plant banner

Plantenlijst laden...

Koolrabi
Voorzaaien kweken en oogsten

Brassica oleracea var. gongylodes

°C12
°C10
CM35
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaarsteelt
zomerteelt
herfstteelt
kweekkas winter
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Koolrabi draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Brassica oleracea var. gongylodes en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Koolrabi soorten

Welke soorten koolrabi zijn er? Koolrabi wordt vaak in de war gebracht met de koolraap en de knolraap, doordat de naam er enigszins op lijkt. De twee groenten worden onderling ook vaak met elkaar verward, maar dat is een ander verhaal. De groenten hebben niets met elkaar te maken, of met koolrabi. Koolrabi maakt als enige van de drie een knol boven de grond. Koolrabi is er overigens wel in twee bekende soorten, de gewone groene en de paarse koolrabi.

Koolrabi zaaien en planten

Wanneer kan je koolrabi zaaien? Koolrabi zaaien of voorzaaien kan direct buiten van mei tot juli. Koolrabi zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot mei en van juli tot augustus.

Wanneer kan je koolrabi planten? Koolrabi planten of uitplanten in een kweekkas kan van augustus tot september. Koolrabi planten of uitplanten kan buiten van april tot juli.

Koolrabi is door de penwortel lastig te verspenen en kan daarom het beste direct op de bestemde plek worden gezaaid. Zaai je toch koolrabi voor, doe dit dan in ruime kweekpotjes van P7 (7x7 cm) of zelfs P9 (9x9 cm) formaat. Uitplanten doe je wanneer veel wortels in de gaatjes aan de onderkant van het kweekpotje te zien zijn.

kleine koolrabi plant

De bovengronds groeiende knol is bij koolrabi al heel snel te zien, zelfs wanneer de planten nog erg jong zijn. Bovendien is koolrabi vrij snel oogstklaar en kan je de plant meerdere keren per jaar zaaien.

koolrabi zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 10 koolrabi planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 koolrabi planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Koolrabi standplaats en verzorgen

Hoe kweek je koolrabi? Koolrabi kweken is makkelijk, maar de knollen zijn soms ook gewild bij slakken. Koolrabi kweek je in de halfschaduw. Hoewel koolrabi niet zo veel ruimte inneemt als een bloemkool, blijft het een kool die groot kan worden en snel kan groeien. Koolrabi is een koolgewas en de knol is geen onderdeel van de wortel van de plant. De knol groeit bij koolrabi bovengronds en is een soort verdikking in de hoofdsteel van de plant, vlak boven de grond.

koolrabi jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Koolrabi combinatieteelt en wisselteelt

Koolrabi wordt vaak onder een kweektunnel van fijnmazig insectengaas gekweekt.

Koolrabi
Voor het kweken van koolrabi zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Koolrabi is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Koolrabi goede buren
Koolrabi heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Koolrabi slechte buren
Koolrabi heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Koolrabi water geven

Hoeveel water heeft koolrabi nodig? De knol, of verdikking van de stam wat het eigenlijk is, vult zich vooral met vocht. Om een mooie knol te vormen moet koolrabi op een constant licht tot matig vochtige bodem staan. Geef ook zeker tijdens een warme en droge zomer extra water en voel dan regelmatig of de grond -ook onder het oppervlak- begint op te drogen.

Koolrabi grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft koolrabi nodig? Koolrabi groeit bij voorkeur op een zeer voedzame bodem. Gebruik eventueel compost om de structuur te verbeteren. Het strooien van koemestkorrels draagt hier ook aan bij. Anders dan de plant doet vermoeden, groeit koolrabi ook goed op een kleigrond. De knol groeit niet vanuit de wortel maar staat er los van, en heeft dus geen last van de stevige grond.

pH

6.0
8.0

Wat is pH?

koolrabi grote planten keukenplanten

Koolrabi bemesten

Moet je koolrabi bemesten? Ja, voor de teelt van koolrabi is extra bemesting nodig. Koolrabi kweken doe je bij voorkeur op een goed voedzame bodem. Voor het kweken van koolrabi gebruik je een gebalanceerde mestvoeding. Je mag met het geven van stikstof iets terughoudender zijn. Het is niet nodig om de plant erg veel blad te laten maken, maar toch moet de knol -onderdeel van de hoofdstam- ook voldoende groeien en heeft deze ook een deel stikstof nodig.

Voor het bemesten van koolrabi zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 8-10-10 of 10-10-10. Dit is ons advies.

N8
P10
K10

Wat is NPK?

koolrabi volgroeide planten grootte keukenplanten

Koolrabi bloei en bestuiven

Wanneer bloeit koolrabi? Koolrabi bloeit doorgaans van juni tot oktober.

Moet je koolrabi bestuiven? Nee, voor de teelt hoef je koolrabi niet te bestuiven. Koolrabi bloeit pas in het tweede jaar en wordt in het eerste jaar al geoogst. Voor de zaadteelt laat je koolrabi dus twee jaar staan, het is een tweejarige plant.

Voor de zaadteelt kan je koolrabi het beste beschermen tegen vorst. Je kunt de planten maar heel moeilijk uitgraven, dus de planten moeten twee jaar lang in de grond blijven staan. Je oogst de zaden als deze zijn opgedroogd aan de plant.

Koolrabi is éénhuizig en zelfbestuivend. Daarbij wordt de plant vooral door insecten zoals bijtjes en hommels bestoven. Je hoeft de plant daar dus niet bij te helpen.

Wanneer koolrabi oogsten

Wanneer kan je koolrabi oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot januari.

Koolrabi is makkelijk te oogsten, je hoeft de knol namelijk niet uit de grond te halen. De knol vastpakken en los trekken is voldoende, de wortel laat vanzelf los. Wel is het handig om het blad te verwijderen, om te voorkomen dat al het vocht uit de knol zich hierin gaat ophopen.

Koolrabi gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je koolrabi? Koolrabi heeft qua smaak absoluut iets weg van bloemkool. je kunt het dan ook op dezelfde manier koken en bijvoorbeeld bij de (gebakken) aardappels eten. Koolrabi is bijvoorbeeld lekker met kruiden of met kaassaus.

Je kunt koolrabi ook rauw eten. Volgens sommigen smaakt de rauwe knol een heel klein beetje selderij-achtig. Het is een vergeten maar veelzijdige groente die je bij verschillende gerechten kunt gebruiken.

Koolrabi houdbaarheid

Hoelang kan je koolrabi bewaren? Een vers geoogste koolrabi kan je -als je deze vervolgens direct gebruikt- buiten de koeling ongeveer een dag bewaren. Koolrabi blijft maximaal een week houdbaar in de koeling.

Het lekkerste is om koolrabi vers, dus direct na het oogsten, te verwerken in een gerecht. Toch kan je koolrabi ook invriezen. Zo blijft de groente zelfs tot een jaar houdbaar zonder al te veel smaak- en structuurverlies.

Koolrabi kiemgroenten

Kan je koolrabi als kiemgroente eten? Ja, koolrabikiemen zijn erg gezond. Bovendien zijn de kiemen van paarse koolrabi -vanwege de dieppaarse kleur- ook erg geschikt als garnering. Koolrabikiemen zijn makkelijk te kweken met enkel wat water.

Koolrabi ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij koolrabi? Koolrabi heeft als koolsoort snel last van vraat door rupsen. Wanneer vlinders (en vooral het koolwitje) eitjes op het blad leggen, komen hier rupsjes uit die de plant kaal kunnen vreten. Paarse koolrabi heeft hier doorgaans minder last van, omdat de (vaak groene) rupsjes bij de groene variant minder snel opvallen bij vogels.

Vraat door rupsen is te voorkomen door koolrabi in een kweektunnel van fijnmazig insectengaas te kweken. Zorg dan dat het net de blaadjes niet raakt, zodat vlinders niet door het gaas heen eitjes kunnen leggen op het blad. Zo komt er geen vlinder meer bij je planten en staan ze veilig.

Jonge zaailingen worden overigens wel aangevreten door slakken. Je kunt de bodem uit wat kweekpotjes halen en deze over je jonge zaailingen (of gezaaide zaadjes) heen zetten. Zo komen slakken niet bij je jonge zaailingen en voorkom je vraat door slakken.

Als koolgewas kan koolrabi vatbaar zijn voor de bodemschimmel knolvoet. De schimmel tast de wortels aan en is bijna altijd fataal, waardoor je planten afsterven. Knolvoet en andere ziektes of plagen voorkom je door altijd wisselteelt te gebruiken in de moestuin.

Koolrabi kweken informatie

Naam en familie
Naam Koolrabi
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. gongylodes
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - mei
juli - augustus
Buiten (voor)zaaien mei - juli
Kweekkas (uit)planten augustus - september
Buiten (uit)planten april - juli
Oogsten juni - januari
Bloeitijd juni - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 35CM
Regelafstand 52.5CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 6-10 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 8-10-10
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 12
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 45CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...