Prei

Allium porrum

Minimale plantafstand (cm): 15
Minimale worteldiepte (cm): 25

Afbeeldingen:

keukenplanten prei zaden keukenplanten prei zaailingen

 

schaduwrijk
matig vochtig
matige grondsoorten
wintergroen
keukenplanten zaaikalender prei

Variëteiten

Prei is een allium-soort. Familie van een hele hoop verschillende soorten dus, waaronder de ui en knoflook. Ook bieslook behoort tot deze familie, de bosui ook, maar er is nog een bijzonder soort: de stengelui! Deze wordt vaak verward met prei omdat deze er ongeveer gelijk uit ziet, in het begin van de groei. De stengelui wordt het zelfde gebruikt maar blijft iets kleiner. Prei wordt over het algemeen lekker groot en je kunt ze best dicht op elkaar planten.

Vermeerderen

Prei kun je voorzaaien in kweekbakjes of -als je erg veel van plan bent te zaaien- direct op de definitieve plaats. Dit tweede is eigenlijk altijd beter omdat de kans op beschadigde worteltjes dan het kleinst is. Prei is erg kwetsbaar als zaailing, want het is dan enkel een klein en dun sprietje.

Verzorging

Basis
Prei is familie van de look, van uien en knoflook dus. De plant wordt over het algemeen wel wat groter. Heb je liever een kleine prei? Kijk dan vooral ook eens naar de stengelui, dat is een soort kleine prei. Toch neemt prei niet zo veel ruimte in als je zou denken, zoals de plantafstand die wordt genoemd bovenin deze pagina laat zien. Eigenlijk is prei tweejarig, in het tweede jaar bloeit de plant, maar soms schiet prei ook al door in het eerste jaar. Dat heeft dan te maken met het ras dat je kweekt. Er zijn rassen die sneller of juist minder snel doorschieten, en hierdoor geschikt zijn voor de zomer, herfst of zelfs winter. Kies vooral het juiste ras uit dat bij de juiste periode past, de periode waarin je prei wilt kweken.

Bodem
Prei in potjes kweken is -ondanks de kleine plantafstand- sterk af te raden. Prei doet het op vrijwel iedere grondsoort een beetje, maar voor grote en dikke stengels stelt prei wel wat eisen. Als de bodem goed doorlaatbaar is kan de plant er goed in wortelen, wat ook weer de groei zal bevorderen. Verder is een voedzame bodem hard nodig als je een grote prei wilt kweken. Het toevoegen van compost en organisch materiaal aan de bodem draagt bij aan een goede structuur en maakt de bodem meer voedzaam. Ook het geven van de juiste voeding speelt een grote rol.

Voeding
Vooral stikstof is voor prei een belangrijke voedingsstof, omdat dit heel goed is voor de aanmaak van blad (en dus de stengel). Daarnaast kan je regelmatig een algemene organische mestvoeding geven, maar wees hierbij wel iets terughoudender. Overbemesting kan averechts werken.

Oogsten

Als de prei groot genoeg is kun je de hele stengel uit de grond trekken. In tegenstelling tot andere uiensoorten maakt prei geen grote knol onder de grond. Wel zul je makkelijk het einde van de prei en het begin van de wortel vinden, daar kun je de wortels van de plant afsnijden. Nèt onder de "knol" voor zo ver je het een knol kunt noemen. Wie erg ongeduldig is kan prei ook al eerder oogsten, de plant is namelijk gedurende de hele groei gewoon te oogsten. Het is alleen wel een beetje zonde als de prei nog erg veel potentie heeft, om deze dan al extra vroeg uit de grond te trekken.

Gebruiken

Het witte gedeelte van de prei is het lekkerst en wordt dan ook gebruikt. Het wat donkerder groene blad wordt minder gebruikt, maar dat betekend natuurlijk niet dat het niet eetbaar is. In tegendeel zelfs, de volledige plant is uitstekend te gebruiken in gerechten. Je proeft bij prei ook de typische smaak van lookgewassen, net als bij bieslook, alleen is het groenere blad iets steviger en moet het fijner gesneden worden. De smaak is ook iets minder sterk dan op het onderste witte gedeelte van de prei.

keukenplanten prei gesneden

Gesneden prei

Bewaren

Gekoeld blijft prei nog wel 2 weken lang houdbaar, en ingevroren blijft prei veel langer goed. Je kunt het in de vriezer tot wel een jaar bewaren. Natuurlijk blijft prei vers uit de tuin altijd het lekkerste. Je kunt prei langer vers houden door deze met wortel en al te oogsten en in een vaas of glas (koud) water te zetten.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Knoflook

Knoflook

In één oogopslag alle behoeften van knoflook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Uien

Uien

In één oogopslag alle behoeften van uienplanten! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Stengelui

Stengelui

In één oogopslag alle behoeften van stengelui! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Daslook

Daslook

In één oogopslag alle behoeften van daslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bosui

Bosui

In één oogopslag alle behoeften van bosuitjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Venkel

Venkel

In één oogopslag alle behoeften van (knol)venkel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koolrabi

Koolrabi

In één oogopslag alle behoeften van koolrabi! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding