plant banner

Pruim
Prunus domestica

plant icon
Pruim
Prunus domestica
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-10
 
 
pH
5.5 - 6.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Pruim kweken

Pruim verzorgen

De pruim is alles behalve een potplant. Daar is een pruimenboom simpelweg niet geschikt voor. De boom heeft ruimte nodig. Een pruimenboom wordt doorgaans veel groter dan bijvoorbeeld een appelboom of perenboom, wat de pruim minder geschikt maakt voor op de moestuin. Wel leuk als je een erg grote tuin hebt. Er zijn ook iets kleinere pruimensoorten die je kunt kopen bij een kweker. Laat je adviseren over wat het beste in jouw omgeving past. De pruim zet je bij voorkeur in de volle zon, of bij uitzondering in de halfschaduw.

Pruim zaaien en planten

Het meest gebruikelijke is om gewoon een pruimenboompje te kopen of er een te stekken. Pruimen worden eigenlijk nooit uit pitten opgekweekt. Dat betekend niet dat het eens een leuk experiment is om je aan te wagen. Houd er dan wel rekening mee dat het opkweken uit een pit waarschijnlijk niet dezelfde pruim oplevert als de pruim waar de pit uitkomt. Veel pruimen en andere (fruit)boompjes worden geënt, er wordt een pruimenboompje op een onderstam gezet. Ook duurt het opkweken uit een pit natuurlijk erg lang, want het kan vele jaren duren voor een pruimenboompje voor het eerst pruimen gaat geven. Een goed en vast ras koop je natuurlijk altijd bij een professionele kweker die daar verstand van heeft.

Pruimenpitten zijn leuk om zelf te ontkiemen, al moet je wel een zee van geduld hebben als je van het boompje wilt kunnen oogsten straks. Een pruimenboompje wordt meestal bij de kweker gekocht, hij/zij kan je precies vertellen wat de eigenschappen van een specifiek soort zijn en hoe je deze het beste kunt verzorgen. Daarnaast weet je natuurlijk nooit welk soort je krijgt als je de pit van een pruim uit de winkel doet kiemen. Ondanks dat kan het toch een leuk experiment zijn, probeer het zeker eens uit!

Een pruimenpit kan je het beste ontkiemen door de pit in vochtig keukenpapier te rollen en dit op een tamelijk warm (niet te warm) plekje te leggen. Belangrijk is wel dat de pit van tevoren eerst goed wordt gedroogd, een vochtige pit zal namelijk geen water binnen laten dringen en de pit ontkiemt dan niet. Een droge pit zuigt zich onmiddelijk vol. Het kan helpen om de pit (gedeeltelijk) te schuren om de harde buitenste laag makkelijker doordringbaar te maken. Het plantje kan hierdoor makkelijker naar buiten toe. Als de pit is ontkiemd kan je deze ongeveer 1-2 centimeter diep in de aarde planten, in een pot. Zet de pot binnen zo lang het buiten nog niet warm genoeg is (vóór half mei).

Pruim heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Pruim grondsoort

In oevers, langs sloten, daar waar de bodem goed vochtig is groeit de pruim het beste. Zo lang de boom niet compleet verzuipt in het water staat deze veilig. Wat handig is is om compost en organisch materiaal aan de bodem toe te voegen voor een betere bodemstructuur. De doorlaatbaarheid wordt hiermee verbeterd en je zorgt voor een voedzame bodem voor de pruim.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
6.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Pruim bemesten

Een voedzame bodem is dus belangrijk. Hier zorg je voor door de pruim regelmatig een organische mestvoeding toe te dienen. Dit kan een algemene meststof zijn, of een meststof voor fruitbomen (bij voorkeur). Organische meststoffen laten gedurende een langere periode langzaam voedingsstoffen los en zorgen -in tegenstelling tot kunstmest- niet voor risico op verbranding door een te scherpe voeding.

Welke meststof gebruik je voor pruim? De beste meststof voor het kweken van pruim heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Pruim bloei en bestuiven

Moet je een pruimenboom bestuiven? De meeste pruimen zijn éénhuizig en maken tweeslachtige bloemen. Dat wil zeggen dat je maar één boom nodig hebt om vruchten te kunnen krijgen. Er zijn echter ook tweehuizige pruimensoorten. Vraag het voor de aankoop even na bij de kweker.

pruim bloei bloeiende pruimenboom bestuiven

Welke pruim is zelfbestuivend? Één van de lekkerste pruimen -zo noemen velen het- is de Reine Claude. Dit is een zelfbestuivende pruim, maar in principe zijn de meeste pruimenbomen zelfbestuivend en worden voor het grootste deel bestoven door insecten. Bij een goede bestuiving blijven er een aantal vruchten hangen die verder groeien.

pruim kleine vruchtbeginsels kleine pruimen

Wanneer pruim oogsten

Wanneer kan je pruim oogsten? Pruim oogst je doorgaans van juli tot september.

Wanneer kan je pruimen plukken? Van juli tot eind september rijpen de pruimen aan de boom. Aan de kleur kan je vaak zien of een pruim goed rijp is, maar bij sommige soorten is dit lastig. Bepaalde soorten zoals de Reine Claude blijven een beetje groenachtig van kleur. Kijk vooral wanneer de schil er iets glaziger uit is gaan zien en ruwer is aan gaan voelen.

pruimen vruchten pruimenboom

Controleer zeker ook of de pruim makkelijk los laat. Laat de pruim hangen als dat niet zo is. Pruimen die direct loslaten zijn meestal goed rijp en kunnen worden opgegeten. Wanneer een pruim niet goed rijp is dan is deze letterlijk niet te pruimen. Neem het zekere voor het onzekere. Wacht alleen niet tot de vruchten vanzelf vallen, dan zijn ze vaak overrijp of vallen ze stuk.

Pruim gebruiken en bewaren

Pruimen worden eigenlijk altijd los gegeten, of er wordt pruimensap van gemaakt. Beiden erg lekker, maar dan moeten de pruimen wel goed rijp zijn. Onrijpe pruimen zijn niet lekker.

Bewaar pruimen buiten de koeling, dat gaat het beste. Dan blijven pruimen maximaal een week houdbaar, meestal iets korter. Je kunt ze niet in de koeling bewaren omdat pruimen daar niet goed tegen kunnen, ze worden rimpelig en vies. Bewaar pruimen om die reden ook liever niet langer dan enkele dagen. Dat kan vaak wel, maar ook dan wordt de pruim niet lekkerder.

Pruim soorten

Van alle diverse kleuren is de gewone paarsrode pruim het meest voorkomende soort. Er zijn ook gele en rode pruimen, en nog veel meer variëteiten die allemaal erg lekker zijn! Het ene soort is nog zoeter en sappiger dan de andere. Een van de oudste en meest bekende namen onder de pruim is de Reine Claude, welke al in de 16e eeuw werd gekweekt.

Pruim teeltwijzen

Voor het kweken van pruim hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Pruim kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Bieslook Bonenkruid Bosui Knoflook Nieuw-zeelandse spinazie Oost-indische kers Prei Spinazie Zwarte bes

Pruim heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Pruim plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten februari - april
oktober - november
Oogsten juli - september
Snoeien april - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 6.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -10 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding