plant banner

Pruim
planten kweken en oogsten

Prunus domestica
Rosaceae (rozenfamilie)

°C-10
CM800
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg planten
laat planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Zelf pruimen kweken: Pruimenboom planten of een pruimenpit plant

Pruim draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Prunus domestica en is een lid van de rozenfamilie, ook wel rosaceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

Een goede pruim is heerlijk, en je kunt ze zelf kweken als je daar de ruimte voor hebt. Natuurlijk groeit een pruimenboom het beste in de vollegrond. Je kunt een zeer kleine (dwerg)variëteit ook in een grote pot kweken. Geef altijd genoeg water en snoei regelmatig. De teelt van pruimen is goed te doen maar je hebt wel wat ruimte nodig.

Je kunt ook zelf thuis een pruimenpit planten. Pruimen zaaien is niet gebruikelijk. Je hebt niet de zekerheid dat je hetzelfde ras krijgt dat je zaait. Het duurt ten minste vier jaar voor je de eerste paar pruimen misschien kunt plukken. Een pruimenboom planten is makkelijker en je kunt vaak sneller oogsten, meestal binnen één of twee jaar.

Pruim soorten

Met ontelbaar veel soorten raak je snel de draad kwijt, als je wilt kiezen welk soort pruim je neemt. Een pruimenboom staat meestal nog vele jaren. Dan kan je maar beter een goed ras hebben staan. Het valt niet mee om er een uit te kiezen dus daarom hieronder wat tips voor een pruimenboom.

Zelf vind ik de geelgroene Reine Claude een ontzettend lekkere pruim. Dit soort werd in de zestiende eeuw la gekweekt en is vandaag de dag niet makkelijk te vinden. Als je de Reine Claude ergens vindt, is deze vaak nogal duur. Desondanks een geweldige pruim om in je moestuin te hebben. Zeker aan te raden!

Maar pruimen zijn er natuurlijk in veel soorten, vooral kleuren en smaken. Als je een ras kiest, kies dan een ras dat niet zo snel zuur wordt en ook niet van nature erg zuur is. Er zijn bijvoorbeeld naast de geelgroene Reine Claude ook paarse pruimen zoals de paarsrood gekleurde Opal pruim.

De kleuren die pruimen kunnen hebben lopen erg uiteen. Van geelgroen tot geel, oranje, oranjerood of rood, paarsrood, helemaal tot blauw. De hele regenboog kom je tegen. Kies vooral een ras uit dat minder snel ziek wordt. Een resistent ras voorkomt straks grote teleurstellingen als de boom eenmaal staat.

Pruim zaaien en planten


Wanneer kan je pruim planten?
Pruim planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van februari tot april en van oktober tot november.

pruim zaden zaadjes zaad keukenplanten

De makkelijkste manier om thuis pruimen te kweken is door een pruimenboom te planten. Eigenlijk kan dit alleen in de vollegrond. Neem je toch een pruim in pot of bak, gebruik dan een zeer grote pot of bak of een grote (betonnen) kuip om in te planten. Pruimen zaaien is niet gebruikelijk maar je kunt een pruimenpit planten om zo een jong boompje op te kweken. Hieronder lees je hoe.

Pruimenboom planten

Een pruimenboom planten gaat het beste in de vollegrond, of des noods in een zeer grote pot of (betonnen) plantenbak. Graaf een ruim plantgat en doe dit bij voorkeur in de buurt van water. Bijvoorbeeld naast een sloot maar natuurlijk niet op de aflopende kant. Vul het gat ook met genoeg compost voor de aanplant van het pruimenboompje. Wees voorzichtig met de wortels.

Pruimenpit planten

Het is niet gebruikelijk om een pruimenboom uit pitten op te kweken. Een pruimenpit ontkiemen is wel mogelijk, maar geeft veel onzekerheid en je hebt veel geduld nodig.

Bij een pruimenboom uit pit weet je nooit welk soort eruit komt. Vaak worden pruimen geënt en zoop de onderstam van een ander soort gezet. Je weet dan niet welk soort er uit de pitten komt. Bovendien duurt het minimaal vier jaar voor een pruimenboom uit pit de eerste vruchten kan dragen.

Hoe ontkiem je een pruimenpit? Je kunt een pruimenpit ontkiemen in een bakje of potje met aarde. Het beste is om dan wel een deel van de harde schil weg te schuren. In de natuur verteert de schil vanzelf maar binnenshuis meestal niet. Houd het bakje of potje met aarde dan constant matig vochtig.

Je kunt een pruimenpit ook ontkiemen door deze in vochtig keukenpapier te rollen en vrij warm (kamertemperatuur) te laten liggen. Dagelijks even controleren of er al worteltjes uit zijn gekomen. Als de kiemblaadjes (bijna) te zien zijn dan kan je de pruimenpit ongeveer twee centimeter diep in de grond planten, bijvoorbeeld in een potje.

Per vierkante meter kan je ongeveer 0 tot 1 pruim planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 0 tot 1 pruim planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Pruim standplaats en verzorgen

Een pruimenboom is allesbehalve een potplant. Bij hoge uitzondering wil het lukken maar in de vollegrond staat de pruim het beste. Het mooiste is als je de pruim langs een sloot of kanaal kunt planten waar de grond erg vochtig is. Een pruimenboom kan veel groter worden dan bijvoorbeeld een appelboom of perenboom, al ligt dat ook een beetje aan het soort.

Pruim is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -10℃.

Pruim combinatieteelt en wisselteelt

Pruim
Voor het kweken van pruim hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Pruim goede buren
Pruim kweken kan goed samen met bieslook, bonenkruid, bosui, knoflook, nieuw-zeelandse spinazie oost-indische kers, prei, spinazie, zwarte bes, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Pruim slechte buren
Pruim heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Pruim water geven

Pruimen staan graag goed vochtig maar natuurlijk niet helemaal drijfnat. Je geeft een pruim dus zeer regelmatig water, maar extra veel gedurende een warme en droge zomer. Je kunt een pruimenboom langs oevers planten om te zorgen dat deze voldoende water blijft krijgen van de waterbron.

Pruim grondsoort en bodem

Een pruimenboom groeit graag in oevers, langs sloten of kanalen en in een vochthoudende grond. Zo lang de plant niet verzuipt in vette klei kan er eigenlijk weinig mis gaan. Ook in andere soorten grond kan een pruim goed groeien, als de grond maar goed vochtig blijft. Ook moet de grond goed voedzaam zijn en blijven, bijvoorbeeld met extra bemesting en regelmatig compost strooien.

pH

5.5
6.5

Pruim tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Pruim bemesten

Een voedzame bodem is essentieel voor de teelt van pruimen. De samenstelling luistert niet erg nauw, je kunt een algemene voeding voor fruitbomen gebruiken. Het beste kies je wel voor een meststof die rijk is aan fosfor en kalium maar iets minder stikstof bevat.

N8
P12
K10

Voor het bemesten van pruim adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 8-12-10 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Pruim bloei en bestuiven

Wanneer bloeit pruim? Pruim bloeit doorgaans van maart tot april.

De meeste pruimen zijn éénhuizig en maken tweeslachtige bloemen. Dat wil zeggen dat je maar één boom nodig hebt om vruchten te kunnen krijgen. Er zijn echter ook tweehuizige pruimensoorten. Vraag het voor de aankoop even na bij de kweker.

pruim bloei bloeiende pruimenboom bestuiven

Welke pruim is zelfbestuivend? Één van de lekkerste pruimen -zo noemen velen het- is de Reine Claude. Dit is een zelfbestuivende pruim, maar in principe zijn de meeste pruimenbomen zelfbestuivend en worden voor het grootste deel bestoven door insecten. Bij een goede bestuiving blijven er een aantal vruchten hangen die verder groeien.

pruim kleine vruchtbeginsels kleine pruimen

Wanneer pruim oogsten

Wanneer kan je pruim oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot september.

Hoe oogst je pruimen? Je kunt een rijpe pruim direct van de boom plukken. Aan de kleur kan je vaak al zien of een pruim (bijna) rijp is. Bij sommige soorten -die geelgroen van kleur zijn- is dit erg moeilijk te zien. Een pruim is altijd goed rijp als deze makkelijk los laat. Doet de pruim dat niet, laat deze dan nog even aan de pruimenboom hangen.

pruimen vruchten pruimenboom

Controleer dus goed of een pruim een goede kleur heeft en makkelijk los laat van de boom. Soms krijgt fruit dat aan fruitbomen groeit -en vooral pruimen- een stoffig of vochtig laagje over de vruchten. Je kunt dit laagje van de pruim vegen om de kleur ervan goed te kunnen zien.

Pruim gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je pruimen in de keuken? Pruimen worden eigenlijk altijd los uit de hand gegeten. Je kunt er bijvoorbeeld ook pruimensap van maken, als je een lekkere zoete pruim hebt. Onrijpe pruimen kan je beter niet eten, ze zijn erg zuur en letterlijk niet te pruimen.

Pruim houdbaarheid

Hoelang zijn verse pruimen houdbaar? Bewaar je pruimen buiten de koeling, dan blijven pruimen maximaal een week houdbaar, meestal iets korter. Je kunt ze niet in de koeling bewaren omdat pruimen daar niet goed tegen kunnen, ze worden rimpelig en vies. Bewaar pruimen om die reden ook liever niet langer dan enkele dagen. Dat kan vaak wel, maar ook dan wordt de pruim niet lekkerder.

Pruim snoeien

Wanneer kan je pruim snoeien? Doorgaans doe je dit van april tot september.

Hoe snoei je een pruimenboom? Je kunt een pruimenboom ergens in het groeiseizoen terugsnoeien om deze in vorm te houden. Het beste is wel om dit na de oogst te doen, zodat je niet per ongeluk vruchten wegsnoeit of takken afknipt waar veel vruchten aan zouden gaan zitten.

Verwijder in elk geval parallel lopende takken, kruisende takken, dode takken en takken die er niet gezond uitzien. Hiermee houd je de pruimenboom gezond en sterk, mooi in vorm en maak je deze weer helemaal klaar voor het volgende jaar.

Pruim ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij pruimen? Pruimen zijn doorgaans vatbaar voor een bladluizenplaag. Net als de meeste fruitbomen herken je dit meestal aan mieren die over de stam en tussen de bladeren kruipen. Mieren komen namelijk af op de zoete afscheiding van bladluizen. Je kunt bladluizen het beste bestrijden met de larven van lieveheersbeestjes.

Pruim kweken informatie

Naam en familie
Naam Pruim
Familie Rozenfamilie
Wetenschappelijke naam Prunus domestica
Familie (wetenschappelijk) Rosaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (uit)planten februari - april
oktober - november
Oogsten juli - september
Snoeien april - september
Bloeitijd maart - april
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 800CM
Regelafstand 1200CM
Per strekkende meter (M) -
Per vierkante meter (M²) -
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 8-12-10
Zuurtegraad bodem pH 5.5-6.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
bieslook, bonenkruid, bosui, knoflook, nieuw-zeelandse spinazie oost-indische kers, prei, spinazie, zwarte bes,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Winterhard tot -10
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 120CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Boom

Nieuwe planten...