plant banner

Bonenkruid

Satureja hortensis

light icon water icon soil icon winter icon

JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

-20℃

12℃

15 CM
 

20 CM
 

Alles over bonenkruid

1. Zaadje
2. Zaailing
3. Eerste blad
4. Jong plantje
5. Grote plant
6. Oogsten

Soorten

Er zijn twee soorten bonenkruid, waarvan een éénjarige soort die dus maar 1 jaar leeft, en een meerjarige of overblijvende soort die nog jaren blijft staan. Heb je de meerjarige soort? Kies de plek waar de plant staat dan zorgvuldig uit, want daar zal de plant dan ook blijven staan.

Vermeerderen

Bonenkruid kiemt best makkelijk omstreeks de juiste tijd van het jaar. Je zaait het direct op de plek waar je het uiteindelijk wilt hebben. Zaai bij voorkeur op een zonnige plek en op voedzame grond, maar houd de grond licht vochtig.

Algemeen

Bonenkruid gaat goed samen met veel andere kruiden, zelfs met kruiden zoals tijm, lavendel, salie of rozemarijn. De meerjarige bonenkruid kan na verloop van tijd gaan verhouten. De dunne takjes worden dan iets steviger en houterig. Dat is geen probleem natuurlijk, maar dit onderscheid de meerjarige soort wel sterk van de éénjarige soort. Op een zonnig plekje in de tuin groeit bonenkruid het beste, maar ook de halfschaduw is goed te doen. Het plantje wordt iets korter dan een halve meter en is makkelijk te verzorgen.

Bodem

Bonenkruid kan de droogte goed verdragen, maar een voedzame en licht vochtige bodem is het beste voor het kweken van bonenkruid. Voor je bonenkruid gaat planten op een plekje in de tuin, voeg je wat compost en organisch materiaal toe aan de bodem. Hiermee zorg je voor een luchtige en doorlaatbare structuur van de bodem. Wat de grondsoort betreft is bonenkruid niet heel kieskeurig en doet het plantje het vrijwel overal. De voorkeur gaat echter uit naar een bodem die niet al te zuur en voornamelijk erg voedzaam is.

Bemesting

Bonenkruid heeft wel wat voedingsstoffen nodig. Een algemene organische meststof voldoet vaak. Voeg een handje kalk toe in het voor- of najaar voor een beter resultaat. Kalk zorgt er bij veel planten voor dat zij voedingsstoffen makkelijker kunnen opnemen. Op zure grondsoorten is het strooien van kalk ook aan te raden, omdat kalk de grond alkalischer maakt.

Oogsten

Bij bonenkruid oogst je het blad, maar meestal met de takjes erbij. Beiden zijn eetbaar en het blad losmaken van de takjes is best een gedoe. Bonenkruid is de hele zomer door te oogsten tot en met het vroege najaar.

Gebruiken

Bonenkruid smaakt licht pittig en peperachtig. Het is dus goed te combineren met verschillende gerechten als kruiden. Je kunt het lekker vers gebruiken maar je kunt bonenkruid ook drogen.

Conserveren

Bonenkruid kan je, als je het eerst goed droogt, in een afgesloten potje of bakje tot wel een jaar bewaren. Vers bonenkruid gebruik je het liefste direct van de plant. Bonenkruid is 1-2 dagen houdbaar in de koeling.

Teeltwijze

Voor het kweken van bonenkruid hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Bonenkruid kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Munt

Bonenkruid heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Binnen zaaien in mei

Buiten zaaien in mei

In kas planten in mei

plant thumbnail

Yacón plant icon
Smallanthus sonchifolius

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Yacón is een meerjarige plant maar helaas niet winterhard, dus deze wordt doorgaans als éénjarige gekweekt. Het beste zet je de plant -net als de familieleden zonnebloem en aardpeer- in de volle zon. Je kweekt de broedbollen binnenshuis op en plant ze na ijsheiligen (half mei) buiten of in de kweekkas uit. Je kunt de planten dan gewoon in de grond zetten met voldoende afstand tot elkaar. De planten worden tevens erg groot (ongeveer 2 meter hoog).

Lees meer...

Buiten planten in mei

plant thumbnail

Pompoen plant icon
Curcubita pepo

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Pompoenen worden groot, maar vooral erg breed. Geef de plant dus voldoende ruimte door de plantafstand op te volgen (wordt bovenaan deze pagina genoemd). De plant wordt niet alleen erg groot maar groeit ook supersnel. Daarom kan je deze dus ook wat later in het jaar zaaien, maar het leukste is natuurlijk dat je ook snel kunt oogsten. Zet de pompoen op een warm en zonnig plekje in de tuin, in de volle zon, dan heb je weinig verdere zorgen. De planten hebben weinig verzorging nodig.

pompoen mannelijke bloem

Pompoenen maken mannelijke bloemen (foto hierboven) en vrouwelijke bloemen (foto hieronder). De mannelijke bloemen verschijnen altijd als eerste aan de plant en zijn makkelijk te herkennen. Deze mannelijke bloemen hebben namelijk geen vruchtbeginsel achter de bloem zitten. Zelfs in het begin als je alleen nog de bloemknop ziet, herken je dus al dat het om een mannelijke bloem gaat. De (gele) bloemen staan ook meer open en je kan de binnenkant van de bloem duidelijk zien.

pompoen vrouwelijke bloem

Later verschijnen ook de vrouwelijke bloemen, die weer makkelijk te herkennen zijn aan het vruchtbeginsel achter de bloem. De vrouwelijke bloemen zijn vaak meer gesloten. Bestuiven is eigenlijk niet nodig, dat doen insecten maar al te graag. De pompoen is een geliefde plant bij hommeltjes en bijtjes. Als je twijfelt of de plant voldoende bestoven is dan kan je het natuurlijk ook zelf doen met de hand. Sommige vrouwelijke bloemen zullen van de plant vallen als gevolg van een slechte bestuiving, als er geen bestuivers aanwezig zijn om de plant hierbij te helpen.

pompoen vruchtbeginsel

Lees meer...

Oogsten in mei

Snoeien in mei

Nieuw toegevoegde planten

footer wave afbeelding