Koolrabi

Brassica oleracea "acephala"

Minimale plantafstand (cm): 35
Minimale worteldiepte (cm): 45

 

halfschaduw
matig vochtig
zware grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender koolrabi

Variëteiten

Koolrabi wordt vaak verward met knolraap en koolraap. Alle drie zijn het verschillende planten, en alle drie zijn het koolsoorten die een knol maken. De knol groeit bij koolrabi echter boven de grond en is plantkundig niet echt een wortel.

Vermeerderen

Koolrabi is lastig te verspenen door de kwetsbare penwortel. Je kunt deze dus het beste direct op de bestemde plek zaaien. Wil je koolrabi toch binnen voorzaaien? Kies dan een ruime en vooral diepe pot, waarin de penwortel uitgebreid kan groeien tot je de koolrabi gaat uitplanten. Nogmaals, het is niet aan te raden om koolrabi voor te zaaien.

Verzorging

Basis
Koolrabi is een koolsoort, je raad dan waarschijnlijk al waar je deze plant kweekt: bij de koolgewassen! Dat kan trouwens best verwarrend zijn, omdat de koolrabi een soort knol maakt en daarom ook erg op een wortelgewas lijkt. De knol is alleen eigenlijk helemaal geen wortel, maar een bovengrondse verdikking van de plant!

Bodem
Zorg voor een luchtige, doorlaatbare en bij uitstek erg voedzame bodem. Dat kan je bereiken door het toevoegen van extra veel compost en organisch materiaal aan de bodem. Ook op dikkere grondsoorten groeit koolrabi aardig goed, koolsoorten zijn sterke planten. De bodem hoort matig vochtig te blijven voor het vormen van de verdikking.

Voeding
Extra voeding is belangrijk voor koolrabi, als koolgewas is het een grootverbruiker. Kweek je koolrabi? Voeg dan regelmatig een algemene organische meststof toe en hark deze lichtjes in voor het water geven (of voor een regenbui).

Oogsten

Koolrabi oogst je door de plant uit de grond te trekken en de overige plantendelen van de verdikking af te snijden: de wortel en het blad snijd je weg, de (soort van) knol blijft dan over. Deze gebruik je vervolgens in de keuken.

Gebruiken

Het lekkerste is natuurlijk altijd om koolrabi vers te gebruiken. Rauw smaakt koolrabi een beetje selderij-achtig, gekookt meer naar bloemkool. Koolrabi is dus zo wel rauw als gekookt te eten.

Bewaren

Koolrabi blijft maximaal een week houdbaar in de koeling. Het lekkerste is om koolrabi vers, dus direct na het oogsten, te verwerken in een gerecht. Je kunt koolrabi ook invriezen, waarna deze tot een jaar houdbaar blijft.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Koolraap

Koolraap

In één oogopslag alle behoeften van koolraap! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Radijs

Radijs

In één oogopslag alle behoeften van radijzen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte kool

Witte kool

In één oogopslag alle behoeften van witte kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Wortel

Wortel

In één oogopslag alle behoeften van wortelen of peentjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Schorseneren

Schorseneren

In één oogopslag alle behoeften van schorseneren! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knolraap

Knolraap

In één oogopslag alle behoeften van knolraap! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knolselderie

Knolselderie

In één oogopslag alle behoeften van knolselderie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pinda

Pinda

In één oogopslag alle behoeften van de pindaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding