonlicht goed groeien. Palmkool is geen uitzondering. Het is overigens een tweejarige plant.

Ga je palmkool kweken, geef de plant dan voldoende ruimte. Hoewel palmkool niet zo groot wordt als bijvoorbeeld bloemkool, kan ook palmkool best wel groot worden. Als de plant meer ruimte heeft wordt deze ook een stuk groter.

Palmkool is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -7℃.

Palmkool combinatieteelt en wisselteelt

Kool zetten we onder fijnmazig insectengaas, zodat vlinders er niet bij kunnen komen. Meer daarover bij het kopje ziektes en plagen. Insectengaas is bijna vereist te noemen. Onderschat het gebruik van insectengaas dus niet!

Palmkool
Voor het kweken van palmkool zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Palmkool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Palmkool goede buren
Palmkool kweken kan goed samen met aardappel, biet, bladselderij, bleekselderij, knolselderij, uien als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Palmkool slechte buren
Palmkool kweken gaat liever niet samen met pronkboon, slaboon, tomaat, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Palmkool water geven

Hoeveel water heeft palmkool nodig? Palmkool staat graag op licht tot matig vochtige grond. Zeker in de zomer let je dus extra goed op, omdat de grond dan sneller is opgedroogd. Geef regelmatig water, met name als je merkt dat de bodem droog aan begint te voelen.

Palmkool grondsoort en bodem

Welke grond heeft palmkool nodig? Palmkool kweken kan ook erg goed op kleigrond. De plant stelt niet erg veel eisen op een goed voedzame bodem na. Voeg eventueel ook compost toe om de bodem te verbeteren. De bodem mag ook vochthoudende eigenschappen hebben.

pH

6.0
8.0

Palmkool tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Palmkool bemesten

Moet je palmkool bemesten? Palmkool is als koolsoort een grootverbruiker, en je ontkomt er dus niet aan om palmkool te bemesten. Omdat je deze plant kweekt voor het blad geef je een groter aandeel stikstof, maar ook andere voedingsstoffen mogen zeker niet ontbreken.

N10
P8
K6

Voor het bemesten van palmkool adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 10-8-6 of 12-10-8 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

palmkool volgroeide planten grootte keukenplanten

Palmkool bloei en bestuiven

Wanneer bloeit palmkool? Palmkool bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je palmkool bestuiven? Tijdens de teelt zal palmkool niet bloeien, dit doet deze pas in het tweede jaar. Palmkool is namelijk een tweejarige plant. De gele bloemetjes verschijnen vanaf eind mei en zijn tweeslachtig. Palmkool krijgt hulp van insecten voor de bestuiving. Ook zorgt kruisbestuiving voor meer levensvatbare zaden.

Wanneer palmkool oogsten

Wanneer kan je palmkool oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot februari.

Hoe oogst je palmkool? Tijdens de groei kan je steeds de onderste bladeren plukken, voor zo veel je nodig hebt. Mocht je erg veel nodig hebben dan kan je in het late najaar de hele plant uit de grond halen. Bij voorkeur oogst je palmkool wel pas nadat er vorst overheen is geweest, deze smaakt dan veel beter.

Palmkool gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je palmkool? Palmkool wordt vaak gekookt en wordt ook gebruikt in diverse roerbakgerechten. Het is erg lekker door de groentesoep, stamppot, en je kunt er ook lekkere palmkoolpesto van maken voor over de pasta.

Palmkool kiemgroenten

Kan je van palmkool de kiemen eten? Ja, palmkoolkiemen zijn eetbaar en zelfs erg gezond. De kiemen van palmkool zijn wel iets minder bekend dan de kiemen van bijvoorbeeld broccoli of koolrabi (andere koolsoorten).

Palmkool houdbaarheid

Hoelang kan je palmkool bewaren? Het lekkerste is om palmkool direct van de plant te gebruiken, nadat er vorst overheen is geweest. Je kunt palmkool überhaupt beter vers gebruiken. In de koelkast blijft het blad tot maximaal 3 dagen goed.

Palmkool ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij palmkool? Palmkool is een koolsoort en dus zeer vatbaar voor rupsen. Vlinders leggen (vaak gele) eitjes op of onder het blad. De rupsen die hieruit komen kunnen de hele plant kaalvreten. Als je ze ontdekt kan je ze met een stevige straal water afspuiten. Kweek palmkool onder insectengaas om rupsen te voorkomen.

Als koolsoort is palmkool ook vatbaar voor de beruchte schimmel genaamd knolvoet. Deze tast de wortels aan waardoor de plant vrij snel komt te overlijden. Knolvoet is deels te voorkomen door in de moestuin wisselteelt toe te passen. Kweek nooit dezelfde gewassen twee keer achter elkaar op hetzelfde stuk grond.

Palmkool kweken informatie

Naam en familie
Naam Palmkool
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. palmifolia
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien april - juli
Buiten (uit)planten mei - augustus
Oogsten augustus - februari
Bloeitijd mei - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 50CM
Regelafstand 75CM
Per strekkende meter (M) 1-3 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 2-4 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 10-8-6
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, biet, bladselderij, bleekselderij, knolselderij, uien
Combinatieteelt
Slechte buren
pronkboon, slaboon, tomaat,
Eigenschappen
Winterhard tot -7
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 50CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...