Pruim

Prunus domestica

Minimale plantafstand (cm): ...
Minimale worteldiepte (cm): ...

 

volle zon
matig vochtig
alle grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender pruimen

Variëteiten

Van alle diverse kleuren is de gewone paarsrode pruim het meest bekende. Er zijn ook gele en rode pruimen, en nog veel meer variëteiten die allemaal erg lekker zijn!

Vermeerderen

Pruimenpitten zijn leuk om zelf te ontkiemen, al moet je wel een zee van geduld hebben als je van het boompje wilt kunnen oogsten straks. Een pruimenboompje wordt meestal bij de kweker gekocht, hij/zij kan je precies vertellen wat de eigenschappen van een specifiek soort zijn en hoe je deze het beste kunt verzorgen. Daarnaast weet je natuurlijk nooit welk soort je krijgt als je de pit van een pruim uit de winkel doet kiemen. Ondanks dat kan het toch een leuk experiment zijn, probeer het zeker eens uit!

Een pruimenpit kan je het beste ontkiemen door de pit in vochtig keukenpapier te rollen en dit op een tamelijk warm (niet te warm) plekje te leggen. Belangrijk is wel dat de pit van tevoren eerst goed wordt gedroogd, een vochtige pit zal namelijk geen water binnen laten dringen en de pit ontkiemt dan niet. Een droge pit zuigt zich onmiddelijk vol. Het kan helpen om de pit (gedeeltelijk) te schuren om de harde buitenste laag makkelijker doordringbaar te maken. Het plantje kan hierdoor makkelijker naar buiten toe. Als de pit is ontkiemd kan je deze ongeveer 1-2 centimeter diep in de aarde planten, in een pot. Zet de pot binnen zo lang het buiten nog niet warm genoeg is (vóór half mei).

Verzorging

Basis
De pruim is alles behalve een potplant. Daar is een pruimenboom simpelweg niet geschikt voor. De boom heeft ruimte nodig. Een pruimenboom wordt doorgaans veel groter dan bijvoorbeeld een appelboom of perenboom, wat de pruim minder geschikt maakt voor op de moestuin. Wel leuk als je een erg grote tuin hebt. Er zijn ook iets kleinere pruimensoorten die je kunt kopen bij een kweker. Laat je adviseren over wat het beste in jouw omgeving past. De pruim zet je bij voorkeur in de volle zon, of bij uitzondering in de halfschaduw.

Bodem
In oevers, langs sloten, daar waar de bodem goed vochtig is groeit de pruim het beste. Zo lang de boom niet compleet verzuipt in het water staat deze veilig. Wat handig is is om compost en organisch materiaal aan de bodem toe te voegen voor een betere bodemstructuur. De doorlaatbaarheid wordt hiermee verbeterd en je zorgt voor een voedzame bodem voor de pruim.

Voeding
Een voedzame bodem is dus belangrijk. Hier zorg je voor door de pruim regelmatig een organische mestvoeding toe te dienen. Dit kan een algemene meststof zijn, of een meststof voor fruitbomen (bij voorkeur). Organische meststoffen laten gedurende een langere periode langzaam voedingsstoffen los en zorgen -in tegenstelling tot kunstmest- niet voor risico op verbranding door een te scherpe voeding.

Snoeien
Ook het snoeien van een pruimenboom is zo nu en dan nodig. Snoei een pruim zeker niet in de winter, het is een niet-inheemse soort. Snoeiwonden herstellen niet in de winter en vergroten het risico op schimmels en infecties aanzienlijk. Als je de pruim snoeit, is dat om deze in vorm te houden. Verwijder de takken die ongewenst zijn, elkaar kruisen of voor een hoge dichtheid zorgen. Zo blijft er luchtstroming mogelijk door de hele boom heen. Snoei bij voorkeur direct na de oogst in augustus of september. Snoei je toch eerder? Let dan op dat je geen vruchten wegsnoeit en verwijder alleen wat absoluut nodig is.

keukenplanten pruim snoeitabel

Pruim snoeitabel

Oogsten

Het is verstandig om voor het plukken van pruimen te wachten tot je de vruchten al van de boom af beginnen te vallen. Jonge en nog niet volledig rijpe pruimen zijn, tja, niet te pruimen. Ze zijn zuur of erg hard. Bij een pruim heb je zeker een flink stuk gereedschap nodig waarmee je pruimen kunt plukken, maar tast dan vooral af welke pruimen direct loslaten. Pruimen die dit niet doen laat je liever nog even zitten.

Gebruiken

Pruimen worden eigenlijk altijd los gegeten, of er wordt pruimensap van gemaakt. Beiden erg lekker, maar dan moeten de pruimen wel goed rijp zijn. Onrijpe pruimen zijn niet lekker.

Bewaren

Bewaar pruimen buiten de koeling, dat gaat het beste. Dan blijven pruimen maximaal een week houdbaar, meestal iets korter. Je kunt ze niet in de koeling bewaren omdat pruimen daar niet goed tegen kunnen, ze worden rimpelig en vies. Bewaar pruimen om die reden ook liever niet langer dan enkele dagen. Dat kan vaak wel, maar ook dan wordt de pruim niet lekkerder.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Appel

Appel

In één oogopslag alle behoeften van de appelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peer

Peer

In één oogopslag alle behoeften van de perenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kers

Kers

In één oogopslag alle behoeften van de kersenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Walnoot

Walnoot

In één oogopslag alle behoeften van de walnotenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kiwi

Kiwi

In één oogopslag alle behoeften van de kiwiplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Perzik

Perzik

In één oogopslag alle behoeften van de perzikboom of nectarineboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Kruisbes

Kruisbes

In één oogopslag alle behoeften van de kruisbes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Vijg

Vijg

In één oogopslag alle behoeften van de vijgenboom of struikvijg! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding