plant banner

Veldsla
Valerianella locusta - Caprifoliaceae
Zaaien kweken en oogsten

°C7
°C10
CM5
CM3-6
CM1.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas voorjaar
voorjaarsteelt
herfstteelt
kweekkas winter
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Veldsla kweken

Veldsla draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Valerianella locusta en is een lid van de kamperfoeliefamilie, ook wel caprifoliaceae.

Veldsla soorten

Veldsla is er in verschillende soorten welke er allemaal iets anders uitzien. Sommigen iets knapperiger en anderen wat zachter van smaak of met iets grotere of kleinere blaadjes, ronder of puntiger. Veldsla is zeker geen familie van de kropsla en heeft de naam "sla" enkel te danken aan het feit dat deze ook door de salade wordt gebruikt, wat overigens wel erg lekker is als je het vers plukt!

Veldsla zaaien en planten

Wanneer kan je veldsla zaaien?
Veldsla zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van februari tot maart en van augustus tot september. Veldsla zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van januari tot februari en van september tot oktober.

veldsla zaden zaadjes zaad keukenplanten

Veldsla zaai je liever direct op de plaats waar je het wilt hebben. Het kleine plantje is namelijk niet te verspenen, en zeker niet als je heel veel plantjes nodig hebt voor een redelijke maaltijd. Omdat veldsla weinig ruimte inneemt per plantje kun je de zaden ook gewoon uitstrooien over de plek waar je de plantjes wilt hebben, net als rucola. Als je toch kiest om veldsla voor te zaaien, doe dit dan direct in een pot of bak van het juiste formaat. Dan hoef je straks alleen nog de plantjes met pot en al te verplaatsen.

veldsla zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 226 tot 307 veldsla planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 veldsla planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Veldsla standplaats en verzorgen

Veldsla is misschien wel het makkelijkste plantje dat je kunt kweken. Het plantje wordt vooral gekweekt als nateelt in de herfst of late zomer, maar je kunt het plantje ook als voorteelt in het vroege voorjaar kweken. Veldsla doet het namelijk ook goed als het nog iets frisser is. In de hete zomer kan je veldsla beter even overslaan, de hoge temperaturen en het scherpe zonlicht is niet zo geschikt voor het kweken van veldsla. Op een plekje in de halfschaduw of zelfs op schaduwrijke plekjes in de tuin groeit veldsla erg goed.

Omdat veldsla een heel klein plantje is past het overal tussen. Je hebt er echter wel iets meer van nodig voor een lekkere maaltijd, maar dat is eigenlijk bijna nooit een probleem. Veldsla is door het handige formaat ook erg geschikt voor in potten of bakken, maar bedenk je dan heel goed dat een pot of bak sneller uitdroogt. Je zal dan dus extra goed op het bodemvocht moeten letten.

veldsla jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Veldsla is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 7℃.

Veldsla combinatieteelt en wisselteelt

Veldsla
Voor het kweken van veldsla zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Veldsla is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Veldsla goede buren
Veldsla kweken kan goed samen met aardappel, aardbei, asperge, biet, bloemkool, boerenkool, broccoli, dille, doperwt kapucijner, kervel, knolraap, komkommer, koolrabi, linzen, maïs, munt, paksoi, palmkool, peul pronkboon, radijs, rammenas, rode kool, romanesco, schorseneren, slaboon, spinazie, spruitjes, uien witlof, witte kool, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Veldsla slechte buren
Veldsla kweken gaat liever niet samen met bladselderij, bleekselderij, knolselderij, peterselie, tomaat, tuinboon, venkel, zonnebloem, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

veldsla planten kweken keukenplanten

Veldsla grondsoort en bodem

Alle grondsoorten die niet te zuur zijn, zijn geschikt voor het kweken van veldsla. Ook op kleigrond doet veldsla het aardig, maar toch merk ik zelf dat een doorlaatbare en luchtige grondsoort vele malen beter werkt. Met name de groei verloopt dan een stuk sneller en de bodem blijft niet te lang drijfnat. Op dikkere grondsoorten of tamelijk arme grondsoorten is het toevoegen van compost en organisch materiaal sterk aan te raden.

pH

6.0
7.0

Veldsla tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

veldsla grote planten keukenplanten

Veldsla bemesten

Op tamelijk zure grondsoorten kan je kalk strooien om deze meer alkalisch te maken. In principe heeft veldsla weinig behoefte aan extra voeding, vaak is wat er in de grond zit aan organisch materiaal al voldoende. Kweek je veldsla bij de bladgewassen, dan kan het plantje mee profiteren van de stikstof die er wordt toegediend in het vak.

N0
P0
K0

Voor het bemesten van veldsla adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 0-0-0 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Wanneer veldsla oogsten

Wanneer kan je veldsla oogsten? Doorgaans doe je dit van oktober tot juni.

Veldsla oogst je als het plantje ongeveer het formaat van een uitgestrekte hand heeft. Je knipt of plukt de blaadjes en als je geluk hebt groeien er nog wat meer aan en kun je meerdere malen oogsten, maar je kunt veldsla dan beter weer opnieuw zaaien omdat de opbrengst niet noemenswaardig zal zijn bij een tweede oogst. Tenzij je een gigantisch veld met veldsla hebt staan natuurlijk. Veldsla kun je ongeveer zo lang bewaren als sla uit de supermarkt. Over het algemeen blijven dit soort plantjes ook met wortel eraan een tijdje langer goed vers.

Veldsla gebruiken en bewaren

Veldsla is erg gezond en wordt vrijwel altijd door de salade gebruikt, op de zelfde manier als gewone kropsla. Het is lekker door de salade in combinatie met spinazie of andere bladgroenten.

Veldsla houdbaarheid

Veldsla blijft niet lang goed. Buiten de koeling moet het de zelfde dag gebruikt worden, maar in de koeling kan je het maximaal 2 dagen bewaren. Direct gebruiken blijft altijd het lekkerste!

Veldsla ziektes en plagen

Veldsla is gevoelig voor warm en droog weer, wat tijdens de zomer een flinke uitdaging kan zijn voor de teelt ervan. De schade is te voorkomen door veldsla bij voorkeur niet in de zomer te kweken, of in ieder geval niet tijdens een hele warme zomer. Ook vinden diverse soorten luizen en ook slakken veldsla een lekkere maaltijd, waarvan het tweede de ergste plaag kan vormen. Met name bij vochtig weer laten slakken zich zien. Veldsla is gelukkig ook makkelijk in potten en bakken te kweken, waarbij de vraat enigszins te beperken is door veldsla in een pot op bijvoorbeeld een tuintafel te kweken.

Veldsla kweken informatie

Naam en familie
Naam Veldsla
Familie Kamperfoeliefamilie
Wetenschappelijke naam Valerianella locusta
Familie (wetenschappelijk) Caprifoliaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien januari - februari
september - oktober
Buiten (voor)zaaien februari - maart
augustus - september
Oogsten oktober - juni
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 5CM
Regelafstand 7.5CM
Per strekkende meter (M) 17-23 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 226-307 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Schaduwrijk
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, aardbei, asperge, biet, bloemkool, boerenkool, broccoli, dille, doperwt kapucijner, kervel, knolraap, komkommer, koolrabi, linzen, maïs, munt, paksoi, palmkool, peul pronkboon, radijs, rammenas, rode kool, romanesco, schorseneren, slaboon, spinazie, spruitjes, uien witlof, witte kool, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
bladselderij, bleekselderij, knolselderij, peterselie, tomaat, tuinboon, venkel, zonnebloem,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 7
Wintergroen -
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 5CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...