plant banner

Kervel
Anthriscus cerefolium - Apiaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-15
°C10
CM10
CM3-6
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Kervel kweken

Kervel draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Anthriscus cerefolium en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Kervel soorten

Welke soorten kervel zijn er? Kervel kan zo wel éénjarig als meerjarig zijn. Daarnaast heb je ook nog echte kervel en roomse kervel.

Echte kervel, Anthriscus cerefolium en ook wel Fijne Kervel genoemd, heeft een licht zoete en anijs-achtige smaak. Dit soort is nauw verwant aan het in ons landje bekende Fluitenkruid. Echte Kervel is slechts een éénjarig plantje en het meest bekende soort kervel.

Roomse kervel, Myrrhis odorata, heeft ook een anijs-achtige smaak en zelfs wat zoeter dan bij echte kervel. Daarom wordt Roomse Kervel ook vaak Zoete Kervel genoemd. Het uiterlijk maar ook de smaak lijken erg op elkaar, het is daarom lastig de twee uit elkaar te houden. Roomse Kervel is echter een winterharde, meerjarige plant.

Knolkervel: Eigenlijk is er ook nog de Knolkervel die -in tegenstelling tot de eerder genoemde soorten- niet als bladgewas maar als wortelgewas wordt gekweekt. De knol lijkt qua uiterlijk een klein beetje op een iets te korte pastinaak.

Kervel zaaien en planten

Wanneer kan je kervel zaaien?
Kervel zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei tot juli. Kervel zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot mei.
Wanneer kan je kervel planten?
Kervel planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot augustus.

kervel zaden zaadjes zaad keukenplanten

Direct buiten in de volle grond zaaien is het makkelijkste, maar de oogstperiode is dan het kortst. Je kunt kervel voorzaaien om er langer van te kunnen genieten. Doe dit dan in ruime kweekpotjes zoals bijvoorbeeld potjes in P7 formaat, en zet je zaailingen niet eerder dan de maand mei buiten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 56 tot 77 kervel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 kervel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kervel standplaats en verzorgen

Hoe kweek je kervel? Kies voor de teelt van kervel een warm en zonnig plekje in de moestuin. Een plek in de volle zon is aan te raden. Voorkom het uitdrogen van de bodem, zeker in de warme en droge zomermaanden. Kervel kàn heel weelderig groeien en doet dit zeker op voedzame grond.

Kervel is een tweejarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -15℃.

Kervel combinatieteelt en wisselteelt

Kervel
Voor het kweken van kervel hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Kervel goede buren
Kervel kweken kan goed samen met kropsla, radijs, veldsla, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Kervel slechte buren
Kervel heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Kervel water geven

Hoeveel water geef je kervel? Om te voorkomen dat de grond uitdroogt geef je regelmatig water, met name tijdens warme en droge zomermaanden. De grond droogt dan sneller op en water verdampt sneller.

Kervel grondsoort en bodem

Welke grondsoort gebruik je voor kervel? Hoewel de bodem ook niet drijfnat mag worden (of erger: blijven) is het belangrijk dat de grond enigszins vochthoudend is. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen, maar de grond mag bij droogte niet snel uitdrogen.

Om die reden is de teelt in potten ook af te raden. Potten en bakken drogen immers veel sneller op. Toch kervel kweken in potten, zet de potten dan op schaaltjes met water (van onderen water geven). Een laag mulch helpt goed tegen het opdrogen van de grond.

pH

6.0
7.0

Kervel tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Kervel bemesten

Kervel heeft behoefte aan een voedzame bodem, maar veel hoef je niet te bemesten. Meestal volstaat een algemene voeding voor (geurende) kruiden. Door extra te bemesten kan kervel erg weelderig groeien. Dat is goed voor de oogst (productie).

Dit snelgroeiende gewas gebruikt veel fosfor voor de aanmaak van knoppen, en stikstof voor de ontwikkeling van het blad hieruit. Meestal volstaat een algemene meststof voor (geurende) kruiden. Je hebt maar weinig nodig.

Voor de teelt van éénjarige kervel heb je vrijwel geen bemesting nodig. Dit plantje groeit op wat er beschikbaar is en maakt na het jaar plaats voor iets anders. Meerjarige kervel zou je wel regelmatig moeten bemesten.

N6
P8
K4

Voor het bemesten van kervel adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 6-8-4 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Kervel bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kervel? Kervel bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je kervel bestuiven? Nee, voor de teelt is dit niet nodig. Alleen om zaden te kunnen oogsten die je volgend jaar kunt zaaien, moet de plant wel worden bestoven. Kervel is éénhuizig en maakt tweeslachtige bloemen, wat betekend dat de bloemen zo wel mannelijke als vrouwelijke organen bevatten. Kervel is zelfbestuivend en wordt door insecten, zoals bijtjes en hommels, bestoven.

Wanneer kervel oogsten

Wanneer kan je kervel oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

Kervel oogst je bij voorkeur vóór de plant gaat bloeien, want tijdens de bloei verliest dit kruidje snel z'n smaak. Dit kan een uitdaging zijn omdat kervel al vroeg kan bloeien. Snijd de takjes net boven de grond af.

Kervel gebruiken en bewaren

Waar wordt kervel voor gebruikt? Kervel kook je nooit mee met het gerecht, want dan gaat alle smaak van het kruidje verloren. Je doet het er dus achteraf pas bij. Kervel blaadjes kun je invriezen en drogen.

Kervel houdbaarheid

Hoelang is verse kervel houdbaar? Kervel kan je maximaal 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Dat maakt dat je dit kruidje het liefst direct van de plant gebruikt. In een goed gesloten potje of bakje kan je kervel ook invriezen, dan blijft het tot ongeveer 3 maanden lekker.

Kervel ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kervel? Op een paar slakken en een aantal kevers na, zal je bij kervel weinig last krijgen van ziektes en plagen. Kevers kunnen echter wel grote schade aanrichten bij een flinke plaag. Over het algemeen is kervel niet de meest aantrekkelijke plant voor ongedierte. Zeker niet als er betere alternatieven te vinden zijn. Kervel is weinig vatbaar voor schimmels.

Kervel kweken informatie

Naam en familie
Naam Kervel
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Anthriscus cerefolium
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juli
Buiten (uit)planten mei - augustus
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 10CM
Regelafstand 15CM
Per strekkende meter (M) 8-12 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 56-77 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 6-8-4
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
kropsla, radijs, veldsla,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -15
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...