plant banner

Plantenlijst laden...

Radijs
Raphanus sativus var. sativus

plant icon
Radijs
Raphanus sativus var. sativus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

3

5CM

10CM
pH
6.0 - 7.5
NPK
4-6-6
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
voorjaarsteelt
zomerteelt
herfstteelt
kiemgroente

Radijs kweken

Radijs soorten

Welke soorten radijs zijn er? Radijsjes zijn er in zeer veel soorten, vormen en maten. De meeste zijn rood of een combinatie van wit met rood. Er zijn ook veel langwerpige radijzen, de meest bekende radijzen maken mooie ronde bolletjes.

Radijs is eigenlijk het kleine zusje van de rammenas. Rammenassen worden iets groter. Ook maken zij een zwarte schil, maar zijn ze nog net zo opvallend wit en sappig van binnen. Ze dragen dezelfde Latijnse voornaam als de gewone radijs, de rode met witte. Ook de daikon is een radijssoort, een Japanse radijs die vaak helemaal wit is en ongeveer zo groot wordt als een rammenas.

Radijs zaaien en planten

Wanneer kan je radijs zaaien? Radijs kan je direct buiten zaaien van maart tot augustus. Radijs kan je binnen (voor)zaaien van januari tot februari. De beste temperatuur om radijs te ontkiemen is boven de 10℃.

Hoe zaai je radijs? Radijsjes kan je meerdere keren in het jaar zaaien. Radijs maakt een penwortel en is moeilijk te verspenen. Het beste kan je radijs zaaien op de bestemde plek in de volle grond, en dus niet eerst vooraf in potjes of bakjes in de vensterbank.

Per vierkante meter kan je ongeveer 240 tot 420 radijs planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 25 radijs planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Radijs verzorgen/standplaats

Hoe kweek je radijsjes? Radijs kweken is ontzettend makkelijk. Het is dan ook de ideale keukenplant voor beginners. Radijs kweken kan al op schaduwrijke plekjes in de moestuin. Gewone radijs is een eenjarige plant en je kunt de knolletjes al vrij snel oogsten. Ze zijn hierdoor ideaal als voor- of nateelt van andere gewassen.

Gewone radijs is het kleinste soort uit de familie. Broertjes en zusjes zoals de rammenas worden doorgaans een stukje groter in omvang. Dit maakt dat gewone radijs kweken ook lukt in kleinere plantenbakken.

Radijs goede en slechte buren

Radijs wisselteelt
Radijs is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Radijs goede buren
Radijs kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardbei Andijvie Bloemkool Boerenkool Bonenkruid Broccoli Erwten Kamille Kapucijners Kervel Knolraap Linzen Maïs Paksoi Palmkool Paprika Peper Peulen Pronkbonen Rode kool Romanesco Slabonen Spinazie Spruitkool Tomaat Tuinbonen Tuinkers Witte kool Wortel

Radijs slechte buren
Radijs kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Biet Komkommer

Radijs water geven

Hoeveel water heeft radijs nodig? Gewone radijs geef je regelmatig water. Zeker als bij het kweken van radijsjes in plantenbakken, die doorgaans sneller uitdrogen (zeker in de zon). Radijs heeft regelmatig water nodig om de bodem licht tot matig vochtig te houden. Let vooral in de zomermaanden extra goed op.

Radijs grondsoort

Welke grond heeft radijs nodig? Radijs kweken kan op bijna elke grondsoort. Belangrijk is dat deze een losse structuur heeft zodat de knolletjes zich goed kunnen ontwikkelen. Verder is het verstandig om voldoende vochthoudende stoffen in de grond te verwerken. Hiermee voorkom je uitdroging.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Radijs bemesten

Moet je radijs bemesten? Radijs hoeft niet per se te worden bemest, maar het kan bijdragen aan de ontwikkeling van de knolletjes. Kies als je radijs bemest voor een meststof welke niet te veel stikstof bevat. Met stikstof zorg je namelijk voor veel en groot loof, maar dit gaat ten koste van de knolletjes.

Welke meststof gebruik je voor radijs? De beste meststof voor het kweken van radijs heeft bij benadering een NPK samenstelling van 4-6-6.

N4
P6
K6

Wat is NPK?

Radijs bloei en bestuiven

Wanneer bloeit radijs? Radijs bloeit doorgaans van mei tot juli.

Moet je radijs bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig en ook het bloeien is eigenlijk ongewenst. Laat radijs niet te lang staan om doorschieten (bloeien) te voorkomen. Je kunt radijs vroeg in het jaar zaaien en langer laten staan als je de zaden wilt gebruiken.

Voor de zaadteelt wordt radijs vooral door insecten bestoven. In principe is radijs zelfbestuivend en maakt deze tweeslachtige bloemen. Kruisbestuiving draagt wel bij aan de bestuiving van het plantje. Het is dus beter om er meerdere bij elkaar te zetten voor de zaadteelt.

Wanneer radijs oogsten

Wanneer kan je radijs oogsten? Radijs oogst je doorgaans van maart tot november.

Hoe oogst je radijs? Radijs oogsten doe je door de plant bij het loof onderaan vast te pakken en uit de grond te trekken. Bij losse grond gaat dit vrij makkelijk. Radijs kan ook als kiemgroente worden gegeten. De hele plant, dus ook het loof, is gewoon eetbaar.

Om zeker te weten dat een radijsje groot genoeg is, kan je wat grond rondom het plantje weghalen. Doe de aarde weer terug als je ziet dat het knolletje eigenlijk toch nog even verder moet groeien.

oogst afbeelding

Radijs gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je radijs? Radijs kan je gebruiken in salades. Het wordt dan vaak in dunne plakjes gesneden en toegevoegd. Je moet wel van de smaak houden, want deze is namelijk vrij pittig. Je kunt radijs prima rauw eten, direct uit de hand. Schillen hoeft niet (maar mag wel). De bolletjes zijn erg sappig.

Hoelang kan je radijs bewaren? Verwijder het loof altijd voor je de knolletjes gaat bewaren. Doe je dit niet, dan trekt het vocht uit het knolletje naar het loof. Het knolletje droogt dan uit en is niet meer lekker. Het loof van radijsjes kan je enkele dagen in de koeling bewaren. De knolletjes wel tot een week in de koelkast.

Radijs kiemgroenten

Kan je radijs als kiemgroente eten? Ja, radijskiemen zijn vrij bekend in de keuken van diverse restaurants. Een radijssoort dat vaak wordt gebruikt als kiemgroente is de Japanse radijs, ook wel Daikon genoemd. Radijskiemen zijn knapperig en smaken licht pittig.

Radijs ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij radijzen? Radijzen worden regelmatig aangevreten door beestjes in de bodem. Slakken maar ook verschillende soorten kevers nemen hapjes uit de knollen. In een verhoogde kweekbak of plantenbak op een tafel is de kans op aantasting kleiner. Ook het loof wordt vaak door slakken aangevreten.

Radijs plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien januari - februari
Buiten (voor)zaaien maart - augustus
Kweekkas (uit)planten januari - maart
Buiten (uit)planten maart - september
Oogsten maart - november
Bloeitijd mei - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 4-6-6
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 25 planten
Per m² / veld 240 - 420 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur 3 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt wortelgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding