plant banner

Plantenlijst laden...

Prei
Allium porrum

plant icon
Prei
Allium porrum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-10

15CM

25CM
pH
6.0 - 7.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
zomerteelt
herfstteelt
vroege winterteelt
late winterteelt
kiemgroente

Prei kweken

Prei soorten

Prei is een allium-soort. Familie van een hele hoop verschillende soorten dus, waaronder de ui en knoflook. Ook bieslook behoort tot deze familie, de bosui ook, maar er is nog een bijzonder soort: de stengelui! Deze wordt vaak verward met prei omdat deze er ongeveer gelijk uit ziet, in het begin van de groei. De stengelui wordt het zelfde gebruikt maar blijft iets kleiner. Prei wordt over het algemeen lekker groot en je kunt ze best dicht op elkaar planten.

Prei zaaien en planten

Wanneer kan je prei zaaien? Prei kan je direct buiten zaaien van april tot juli. Prei kan je binnen (voor)zaaien van januari tot april. De beste temperatuur om prei te ontkiemen is boven de 10℃.

Prei kun je voorzaaien in kweekbakjes of -als je erg veel van plan bent te zaaien- direct op de definitieve plaats. Dit tweede is eigenlijk altijd beter omdat de kans op beschadigde worteltjes dan het kleinst is. Prei is erg kwetsbaar als zaailing, want het is dan enkel een klein en dun sprietje.

Per vierkante meter kan je ongeveer 26 tot 47 prei planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 9 prei planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Prei verzorgen/standplaats

Prei is familie van de look, van uien en knoflook dus. De plant wordt over het algemeen wel wat groter. Heb je liever een kleine prei? Kijk dan vooral ook eens naar de stengelui, dat is een soort kleine prei. Toch neemt prei niet zo veel ruimte in als je zou denken, zoals de plantafstand die wordt genoemd bovenin deze pagina laat zien. Eigenlijk is prei tweejarig, in het tweede jaar bloeit de plant, maar soms schiet prei ook al door in het eerste jaar. Dat heeft dan te maken met het ras dat je kweekt. Er zijn rassen die sneller of juist minder snel doorschieten, en hierdoor geschikt zijn voor de zomer, herfst of zelfs winter. Kies vooral het juiste ras uit dat bij de juiste periode past, de periode waarin je prei wilt kweken.

Prei goede en slechte buren

Prei wisselteelt
Prei is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Prei goede buren
Prei kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Andijvie Artisjok Kamille Kiwano Komkommer Kropsla Meloen Veldsla Watermeloen Wortel

Prei slechte buren
Prei kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Bieslook Biet Bosui Erwten Kapucijners Knoflook Linzen Peulen Pronkbonen Radijs Slabonen Stengelui Tuinbonen

Prei grondsoort

Prei in potjes kweken is -ondanks de kleine plantafstand- sterk af te raden. Prei doet het op vrijwel iedere grondsoort een beetje, maar voor grote en dikke stengels stelt prei wel wat eisen. Als de bodem goed doorlaatbaar is kan de plant er goed in wortelen, wat ook weer de groei zal bevorderen. Verder is een voedzame bodem hard nodig als je een grote prei wilt kweken. Het toevoegen van compost en organisch materiaal aan de bodem draagt bij aan een goede structuur en maakt de bodem meer voedzaam. Ook het geven van de juiste voeding speelt een grote rol.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Prei bemesten

Vooral stikstof is voor prei een belangrijke voedingsstof, omdat dit heel goed is voor de aanmaak van blad (en dus de stengel). Daarnaast kan je regelmatig een algemene organische mestvoeding geven, maar wees hierbij wel iets terughoudender. Overbemesting kan averechts werken.

Welke meststof gebruik je voor prei? De beste meststof voor het kweken van prei heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer prei oogsten

Wanneer kan je prei oogsten? Prei oogst je doorgaans van juli tot mei.

Als de prei groot genoeg is kun je de hele stengel uit de grond trekken. In tegenstelling tot andere uiensoorten maakt prei geen grote knol onder de grond. Wel zul je makkelijk het einde van de prei en het begin van de wortel vinden, daar kun je de wortels van de plant afsnijden. Nèt onder de "knol" voor zo ver je het een knol kunt noemen. Wie erg ongeduldig is kan prei ook al eerder oogsten, de plant is namelijk gedurende de hele groei gewoon te oogsten. Het is alleen wel een beetje zonde als de prei nog erg veel potentie heeft, om deze dan al extra vroeg uit de grond te trekken.

Prei gebruiken en bewaren

Het witte gedeelte van de prei is het lekkerst en wordt dan ook gebruikt. Het wat donkerder groene blad wordt minder gebruikt, maar dat betekend natuurlijk niet dat het niet eetbaar is. In tegendeel zelfs, de volledige plant is uitstekend te gebruiken in gerechten. Je proeft bij prei ook de typische smaak van lookgewassen, net als bij bieslook, alleen is het groenere blad iets steviger en moet het fijner gesneden worden. De smaak is ook iets minder sterk dan op het onderste witte gedeelte van de prei.

Gekoeld blijft prei nog wel 2 weken lang houdbaar, en ingevroren blijft prei veel langer goed. Je kunt het in de vriezer tot wel een jaar bewaren. Natuurlijk blijft prei vers uit de tuin altijd het lekkerste. Je kunt prei langer vers houden door deze met wortel en al te oogsten en in een vaas of glas (koud) water te zetten.

Prei kiemgroenten

Kan je prei ook als kiemgroente eten? Ja, preikiemen zijn erg gezond en de smaak is ongeveer gelijk aan die van de volgroeide prei. Preikiemen zijn niet heel onbekend en worden regelmatig gebruikt als garnering of om smaak toe te voegen aan gerechten.

Prei plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien januari - april
Buiten (voor)zaaien april - juli
Buiten (uit)planten maart - augustus
Oogsten juli - mei
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 5 - 9 planten
Per m² / veld 26 - 47 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt ui-achtige

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding