Radijs

Raphanus sativus

Minimale plantafstand (cm): 5
Minimale worteldiepte (cm): 5

Afbeeldingen:

keukenplanten radijs zaden keukenplanten jonge radijsjes planten keukenplanten radijs planten keukenplanten radijs volwassen planten

 

schaduwrijk
matig vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender radijsjes

Variëteiten

Radijsjes zijn er vandaag de dag in veel verschillende soorten. Langwerpige radijsjes maar ook ronde bolletjes, ze zijn er vooral in het wit, rood of een combinatie hiervan. Er zijn inmiddels zelfs gele radijzen die ook erg lekker zijn om te eten.

Vermeerderen

Radijsjes hoor je niet te verspenen, deze kun je het beste direct op de bestemde plek zaaien. Als je dit op de juiste tijd in het jaar doet dan hoef je ook niet lang te wachten voor ze boven de grond komen. Binnen een week kunnen de kiemplantjes al te zien zijn! Hoewel radijsjes goed heel dicht op elkaar te zaaien zijn, let je het liefste toch op dat je ze niet tè dicht op elkaar plant.

Verzorging

Basis
Radijsjes zijn erg makkelijk te kweken en groeien ook erg snel. Dat maakt radijsjes heel geschikt om te kweken als je nog nooit eerder iets hebt gekweekt. Ondergronds maken radijsjes mooie (soms langwerpige) bolletjes en dat gebeurd in een zeer korte tijd. Ook op schaduwrijke plekken groeien radijsjes erg goed. Veel water is hiervoor belangrijk, daarmee moeten de bolletjes zich vullen. Radijsjes nemen erg weinig ruimte in en je kan ze dus dicht op elkaar zaaien/planten.

Bodem
Als de grond doorlaatbaar is, makkelijk te bewortelen, dan is dit eigenlijk al direct voldoende. Radijsjes hebben weinig nodig en zijn helemaal niet veeleisend. Ze staan graag op een matig vochtige bodem.

Voeding
Ook voeding is voor radijzen niet erg nodig. Ze groeien vooral onder de grond, de bolletjes dus. Als je toch voeding geeft of radijsjes op een voedzame bodem wilt planten, zorg dan dat hier weinig stikstof aanwezig is. Een beetje is nodig voor het vormen van het blad, maar te veel stikstof zorgt voor een overmatig groene bos boven de grond en relatief kleine bolletjes.

Oogsten

Je kunt de bovenste laag aarde weghalen om te kijken of de radijs al groot genoeg is. Deze groeit direct onder de grond, dus je ziet 'm heel makkelijk zitten. Is deze nog te klein? Doe dan wel de aarde weer terug. Als je de radijs gaat oogsten dan doe je dit door de hele plant bij de onderkant van het loof te pakken en deze uit de grond te trekken. Het loof is overigens ook eetbaar, net als de radijskiemen (kiemgroente of microgreens)!

Gebruiken

De smaak van radijsjes daar moet je wel net van houden. Persoonlijk vind ik ze erg lekker maar ze zijn licht pittig, wat beter tot z'n recht komt in combinatie met andere ingrediënten zoals door een salade. De bolletjes zijn ook sappig. Je kunt ze goed rauw eten, bijvoorbeeld door salades of direct uit de hand. Wel eerst goed wassen natuurlijk!

Bewaren

Radijsjes bewaar je in de koelkast het liefst zonder loof, dan blijven radijsjes tot een week lang houdbaar. Dit heeft te maken met de vochthuishouding; het loof trekt vocht uit de bolletjes. Met loof kan je radijsjes enkele dagen bewaren in de koeling. Je kunt radijsjes niet in de vriezer bewaren en je eet ze daarom het liefste vers uit de tuin.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Biet

Biet

In één oogopslag alle behoeften van rode bietjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Wortel

Wortel

In één oogopslag alle behoeften van wortelen of peentjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knolselderie

Knolselderie

In één oogopslag alle behoeften van knolselderie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Schorseneren

Schorseneren

In één oogopslag alle behoeften van schorseneren! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Uien

Uien

In één oogopslag alle behoeften van uienplanten! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knolraap

Knolraap

In één oogopslag alle behoeften van knolraap! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Venkel

Venkel

In één oogopslag alle behoeften van (knol)venkel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Veenbes

Veenbes

In één oogopslag alle behoeften van de cranberry! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding