Bonenkruid
Satureja hortensis




Alles over bonenkruid
Soorten
Er zijn twee soorten bonenkruid, waarvan een éénjarige soort die dus maar 1 jaar leeft, en een meerjarige of overblijvende soort die nog jaren blijft staan. Heb je de meerjarige soort? Kies de plek waar de plant staat dan zorgvuldig uit, want daar zal de plant dan ook blijven staan.
Vermeerderen
Bonenkruid kiemt best makkelijk omstreeks de juiste tijd van het jaar. Je zaait het direct op de plek waar je het uiteindelijk wilt hebben. Zaai bij voorkeur op een zonnige plek en op voedzame grond, maar houd de grond licht vochtig.
Algemeen
Bonenkruid gaat goed samen met veel andere kruiden, zelfs met kruiden zoals tijm, lavendel, salie of rozemarijn. De meerjarige bonenkruid kan na verloop van tijd gaan verhouten. De dunne takjes worden dan iets steviger en houterig. Dat is geen probleem natuurlijk, maar dit onderscheid de meerjarige soort wel sterk van de éénjarige soort. Op een zonnig plekje in de tuin groeit bonenkruid het beste, maar ook de halfschaduw is goed te doen. Het plantje wordt iets korter dan een halve meter en is makkelijk te verzorgen.
Bodem
Bonenkruid kan de droogte goed verdragen, maar een voedzame en licht vochtige bodem is het beste voor het kweken van bonenkruid. Voor je bonenkruid gaat planten op een plekje in de tuin, voeg je wat compost en organisch materiaal toe aan de bodem. Hiermee zorg je voor een luchtige en doorlaatbare structuur van de bodem. Wat de grondsoort betreft is bonenkruid niet heel kieskeurig en doet het plantje het vrijwel overal. De voorkeur gaat echter uit naar een bodem die niet al te zuur en voornamelijk erg voedzaam is.
Bemesting
Bonenkruid heeft wel wat voedingsstoffen nodig. Een algemene organische meststof voldoet vaak. Voeg een handje kalk toe in het voor- of najaar voor een beter resultaat. Kalk zorgt er bij veel planten voor dat zij voedingsstoffen makkelijker kunnen opnemen. Op zure grondsoorten is het strooien van kalk ook aan te raden, omdat kalk de grond alkalischer maakt.
Oogsten
Bij bonenkruid oogst je het blad, maar meestal met de takjes erbij. Beiden zijn eetbaar en het blad losmaken van de takjes is best een gedoe. Bonenkruid is de hele zomer door te oogsten tot en met het vroege najaar.
Gebruiken
Bonenkruid smaakt licht pittig en peperachtig. Het is dus goed te combineren met verschillende gerechten als kruiden. Je kunt het lekker vers gebruiken maar je kunt bonenkruid ook drogen.
Conserveren
Bonenkruid kan je, als je het eerst goed droogt, in een afgesloten potje of bakje tot wel een jaar bewaren. Vers bonenkruid gebruik je het liefste direct van de plant. Bonenkruid is 1-2 dagen houdbaar in de koeling.
Teeltwijze
Voor het kweken van bonenkruid hoef je geen wisselteelt te gebruiken.
Bonenkruid kan goed worden gecombineerd met (goede buren): Munt
Bonenkruid heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in mei
Buiten zaaien in mei
In kas planten in mei

Yacón
Smallanthus sonchifolius




Yacón is een meerjarige plant maar helaas niet winterhard, dus deze wordt doorgaans als éénjarige gekweekt. Het beste zet je de plant -net als de familieleden zonnebloem en aardpeer- in de volle zon. Je kweekt de broedbollen binnenshuis op en plant ze na ijsheiligen (half mei) buiten of in de kweekkas uit. Je kunt de planten dan gewoon in de grond zetten met voldoende afstand tot elkaar. De planten worden tevens erg groot (ongeveer 2 meter hoog).
Buiten planten in mei
Oogsten in mei
Snoeien in mei
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.