plant banner

Plantenlijst laden...

Kervel
Anthriscus cerefolium

plant icon
Kervel
Anthriscus cerefolium
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-15

10CM

15CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
6-8-4
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien

Kervel kweken

Kervel soorten

Welke soorten kervel zijn er? Kervel kan zo wel éénjarig als meerjarig zijn. Daarnaast heb je ook nog echte kervel en roomse kervel.

Echte kervel, Anthriscus cerefolium en ook wel Fijne Kervel genoemd, heeft een licht zoete en anijs-achtige smaak. Dit soort is nauw verwant aan het in ons landje bekende Fluitenkruid. Echte Kervel is slechts een éénjarig plantje en het meest bekende soort kervel.

Roomse kervel, Myrrhis odorata, heeft ook een anijs-achtige smaak en zelfs wat zoeter dan bij echte kervel. Daarom wordt Roomse Kervel ook vaak Zoete Kervel genoemd. Het uiterlijk maar ook de smaak lijken erg op elkaar, het is daarom lastig de twee uit elkaar te houden. Roomse Kervel is echter een winterharde, meerjarige plant.

Knolkervel: Eigenlijk is er ook nog de Knolkervel die -in tegenstelling tot de eerder genoemde soorten- niet als bladgewas maar als wortelgewas wordt gekweekt. De knol lijkt qua uiterlijk een klein beetje op een iets te korte pastinaak.

Kervel zaaien en planten

Wanneer kan je kervel zaaien? Kervel kan je direct buiten zaaien van mei tot juli. Kervel kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om kervel te ontkiemen is boven de 10℃.

Direct buiten in de volle grond zaaien is het makkelijkste, maar omdat je dan een kortere tijd oogst wordt kervel ook wel eens binnen voorgezaaid. Doe dit dan in ruime kweekpotjes (bijvoorbeeld P7) en zet je zaailingen niet eerder dan half mei buiten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 60 tot 105 kervel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 13 kervel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kervel verzorgen/standplaats

Hoe kweek je kervel? Kies voor de teelt van kervel een warm en zonnig plekje in de moestuin. Een plek in de volle zon is aan te raden. Voorkom het uitdrogen van de bodem, zeker in de warme en droge zomermaanden. Kervel kàn heel weelderig groeien en doet dit zeker op voedzame grond.

Kervel goede en slechte buren

Kervel wisselteelt
Voor het kweken van kervel hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Kervel goede buren
Kervel kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Kropsla Radijs Veldsla

Kervel slechte buren
Kervel heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Kervel water geven

Hoeveel water geef je kervel? Om te voorkomen dat de grond uitdroogt geef je regelmatig water, met name tijdens warme en droge zomermaanden. De grond droogt dan sneller op en water verdampt sneller.

Kervel grondsoort

Welke grondsoort gebruik je voor kervel? Hoewel de bodem ook niet drijfnat mag worden (of erger: blijven) is het belangrijk dat de grond enigszins vochthoudend is. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen, maar de grond mag bij droogte niet snel uitdrogen.

Om die reden is de teelt in potten ook af te raden. Potten en bakken drogen immers veel sneller op. Toch kervel kweken in potten, zet de potten dan op schaaltjes met water (van onderen water geven). Een laag mulch helpt goed tegen het opdrogen van de grond.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Kervel bemesten

Kervel heeft behoefte aan een voedzame bodem, maar veel hoef je niet te bemesten. Meestal volstaat een algemene voeding voor (geurende) kruiden. Door extra te bemesten kan kervel erg weelderig groeien. Dat is goed voor de oogst (productie).

Dit snelgroeiende gewas gebruikt veel fosfor voor de aanmaak van knoppen, en stikstof voor de ontwikkeling van het blad hieruit. Meestal volstaat een algemene meststof voor (geurende) kruiden. Je hebt maar weinig nodig.

Voor de teelt van éénjarige kervel heb je vrijwel geen bemesting nodig. Dit plantje groeit op wat er beschikbaar is en maakt na het jaar plaats voor iets anders. Meerjarige kervel zou je wel regelmatig moeten bemesten.

Welke meststof gebruik je voor kervel? De beste meststof voor het kweken van kervel heeft bij benadering een NPK samenstelling van 6-8-4.

N6
P8
K4

Wat is NPK?

Kervel bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kervel? Kervel bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je kervel bestuiven? Nee, voor de teelt is dit niet nodig. Alleen om zaden te kunnen oogsten die je volgend jaar kunt zaaien, moet de plant wel worden bestoven. Kervel is éénhuizig en maakt tweeslachtige bloemen, wat betekend dat de bloemen zo wel mannelijke als vrouwelijke organen bevatten. Kervel is zelfbestuivend en wordt door insecten, zoals bijtjes en hommels, bestoven.

Wanneer kervel oogsten

Wanneer kan je kervel oogsten? Kervel oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Kervel oogst je bij voorkeur vóór de plant gaat bloeien, want tijdens de bloei verliest dit kruidje snel z'n smaak. Dit kan een uitdaging zijn omdat kervel al vroeg kan bloeien. Snijd de takjes net boven de grond af.

Kervel gebruiken en bewaren

Waar wordt kervel voor gebruikt? Kervel kook je nooit mee met het gerecht, want dan gaat alle smaak van het kruidje verloren. Je doet het er dus achteraf pas bij. Kervel blaadjes kun je invriezen en drogen.

Hoelang is verse kervel houdbaar? Kervel kan je maximaal 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Dat maakt dat je dit kruidje het liefst direct van de plant gebruikt. In een goed gesloten potje of bakje kan je kervel ook invriezen, dan blijft het tot ongeveer 3 maanden lekker.

Kervel ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kervel? Op een paar slakken en een aantal kevers na, zal je bij kervel weinig last krijgen van ziektes en plagen. Kevers kunnen echter wel grote schade aanrichten bij een flinke plaag.

Kervel plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juli
Buiten (uit)planten mei - augustus
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd juni - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 6-8-4
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 13 planten
Per m² / veld 60 - 105 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding