plant banner

Plantenlijst laden...

Daslook
Allium ursinum

plant icon
Daslook
Allium ursinum
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-20

10CM

15CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
3-2-3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg zaaien
laat zaaien
bollen planten
oogsttijd bollen
jaarlijks

Daslook kweken

Daslook soorten

Welke soorten daslook zijn er? In principe is er maar één soort daslook bekend. Daslook wordt in het Engels ook wel "wild garlic" (wilde knoflook) genoemd en dat is het ook eigenlijk. De hele plant is eetbaar, van bolletjes tot bladeren en zelfs de bloemen. Daslook was enige tijd een beschermde plantensoort, maar is dit inmiddels niet meer. In sommige landen is daslook nog steeds beschermd en mag je het niet plukken in het wild.

Let op, want daslook kan (qua blad) erg lijken op de herfsttijloos, en die is erg giftig. Als het blad niet sterk naar look ruikt, gebruik het dan vooral niet. Hieraan kan je het blad van de herfsttijloos herkennen. Als de planten eenmaal bloeien wordt al snel duidelijk dat het om een heel ander soort gaat.

Daslook is overigens niet alleen maar een looksoort, maar ver weg ook familie van de narcis. Je weet wel, die mooie gele en lichtgele, zijwaards hangende bloemen met het kroontje in het midden. Daslook bloeit van april tot juni en soms zelfs tot begin juli.

Daslook zaaien en planten

Wanneer kan je daslook zaaien? Daslook kan je direct buiten zaaien van maart tot april en van september tot oktober. Daslook kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april. Het beste moment om daslook te zaaien is in het najaar. In het volgende jaar heb je dan daslook bolletjes. De bolletjes ontwikkelen zich volgend jaar pas als je in het voorjaar zaait. Heb je daslook bolletjes, dan kan je deze planten tussen eind april en begin mei. Je kunt dan nog hetzelfde jaar blad plukken om te gebruiken.

Per vierkante meter kan je ongeveer 60 tot 105 daslook planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 13 daslook planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Daslook verzorgen/standplaats

Hoe kweek je daslook? Daslook groeit graag op een schaduwrijk en vochtig of zelfs vrij nat plekje. De plant komt wel eens in sommige loofbossen voor en groeit dan in veelvoud in de schaduw van bomen. Je zet daslook bij voorkeur in de volle grond, maar ook in ruime potten is de plant nog wel te kweken.

Daslook "leeft" maar erg kort, ondanks dat het een meerjarige plant is. Na de bloei sterft het plantje bovengronds af. In het voorjaar komt het dan weer opnieuw op, enkel om weer even te bloeien. De bolletjes kunnen ondergronds gaan woekeren. Het kan daarom handig zijn om de plant binnen een border te kweken.

Daslook goede en slechte buren

Daslook wisselteelt
Voor het kweken van daslook hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Daslook goede buren
Daslook heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Daslook slechte buren
Daslook heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Daslook water geven

Hoeveel water moet je daslook geven? Daslook staat graag op een matig vochtig tot zelfs een beetje natte bodem. Geef dus -zeker tijdens de zomer- regelmatig water. Is de bodem nog erg vochtig dan kan je een waterbeurt overslaan.

Daslook grondsoort

Op welke grond groeit daslook? Gebruik voor daslook een goed vochthoudende en humusrijke bodem. Voeg eventueel compost toe om de bodem een betere structuur te geven. De planten mogen niet op uitgedroogde grond staan. Bedenk je dat daslook vaak in loofbossen groeit, in de schaduw van bomen. Oud plantenmateriaal komt op die bodem terecht en verteert.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Daslook bemesten

Moet je daslook bemesten? Nee, in principe hoef je daslook niet te bemesten. Wil je de planten toch iets extra's geven, kies dan een lichte en gebalanceerde meststof. Lage NPK-waardes zijn meer dan voldoende. Kweek je daslook voor het blad, geef dan iets meer stikstof. Het kweken op een kalkrijke bodem kan de algemene ontwikkeling van de planten stimuleren.

Welke meststof gebruik je voor daslook? De beste meststof voor het kweken van daslook heeft bij benadering een NPK samenstelling van 3-2-3.

N3
P2
K3

Wat is NPK?

Daslook bloei en bestuiven

Wanneer bloeit daslook? Daslook bloeit doorgaans van april tot juli.

Moet je daslook bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig tenzij je zaden wilt oogsten. De zaadteelt is onzeker en zaden zijn lastig te winnen. Dit is dus een flinke uitdaging. Gelukkig valt de bestuiving wat dit betreft wel mee. De bloemetjes van daslook zijn tweeslachtig, wat betekend dat ze zo wel mannelijke als vrouwelijke delen bevatten. Daslook is dus een zelfbestuivende plant.

Wanneer daslook oogsten

Wanneer kan je daslook oogsten? Daslook oogst je doorgaans van april tot november.

In principe kan je de bolletjes van daslook bijna de hele lente en zomer oogsten, en zelfs in de herfst. De beste tijd om dit te doen is echter voor de planten al te veel zijn uitgelopen, tussen april en juni.

Ook het blad kan je vanaf begin april oogsten en zelfs de bloemen zijn eetbaar. Daslook mag in het wild niet overal worden geplukt omdat het op sommige plekken een beschermde plantensoort is.

Daslook gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je daslook? Je kunt daslook op dezelfde manier als knoflook gebruiken. De bolletjes, het blad en de bloemen zijn eetbaar. Wat de smaak betreft is daslook de mildere variant van knoflook, en de bloemen zelfs nòg milder. Naast het verwerken in gerechten kan je van het blad ook pesto maken.

Hoelang is daslook houdbaar? Het verse blad gebruik je liever zo snel mogelijk, want dit is niet lang goed te houden. De bolletjes kan je enkele dagen bewaren, tot maximaal een week. Het beste is om daslook pas te oogsten als je het gaat gebruiken. Dit geldt voor alle delen van de plant die je wilt oogsten.

Daslook ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij daslook? Daslook heeft weinig last van ziektes en plagen. De sterke look-achtige geur verjaagt veel plaagdieren. Dit maakt daslook voor de combinatieteelt erg geschikt. Hoewel van daslook geen specifieke goede of slechte buren bekend zijn, kan je de plant op plekken zetten waar je doorgaans bieslook zou planten.

Daslook plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien maart - april
september - oktober
Buiten (uit)planten maart - mei
september - november
Oogsten april - november
Bloeitijd april - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte veel
Grondsoort zware grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 3-2-3
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 13 planten
Per m² / veld 60 - 105 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -20 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding