plant banner

Plantenlijst laden...

Sjalot
Allium ascalonicum

plant icon
Sjalot
Allium ascalonicum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

5

-5

20CM

20CM
pH
6.0 - 7.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
zaaien
planten

Sjalot kweken

Sjalot soorten

De sjalot is een uiensoort (look dus), maar net iets anders dan de meesten. In plaats van één bolletje maken sjalotjes er meerderen. De bolletjes groeien in een soort trosje onder de grond, net als bij aardappelen en aardperen het geval is. Sjalotten zijn eigenlijk hele kleine ui-achtige bolletjes en familie van de andere ui-achtigen (Allium).

Sjalot zaaien en planten

Wanneer kan je sjalot zaaien? Sjalot kan je direct buiten zaaien van februari tot april. De beste temperatuur om sjalot te ontkiemen is boven de 5℃.

Sjalotten worden doorgaans opgekweekt uit kleine plantsjalotjes. Net als bij uien kan je dan hetzelfde jaar nog oogsten, als je ze in het vroege voorjaar plant. Opkweken uit zaden is ook mogelijk, alleen duurt de teelt dan twee jaar en dat is voor velen te lang. Een ander opmerkelijk verschil is dat je bij plantuien een klein bolletje plant en een groot bolletje oogst. Bij plantsjalotjes plant je een klein bolletje en oogst je tot soms wel 10 (iets grotere) bolletjes.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 sjalot planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 sjalot planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Sjalot verzorgen/standplaats

Sjalotten zet je het liefste op een zonnige plek, maar ook de halfschaduw voldoet aan de eisen. Sjalotjes zijn winterhard en kan je zelfs in de winter planten als je ze voor het loof kweekt. Voor de bolletjes beperk je je het beste tot het vroege voorjaar met het planten, en oogst je in de (late) zomer.

Sjalot goede en slechte buren

Sjalot wisselteelt
Sjalot is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Sjalot goede buren
Sjalot kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Andijvie Biet Komkommer Knolraap Koolraap Kropsla Wortel

Sjalot slechte buren
Sjalot kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Bloemkool Boerenkool Broccoli Erwt Kapucijner Palmkool Peul Pronkboon Slaboon Rode kool Romanesco Witte kool

Sjalot grondsoort

Een specifieke grondsoort is niet vereist, maar sjalotten groeien het beste op een losse bodem die makkelijk te bewortelen is, en dus liever niet op een dikke kleigrond. In het geval dat je toch op kleigrond kweekt kan je dit het beste losser maken door brekerzand en/of flink wat compost toe te voegen, want hiermee maak je de bodem losser en breek je grote stukken klei op.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Sjalot bemesten

Voor de teelt van sjalotten is geen mestvoeding vereist. Het kweken op een tamelijk voedzame bodem zou al ruim voldoende zijn, bijvoorbeeld door het toevoegen van compost of door te kweken op een bodem waar vooraf groenbemesters op zijn gekweekt en ondergewerkt.

Welke meststof gebruik je voor sjalot? De beste meststof voor het kweken van sjalot heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer sjalot oogsten

Wanneer kan je sjalot oogsten? Sjalot oogst je doorgaans van juni tot september.

In de (late) zomer kan je de bolletjes opgraven. Deze groeien in een soort trosje onderaan de plant, want in tegenstelling tot uien maken sjalotten dus meerdere bolletjes. Je kunt ze zo uit de grond trekken. Controleer of er niet nog wat bolletjes zijn achtergebleven na het opgraven.

Sjalot gebruiken en bewaren

Sjalotjes gebruik je op dezelfde manier als uien. Je kunt er saus van maken of het verwerken in talloze gerechten. Sjalotjes zijn dan ook wereldwijd bekend en worden zo wel rauw gebruikt als meegekookt, door ze te snijden in ringen of in stukjes. Door salades, maar ook door wok en roerbakgerechten of soepen.

Sjalotten zijn enkele maanden te bewaren buiten de koeling of door deze in te vriezen. Dit laatste doe je liever alleen als je sjalotjes al in stukjes hebt gesneden. Je kunt sjalotten natuurlijk ook met een gerecht (bijvoorbeeld stamppot) mee invriezen.

Sjalot ziektes en plagen

Sjalotten zijn vatbaar voor de uienvlieg, welke eenvoudig te verjagen is door het toepassen van combinatieteelt. Door ui-achtigen en wortelen te combineren verjaag je de uienvlieg, maar ook de wortelvlieg die weer een gevaar vormt voor de wortelen. Verder kennen sjalotjes weinig andere (grote) gevaren.

Sjalot plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien februari - april
Buiten (uit)planten februari - april
Oogsten juni - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 5 ℃
Min. veilige temperatuur -5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt ui-achtige

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding