Boerenkool

Brassica oleracea "gemmifera"

Minimale plantafstand (cm): 65
Minimale worteldiepte (cm): 55

Afbeeldingen:

keukenplanten boerenkool zaden keukenplanten boerenkool zaailingen

 

halfschaduw
matig vochtig
zware grondsoorten
wintergroen
keukenplanten zaaikalender boerenkool

Variëteiten

Boerenkool bestaat uit veel verschillende rassen met unieke eigenschappen. Knapperig blad of juist wat zachter, fors gekruld blad of juist iets gladder, dat is iets dat je per ras zal moeten bekijken bij het maken van een keuze. Het leukste is toch wel dat doorgaans boerenkool groen van kleur is, maar er bestaat ook een paarse boerenkool soort.

Vermeerderen

Boerenkool zaai je eigenlijk liever wat later in het jaar, hoewel de teelt vrijwel altijd mogelijk is. Dit heeft te maken met de vorst die over de planten heen gaat aan het einde van het jaar (begin van de winter). Dit bevorderd de smaak. Het voorzaaien van boerenkool gebeurd in wat grotere potjes (bijvoorbeeld potjes van P9 formaat), omdat de plant stevig kan groeien.

Verzorging

Basis
Boerenkool is een koolsoort en kan aardig groot worden. Hoewel de grootte doorgaans kleiner is dan bijvoorbeeld bloemkool of broccoli, is het toch aan te raden flink wat ruimte te reserveren voor de teelt van boerenkool. Zoals het gezegde dat iets "groeit als kool" al beweert, groeit ook boerenkool aardig snel. Zet je boerenkool op een plekje in de halfschaduw dan groeit deze het beste. Dit is vooral belangrijk als je de teelt, zoals gebruikelijk bij boerenkool, iets later in het jaar laat plaatsvinden. Je zal gedurende (de tweede helft van) de zomer te maken krijgen met warmte en mogelijk een hittegolf. In de volle zon zal het voor boerenkool aardig heet worden.

Boerenkool smaakt op z'n best als er een nacht (of meerdere) stevige vorst overheen is geweest. Dit is een hele goede reden om de teelt van boerenkool iets later in het jaar te starten. Wanneer aan het einde van het jaar, het begin van de winter, een stevige vorst over de boerenkool is gegaan dan smaakt deze vaak nog net iets beter. Dit is trouwens ook het geval bij palmkool en bij spruitkool, waar spruitjes vandaan komen.

Bodem
Boerenkool groeit op vrijwel alle grondsoorten, maar is bij uitstek ook erg geschikt voor grondsoorten bestaande uit vette klei. Het toevoegen van extra compost en organisch materiaal is, hoewel niet vereist, wel aan te raden. Het verbeteren van de structuur van de bodem zorgt ook bij boerenkool voor een aanzienlijk betere groei. Omdat kleigronden veel vocht maar vooral veel voeding vasthouden, zijn deze misschien zelfs nog meer geschikt voor het kweken van boerenkool en andere koolsoorten.

Voeding
De energie voor de snelle en stevige groei van deze koolsoort moet ergens vandaan worden gehaald; namelijk uit de bodem. Extra voeding is daarom zeker een vereiste. Hiervoor is een algemene organische meststof geschikt, maar vooral stikstofrijke meststof zoals bloedmeel is belangrijk om toe te dienen. Van boerenkool wordt het blad gegeten, en stikstof bevordert de aanmaak en groei (en de smaak) van het blad van planten. Tenzij de verpakkingen aanwijzingen geeft voor koolsoorten in het bijzonder, mag je best nèt iets meer meststof geven dan de verpakking aangeeft.

Gevaren
Boerenkool is vatbaar voor knolvoet, een schimmel die de wortels aantast. Om dit te voorkomen kweek je niet te vaak achter elkaar koolsoorten op het zelfde stuk grond, en pas je wisselteelt toe. Ook is boerenkool een lekker hapje voor diverse soorten vlinders, zoals bijvoorbeeld het koolwitje. Dit leuke vlindertje legt eitjes op en vooral onder het blad. Wanneer deze uitkomen ontstaan er rupsjes die de plant kaal vreten. Naast dat je natuurlijk wil dat je plant gezond blijft (en al het blad behouden blijft), is dit bij boerenkool extra opletten geblazen omdat je hiervan zelf juist het blad wilt eten.

Oogsten

Bij boerenkool oogst je de bladeren. Je kunt net als bij Cavolo Nero (palmkool) de plant in één keer uit de grond halen en al het blad ervan oogsten zodat er ruimte is voor een nieuw gewas. Beter is eigenlijk om de grootste bladeren van de boerenkool te oogsten, dan blijft de plant staan en heb je er langer profijt van. Boerenkool is het allerlekkerste van smaak als de vorst er overheen is geweest. De plant is ook goed winterhard.

Gebruiken

Stamppot boerenkool is misschien wel het (in Nederland) meest bekende gerecht met boerenkool. Boerenkool is tevens ook goed te verwerken in een ovenschotel, en zelfs door diverse soorten soep. Kortom: boerenkool is aardig veelzijdig!

Bewaren

Je kan boerenkool in de koelkast tot maximaal een week vers houden. Wel kan je boerenkool invriezen, waardoor het nog wel een jaar houdbaar is. Zoals alles eigenlijk, smaakt het natuurlijk nooit zo lekker als direct vers geoogst. Als je de kans ziet, oogst boerenkool dan vlak voor gebruik.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier