plant banner

Veldsla
Valerianella locusta

plant icon
Veldsla
Valerianella locusta
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

7

5CM

5CM
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Kweekkas voorjaar
Voorjaarsteelt
Herfstteelt
Kweekkas winter

Veldsla kweken

Veldsla verzorgen

Veldsla is misschien wel het makkelijkste plantje dat je kunt kweken. Het plantje wordt vooral gekweekt als nateelt in de herfst of late zomer, maar je kunt het plantje ook als voorteelt in het vroege voorjaar kweken. Veldsla doet het namelijk ook goed als het nog iets frisser is. In de hete zomer kan je veldsla beter even overslaan, de hoge temperaturen en het scherpe zonlicht is niet zo geschikt voor het kweken van veldsla. Op een plekje in de halfschaduw of zelfs op schaduwrijke plekjes in de tuin groeit veldsla erg goed.

Omdat veldsla een heel klein plantje is past het overal tussen. Je hebt er echter wel iets meer van nodig voor een lekkere maaltijd, maar dat is eigenlijk bijna nooit een probleem. Veldsla is door het handige formaat ook erg geschikt voor in potten of bakken, maar bedenk je dan heel goed dat een pot of bak sneller uitdroogt. Je zal dan dus extra goed op het bodemvocht moeten letten.

Veldsla zaaien en planten

Wanneer kan je veldsla zaaien? Veldsla kan je direct buiten zaaien van februari tot maart en van augustus tot september. Veldsla kan je binnen (voor)zaaien van januari tot februari en van september tot oktober.

Veldsla zaai je liever direct op de plaats waar je het wilt hebben. Het kleine plantje is namelijk niet te verspenen, en zeker niet als je heel veel plantjes nodig hebt voor een redelijke maaltijd. Omdat veldsla weinig ruimte inneemt per plantje kun je de zaden ook gewoon uitstrooien over de plek waar je de plantjes wilt hebben, net als rucola. Als je toch kiest om veldsla voor te zaaien, doe dit dan direct in een pot of bak van het juiste formaat. Dan hoef je straks alleen nog de plantjes met pot en al te verplaatsen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 340 tot 460 veldsla planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 veldsla planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Veldsla grondsoort

Alle grondsoorten die niet te zuur zijn, zijn geschikt voor het kweken van veldsla. Ook op kleigrond doet veldsla het aardig, maar toch merk ik zelf dat een doorlaatbare en luchtige grondsoort vele malen beter werkt. Met name de groei verloopt dan een stuk sneller en de bodem blijft niet te lang drijfnat. Op dikkere grondsoorten of tamelijk arme grondsoorten is het toevoegen van compost en organisch materiaal sterk aan te raden.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Veldsla bemesten

Op tamelijk zure grondsoorten kan je kalk strooien om deze meer alkalisch te maken. In principe heeft veldsla weinig behoefte aan extra voeding, vaak is wat er in de grond zit aan organisch materiaal al voldoende. Kweek je veldsla bij de bladgewassen, dan kan het plantje mee profiteren van de stikstof die er wordt toegediend in het vak.

Welke meststof gebruik je voor veldsla? De beste meststof voor het kweken van veldsla heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer veldsla oogsten

Wanneer kan je veldsla oogsten? Veldsla oogst je doorgaans van oktober tot juni.

Veldsla oogst je als het plantje ongeveer het formaat van een uitgestrekte hand heeft. Je knipt of plukt de blaadjes en als je geluk hebt groeien er nog wat meer aan en kun je meerdere malen oogsten, maar je kunt veldsla dan beter weer opnieuw zaaien omdat de opbrengst niet noemenswaardig zal zijn bij een tweede oogst. Tenzij je een gigantisch veld met veldsla hebt staan natuurlijk. Veldsla kun je ongeveer zo lang bewaren als sla uit de supermarkt. Over het algemeen blijven dit soort plantjes ook met wortel eraan een tijdje langer goed vers.

Veldsla gebruiken en bewaren

Veldsla is erg gezond en wordt vrijwel altijd door de salade gebruikt, op de zelfde manier als gewone kropsla. Het is lekker door de salade in combinatie met spinazie of andere bladgroenten.

Veldsla blijft niet lang goed. Buiten de koeling moet het de zelfde dag gebruikt worden, maar in de koeling kan je het maximaal 2 dagen bewaren. Direct gebruiken blijft altijd het lekkerste!

Veldsla soorten

Veldsla is er in verschillende soorten welke er allemaal iets anders uitzien. Sommigen iets knapperiger en anderen wat zachter van smaak of met iets grotere of kleinere blaadjes, ronder of puntiger. Veldsla is zeker geen familie van de kropsla en heeft de naam "sla" enkel te danken aan het feit dat deze ook door de salade wordt gebruikt, wat overigens wel erg lekker is als je het vers plukt!

Veldsla ziektes en plagen

Veldsla is gevoelig voor warm en droog weer, wat tijdens de zomer een flinke uitdaging kan zijn voor de teelt ervan. De schade is te voorkomen door veldsla bij voorkeur niet in de zomer te kweken, of in ieder geval niet tijdens een hele warme zomer. Ook vinden diverse soorten luizen en ook slakken veldsla een lekkere maaltijd, waarvan het tweede de ergste plaag kan vormen. Met name bij vochtig weer laten slakken zich zien. Veldsla is gelukkig ook makkelijk in potten en bakken te kweken, waarbij de vraat enigszins te beperken is door veldsla in een pot op bijvoorbeeld een tuintafel te kweken.

Veldsla teeltwijzen

Veldsla is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Veldsla kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardappel Aardbei Asperge Biet Bloemkool Boerenkool Broccoli Dille Erwten Kapucijners Kervel Knolraap Komkommer Koolrabi Linzen Maïs Munt Paksoi Palmkool Peulen Pronkbonen Radijs Rammenas Rode kool Romanesco Schorseneren Slabonen Spinazie Spruitkool Uien Witlof Witte kool Wortel

Veldsla kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Bladselderij Bleekselderij Knolselderij Peterselie Tomaat Tuinbonen Venkel Zonnebloem

Veldsla plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien januari - februari
september - oktober
Buiten (voor)zaaien februari - maart
augustus - september
Kweekkas (uit)planten januari - februari
september - november
Buiten (uit)planten februari - maart
augustus - oktober
Oogsten oktober - juni
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 23 planten
Per m² / veld 340 - 460 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur 7 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding