plant banner

Sjalot
Allium ascalonicum

plant icon
Sjalot
Allium ascalonicum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

5

-5

20CM

20CM
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Zaaien
Planten

Sjalot kweken

Sjalot verzorgen

Sjalotten zet je het liefste op een zonnige plek, maar ook de halfschaduw voldoet aan de eisen. Sjalotjes zijn winterhard en kan je zelfs in de winter planten als je ze voor het loof kweekt. Voor de bolletjes beperk je je het beste tot het vroege voorjaar met het planten, en oogst je in de (late) zomer.

Sjalot zaaien en planten

Wanneer kan je sjalot zaaien? Sjalot kan je direct buiten zaaien van februari tot april.

Sjalotten worden doorgaans opgekweekt uit kleine plantsjalotjes. Net als bij uien kan je dan hetzelfde jaar nog oogsten, als je ze in het vroege voorjaar plant. Opkweken uit zaden is ook mogelijk, alleen duurt de teelt dan twee jaar en dat is voor velen te lang. Een ander opmerkelijk verschil is dat je bij plantuien een klein bolletje plant en een groot bolletje oogst. Bij plantsjalotjes plant je een klein bolletje en oogst je tot soms wel 10 (iets grotere) bolletjes.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 sjalot planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 sjalot planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Sjalot grondsoort

Een specifieke grondsoort is niet vereist, maar sjalotten groeien het beste op een losse bodem die makkelijk te bewortelen is, en dus liever niet op een dikke kleigrond. In het geval dat je toch op kleigrond kweekt kan je dit het beste losser maken door brekerzand en/of flink wat compost toe te voegen, want hiermee maak je de bodem losser en breek je grote stukken klei op.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Sjalot bemesten

Voor de teelt van sjalotten is geen mestvoeding vereist. Het kweken op een tamelijk voedzame bodem zou al ruim voldoende zijn, bijvoorbeeld door het toevoegen van compost of door te kweken op een bodem waar vooraf groenbemesters op zijn gekweekt en ondergewerkt.

Welke meststof gebruik je voor sjalot? De beste meststof voor het kweken van sjalot heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer sjalot oogsten

Wanneer kan je sjalot oogsten? Sjalot oogst je doorgaans van juni tot september.

In de (late) zomer kan je de bolletjes opgraven. Deze groeien in een soort trosje onderaan de plant, want in tegenstelling tot uien maken sjalotten dus meerdere bolletjes. Je kunt ze zo uit de grond trekken. Controleer of er niet nog wat bolletjes zijn achtergebleven na het opgraven.

Sjalot gebruiken en bewaren

Sjalotjes gebruik je op dezelfde manier als uien. Je kunt er saus van maken of het verwerken in talloze gerechten. Sjalotjes zijn dan ook wereldwijd bekend en worden zo wel rauw gebruikt als meegekookt, door ze te snijden in ringen of in stukjes. Door salades, maar ook door wok en roerbakgerechten of soepen.

Sjalotten zijn enkele maanden te bewaren buiten de koeling of door deze in te vriezen. Dit laatste doe je liever alleen als je sjalotjes al in stukjes hebt gesneden. Je kunt sjalotten natuurlijk ook met een gerecht (bijvoorbeeld stamppot) mee invriezen.

Sjalot soorten

De sjalot is een uiensoort (look dus), maar net iets anders dan de meesten. In plaats van één bolletje maken sjalotjes er meerderen. De bolletjes groeien in een soort trosje onder de grond, net als bij aardappelen en aardperen het geval is. Sjalotten zijn eigenlijk hele kleine ui-achtige bolletjes en familie van de andere ui-achtigen (Allium).

Sjalot ziektes en plagen

Sjalotten zijn vatbaar voor de uienvlieg, welke eenvoudig te verjagen is door het toepassen van combinatieteelt. Door ui-achtigen en wortelen te combineren verjaag je de uienvlieg, maar ook de wortelvlieg die weer een gevaar vormt voor de wortelen. Verder kennen sjalotjes weinig andere (grote) gevaren.

Sjalot teeltwijzen

Sjalot is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Sjalot kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardappel Andijvie Biet Komkommer Knolraap Koolraap Kropsla Wortel

Sjalot kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Bloemkool Boerenkool Broccoli Erwt Kapucijner Palmkool Peul Pronkboon Slaboon Rode kool Romanesco Witte kool

Sjalot plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien februari - april
Buiten (uit)planten februari - april
Oogsten juni - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 6 planten
Per m² / veld 21 - 29 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 5 ℃
Min. veilige temperatuur -5 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding