plant banner

Ui
Allium cepa

plant icon
Ui
Allium cepa
light icon
water icon
soil icon
winter icon

6

-20

10CM

15CM
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Zaaien
Plantui opkweken
Plantui planten

Ui kweken

Ui verzorgen

Of je nu zaaiuien of plantuien opkweekt, het kweken van uien vraagt niet veel. De teelt van uien verloopt ongeveer het zelfde als die van knoflook. Een zonnige plek in de moestuin is het beste voor de teelt van uien. In principe heb je er geen omkijken naar als ze eenmaal staan, behalve dat je het beste zorgt dat de bodem constant licht vochtig blijft. De bollen vullen zich met veel water.

Ui zaaien en planten

Wanneer kan je ui zaaien? Ui kan je direct buiten zaaien van maart tot april. Ui kan je binnen (voor)zaaien van januari tot maart.

Je kunt uien op twee manieren opkweken. Dat kan vanuit zaden, maar ook vanuit plantuien. Wanneer je in het voorjaar uien zaait (de zaden dus) dan groeit er in dat zelfde jaar alleen maar een klein bolletje. Door kwekers worden deze kleine bolletjes vaak geoogst als plantuien, die kan je in het volgende jaar in de grond stoppen. Je kunt de bolletjes ook laten staan tot volgend jaar. In het tweede jaar kan je de grote uienbollen oogsten.

plantuien uitlopers

Plantuien kan je ook kant en klaar kopen in zakjes. De eerste fase van de uienteelt is dan al voor je gedaan, je kunt de kleine plantuitjes in de grond stoppen en het zelfde jaar nog de grote uienbollen oogsten. Dat is ook direct het voordeel van het gebruik van plantuien en de reden dat deze veel populairder zijn dan de zaden. De tijd tussen het planten en het oogsten is een heel jaar korter. Wanneer je in het voorjaar plantuien in de grond stopt, kan je in de zomer de grote bollen oogsten.

plantuien zaailingenPer vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 ui planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 ui planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Ui grondsoort

In de volle zon zal je dus regelmatig water moeten geven, maar verder hebben uien niet zo veel nodig. Op een doorlaatbare bodem kunnen de bolletjes zich het beste ontwikkelen, maar zelf kweek ik ze ook wel eens op een iets verdunde kleigrond. Ook daar doen de uien het over het algemeen goed, hoewel dit doorgaans niet de ideale grond is.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Ui bemesten

Uien hebben ook niet veel voeding nodig. Organisch materiaal in de bodem moet voldoende zijn om de plant te doen groeien, maar voor de wortelvorming en daarbij het ontwikkelen van de bol kan de plant wel wat extra's gebruiken. Kalium is naast de weerstand van planten ook erg bevorderlijk voor de ontwikkeling van wortels. De uienbollen zullen makkelijker vormen wanneer de planten extra kalium toegediend krijgen.

Welke meststof gebruik je voor ui? De beste meststof voor het kweken van ui heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer ui oogsten

Wanneer kan je ui oogsten? Ui oogst je doorgaans van juni tot oktober.

uien beginnende bollen

Eigenlijk kun je uien, afhankelijk van wat je zelf lekker vind, op ieder moment oogsten en gebruiken in de keuken. Je kunt zelfs de kiemen gebruiken. Zaai of plant vooral eens een groter aantal zaaiuien of plantuien om deze te oogsten op verschillende momenten in het jaar. Doorgaans oogst je in de late zomer of de herfst de grote uienbollen, wanneer -net als bij knoflook- het loof verdort en geel is geworden of wanneer het loof zelfs plat gaat liggen.

oogst afbeelding

Ui gebruiken en bewaren

Omdat uien zo veelzijdig zijn zal ik maar bij het begin beginnen, de kiemfase. Uienkiemen zijn namelijk erg lekker en ook super gezond, net als prei zaailingen. Dit laatste wordt als kiemgroente ook wel preikers genoemd. Na de kiemfase komt de fase waarin de uien nog geen bolletje hebben gevormd maar wel al een redelijke stengel hebben. Deze stengel kun je als een soort prei gebruiken, al is het dan wel lekkerder om lenteui te kweken omdat die daar erg geschikt voor is. Lenteui en bosui zijn trouwens het zelfde, maar dat is een ander verhaal waarover je kunt lezen op de pagina lenteui.

Na deze fase komt het stadium waarin uien langzaam een knolletje beginnen te vormen. Je kunt de uien oogsten wanneer je wilt. De jonge en kleine knolletjes hebben een hele scherpe smaak waarbij de grotere uien dit ook hebben, alleen dan iets anders. Je moet het vooral zelf geprobeerd hebben om het verschil goed te kennen. Naarmate de knol groter wordt kun je de uien nog steeds blijven oogsten. Zelfs tot het loof begint af te sterven, al is dit dan wel de laatste fase waarin je uien kunt oogsten. Hierna zal de plant gaan afsterven.

Uien blijven meestal enkele maanden goed, maar het kan ook iets korter zijn. Dat verschilt, daarom kan je het beste de ui voor gebruik voelen. Voelt deze zacht aan? Dan is de ui niet meer lekker om te gebruiken.

Ui soorten

Rijnsburger, Noord-Hollandse Rode, lenteui of bosui, er zijn veel verschillende soorten uien. Ook knoflook en prei zijn familie van de Allium, de Latijnse naam voor de uienfamilie. Rode uien zijn vaak zeer scherp van smaak en je hebt er aanzienlijk minder van nodig dan andere uiensoorten.

Ui ziektes en plagen

Uien kunnen last krijgen van de uienvlieg, waarvan de larven de bollen ernstig aantasten en ze oneetbaar maken. De uienvlieg is gelukkig makkelijk te weren door combinatieteelt te gebruiken. In ze zaaikalender vind je alle goede en slechte combinaties per gewas. Uienbollen onder de grond zijn vatbaar voor verschillende schimmels. De bollen krijgen zo bijvoorbeeld last van koprot. Ook diverse soorten aaltjes kunnen uien onder de grond aantasten. De meestvoorkomende schimmels, ziektes en plagen zijn te voorkomen door uien onder de juiste omstandigheden te kweken. Met name water geven is een belangrijk item bij het kweken van uien, want de bollen bestaan voor het grootste deel uit opgenomen water. Geef daarom nooit te weinig, maar zeker ook niet te veel water aan uien.

Ui teeltwijzen

Ui is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Ui kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardappel Andijvie Appel Asperge Bladselderij Bleekselderij Bonenkruid Kamille Knolselderij Komkommer Kropsla Radijs Salie Tomaat Veldsla Wortel

Ui kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Bloemkool Boerenkool Broccoli Erwten Kapucijners Knolraap Linzen Paksoi Peterselie Peulen Pronkbonen Rode kool Romanesco Slabonen Spinazie Tuinbonen Witte kool Zonnebloem

Ui plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien januari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - april
Buiten (uit)planten februari - april
Oogsten juni - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 12 planten
Per m² / veld 85 - 115 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 6 ℃
Min. veilige temperatuur -20 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding