plant banner

Plantenlijst laden...

Sjalot
Zaaien kweken en oogsten

Allium ascalonicum

°C-5
°C5
CM20
CM3-6
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
zaaien
planten
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Sjalot draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Allium ascalonicum en is een lid van de lookfamilie, ook wel aliaceae.

Sjalot soorten

Welke soorten sjalotten zijn er? De sjalot is een uiensoort maar net iets anders dan de meesten. In plaats van één bolletje groeien er meerderen aan dezelfde plant. De bolletjes groeien in een soort trosje onder de grond net als bijvoorbeeld bij aardappelen of bij aardperen.

Sjalotten zijn dus een soort kleine, in een trosje groeiende uitjes. Net als bij uien zijn er ook sjalotten in verschillende kleuren. De rode zijn wat sterker van smaak net als rode uien. Gele sjalotten zijn iets minder sterk maar zijn dan weer beter geschikt om halverwege de lente te planten, in plaats van vroeg in het jaar.

Sjalot zaaien en planten

Wanneer kan je sjalot zaaien? Sjalot zaaien of voorzaaien kan direct buiten van februari tot april.

Wanneer kan je sjalot planten? Sjalot planten of uitplanten kan buiten van februari tot mei.

sjalot zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je sjalotten? Sjalotjes kan je voorzaaien in kleine kweekpotjes. Later plant je ze buiten en laat je ze daar verder groeien. Gezaaide sjalotten oogst je iets later. Dat is de reden dat er vaak ook plantsjalotjes worden geplant, in plaats van deze te zaaien.

Hoe plant je sjalotten? Plantsjalotjes zet je niet te diep in de grond, want sjalotten groeien zo'n beetje aan de oppervlakte. Zorg dat de hals van het plantsjalotje nog boven de grond te zien is. Je kunt meerdere plantsjalotten planten in de moestuin.

Kweek je sjalotten enkel voor het loof, wat niet gebruikelijk is maar natuurlijk ook gewoon kan, dan kan je sjalotten zelfs in de winter planten. Voor de teelt van de bolletjes beperk je je het liefst wel tot alleen het voorjaar om ze te planten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 sjalot planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 sjalot planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Sjalot standplaats en verzorgen

Hoe kweek je sjalotten? Sjalotten kweken is aardig makkelijk. Het liefste groeien sjalotten op een plek in de volle zon, maar ze tolereren ook de halfschaduw. Eigenlijk zijn sjalotten meerjarige en winterharde plantjes. Sjalotten kweken we alleen als éénjarige voor de bolletjes.

Sjalot combinatieteelt en wisselteelt

Sjalot
Voor het kweken van sjalot zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Sjalot is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Sjalot goede buren
Sjalot kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, biet, komkommer, knolraap, koolraap, kropsla, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Sjalot slechte buren
Sjalot kweken gaat liever niet samen met bloemkool, boerenkool, broccoli, erwt kapucijner, palmkool, peul pronkboon, slaboon, rode kool, romanesco, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Sjalot water geven

Hoeveel water hebben sjalotten nodig? Sjalotten kweken we op een licht vochtige grond. Belangrijk is wel dat deze dus niet uitdroogt, maar zeker ook niet te nat wordt na een flinke regenbui. Controleer zeker in de zomer goed of de grond nog vochtig genoeg is.

Sjalot grondsoort en bodem

Welke grond hebben sjalotten nodig? Je kunt sjalotten kweken op vrijwel iedere grondsoort, zo lang deze maar wel iets losser is. Op kleigrond kweek je liever geen sjalotten. Heb je alleen kleigrond, maak deze dan losser met brekerzand en verbeter de grond met koemestkorrels. Breek grote stukken klei zo veel mogelijk op in kleine stukjes.

pH

6.0
7.0

Wat is pH?

Sjalot bemesten

Moet je sjalotten bemesten? Sjalotten kweken doe je zonder te bemesten, of door slechts een klein beetje extra voeding te geven. Wees daarbij voorzichtig. Stikstof is niet erg nodig maar je kunt wat extra kalium geven. Sjalotten groeien goed op een grond waar groenbemesters hebben gestaan. Deze verbeteren de structuur en maken de bodem voldoende voedzaam.

Voor het bemesten van sjalot zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 2-4-6. Dit is ons advies.

N2
P4
K6

Wat is NPK?

Sjalot bloei en bestuiven

Wanneer bloeit sjalot? Sjalot bloeit doorgaans van juni tot juli.

Moet je sjalotten bestuiven? Sjalotten hoef je niet te bestuiven. Sterker nog, sjalotten bloeien zelfs vrijwel nooit op misschien één enkele keer na. Dat is niet zo'n ramp overigens, want de bloeistengels gaan niet door de sjalotten zelf heen zoals bij uien en knoflook wel het geval is.

Voor de zaadteelt kan je sjalotten het beste twee jaar laten staan tenzij je plantsjalotten gebruikt. Zaaisjalotten bloeien in het eerste jaar zeker nog niet. Plantsjalotten kunnen in het eerste jaar al bloeien maar dit is natuurlijk geen garantie. Het kan ook pas in het derde jaar zijn.

Wanneer sjalot oogsten

Wanneer kan je sjalot oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot november.

Hoe oogst je sjalotten? Sjalotten oogsten doe je door deze op te graven of door de plant met een spitvork omhoog te wippen. Sjalotten groeien aan een trosje en maken meerdere bolletjes. Je kunt de plant ook met de hand vastpakken en uit de grond trekken. Controleer altijd of er geen sjalotten zijn achtergebleven.

Kweek je sjalotten voor het loof of houd je loof over na het opgraven van de bolletjes, dan kan je dit natuurlijk ook lossnijden. Het loof kan je prima gebruiken in de keuken.

Sjalot gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je sjalotten? Sjalotjes gebruik je op dezelfde manier als uien. Je kunt er saus van maken of het verwerken in talloze gerechten. Sjalotjes zijn dan ook wereldwijd bekend en worden zo wel rauw gebruikt als meegekookt, door ze te snijden in ringen of in stukjes. Door salades, maar ook door wok en roerbakgerechten of soepen.

Sjalot houdbaarheid

Hoelang zijn sjalotten houdbaar? Sjalotten zijn enkele maanden te bewaren buiten de koeling of door deze in te vriezen. Dit laatste doe je liever alleen als je sjalotjes al in stukjes hebt gesneden. Je kunt sjalotten natuurlijk ook met een gerecht (bijvoorbeeld stamppot) mee invriezen.

Sjalot ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij sjalotten? Sjalotten zijn vatbaar voor de uienvlieg, welke eenvoudig te verjagen is door het toepassen van combinatieteelt. Door ui-achtigen en wortelen te combineren verjaag je de uienvlieg, maar ook de wortelvlieg die weer een gevaar vormt voor de wortelen. Verder kennen sjalotjes weinig andere (grote) gevaren.

Sjalot kweken informatie

Naam en familie
Naam Sjalot
Familie Lookfamilie
Wetenschappelijke naam Allium ascalonicum
Familie (wetenschappelijk) Aliaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien februari - april
Buiten (uit)planten februari - mei
Oogsten juni - november
Bloeitijd juni - juli
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 21-29 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 5 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 2-4-6
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt ui-achtige
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, biet, komkommer, knolraap, koolraap, kropsla, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
bloemkool, boerenkool, broccoli, erwt kapucijner, palmkool, peul pronkboon, slaboon, rode kool, romanesco, witte kool,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -5
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 25CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...