plant banner

Knoflook
Allium sativum

plant icon
Knoflook
Allium sativum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

6

-15

10CM

15CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
2-4-6
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Zomerteelt
Winterteelt

Knoflook kweken

Knoflook verzorgen

Hoe kweek je knoflook? Knoflook is een van de makkelijkste planten om zelf te kweken en daarom ook erg leuk voor beginners. Knoflook kweken kan in een grote pot of (balkon)bak, maar ook in de volle grond in een tuin. Knoflook kweken doe je het beste op een plek in de volle zon.

Knoflook zaaien en planten

Knoflook planten doe je volgens de 10-10-10 regel. In maand 10 van het jaar (oktober) plant je de knoflooktenen. Je plant de teentjes dan op 10 centimeter (plantafstand) van elkaar af. Vervolgens oogst je de knoflook na 10 maanden (augustus) in het volgende jaar. Nog even een opsomming:

10 - In de 10e maand (oktober) knoflookteentjes planten.
10 - Minimaal 10 centimeter uit elkaar voor genoeg groeiruimte.
10 - Na ongeveer 10 maanden (augustus) oogst je de bollen.

Gebruik voor het planten van knoflook bij voorkeur de teentjes van gedroogde knoflook, deze blijken kiemkrachtiger dan die van verse knoflook. De grootste kans van slagen heb je bij plantknoflook, een speciaal geteeld soort knoflook dat bedoeld is voor thuiskwekers.

knoflook knoflooktenen

Je kunt knoflook ook in het vroege voorjaar planten. De bollen hebben dan korter de tijd om te groeien en blijven hierdoor meestal iets kleiner. Om die reden heeft het planten volgens de 10-10-10 regel de voorkeur.

Kan je knoflook zaaien? Knoflook zaden zijn er niet. Knoflook maakt na de bloei namelijk kleine broedbolletjes. Dit zijn hele kleine knoflookbolletjes, die overigens wel zo groot zijn als een zaadje. Broedbolletjes kan je planten om knoflook op die manier te vermeerderen.

Bij de teelt van knoflook vanuit broedbolletjes heb je veel geduld nodig. Net als bij het kweken van uien vanuit zaad duurt de teelt tot een volgroeide bol twee jaar. In het eerste jaar groeit er slechts een piepklein bolletje knoflook. In het tweede jaar zal dit bolletje verder groeien tot een grote knoflook met tenen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 knoflook planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 knoflook planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Knoflook water geven

Hoeveel water heeft knoflook nodig? Geef bij droogte dagelijks veel water. Knoflook staat graag op een constant licht tot matig vochtige bodem. De bollen vullen zich voornamelijk met vocht dat de plant opneemt uit de bodem. Uitdroging remt de groei van de bollen sterk af en heeft als gevolg: veel te kleine en onderontwikkelde bolletjes.

Knoflook grondsoort

Welke grondsoort voor knoflook? Knoflook kweken doe je op een losse grond. De bolletjes moeten goed kunnen groeien en dit lukt niet in de harde klei. Om de structuur van de bodem te verbeteren kan je koemestkorrels strooien, ruim vóór de aanplant. Verder stelt knoflook zeer weinig eisen aan de bodem. Knoflook kweken kan bijna overal!

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Knoflook bemesten

Moet je knoflook bemesten? Nee, knoflook heeft geen bemesting nodig. Wel zou je wat extra kalium kunnen strooien om de wortelgroei te bevorderen. Knoflook is dan wel een ui-achtige maar absoluut ook een wortelgewas. Ook op armere grondsoorten groeit knoflook uitstekend. Een eventuele bemesting die je zou kunnen toepassen is zeer licht, bevat bijna geen stikstof en heeft in verhouding meer kalium dan fosfor.

Welke meststof gebruik je voor knoflook? De beste meststof voor het kweken van knoflook heeft bij benadering een NPK samenstelling van 2-4-6.

N2
P4
K6

Wat is NPK?

Knoflook bloei en bestuiven

Wanneer bloeit knoflook? Knoflook bloeit doorgaans van juni tot juli.

Moet je knoflook bestuiven? Nee, knoflook hoef je niet te bestuiven tenzij je broedbolletjes wilt oogsten. Om deze levensvatbaar te maken is een goede bestuiving nodig. Knoflook is een zelfbestuivende plant en maakt tweeslachtige bloemen. De bloemen groeien vanuit het hart van de plant aan een dikke stengel. Voor de teelt van knoflookbollen kan de stengel het beste zo snel mogelijk worden weggeknipt.

Wanneer knoflook oogsten

Wanneer kan je knoflook oogsten? Knoflook oogst je doorgaans van juli tot september.

Ongeacht de planttijd oogst je knoflook rond dezelfde periode in de (late) zomer. Knoflook is oogstrijp wanneer het loof verdort en plat op de grond ligt. Je oogst knoflook door deze vlak boven de grond vast te pakken en eruit te trekken. In dikkere grond moet je mogelijk een (spit)vork gebruiken omdat het loof anders los breekt van de bol.

kleine knoflook bolletjes

In principe kan je knoflook oogsten wanneer je maar wilt. Te vroeg geoogste knoflook maakt echter hele kleine bolletjes waar nog geen knoflooktenen in zitten. De tenen ontwikkelen zich pas als laatste, wanneer de plant al bijna aan het einde is. De kleine bolletjes zijn zachter van smaak en hebben zachtere aroma's.

oogst afbeelding

Knoflook gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je knoflook? Knoflook is één van de meest veelzijdige keukenplanten die je kunt kweken. Zo kan je het bijvoorbeeld in stukjes hakken en mee roerbakken. Het wordt vooral gebruikt om smaak toe te voegen. Knoflook kan ook worden gebruikt om knoflookpoeder of knoflookolie van te maken.

gedroogde knoflook

Hoe lang is knoflook houdbaar? Verse knoflook kan je het beste eerst laten drogen (in de zon). Gedroogde knoflookbollen zijn tot wel een jaar houdbaar. Bewaar deze dan op een koele en donkere plek.

Knoflook soorten

Welke soorten knoflook zijn er? Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten knoflook, maar de verschillen tussen deze rassen zijn minimaal. Vaak wordt plantknoflook speciaal geselecteerd voor de grootste bollen. Plantknoflook wordt ook geselecteerd op kiemkracht.

Bij knoflook uit de winkel blijft het altijd een verrassing welke knoflook je krijgt en hoe groot de bollen worden. Toch werkt ook het planten van knoflook uit de winkel erg goed. De meeste soorten knoflook maken geen bloemen. Soorten die dat wel doen maken geen zaden maar kleine broedbolletjes.

Knoflook ziektes en plagen

Welke ziektes en schimmels zijn er bij knoflook? In principe kan knoflook weinig last krijgen van ongedierte. De sterke geur houdt de meeste ongewenste gasten op grote afstand. Dat maakt knoflook een zeer geschikte plant om tussen de wat meer vatbare planten te zetten. Zo kan knoflook bijvoorbeeld worden ingezet in de strijd tegen bladluis. Je kunt het ter preventie planten.

Knoflook teeltwijzen

Knoflook wordt vaak in rijen gekweekt. Knoflook is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Knoflook kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardbei Appel Biet Framboos Kers Peer Perzik Pruim Tomaat Wortel

Knoflook kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Asperge Bloemkool Boerenkool Broccoli Erwten Kapucijners Knolraap Linzen Paksoi Palmkool Peulen Pronkbonen Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Tuinbonen Witte kool

Knoflook plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten februari - april
september - november
Oogsten juli - september
Bloeitijd juni - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 2-4-6
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 12 planten
Per m² / veld 85 - 115 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 6 ℃
Min. veilige temperatuur -15 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding