plant banner

Plantenlijst laden...

Veldsla
Valerianella locusta

plant icon
Veldsla
Valerianella locusta
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

7

5CM

5CM
pH
6.0 - 7.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas voorjaar
voorjaarsteelt
herfstteelt
kweekkas winter

Veldsla kweken

Veldsla soorten

Veldsla is er in verschillende soorten welke er allemaal iets anders uitzien. Sommigen iets knapperiger en anderen wat zachter van smaak of met iets grotere of kleinere blaadjes, ronder of puntiger. Veldsla is zeker geen familie van de kropsla en heeft de naam "sla" enkel te danken aan het feit dat deze ook door de salade wordt gebruikt, wat overigens wel erg lekker is als je het vers plukt!

Veldsla zaaien en planten

Wanneer kan je veldsla zaaien? Veldsla kan je direct buiten zaaien van februari tot maart en van augustus tot september. Veldsla kan je binnen (voor)zaaien van januari tot februari en van september tot oktober. De beste temperatuur om veldsla te ontkiemen is boven de 10℃.

Veldsla zaai je liever direct op de plaats waar je het wilt hebben. Het kleine plantje is namelijk niet te verspenen, en zeker niet als je heel veel plantjes nodig hebt voor een redelijke maaltijd. Omdat veldsla weinig ruimte inneemt per plantje kun je de zaden ook gewoon uitstrooien over de plek waar je de plantjes wilt hebben, net als rucola. Als je toch kiest om veldsla voor te zaaien, doe dit dan direct in een pot of bak van het juiste formaat. Dan hoef je straks alleen nog de plantjes met pot en al te verplaatsen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 240 tot 420 veldsla planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 25 veldsla planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Veldsla verzorgen/standplaats

Veldsla is misschien wel het makkelijkste plantje dat je kunt kweken. Het plantje wordt vooral gekweekt als nateelt in de herfst of late zomer, maar je kunt het plantje ook als voorteelt in het vroege voorjaar kweken. Veldsla doet het namelijk ook goed als het nog iets frisser is. In de hete zomer kan je veldsla beter even overslaan, de hoge temperaturen en het scherpe zonlicht is niet zo geschikt voor het kweken van veldsla. Op een plekje in de halfschaduw of zelfs op schaduwrijke plekjes in de tuin groeit veldsla erg goed.

Omdat veldsla een heel klein plantje is past het overal tussen. Je hebt er echter wel iets meer van nodig voor een lekkere maaltijd, maar dat is eigenlijk bijna nooit een probleem. Veldsla is door het handige formaat ook erg geschikt voor in potten of bakken, maar bedenk je dan heel goed dat een pot of bak sneller uitdroogt. Je zal dan dus extra goed op het bodemvocht moeten letten.

Veldsla goede en slechte buren

Veldsla wisselteelt
Veldsla is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Veldsla goede buren
Veldsla kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Aardbei Asperge Biet Bloemkool Boerenkool Broccoli Dille Erwten Kapucijners Kervel Knolraap Komkommer Koolrabi Linzen Maïs Munt Paksoi Palmkool Peulen Pronkbonen Radijs Rammenas Rode kool Romanesco Schorseneren Slabonen Spinazie Spruitkool Uien Witlof Witte kool Wortel

Veldsla slechte buren
Veldsla kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Bladselderij Bleekselderij Knolselderij Peterselie Tomaat Tuinbonen Venkel Zonnebloem

Veldsla grondsoort

Alle grondsoorten die niet te zuur zijn, zijn geschikt voor het kweken van veldsla. Ook op kleigrond doet veldsla het aardig, maar toch merk ik zelf dat een doorlaatbare en luchtige grondsoort vele malen beter werkt. Met name de groei verloopt dan een stuk sneller en de bodem blijft niet te lang drijfnat. Op dikkere grondsoorten of tamelijk arme grondsoorten is het toevoegen van compost en organisch materiaal sterk aan te raden.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Veldsla bemesten

Op tamelijk zure grondsoorten kan je kalk strooien om deze meer alkalisch te maken. In principe heeft veldsla weinig behoefte aan extra voeding, vaak is wat er in de grond zit aan organisch materiaal al voldoende. Kweek je veldsla bij de bladgewassen, dan kan het plantje mee profiteren van de stikstof die er wordt toegediend in het vak.

Welke meststof gebruik je voor veldsla? De beste meststof voor het kweken van veldsla heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer veldsla oogsten

Wanneer kan je veldsla oogsten? Veldsla oogst je doorgaans van oktober tot juni.

Veldsla oogst je als het plantje ongeveer het formaat van een uitgestrekte hand heeft. Je knipt of plukt de blaadjes en als je geluk hebt groeien er nog wat meer aan en kun je meerdere malen oogsten, maar je kunt veldsla dan beter weer opnieuw zaaien omdat de opbrengst niet noemenswaardig zal zijn bij een tweede oogst. Tenzij je een gigantisch veld met veldsla hebt staan natuurlijk. Veldsla kun je ongeveer zo lang bewaren als sla uit de supermarkt. Over het algemeen blijven dit soort plantjes ook met wortel eraan een tijdje langer goed vers.

Veldsla gebruiken en bewaren

Veldsla is erg gezond en wordt vrijwel altijd door de salade gebruikt, op de zelfde manier als gewone kropsla. Het is lekker door de salade in combinatie met spinazie of andere bladgroenten.

Veldsla blijft niet lang goed. Buiten de koeling moet het de zelfde dag gebruikt worden, maar in de koeling kan je het maximaal 2 dagen bewaren. Direct gebruiken blijft altijd het lekkerste!

Veldsla ziektes en plagen

Veldsla is gevoelig voor warm en droog weer, wat tijdens de zomer een flinke uitdaging kan zijn voor de teelt ervan. De schade is te voorkomen door veldsla bij voorkeur niet in de zomer te kweken, of in ieder geval niet tijdens een hele warme zomer. Ook vinden diverse soorten luizen en ook slakken veldsla een lekkere maaltijd, waarvan het tweede de ergste plaag kan vormen. Met name bij vochtig weer laten slakken zich zien. Veldsla is gelukkig ook makkelijk in potten en bakken te kweken, waarbij de vraat enigszins te beperken is door veldsla in een pot op bijvoorbeeld een tuintafel te kweken.

Veldsla plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien januari - februari
september - oktober
Buiten (voor)zaaien februari - maart
augustus - september
Kweekkas (uit)planten januari - februari
september - november
Buiten (uit)planten februari - maart
augustus - oktober
Oogsten oktober - juni
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 25 planten
Per m² / veld 240 - 420 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur 7 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt bladgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding