Bonenkruid

Satureja hortensis

Minimale plantafstand (cm): 15
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten bonenkruid zaden

 

halfschaduw
licht vochtig
matige grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender bonenkruid

Variëteiten

Er zijn twee soorten bonenkruid, waarvan een éénjarige soort die dus maar 1 jaar leeft, en een meerjarige of overblijvende soort die nog jaren blijft staan. Heb je de meerjarige soort? Kies de plek waar de plant staat dan zorgvuldig uit, want daar zal de plant dan ook blijven staan.

Vermeerderen

Bonenkruid kiemt best makkelijk omstreeks de juiste tijd van het jaar. Je zaait het direct op de plek waar je het uiteindelijk wilt hebben. Zaai bij voorkeur op een zonnige plek en op voedzame grond, maar houd de grond licht vochtig.

Verzorging

Basis
Bonenkruid gaat goed samen met veel andere kruiden, zelfs met kruiden zoals tijm, lavendel, salie of rozemarijn. De meerjarige bonenkruid kan na verloop van tijd gaan verhouten. De dunne takjes worden dan iets steviger en houterig. Dat is geen probleem natuurlijk, maar dit onderscheid de meerjarige soort wel sterk van de éénjarige soort. Op een zonnig plekje in de tuin groeit bonenkruid het beste, maar ook de halfschaduw is goed te doen. Het plantje wordt iets korter dan een halve meter en is makkelijk te verzorgen.

Bodem
Bonenkruid kan de droogte goed verdragen, maar een voedzame en licht vochtige bodem is het beste voor het kweken van bonenkruid. Voor je bonenkruid gaat planten op een plekje in de tuin, voeg je wat compost en organisch materiaal toe aan de bodem. Hiermee zorg je voor een luchtige en doorlaatbare structuur van de bodem. Wat de grondsoort betreft is bonenkruid niet heel kieskeurig en doet het plantje het vrijwel overal. De voorkeur gaat echter uit naar een bodem die niet al te zuur en voornamelijk erg voedzaam is.

Voeding
Bonenkruid heeft wel wat voedingsstoffen nodig. Een algemene organische meststof voldoet vaak. Voeg een handje kalk toe in het voor- of najaar voor een beter resultaat. Kalk zorgt er bij veel planten voor dat zij voedingsstoffen makkelijker kunnen opnemen. Op zure grondsoorten is het strooien van kalk ook aan te raden, omdat kalk de grond alkalischer maakt.

Oogsten

Bij bonenkruid oogst je het blad, maar meestal met de takjes erbij. Beiden zijn eetbaar en het blad losmaken van de takjes is best een gedoe. Bonenkruid is de hele zomer door te oogsten tot en met het vroege najaar.

Gebruiken

Bonenkruid smaakt licht pittig en peperachtig. Het is dus goed te combineren met verschillende gerechten als kruiden. Je kunt het lekker vers gebruiken maar je kunt bonenkruid ook drogen.

Bewaren

Bonenkruid kan je, als je het eerst goed droogt, in een afgesloten potje of bakje tot wel een jaar bewaren. Vers bonenkruid gebruik je het liefste direct van de plant. Bonenkruid is 1-2 dagen houdbaar in de koeling.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Oregano

Oregano

In één oogopslag alle behoeften van oregano, marjolein of majoraan! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Bernagie

Bernagie

In één oogopslag alle behoeften van komkommerkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kervel

Kervel

In één oogopslag alle behoeften van kervel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Basilicum

Basilicum

In één oogopslag alle behoeften van basilicum! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Dragon

Dragon

In één oogopslag alle behoeften van dragon! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Honingverbena

Honingverbena

In één oogopslag alle behoeften van aztekenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Citroengras

Citroengras

In één oogopslag alle behoeften van citroengras! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding