plant banner

Plantenlijst laden...

Boerenkool
Brassica oleracea var. sabellica

plant icon
Boerenkool
Brassica oleracea var. sabellica
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-7

50CM

50CM
pH
6.0 - 8.0
NPK
10-8-6
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
herfstteelt
winterteelt
kiemgroente

Boerenkool kweken

Boerenkool soorten

Welke soorten boerenkool zijn er? Boerenkool bestaat uit veel verschillende rassen met unieke eigenschappen. Knapperig blad of juist wat zachter, fors gekruld blad of juist iets gladder. De meeste soorten boerenkool zijn groen van kleur, maar er zijn ook paarse variëteiten. De smaak is vergelijkbaar.

Boerenkool zaaien en planten

Wanneer kan je boerenkool zaaien? Boerenkool kan je direct buiten zaaien van april tot juli. De beste temperatuur om boerenkool te ontkiemen is boven de 10℃.

Kies liever voor juni of begin juli, omdat de boerenkool dan waarschijnlijk rond een vorstperiode geoogst kan worden. Je kunt boerenkool voorzaaien in kweekpotjes, zoals kweekpotjes in P7 (7x7 cm) of P9 (9x9 cm) formaat. Voorzaaien geeft je meer controle over de zaailingen en geeft slakken minder kans om je jonge zaailingen te pakken.

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 5 boerenkool planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 boerenkool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Boerenkool verzorgen/standplaats

Hoe kweek je zelf boerenkool? Boerenkool is lekkerder als de vorst er overheen is geweest en wordt daarom later in het jaar gezaaid. Net als andere koolgewassen heeft boerenkool veel voeding nodig. Ook boerenkool groeit letterlijk als kool, en geef je dus het beste voldoende ruimte om te groeien. Houd rekening met de plantafstand. Een plekje in de halfschaduw is voldoende om boerenkool te kweken.

Boerenkool goede en slechte buren

Boerenkool wordt vaak in rijen gekweekt, onder een kweektunnel van insectengaas.

Boerenkool wisselteelt
Boerenkool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Boerenkool goede buren
Boerenkool kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Andijvie Biet Bladselderij Bleekselderij Erwten Kamille Kapucijners Knolselderij Munt Peulen Pronkbonen Rabarber Radijs Salie Slabonen Tomaat Tuinbonen Wortel

Boerenkool slechte buren
Boerenkool kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardbei Uien Zonnebloem

Boerenkool water geven

Hoeveel water geef je boerenkool? Geef regelmatig water, boerenkool heeft er veel van nodig. Is de bodem nog vochtig, sla dan een keer over. Geef bij erge droogte meer water dan normaal. Zorg dat de bodem licht tot matig vochtig blijft en dat je planten niet verdrinken bij hevige regenval.

Boerenkool grondsoort

Welke grondsoort heeft boerenkool nodig? Boerenkool heeft geen uitgesproken voorkeur voor een grondsoort. Je kunt boerenkool zelfs op kleigrond kweken. Wel is het belangrijk dat de bodem zeer voedzaam is. Dit doe je met name door compost door de bodem te mengen en door extra voeding te geven. Bij de teelt op kleigrond kan de groei langzaam op gang komen, dat is gebruikelijk.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Boerenkool bemesten

Welke mest geef je boerenkool? Boerenkool is als koolgewas een grootverbruiker en heeft dus veel voeding nodig. Omdat je boerenkool kweekt voor het blad, loont het om extra stikstof te geven. Hoewel boerenkool niet zo veel nodig heeft als bijvoorbeeld bloemkool, is het wel nodig om regelmatig te bemesten. Zorg voor een gebalanceerde mestvoeding met mogelijk iets minder fosfor.

Welke meststof gebruik je voor boerenkool? De beste meststof voor het kweken van boerenkool heeft bij benadering een NPK samenstelling van 10-8-6 of 12-10-8.

Ideale NPK samenstelling:

N10
P8
K6

Alternatieve NPK samenstelling:

N12
P10
K8

Wat is NPK?

Boerenkool bloei en bestuiven

Wanneer bloeit boerenkool? Boerenkool bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je boerenkool bestuiven? Nee, bestuiven is niet nodig voor de teelt van boerenkool. Boerenkool is een tweejarige plant. In het eerste jaar wordt het blad gevormd en in het tweede jaar gaat de plant bloeien. Boerenkool is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met andere boerenkolen helpt om meer levensvatbare zaden te krijgen. Zet geen andere koolsoorten bij boerenkool als je de plant voor de zaden kweekt.

Wanneer boerenkool oogsten

Wanneer kan je boerenkool oogsten? Boerenkool oogst je doorgaans van augustus tot februari.

Gedurende de groei, van augustus tot en met februari volgend jaar, kan je doorlopend het blad van boerenkool oogsten (bij voorkeur onderaan beginnen). Het beste is echter om te wachten tot na de eerste (nacht)vorst. Dan is de boerenkool het lekkerste. Je oogst dan de hele plant tussen december en februari in het jaar daarop. Ook palmkool oogst je na de eerste vorst en kweek je op dezelfde wijze.

Boerenkool gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je boerenkool? Boerenkool is het lekkerste als je het oogst na de eerste vorst. Je kunt het dan als wintergroente gebruiken. Boerenkool is het meeste bekend van het gebruik in stamppot boerenkool. Je kunt boerenkool gebruiken in een salade, maar ook in een smoothie in combinatie met andere ingrediënten. Boerenkool kan daarnaast ook op rauw brood, bijvoorbeeld met rosbief, en door de pasta. Boerenkool is dus erg veelzijdig!

Hoe lang is boerenkool houdbaar? Je kunt boerenkool in de koelkast tot maximaal een week vers houden. Wel kan je boerenkool invriezen, waardoor het nog wel een jaar houdbaar is. Zoals alles eigenlijk, smaakt het natuurlijk nooit zo lekker als direct vers van de plant geoogst.

Boerenkool kiemgroenten

Kan je van boerenkool ook de kiemen eten? Ja, boerenkoolkiemen zijn niet geheel onbekend. Het is een gezonde kiemgroente die razendsnel kan worden opgekweekt met enkel een beetje water.

Boerenkool ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij boerenkool? Jonge zaailingen zijn geliefd bij slakken en kan je daarom het beste buiten hun bereik opkweken. Later tijdens de groei vormen rupsen (uit eitjes van vlinders) het grootste gevaar. Met name het koolwitje is een gevreesde vlinder bij de koolteelt. Boerenkool dek je daarom -net als andere koolsoorten- het beste af met fijnmazig insectengaas of een insectennet.

Ook knolvoet, een gevreesde bodemschimmel, komt wel eens voor bij boerenkool. Deze is het beste te voorkomen door wisselteelt toe te passen, of door in ieder geval geen koolsoorten direct na elkaar op hetzelfde stuk grond te kweken.

Boerenkool plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien april - juli
Buiten (uit)planten mei - augustus
Oogsten augustus - februari
Bloeitijd mei - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) 10-8-6 / 12-10-8
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 50 cm
Min. potmaat c.a. 20-35 liter
Per m / rij 1 - 3 planten
Per m² / veld 2 - 5 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -7 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt koolgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding