Radijs
Rhapanus sativus




Radijs kweken
Radijs algemene verzorging
Radijsjes zijn erg makkelijk te kweken en groeien ook erg snel. Dat maakt radijsjes heel geschikt om te kweken als je nog nooit eerder iets hebt gekweekt. Ondergronds maken radijsjes mooie (soms langwerpige) bolletjes en dat gebeurd in een zeer korte tijd. Ook op schaduwrijke plekken groeien radijsjes erg goed. Veel water is hiervoor belangrijk, daarmee moeten de bolletjes zich vullen. Radijsjes nemen erg weinig ruimte in en je kan ze dus dicht op elkaar zaaien/planten.
Radijs zaaien en planten
Radijsjes hoor je niet te verspenen, deze kun je het beste direct op de bestemde plek zaaien. Als je dit op de juiste tijd in het jaar doet dan hoef je ook niet lang te wachten voor ze boven de grond komen. Binnen een week kunnen de kiemplantjes al te zien zijn! Hoewel radijsjes goed heel dicht op elkaar te zaaien zijn, let je het liefste toch op dat je ze niet tè dicht op elkaar plant.
Radijs grondsoort
Als de grond doorlaatbaar is, makkelijk te bewortelen, dan is dit eigenlijk al direct voldoende. Radijsjes hebben weinig nodig en zijn helemaal niet veeleisend. Ze staan graag op een matig vochtige bodem.
Radijs bemesting
Welke meststof gebruik je voor radijs? De beste meststof voor het kweken van radijs heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?
Ook voeding is voor radijzen niet erg nodig. Ze groeien vooral onder de grond, de bolletjes dus. Als je toch voeding geeft of radijsjes op een voedzame bodem wilt planten, zorg dan dat hier weinig stikstof aanwezig is. Een beetje is nodig voor het vormen van het blad, maar te veel stikstof zorgt voor een overmatig groene bos boven de grond en relatief kleine bolletjes.
Wanneer radijs oogsten
Je kunt de bovenste laag aarde weghalen om te kijken of de radijs al groot genoeg is. Deze groeit direct onder de grond, dus je ziet 'm heel makkelijk zitten. Is deze nog te klein? Doe dan wel de aarde weer terug. Als je de radijs gaat oogsten dan doe je dit door de hele plant bij de onderkant van het loof te pakken en deze uit de grond te trekken. Het loof is overigens ook eetbaar, net als de radijskiemen (kiemgroente of microgreens)!

De smaak van radijsjes daar moet je wel net van houden. Persoonlijk vind ik ze erg lekker maar ze zijn licht pittig, wat beter tot z'n recht komt in combinatie met andere ingrediënten zoals door een salade. De bolletjes zijn ook sappig. Je kunt ze goed rauw eten, bijvoorbeeld door salades of direct uit de hand. Wel eerst goed wassen natuurlijk!
Radijsjes bewaar je in de koelkast het liefst zonder loof, dan blijven radijsjes tot een week lang houdbaar. Dit heeft te maken met de vochthuishouding; het loof trekt vocht uit de bolletjes. Met loof kan je radijsjes enkele dagen bewaren in de koeling. Je kunt radijsjes niet in de vriezer bewaren en je eet ze daarom het liefste vers uit de tuin.
Radijs rassen en soorten
Radijsjes zijn er vandaag de dag in veel verschillende soorten. Langwerpige radijsjes maar ook ronde bolletjes, ze zijn er vooral in het wit, rood of een combinatie hiervan, maar ook paars en geel zijn geen ondenkbare kleuren. De ene radijs is nog lekkerder dan de ander! Radijs is eigenlijk het kleine zusje van de rammenas, beiden dragen de Latijnse naam "Raphanus sativus".
Radijs teeltwijzen
Radijs is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.
Radijs kan goed worden gecombineerd met (goede buren): Aardbei
Radijs kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren): Biet
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in juni
Buiten zaaien in juni
In kas planten in juni
Buiten planten in juni

Broccoletto
Brassica oleracea Italica Santee




Hoe kan je zelf bimi kweken? Bimi heeft verschillende namen, zoals aspergebroccoli en broccolini. Dit broertje van broccoli kan je makkelijk zelf zaaien. De teelt duurt korter en is iets eenvoudiger dan bij grote broccoliplanten. De plantjes blijven ook een stuk kleiner. Als je bimi gaat kweken, zorg dan voor een voedzame bodem. De verdere verzorging is vergelijkbaar met die van broccoli en de meeste andere koolsoorten. Bimi kweken lukt prima op een plekje in de halfschaduw.
Oogsten in juni
Snoeien in juni
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.