Kervel

Anthriscus cerefolium

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 15

 

volle zon
matig vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender kervel

Variëteiten

Oorspronkelijk komt kervel uit Rusland en zijn er twee sterk met elkaar te verwarren soorten. Het eerste soort is Echte Kervel (Anthriscus cerefolium), ook wel Fijne Kervel genoemd, met een licht zoete en anijs-achtige smaak. Dit soort is nauw verwant aan het in ons landje bekende Fluitenkruid. Echte Kervel is slechts een éénjarig plantje en het meest bekende soort kervel.

Het tweede soort is de Roomse Kervel (Myrrhis odorata), die overigens ook een anijs-achtige smaak heeft en zelfs wat zoeter is. Daarom wordt Roomse Kervel ook vaak Zoete Kervel genoemd. Het uiterlijk maar ook de smaak lijken erg op elkaar, het is daarom lastig de twee uit elkaar te houden. Roomse Kervel is echter een winterharde, meerjarige en dus vaste plant.

Eigenlijk is er dan ook nog de Knolkervel die -in tegenstelling tot de eerder genoemde soorten- niet als bladgewas maar als wortelgewas wordt gekweekt. Van de Knolkervel wordt de knol gebruikt in de keuken, en die knol lijkt een klein beetje op een iets te korte pastinaak. Knolkervel is een onderwerp voor een andere pagina, deze gaat vooral over kervel als bladgewas.

Vermeerderen

Kervel kun je ieder voorjaar opnieuw zaaien. Je kunt het binnen voorzaaien maar buiten op de definitieve plek is wat gebruikelijker en makkelijker. In geval van het tweede zaai je pas in het voorjaar. Binnen voorzaaien kan in maart en april. Daarna kun je ook direct buiten zaaien.

Verzorging

Basis
Kervel heeft veel behoefte aan een warm en lekker zonnig plekje in de tuin. Het beste is een plekje in de volle zon en een beetje beschut. De verzorging van zo wel Echte Kervel als Roomse Kervel is nagenoeg het zelfde, alleen heeft Roomse Kervel soms wel wat extra voedingsstoffen nodig omdat het plantje een langere tijd blijft staan.

Bodem
De grond mag niet uitdrogen of drijfnat worden. Het beste is om de bodem constant licht tot matig vochtig te houden en het plantje op een goed doorlaatbare bodem te planten. Het toevoegen van een mulch laag helpt de bodem vochtig te houden en zorgt dat deze minder snel uitdroogt, ook in de volle zon. Voeg tevens veel compost en organisch materiaal toe aan de bodem voor een goede doorlaatbaarheid.

Voeding
Kervel heeft ook behoefte aan een bodem die rijk is aan voeding. Een algemene organische meststof voor kruiden voldoet vaak, maar zelfs een ander soort algemene mestvoeding (NPK) is te gebruiken voor kervel. Bij meerjarige kervel (Roomse Kervel) is dit echt aan te raden, maar bij de éénjarige soort (Echte Kervel) is extra voeding niet zo belangrijk. Hoewel, je kweekt kervel uiteindelijk als bladgewas en dat maakt extra stikstof wel handig. Het blad van de plant kan je hiermee een boost geven, zeker op arme grondsoorten. Dit is echter lang niet vereist.

Oogsten

Kervel oogst je altijd voor de plant gaat bloeien, want tijdens de bloei verliest dit kruidje heel snel z'n smaak. Je oogst de blaadjes van de plant door de takjes een stukje boven de grond af te snijden.

Gebruiken

Kervel kook je nooit mee met het gerecht, want dan gaat alle smaak van het kruidje verloren. Je doet het er dus achteraf pas bij. Kervel blaadjes kun je invriezen en drogen.

Gebruiken

Kervel kan je maximaal 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Dat maakt dat je dit kruidje het liefst direct van de plant gebruikt. In een goed gesloten potje of bakje kan je kervel ook invriezen, dan blijft het tot ongeveer 3 maanden lekker. Wel moet ik daarbij zeggen dat kervel natuurlijk -zoals met heel veel groenten, fruit en kruiden- het lekkerste is als het zo vers mogelijk wordt gebruikt.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier