plant banner

Daslook
Allium ursinum - Aliaceae
Poten kweken en oogsten

°C-20
CM10
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg zaaien
laat zaaien
bollen planten
oogsttijd bollen
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Zelf daslook zaaien, planten en kweken in je eigen tuin!

Daslook draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Allium ursinum en is een lid van de lookfamilie, ook wel aliaceae.

Samenvatting

Daslook is een tijd lang een beschermde plant geweest, maar is dat nu niet meer. Je mocht het toen niet plukken in het wild. Daslook is een heerlijke look-achtige plant. Zo zijn de blaadjes, bloemetjes, knolletjes en dus de hele daslook eetbaar. Zelf daslook kweken is ook heel makkelijk. Je kunt daslook zaaien maar ook knolletjes van daslook planten.

Daslook zaaien we in het vroege voorjaar onder glas of direct buiten, of in het najaar buiten. Onder glas kan je iets vroeger in het voorjaar beginnen. Daslook planten we ook in het voorjaar, ergens rond april. De knolletjes van daslook oogsten we van april tot juni. Het blad van daslook oogsten we zo lang het plantje er bovengronds gezond uitziet.

Daslook laat zich maar heel kort zien in het voorjaar. Daarna sterft het bovengronds weer volledig af. De rest van het jaar zie je daslook niet meer.

Daslook soorten

In principe is er maar één soort daslook. Daslook wordt in het Engels ook wel "wild garlic" (wilde knoflook) genoemd en dat zit er niet ver naast. De hele plant is eetbaar, van daslook knolletjes tot daslook blaadjes en zelfs daslook bloemen. Zo is de hele daslook eetbaar.

Het blad van daslook lijkt heel erg op het blad van de herfsttijloos. De herfsttijloos is erg giftig. Je kunt daslook herkennen aan de look-geur. Als het blad de geur niet heeft, gebruik het dan vooral niet. Op die manier kan je de planten goed van elkaar onderscheiden.

Ver weg is daslook niet alleen familie van de ui maar ook van de narcis. Verre familie weliswaar, maar familie desalniettemin.

Daslook zaaien en planten

Wanneer kan je daslook zaaien?
Daslook zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot april en van september tot oktober. Daslook zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot april.
Wanneer kan je daslook planten?
Daslook planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot mei en van september tot november.

daslook zaden zaadjes zaad keukenplanten

Het beste moment om daslook te zaaien is in het najaar. In het volgende jaar heb je dan daslook bolletjes. De bolletjes ontwikkelen zich volgend jaar pas als je in het voorjaar zaait. Heb je daslook bolletjes, dan kan je deze planten tussen eind april en begin mei. Je kunt dan nog hetzelfde jaar blad plukken om te gebruiken en volgend jaar nieuwe bolletjes oogsten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 56 tot 77 daslook planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 daslook planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Daslook standplaats en verzorgen

Daslook groeit graag op een schaduwrijk en vochtig of zelfs vrij nat plekje. De plant komt wel eens in sommige loofbossen voor en groeit dan in veelvoud in de schaduw van bomen. Je zet daslook bij voorkeur in de volle grond, maar ook in ruime potten is de plant nog wel te kweken.

daslook bloeiende planten

Daslook "leeft" maar erg kort, ondanks dat het een meerjarige plant is. Na de bloei sterft het plantje bovengronds af. In het voorjaar komt het dan weer opnieuw op, enkel om weer even te bloeien. De bolletjes kunnen ondergronds gaan woekeren. Het kan daarom handig zijn om de plant binnen een border te kweken.

daslook jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Daslook is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -20℃.

Daslook combinatieteelt en wisselteelt

Daslook
Voor het kweken van daslook hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Daslook goede buren
Daslook heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Daslook slechte buren
Daslook heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

daslook planten kweken keukenplanten

Daslook water geven

Daslook staat graag op een matig vochtig tot zelfs een beetje natte bodem. Geef dus -zeker tijdens de zomer- regelmatig water. Is de bodem nog erg vochtig dan kan je een waterbeurt overslaan.

Daslook grondsoort en bodem

Gebruik voor daslook een goed vochthoudende en humusrijke bodem. Voeg eventueel compost toe om de bodem een betere structuur te geven. De planten mogen niet op uitgedroogde grond staan. Bedenk je dat daslook vaak in loofbossen groeit, in de schaduw van bomen. Oud plantenmateriaal komt op die bodem terecht en verteert.

pH

6.0
7.0

Daslook tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

daslook grote planten keukenplanten

Daslook bemesten

In principe hoef je daslook niet te bemesten. Wil je de planten toch iets extra's geven, kies dan een lichte en gebalanceerde meststof. Lage NPK-waardes zijn meer dan voldoende. Kweek je daslook voor het blad, geef dan iets meer stikstof. Het kweken op een kalkrijke bodem kan de algemene ontwikkeling van de planten stimuleren.

N3
P2
K3

Voor het bemesten van daslook adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 3-2-3 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

daslook volgroeide planten grootte keukenplanten

Daslook bloei en bestuiven

Wanneer bloeit daslook? Daslook bloeit doorgaans van april tot juli.

Voor de teelt is bestuiven niet nodig tenzij je zaden wilt oogsten. De zaadteelt is onzeker en zaden zijn lastig te winnen. Dit is dus een flinke uitdaging. Gelukkig valt de bestuiving wat dit betreft wel mee. Daslook bloeit van april tot juni maar heel soms zelfs tot in de maand juli, bij uitzondering.

daslook bloei daslook bloemen april mei

De bloemetjes van daslook zijn tweeslachtig, wat betekend dat ze zo wel mannelijke als vrouwelijke delen bevatten. Daslook is dus een goed zelfbestuivende plant wat voor de zaadteelt erg handig kan zijn. Vanaf mei kan je de zaden van daslook zien zitten.

daslook zaden oogsten daslook zaad oogsten

Daslook bloeit maar heel kort. Wat overblijft zijn kleine groepjes met groene bolletjes (foto hierboven). Als je deze goed laat drogen dan kan je hier binnen enkele weken zaden uit winnen. Het beste pluk je ze pas als ze geel beginnen te kleuren. De groene bolletjes zijn nog niet helemaal rijp, maar wacht je te lang dan vallen ze af.

daslook zaden oogsten daslook zaad oogsten zaadjes plukken van daslook wanneer

Voor de beeldvorming op de foto de bolletjes als ze groen zijn. De lichtgekleurde bolletjes kan je eventueel plukken. De donkergroene op de foto hierboven zijn iets te vroeg geplukt. Er is een kans dat die zaadjes het niet doen. De lichtgekleurde (gele/geelgroene) bolletjes laat je eerst goed drogen.

daslook zaden oogsten daslook zaad oogsten zaadjes van daslookplant

Wanneer de bolletjes goed gedroogd en helemaal lichtbruin van kleur zijn, dan kan je ze gebruiken. De zaden zitten in de kleine, gedroogde bolletjes. Als je ze openmaakt zie je direct dat dit een look-soort (Allium) is. Alle look-soorten hebben de herkenbare, grove en zwartgekleurde korreltjes als zaden.

daslook bloemen bloei bestuiven bestuiving keukenplanten

Wanneer daslook oogsten

Wanneer kan je daslook oogsten? Doorgaans doe je dit van april tot november.

In principe kan je de bolletjes van daslook bijna de hele lente en zomer oogsten en zelfs in de herfst. De beste tijd om dit te doen is echter voor de planten al te veel zijn uitgelopen, tussen april en juni. Ook het blad kan je vanaf begin april oogsten en zelfs de bloemen zijn eetbaar.

daslook geel blad gele blaadjes afsterven mei

Voor het oogsten van het blad kan je er beter wel snel bij zijn. Begin mei ben je eigenlijk al iets te laat. Het blad verschijnt maar heel kort, waarna dit geel wordt en de plant zich weer terugtrekt onder de grond. Hierboven in de foto zie je dat goed.

De bloemsteeltjes met kleine, meestal per 3 stuks gevormde zaadbolletjes zijn het slotstuk van de groei. Deze vallen als laatste af. Zo verspreidt daslook zich razendsnel. Volgend jaar komt het dankzij deze zaadbolletjes in tienvoud terug rond dezelfde plek waar het vorig jaar stond.

Je kunt de bolletjes van daslook uitgraven om op te eten, of ze gebruiken om elders weer te planten. De bolletjes zijn langwerpig en meestal crèmewit of beige van kleur als je de aarde eraf spoelt.

daslook oogsten plukken keukenplanten

Daslook gebruiken en bewaren

Je kunt daslook op dezelfde manier als knoflook gebruiken. De bolletjes, het blad en de bloemen zijn eetbaar. Wat de smaak betreft is daslook de mildere variant van knoflook, en de bloemen zelfs nòg milder. Naast het verwerken in gerechten kan je van het blad ook pesto maken.

Daslook houdbaarheid

Het verse blad gebruik je liever zo snel mogelijk, want dit is niet lang goed te houden. De bolletjes kan je enkele dagen bewaren, tot maximaal een week. Het beste is om daslook pas te oogsten als je het gaat gebruiken. Dit geldt voor alle delen van de plant die je wilt oogsten.

Daslook ziektes en plagen

Daslook heeft weinig last van ziektes en plagen. De sterke look-achtige geur verjaagt veel plaagdieren. Dit maakt daslook voor de combinatieteelt erg geschikt. Hoewel van daslook geen specifieke goede of slechte buren bekend zijn, kan je de plant op plekken zetten waar je doorgaans bieslook zou planten.

Daslook kweken informatie

Naam en familie
Naam Daslook
Familie Lookfamilie
Wetenschappelijke naam Allium ursinum
Familie (wetenschappelijk) Aliaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien maart - april
september - oktober
Buiten (uit)planten maart - mei
september - november
Oogsten april - november
Bloeitijd april - juli
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 10CM
Regelafstand 15CM
Per strekkende meter (M) 8-12 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 56-77 planten (veld)
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Schaduwrijk
Waterbehoefte Veel water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 3-2-3
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -20
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...