Asperges

Asparagus officinalis

Minimale plantafstand (cm): 40
Minimale worteldiepte (cm): 30

Afbeeldingen:

keukenplanten asperge zaailing keukenplanten asperge eerste blad

 

halfschaduw
matig vochtig
lichte grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender asperge

Variëteiten

Er zijn een aantal verschillende soorten asperges. De meest bekende soort is de groene asperge, een asperge waarvan de stengel bovengronds wordt geoogst. De asperge is groen van kleur en wordt net boven de grond afgesneden. Groene asperges zijn waarschijnlijk het makkelijkste te kweken van alle aspergesoorten.

Een aspergesoort die minstens zo bekend is, dat is de witte asperge. Dit is een, zoals de naam al doet vermoeden, witte stengel. De witte asperge wordt ook wel het "witte goud" genoemd, omdat de teelt ingewikkelder is en de asperge dus een flink stuk duurder. Natuurlijk wel extra leuk om zelf te kweken dus, als je de grote uitdaging aan durft te gaan. De witte asperge wordt namelijk ondergronds geoogst en niet bovengronds, in tegenstelling tot de groene asperge. Ook is de smaak duidelijk anders dan de smaak van de klassieke groene asperge.

Ook heb je nog de paarse asperge, welke misschien iets minder bekend is dan de groene of witte soorten. De paarse asperge kan als enige ook rauw worden gegeten. De teelt van de paarse asperge is vergelijkbaar met die van de groene asperge, en dus niet zo ingewikkeld als de teelt van witte asperges.

Vermeerderen

Asperges kun je direct op de bestemde plaats zaaien, maar je oogst de plant niet direct het eerste jaar al. Asperges hebben de tijd nodig om zich goed te ontwikkelen, zo wel ondergronds als bovengronds. Het ontkiemen vna aspergezaden kan, afhankelijk van omstandigheden, wel een week of 4 duren. Niet alleen bij het kiemen dus, maar bij de hele teelt komt veel geduld kijken.

Makkelijker en sneller is om wortelstokken van asperges te vinden, de zogenoemde aspergeklauwen. Deze kan je direct het eerste jaar al oogsten in kleine aantallen, of anders het tweede jaar al. De asperge is een vaste plant dus de plaats waar je ze kweekt kies je zorgvuldig uit. Let goed op of je groene of witte asperges neemt, de oogst gebeurd afhankelijk hiervan op een andere wijze.

Verzorging

Basis
Durf je het aan? Asperges telen is niet iets wat je zomaar even doet. De teelt is voor gevorderden en er komt wat meer bij kijken dan enkel het water geven. Asperges telen doe je tevens niet in één jaar tijd, tenzij je asperges niet vanuit zaden opkweekt maar vanuit wortels. De wortels van asperges worden "klauwen" genoemd, waarschijnlijk vanwege de klauw-achtige vorm hiervan. Asperges vanuit zaden opkweken duurt ten minste twee, meestal drie jaar. Asperges opkweken vanuit aspergeklauwen gaat iets sneller, je kunt vaak het zelfde of volgende jaar al oogsten.

Asperges kweek je op zogenoemde ruggen, dat zijn heuveltjes waar je de asperges in plant. De heuvel zorgt ervoor dat de asperges niet onder water komen te staan bij hevige regenval. Tevens zorgt de teelt op aspergeruggen ervoor dat de asperges straks makkelijk te steken zijn. Vooral bij witte asperges is de teelt op aspergeruggen sterk aanbevolen, dit maakt de teelt en oogst wat makkelijker. Door de teelt op aspergeruggen kan de bovenste laag grond (boven op de rug) uitdrogen, wat het makkelijk maakt om de witte asperges te herkennen voor deze boven de grond uit komen. Verderop meer over het steken van asperges, onder het kopje "oogsten".

Bodem
Voor de teelt van asperges is zandgrond met veel humus belangrijk. Een doorlaatbare bodem waar de plant goed in kan wortelen is van belang, maar ook het zorg dragen voor een niet al te zure grondsoort. Zoals boven vermeld kweek je asperges op zogenoemde ruggen. In het plantgat (bij het planten van aspergeklauwen) voeg je vooral een mengsel van compost en organisch materiaal toe. Als de bodem voornamelijk uit zand bestaat is het toevoegen van zand niet erg nodig. Kweek je op een andere grondsoort, voeg dan zeker een ruime hoeveelheid zand toe aan het mengsel. Het kweken van asperges op kleigrond kan je beter vergeten, de asperges kunnen zich hierin niet goed ontwikkelen. Maak in dat geval liever een aparte (zeer grote en diepe) bak waarin je de asperges laat groeien en creëer zelf een bodemmengsel.

Belangrijk is om de asperge niet te veel water te geven. Doordat je asperges op zandgrond kweekt lijkt de grond snel op te drogen, maar dat kan ondergronds nog wel eens anders zijn. Let dus goed op dat je asperges niet te veel water geeft, dit doet de plant meer kwaad dan goed. Omdat de asperge vooral ondergronds groeit zal uitdroging minder snel een probleem zijn. Vaak is water geven overbodig, maar als je zeker wilt zijn verplaats je de bovenste dikke laag zandgrond even om te controleren hoe vochtig het daar binnen is.

Voeding
Geef asperges weinig stikstof en veel kalium ter versterking van de plant en voor het verbeteren van de weerstand. Een organische meststof uit verpakking werkt hierbij het beste. De meststoffen geven gedurende een langere periode langzaam voedingsstoffen af en de kans op verbranding is hierdoor minimaal. Volg dan vooral de instructies op de verpakking van de meststoffen.

Oogsten

De oogst van asperges is anders voor witte en groene asperges. Afhankelijk van het soort asperge oogst je deze op een andere manier. Je oogst bij groene asperges de jonge stengels die boven de grond uit komen. Dat kan je doen door de groene asperge net boven de grond met een scherp mes af te snijden. Wat je overhoud is een groene asperge. De paarse asperge oogst je op de zelfde manier als de groene, door deze net boven de grond (of iets daaronder) af te snijden met een scherp mes.

Bij witte asperges oogst je deze iets eerder en op een andere manier. De witte asperge wordt namelijk ondergronds geoogst en is wit van kleur door het gebrek aan licht onder de grond. Het oogsten van witte asperges gebeurd door deze uit de grond te steken. Maar hoe weet je waar de witte asperge groeit als deze onder de grond zit? Nou, simpel! Hier komt het kweken op aspergeruggen of heuveltjes dus extra goed van pas. Je herkent de witte asperges door de barsten die in de grond ontstaan op de plek waar de asperge boven de grond wil komen. Vervolgens haal je op de plek waar de barsten zijn ontstaan de grond een beetje weg. Daarna kan je de witte asperge met een aspergesteker uit de grond halen.

Gebruiken

Witte asperges zijn vooral erg lekker om te koken. Voor het gebruiken van witte asperges schil je deze. Dat gaat het makkelijkste als je deze onderdompelt in water nadat de onderkant is afgesneden, zodat de witte asperge zich van onderuit vol kan zuigen met water. Witte asperges die zich volgezogen hebben met water zijn wat makkelijker te schillen.

Groene asperges hoef je meestal niet te schillen en kun je bijna altijd direct koken. Let daarbij goed op de schil van de groene asperge en de dikte daarvan. Voelt de schil (onderin) erg hard? Dan kan je de onderste delen van de groene asperge schillen en het kontje afsnijden. Op de zelfde manier als de witte asperge kan je deze dan koken.

De paarse asperge kan als een van de weinige ook rauw worden gegeten. Hiervoor hoef je ze enkel even te wassen en is verder niet veel nodig. De paarse asperge heeft dan ook weer een unieke smaak, net als de andere soorten. De paarse asperge is extra lekker door salades en in andere gerechten waarbij deze rauw kunnen worden gegeten.

Bewaren

Je kunt asperges in de koelkast zo ongeveer 3 dagen bewaren, daarna gaan ze snel achteruit. Door de asperges dan voor gebruik enige tijd in koud water te leggen, kan je ze mogelijk nog wat opfrissen. Je kunt asperges ook invriezen waardoor deze tot een jaar of zelfs langer goed blijven, al zal de smaak hierdoor natuurlijk iets achteruit gaan. Dat is nooit te vergelijken met verse asperges. Asperges eet je het liefste zo vers mogelijk, of anders binnen enkele dagen uit de koelkast.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Artisjok

Artisjok

In één oogopslag alle behoeften van de artisjok! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rabarber

Rabarber

In één oogopslag alle behoeften van rabarber! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Broccoletto

Broccoletto

In één oogopslag alle behoeften van broccoletto! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Mosterd

Mosterd

In één oogopslag alle behoeften van de mosterdplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rucola

Rucola

In één oogopslag alle behoeften van rucola! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aardappel

Aardappel

In één oogopslag alle behoeften van de aardappel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koolrabi

Koolrabi

In één oogopslag alle behoeften van koolrabi! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Prei

Prei

In één oogopslag alle behoeften van prei! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding