Daslook

Allium ursinum

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 15

 

schaduwrijk
natte grond
alle grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender daslook

Variëteiten

In principe is er maar één soort daslook. In het Engels wordt de plant ook wel "Wild Garlic" (wilde knoflook) genoemd. Het blad van daslook is -net als alle andere delen van de plant- eetbaar, maar het blad lijkt erg op dat van het meiklokje en de herfsttijlloos, die beiden erg giftig zijn. De planten komen soms op de zelfde plek voor als daslook. Let daarom altijd goed op dat je deze niet met elkaar verward als je daslook blad gaat plukken.

Vermeerderen

Daslook is goed te ontkiemen vanaf zaadjes. Dan heb je alleen wel een engelengeduld nodig, want het kan even duren voor de zaden ontkiemen. Het makkelijkste is om, als dat lukt, aan bolletjes daslook te komen en deze te planten. Zaaien doe je in maart of april, de knolletjes planten kan in principe het hele jaar door, maar je doet het bij voorkeur in het voorjaar. Dat is gewoon makkelijker, omdat je dan weet waar je aan toe bent (het kweekseizoen) en je dan niet zo lang hoeft te wachten voor ze opkomen.

Verzorging

Basis
Daslook groeit in het bijzonder vooral niet in de volle zon, en doet het op z'n best op een schaduwrijk plekje. Bijvoorbeeld in de schaduw van een grote boom of een andere grote plant, of in het bos (loofbos en geen naaldbos). Je mag daslook niet altijd en overal plukken, let dus goed op waar en wanneer je het plantje plukt als je dit in het wild doet. In de volle grond, als de plant het naar de zin heeft, kan daslook behoorlijk woekeren. Daslook "leeft" maar erg kort, want nadat de plant gebloeid heeft sterft het blad af.

bodem
De bodem voor daslook behoort goed vochtig tot zelfs een beetje nat te zijn. De plant heeft veel water nodig. Een doorlaatbare grond kan handig zijn bij het kweken van daslook. Voeg compost en organisch materiaal toe aan de bodem om deze te verbeteren voor het kweken.

Voeding
Daslook heeft baat bij een enigszins voedzame bodem. Naast het toevoegen van compost en organisch materiaal kan je eens in het jaar een organische meststof toevoegen, een algemeen gebruikte mestvoeding. Dit is echter geen vereiste om daslook te kweken en draagt maar een klein beetje bij aan de groei hiervan.

Gevaren
In veel landen is het verboden om daslook te plukken, omdat het een beschermde plant is. Ook in ons land is dat een tijd zo geweest. Het zou zomaar kunnen dat de plant binnenkort weer op een lijst met beschermde planten komt te staan. In het wild kijk je liever goed uit bij het plukken van daslook, als dat dan al is toegestaan. Het blad lijkt namelijk ook erg op het giftige meiklokje. Daarvan wil je het blad dus absoluut niet eten. Je kunt het verschil goed herkennen aan de ui-achtige geur van het blad.

Oogsten

Het hele jaar door kun je de knolletjes van daslook oogsten. Het blad laat zich echter pas begin april zien en is ook te gebruiken in de keuken. Wanneer het boven de grond is kun je het oogsten, maar dit moet je dan wel nog de zelfde dag nog gebruiken. De knolletjes kun je wat langer bewaren als dat nodig is, maar liever eet je deze ook zo snel mogelijk. Zelfs de bloemen zijn eetbaar en hebben een zachtere smaak. Pluk daslook in het wild alléén als dat is toegestaan.

Gebruiken

Daslook is op vrijwel elke manier te gebruiken waarop je knoflook ook kunt gebruiken. De knollen, het blad en de bloemen zijn eetbaar. Als het om smaak gaat is daslook de mildere variant van knoflook, en de bloemen een nòg mildere variant. Je kunt het naast verwerken in gerechten ook gebruiken om pesto van te maken.

Bewaren

Verwerkt in pesto is daslook langer houdbaar, maar het wordt ook vaak gedroogd. Gedroogde daslook kan je het hele jaar door nog gebruiken. Verse daslook gebruik je het liefst wel direct, of je oogst daslook pas wanneer je het wilt gaan gebruiken.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knoflook

Knoflook

In één oogopslag alle behoeften van knoflook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Uien

Uien

In één oogopslag alle behoeften van uienplanten! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Prei

Prei

In één oogopslag alle behoeften van prei! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Stengelui

Stengelui

In één oogopslag alle behoeften van stengelui! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bosui

Bosui

In één oogopslag alle behoeften van bosuitjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lenteui

Lenteui

In één oogopslag alle behoeften van lenteuitjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Daslook

Daslook

In één oogopslag alle behoeften van daslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding