plant banner

Plantenlijst laden...

Pruim
Prunus domestica

°C-10
CM800
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg planten
laat planten
jaarlijks

Pruim kweken

Pruim soorten

Welke soorten pruimen zijn er? Pruimen zijn er in veel soorten waarvan de geelgroene Reine Claude misschien wel de meest bekende is. Deze werd al in de 16e eeuw gekweekt en is vandaag de dag moeilijk te krijgen, veel te lekker en nogal duur, dus een geweldige pruimenboom voor in de eigen moestuin.

Verder heb je soorten zoals de paarserode Opal pruim en een aantal andere soorten in diverse kleuren. Veel pruimen zijn geelgroen, geel, rood, paarsrood of blauw.

Pruim zaaien en planten

Hoe plant je een pruimenboom? Een pruimenboom zet je bij voorkeur in de vollegrond of in een zeer grote pot of (betonnen) plantenbak. Het is niet gebruikelijk om een pruimenboom uit pitten op te kweken. Een pruimenpit ontkiemen is wel mogelijk, maar geeft veel onzekerheid en je hebt veel geduld nodig.

Bij een pruimenboom uit pit weet je nooit welk soort eruit komt. Vaak worden pruimen geënt en op de onderstam van een ander soort gezet. Je weet dan niet welk soort er uit de pitten komt. Bovendien duurt het minimaal vier jaar voor een pruimenboom uit pit de eerste vruchten kan dragen.

Hoe ontkiem je een pruimenpit? Je kunt een pruimenpit ontkiemen in een bakje of potje met aarde. Het beste is om dan wel een deel van de harde schil weg te schuren. In de natuur verteert de schil vanzelf maar binnenshuis meestal niet. Houd het bakje of potje met aarde dan constant matig vochtig.

Je kunt een pruimenpit ook ontkiemen door deze in vochtig keukenpapier te rollen en vrij warm (kamertemperatuur) te laten liggen. Dagelijks even controleren of er al worteltjes uit zijn gekomen. Als de kiemblaadjes (bijna) te zien zijn dan kan je de pruimenpit ongeveer twee centimeter diep in de grond planten, bijvoorbeeld in een potje.

Per vierkante meter kan je ongeveer 0 tot 1 pruim planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 0 tot 1 pruim planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Pruim verzorgen/standplaats

Hoe kweek je pruimen? Een pruimenboom is allesbehalve een potplant. Het mooiste is als je de pruim langs een sloot of kanaal kunt planten waar de grond erg vochtig is. Een pruimenboom kan veel groter worden dan bijvoorbeeld een appelboom of perenboom, al ligt dat ook een beetje aan het soort. Laat je goed informeren bij een kweker.

Pruim goede en slechte buren

Pruim wisselteelt
Voor het kweken van pruim hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Pruim goede buren
Pruim kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bieslook Bonenkruid Bosui Knoflook Nieuw-zeelandse spinazie Oost-indische kers Prei Spinazie Zwarte bes

Pruim slechte buren
Pruim heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Pruim water geven

Hoeveel water heeft een pruimenboom nodig? Pruimen staan graag goed vochtig (niet drijfnat). Je geeft een pruim dus regelmatig water, maar extra veel gedurende een warme en droge zomer. Je kunt een pruimenboom langs oevers planten om te zorgen dat deze voldoende water blijft krijgen.

Pruim grondsoort

Welke grond heeft een pruimenboom nodig? Een pruimenboom groeit graag in oevers, langs sloten of kanalen en in een vochthoudende grond. Zo lang de plant niet verzuipt in vette klei kan er eigenlijk weinig mis gaan. Belangrijk is wel om een voedzame bodem te hebben.

pH
5.5
6.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Pruim bemesten

Moet je een pruimenboom bemesten? Een voedzame bodem is essentieel voor de teelt van pruimen. De samenstelling luistert niet erg nauw, je kunt een algemene voeding voor fruitbomen gebruiken. Het beste kies je wel voor een meststof die rijk is aan fosfor en kalium maar iets minder stikstof bevat.

Welke meststof gebruik je voor pruim? De beste meststof voor het kweken van pruim heeft bij benadering een NPK samenstelling van 8-12-10.

N8
P12
K10

Wat is NPK?

Pruim bloei en bestuiven

Wanneer bloeit pruim? Pruim bloeit doorgaans van maart tot april.

Moet je een pruimenboom bestuiven? De meeste pruimen zijn éénhuizig en maken tweeslachtige bloemen. Dat wil zeggen dat je maar één boom nodig hebt om vruchten te kunnen krijgen. Er zijn echter ook tweehuizige pruimensoorten. Vraag het voor de aankoop even na bij de kweker.

pruim bloei bloeiende pruimenboom bestuiven

Welke pruim is zelfbestuivend? Één van de lekkerste pruimen -zo noemen velen het- is de Reine Claude. Dit is een zelfbestuivende pruim, maar in principe zijn de meeste pruimenbomen zelfbestuivend en worden voor het grootste deel bestoven door insecten. Bij een goede bestuiving blijven er een aantal vruchten hangen die verder groeien.

pruim kleine vruchtbeginsels kleine pruimen

Wanneer pruim oogsten

Wanneer kan je pruim oogsten? Pruim oogst je doorgaans van juli tot september.

Hoe oogst je pruimen? Je kunt een rijpe pruim direct van de boom plukken. Aan de kleur kan je vaak al zien of een pruim (bijna) rijp is. Bij sommige soorten -die geelgroen van kleur zijn- is dit erg moeilijk te zien. Een pruim is altijd goed rijp als deze makkelijk los laat. Doet de pruim dat niet, laat deze dan nog even aan de pruimenboom hangen.

pruimen vruchten pruimenboom

Controleer dus goed of een pruim een goede kleur heeft en makkelijk los laat van de boom. Soms krijgt fruit dat aan fruitbomen groeit -en vooral pruimen- een stoffig of vochtig laagje over de vruchten. Je kunt dit laagje van de pruim vegen om de kleur ervan goed te kunnen zien.

Pruim gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je pruimen in de keuken? Pruimen worden eigenlijk altijd los uit de hand gegeten. Je kunt er bijvoorbeeld ook pruimensap van maken, als je een lekkere zoete pruim hebt. Onrijpe pruimen kan je beter niet eten, ze zijn erg zuur en letterlijk niet te pruimen.

Hoelang zijn verse pruimen houdbaar? Bewaar je pruimen buiten de koeling, dan blijven pruimen maximaal een week houdbaar, meestal iets korter. Je kunt ze niet in de koeling bewaren omdat pruimen daar niet goed tegen kunnen, ze worden rimpelig en vies. Bewaar pruimen om die reden ook liever niet langer dan enkele dagen. Dat kan vaak wel, maar ook dan wordt de pruim niet lekkerder.

Wanneer pruim snoeien

Pruim snoei je doorgaans van april tot september.

Hoe snoei je een pruimenboom? Je kunt een pruimenboom ergens in het groeiseizoen terugsnoeien om deze in vorm te houden. Het beste is wel om dit na de oogst te doen, zodat je niet per ongeluk vruchten wegsnoeit of takken afknipt waar veel vruchten aan zouden gaan zitten.

Verwijder in elk geval parallel lopende takken, kruisende takken, dode takken en takken die er niet gezond uitzien. Hiermee houd je de pruimenboom gezond en sterk, mooi in vorm en maak je deze weer helemaal klaar voor het volgende jaar.

Pruim ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij pruimen? Pruimen zijn doorgaans vatbaar voor een bladluizenplaag. Net als de meeste fruitbomen herken je dit meestal aan mieren die over de stam en tussen de bladeren kruipen. Mieren komen namelijk af op de zoete afscheiding van bladluizen. Je kunt bladluizen het beste bestrijden met de larven van lieveheersbeestjes.

Pruim plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten februari - april
oktober - november
Oogsten juli - september
Snoeien april - september
Bloeitijd maart - april
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 8-12-10
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 6.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 800 cm
Min. potmaat Meer dan 50 liter
Per m / rij 0 - 1 planten
Per m² / veld 0 - 1 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Geen wisselteelt

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn
Cuminum cyminum

10°C

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

footer wave afbeelding