plant banner

Radijs
Rhapanus sativus

light icon water icon soil icon winter icon

JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Kweekkas
Voorjaarsteelt
Zomerteelt
Herfstteelt
  Binnen (voor)zaaien
  Binnen (uit)planten
  Buiten (voor)zaaien
  Buiten (uit)planten
  Oogstperiode
  Snoeiperiode


10℃

3℃

5 CM

10 CM

Radijs levenscyclus / tijdlijn:

Radijs kweken

Radijs algemene verzorging

Radijsjes zijn erg makkelijk te kweken en groeien ook erg snel. Dat maakt radijsjes heel geschikt om te kweken als je nog nooit eerder iets hebt gekweekt. Ondergronds maken radijsjes mooie (soms langwerpige) bolletjes en dat gebeurd in een zeer korte tijd. Ook op schaduwrijke plekken groeien radijsjes erg goed. Veel water is hiervoor belangrijk, daarmee moeten de bolletjes zich vullen. Radijsjes nemen erg weinig ruimte in en je kan ze dus dicht op elkaar zaaien/planten.

Radijs zaaien en planten

Radijsjes hoor je niet te verspenen, deze kun je het beste direct op de bestemde plek zaaien. Als je dit op de juiste tijd in het jaar doet dan hoef je ook niet lang te wachten voor ze boven de grond komen. Binnen een week kunnen de kiemplantjes al te zien zijn! Hoewel radijsjes goed heel dicht op elkaar te zaaien zijn, let je het liefste toch op dat je ze niet tè dicht op elkaar plant.

Radijs grondsoort

Als de grond doorlaatbaar is, makkelijk te bewortelen, dan is dit eigenlijk al direct voldoende. Radijsjes hebben weinig nodig en zijn helemaal niet veeleisend. Ze staan graag op een matig vochtige bodem.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.5
ZUUR BASISCH

Radijs bemesting

Welke meststof gebruik je voor radijs? De beste meststof voor het kweken van radijs heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?

Ook voeding is voor radijzen niet erg nodig. Ze groeien vooral onder de grond, de bolletjes dus. Als je toch voeding geeft of radijsjes op een voedzame bodem wilt planten, zorg dan dat hier weinig stikstof aanwezig is. Een beetje is nodig voor het vormen van het blad, maar te veel stikstof zorgt voor een overmatig groene bos boven de grond en relatief kleine bolletjes.

N
P
K

Wanneer radijs oogsten

Je kunt de bovenste laag aarde weghalen om te kijken of de radijs al groot genoeg is. Deze groeit direct onder de grond, dus je ziet 'm heel makkelijk zitten. Is deze nog te klein? Doe dan wel de aarde weer terug. Als je de radijs gaat oogsten dan doe je dit door de hele plant bij de onderkant van het loof te pakken en deze uit de grond te trekken. Het loof is overigens ook eetbaar, net als de radijskiemen (kiemgroente of microgreens)!

oogst afbeelding

De smaak van radijsjes daar moet je wel net van houden. Persoonlijk vind ik ze erg lekker maar ze zijn licht pittig, wat beter tot z'n recht komt in combinatie met andere ingrediënten zoals door een salade. De bolletjes zijn ook sappig. Je kunt ze goed rauw eten, bijvoorbeeld door salades of direct uit de hand. Wel eerst goed wassen natuurlijk!

Radijsjes bewaar je in de koelkast het liefst zonder loof, dan blijven radijsjes tot een week lang houdbaar. Dit heeft te maken met de vochthuishouding; het loof trekt vocht uit de bolletjes. Met loof kan je radijsjes enkele dagen bewaren in de koeling. Je kunt radijsjes niet in de vriezer bewaren en je eet ze daarom het liefste vers uit de tuin.

Radijs rassen en soorten

Radijsjes zijn er vandaag de dag in veel verschillende soorten. Langwerpige radijsjes maar ook ronde bolletjes, ze zijn er vooral in het wit, rood of een combinatie hiervan, maar ook paars en geel zijn geen ondenkbare kleuren. De ene radijs is nog lekkerder dan de ander! Radijs is eigenlijk het kleine zusje van de rammenas, beiden dragen de Latijnse naam "Raphanus sativus".

Radijs teeltwijzen

Radijs is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Radijs kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardbei

Radijs kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Biet


Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Binnen zaaien in juni

Buiten zaaien in juni

plant thumbnail

Slaboon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Als plant neemt een slaboon heel erg weinig ruimte in, zeker als je een stamslaboon hebt. De stamslaboon blijft laag, wordt ongeveer 40 centimeter lang en klimt niet omhoog. De stokslaboon klimt wel en kan tot zelfs meer dan 2 meter hoog groeien (maar is eigenlijk zelfs langer). De stokslaboon wikkelt zich om een lange stok of om een (dik) touw heen. Van de stamslaboon heb je misschien een vierkante meter aan planten nodig voor een leuke opbrengst. Voor de stokslaboon heb je minder ruimte nodig. Omdat deze in de hoogte groeit en erg lang kan worden, haal je vaak meer opbrengst uit minder ruimte.

De slaboon heeft veel warmte en zonlicht nodig. Er wordt daarom wel eens gezegd "een slaboon mag mij niet zien". Dit zinnetje wordt gebruikt om het makkelijk te onthouden, maar eigenlijk schrijf je "mei" in plaats van "mij". De slaboon mag de maand mei niet zien. Dit is een handig ezelsbruggetje om te onthouden dat slabonen warmte nodig hebben, ze mogen niet vóór half mei buiten staan. Natuurlijk kan je slabonen wel al iets eerder binnen voorzaaien om deze later buiten te planten. Kies voor het planten, zoals gezegd, een warme en zonnige plek uit.

Wat leuk is aan slabonen is dat deze aardig snel kunnen groeien, snel beginnen met bloeien en je er dus binnenkort al van kunt oogsten. De tijd gaat hier sneller dan je denkt. Boontjes kunnen tevens erg productief zijn, zeker als ze op de juiste plek staan. Hierdoor kan je soms veel meer oogsten dan je eigenlijk op kunt. Dat vind ik eigenlijk nog wel het leukste, om de verse oogst met familie, vrienden of buren te kunnen delen.

Lees meer...

In kas planten in juni

plant thumbnail

Aubergine plant icon
Solanum melongena

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

bloemen

Aubergine is niet de makkelijkste plant om te telen. De plant groeit in een kas het beste, buiten in de zon heb je minder kans op een goede oogst omdat de zomers vaak niet zo geschikt zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het buiten niet kan, het vraagt gewoon iets meer aandacht. Nadat je de plantjes in de vensterbank hebt opgekweekt, wat bij de juiste temperatuur nog best makkelijk gaat, zet je ze na half mei in de kas waar ze verder kunnen groeien. Pas bij de bloei ontstaan vaak grote problemen, omdat de bloemen soms daarna gewoon van de plant vallen. Meestal is dit het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid, wat normaal is in een kweekkas en soms ook tijdens een vochtige zomer. Het stuifmeel blijft dan plakken en "stuift" niet echt, waardoor de bestuiving niet vanzelf gaat. Het beste kan je aubergine dus een handje helpen, door deze met een wattenstaafje of een kwast te bestuiven. Dan weet je in ieder geval (bijna) zeker dat het goed gaat. Bij geen of een slechte bestuiving vallen de bloemen af en maakt de plant geen vruchten.

bloemen

Zorg dat je met het kwastje of wattenstaafje langs het gele deel van de bloem gaat, en daarna langs het kleine groene puntje in het midden. Wees extra voorzichtig en zorg dat er niets afbreekt of -valt. Als de bestuiving is gelukt blijft de bloem zitten. Een korte tijd daarna zie je het eerste kleine vruchtje al zitten zoals op de foto hierboven. Deze begint al direct bij de kleur die de aubergine hoort te hebben. De vrucht heeft wel enige tijd nodig om te groeien vanaf dat moment. Het exacte moment waarop je kunt oogsten lees je onder het kopje "oogsten".

Aubergines hebben verder veel warmte nodig, waardoor de kweekkas de beste keuze is om aubergines te planten. De plant kan prima in een pot worden gekweekt, maar zorg dan wel voor een ruime pot. Een aubergine wordt ongeveer net zo groot als een paprika en kan in een zelfde formaat pot staan. Bij warm en zonnig weer groeien de planten uiteraard het beste, maar zorg tevens voor een klein beetje bescherming op de plek waar ze staan. Harde wind is slecht voor de planten, evenals veel regen of water.

Lees meer...

Buiten planten in juni

Oogsten in juni

Snoeien in juni

Nieuw toegevoegde planten

plant thumbnail

Vanille plant icon
Vanilla planifolia

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Vanille is een tropische, klimmende orchidee die in landen van oorsprong tot wel 15 meter hoog kan worden. De teelt van vanille is ook mogelijk in ons klimaat, maar dan wel in goed verwarmde kassen of binnenshuis. De temperatuur moet altijd boven de 18 graden (kamertemperatuur) blijven en de 15 meter zal deze zeer waarschijnlijk niet halen. Commercieel is de teelt van vanille niet rendabel genoeg, maar voor de hobbyist is het natuurlijk een schitterende uitdaging. En dit laatste, een uitdaging, dat is het zeker! Niet omdat de algemene verzorging van de plant erg ingewikkeld is, maar vooral omdat je de juiste omgeving moet creëren en behouden om de plant te laten groeien, bloeien èn vruchten te laten maken.

Vanille is een klimmende plant die dus vanzelfsprekend ondersteuning nodig heeft. Het beste werkt het om een houten hekwerk te gebruiken, al wordt dit voor de meeste mensen lastig omdat zij geen verwarmde kweekkas of serre hebben waar de temperatuur hoog genoeg blijft. Bij de teelt in potten kan je zelf een houten ondersteuning maken voor je vanille orchidee. Dit is nodig om te zorgen dat de plant zich goed kan ontwikkelen. Laten kruipen is niet verstandig en maakt de verzorging onnodig moeilijk, en eventuele bloemen kwetsbaarder.

Naast het kiezen van de juiste bodem en voeding (zie de kopjes bodem en bemesting), is het ontzettend belangrijk om je plant niet te veel water te geven. Hier kunnen orchideeën, en dus ook de vanille orchidee, heel slecht tegen. Geef dus steeds een beetje water. Wat wel goed kan helpen en wat de plant erg prettig zal vinden, is het besproeien van de plant met een fijne nevel. Hiermee geef je het idee van een hoge luchtvochtigheid, wat erg gunstig is voor de plant die luchtwortels maakt om vocht uit de lucht te halen. Dit heeft alles te maken met de tropische afkomst van de vanille orchidee.

Bloeien zal de plant op de eerste plaats niet zo snel doen, maar met de juiste verzorging verhoog je de kans op bloeien enorm. Als eerste moet de plant ten minste 2 of 3 jaar oud zijn voor deze kan gaan bloeien. Als het dan zo ver is, zal je de plant zelf moeten bestuiven om kans te maken op een (vaak kleine) oogst. Ik zeg daarbij ook nadrukkelijk "kans op bloeien" en "kans op een oogst" omdat deze uitdaging niet te onderschatten is. De plant doet dit nu eenmaal niet zo snel in een vreemde omgeving. Om de bloemen te bestuiven moet je het bloemvlies doorbreken met een scherp voorwerp. Doe dit heel voorzichtig! Vervolgens druk je de mannelijke pollen en de vrouwelijke stempels tegen elkaar.

Let bij het bestuiven goed op de timing. Dit is erg belangrijk, want als de plant bloeit dan is dit maar heel kort. Bovendien bloeit de plant eigenlijk alleen maar in de ochtenden. Dit kan al vanaf een uur of 6 in de ochtend gebeuren, maar in de middag zijn de bloemen al lang en breed verwelkt. Zoals je begrijpt zal je er dus heel snel bij moeten zijn en moet je de plant in de gaten houden als je het vermoeden krijgt dat deze wel eens kan gaan bloeien. Wees daarom alert. Zonder de bloemen te bestuiven vallen ze af en kan je geen vanille oogsten.

Het is misschien leuk om te weten dat de vanille orchidee niet alleen klimt langs andere bomen en planten, maar ook in sommige gevallen zelfs volledig het contact met de grond kwijtraakt. Wanneer de luchtwortels voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen heeft de plant de wortels in de grond niet langer nodig. Deze leeft in zo'n geval volledig op mineralen en vocht uit de lucht.

Lees meer...

footer wave afbeelding