plant banner

Plantenlijst laden...

Asperge
Asparagus officinalis

plant icon
Asperge
Asparagus officinalis
light icon
water icon
soil icon
winter icon

16

-10

40CM

40CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
8-12-2
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
planten
jaarlijks

Asperge kweken

Asperge soorten

Welke soorten asperges zijn er? De groene asperge, witte asperge en paarse asperge. Groene asperges zijn van deze drie soorten misschien wel de meest bekende. Deze worden het meeste gebruikt. Ook witte asperges zijn best bekend, maar zijn vaak wat duurder. Dat komt omdat de teelt van witte asperges arbeidsintensiever is. Witte asperges worden daarom ook wel eens het "witte goud" genoemd.

Er is echter een aspergesoort dat enigszins afwijkt van de rest. Dat is de paarse asperge. Paarse asperges kunnen als enige ook prima rauw worden gegeten. De paarse asperge is ook niet zo vaak in winkels te vinden. Paarse asperges worden op dezelfde manier gekweekt als groene asperges en hebben dus een opvallend paarse kleur.

Asperge zaaien en planten

Wanneer kan je asperge zaaien? Asperge kan je direct buiten zaaien van maart tot april. Asperge kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om asperge te ontkiemen is boven de 16℃.

Ongeveer in april tot half mei kan je asperges buiten uitplanten. Dit doe je altijd in de volle grond omdat asperges groot worden en ze op een bepaalde manier groeien. Je kunt ook aspergeklauwen opkweken uit zaadjes. Deze klauwen kan je vervolgens planten (of aan iemand geven om te planten).

Hoe moet je aspergeklauwen planten? Je hebt wortels van aspergeplanten bemachtigd. Kies een geschikte plaats uit, rekening houdende met de juiste grondsoort (lees verderop meer). Je graaft een ruim plantgat uit en legt de klauwen gespreid in het gegraven gat. Belangrijk is dat je de asperges op een tamelijk zanderige gronden kweekt.

Het is niet gebruikelijk, maar soms wel handiger om asperges binnen voor te zaaien. Dit kan in kweekpotjes in de vensterbank, bijvoorbeeld wanneer je asperges wilt voorzaaien om ze later op een moestuin elders te planten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 3 tot 7 asperge planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 asperge planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Asperge verzorgen/standplaats

Hoe kweek je asperges? De aspergeteelt is arbeidsintensief en uitdagend. Asperges worden gekweekt op ruggen, meestal door aspergeklauwen (wortels) te planten. Dan oogst je in het volgende voorjaar asperges. De teelt vanuit zaden duurt enkele jaren maar is ook goed mogelijk. Belangrijk is dat asperges nooit onder water mogen staan bij hevige regenval.

Aspergeplanten groeien goed in de halfschaduw en zijn sterk winterhard, maar sterven bovengronds af in de winter. Aspergeplanten (Asparagus) worden ook als kamerplanten gehouden. Dit zijn dan meestal sierasperges die heel nauw verwant zijn aan de eetbare asperge. Het loof is dan zeer verfijnd en heeft een zacht uiterlijk.

Asperge goede en slechte buren

Asperges worden vaak in rijen gekweekt, op zogenoemde aspergeruggen (heuvels).

Asperge wisselteelt
Voor het kweken van asperge hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Asperge goede buren
Asperge kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Basilicum Dille Koolrabi Kropsla Peterselie Tomaat Veldsla

Asperge slechte buren
Asperge kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel

Asperge water geven

Hoeveel water heeft een aspergeplant nodig? Het beste is om de zanderige bodem constant licht tot matig vochtig (maar ook niet te nat) te houden. Vooral tijdens drogere perioden zoals in de zomer, zal je dus geregeld water moeten geven. Controleer om de dag of de bodem (onder het oppervlak) nog vochtig is. Sla een dag over als dat het geval is en geef anders een flinke scheut water.

Asperge grondsoort

Welke grond voor (groene of witte) asperges? Asperges hebben een humusrijke maar toch ook zanderige grondsoort nodig. Belangrijk is dat de bodem goed draineert maar ook enigszins vochthoudend is. Asperges groeien liever niet op een te zure grond, dus het beste is om de bodem pH-neutraal te houden. Op dikkere grondsoorten kan je beter geen asperges kweken, of flinke hoeveelheden zand en compost toevoegen. De teelt op kleigrond is sterk af te raden.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Asperge bemesten

Welke bemesting voor asperges? Je geeft asperges het beste voeding met relatief veel fosfor, weinig stikstof en een beetje kalium. Een algemene meststof volstaat meestal, zo lang de NPK-waarden niet te veel afwijken.

Welke meststof gebruik je voor asperge? De beste meststof voor het kweken van asperge heeft bij benadering een NPK samenstelling van 8-12-2.

N8
P12
K2

Wat is NPK?

Asperge bloei en bestuiven

Wanneer bloeit asperge? Asperge bloeit doorgaans van mei tot juli.

Moet je asperges bestuiven? Nee, om asperges te kweken hoef je de planten niet te bestuiven. Wanneer je zaden wilt oogsten is dit wel nodig. Asperges zijn éénhuizig maar maken ook éénslachtige bloemen. Asperges zijn zelfbestuivend maar hebben daarbij hulp nodig van insecten. Na de bestuiving krijgen aspergeplanten rode besjes waarin de zaden zich bevinden.

Wanneer asperge oogsten

Wanneer kan je asperge oogsten? Asperge oogst je doorgaans van april tot juni.

De oogst van asperges kan je al vroeg verwachten. Van asperges oogst je de jonge scheuten die net boven de grond uit komen (groene asperges) of die net onder de oppervlakte groeien (witte asperges). De aspergeplant begint met het maken van deze scheuten in het voorjaar.

Hoe oogst je groene asperges? Groene asperges zijn jonge scheuten die net boven de grond groeien. Vanuit deze scheuten groeit het loof als je de scheuten zou laten zitten. Groene asperges kan je direct boven de grond afsnijden met een scherp mes. Groene asperges zijn makkelijk te herkennen doordat ze zichtbaar zijn boven de grond.

Hoe oogst je witte asperges? Witte asperges zijn iets moeilijker te herkennen (lees ook de volgende alinea). Witte asperges worden meestal met een aspergesteker geoogst. Als je deze niet hebt kan je die beter snel aanschaffen. Bij het uitgraven met de hand of met een schep, kan je de asperges namelijk beschadigen. Meestal wordt de aspergesteker naast een asperge in de grond gestoken. Vervolgens wordt met een draaiende beweging de witte asperge losgesneden.

De teelt van asperges gebeurd vooral op een zanderige grondsoort. Naast de goede doorlaatbaarheid heeft dit ook een andere reden. Dat is om de witte asperges te kunnen zien zitten. Op de plekken waar de (aan de oppervlakte) droge bodem begint open te barsten, zitten waarschijnlijk witte asperges. Wanneer je deze barstjes van boven bekijkt kan je vaak al een asperge zien zitten. Je kunt een klein beetje grond weghalen bij het barstje.

Asperge gebruiken en bewaren

Waar gebruik je asperges voor? Asperges zijn heerlijk om mee te koken. Witte asperges schil je meestal voor gebruik. Je dompelt de asperges onder in water nadat de onderkant is afgesneden. Zo kan de asperge zich volzuigen met vocht. Dit maakt de asperges makkelijker om te schillen. Groene asperges hoef je bijna nooit te schillen. Let wel even op of de schil niet te dik is. Een dikkere schil kan je beter wel verwijderen, dat maakt de asperge lekkerder.

Daarnaast zijn er ook paarse asperges. Deze asperges kunnen als enige ook rauw worden gegeten. Hiervoor hoef je ze enkel even te wassen. Paarse asperges hebben net als witte en groene asperges ook weer een unieke smaak. De paarse asperge is met name lekker in salades en andere gerechten waarbij deze rauw kan worden gegeten.

Hoelang zijn asperges houdbaar? Vers geoogste asperges kan je in de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren, daarna worden ze vaak snotterig. Door de asperges voor gebruik even in koud water te leggen kan je ze nog een beetje opkrikken. Asperges kunnen ook in de vriezer worden bewaard. Ingevroren asperges zijn tot wel een jaar of zelfs langer houdbaar. Houd er rekening mee dat ze in kwaliteit natuurlijk niet zo goed zijn als verse asperges.

Asperge ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij asperges? Aspergeplanten hebben erg weinig last van ziektes en plagen. Het grootste gevaar is het gebruiken van een verkeerde (bijvoorbeeld veel te harde) grondsoort zoals klei. In dit geval zullen asperges slecht groeien, wat je als eerste opmerkt aan het verkleuren van het loof. Ook het niet of slecht opkomen van aspergetips is een gevolg. Kies een geschikte grondsoort om dit te voorkomen.

Asperge plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - april
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten april - juni
Bloeitijd mei - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 8-12-2
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 40 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 3 - 7 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding