plant banner

Plantenlijst laden...

Dragon
Artemisia dracunculus

plant icon
Dragon
Artemisia dracunculus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

15

-25

45CM

45CM
pH
6.5 - 7.5
NPK
4-3-3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks (overwinteren)

Dragon kweken

Dragon soorten

Welke soorten dragon zijn er? De meest bekende soorten dragon zijn de Franse en Russische dragon, maar er is ook nog een Mexicaanse dragon. Franse dragon is verreweg het meest gebruikte soort en heeft een aromatisch, anijs- en peperachtige smaak. Russische dragon heeft een iets minder sterke smaak en aroma's en is hierdoor meestal iets "veiliger" om te gebruiken. De smaak overheerst dan minder snel.

Dragon zaaien en planten

Wanneer kan je dragon zaaien? Dragon kan je direct buiten zaaien van april tot mei. Dragon kan je binnen (voor)zaaien van maart tot april. De beste temperatuur om dragon te ontkiemen is boven de 15℃.

Dragon zaai je bij voorkeur vroeg in het jaar, zodat je gedurende een langere tijd kunt oogsten. De zaden ontkiemen het beste bij temperaturen nèt boven de 15 graden celcius. Het beste is om dragon niet vóór mei uit te planten. Omdat dragon maar matig winterhard is kan je deze het beste in een pot houden.

Kan je dragon ook stekken? Ja, als je een eigen dragonplant wilt vermeerderen dan kan je deze het beste stekken. Zo wel takken als wortels kan je stekken. Het maken van wortelstekken is de makkelijkste manier om dragon te vermeerderen. Dit komt doordat dragon zich van nature via de wortels zal verspreiden, als deze in de volle grond staat. Dragon woekert echter niet of nauwelijks, in tegenstelling tot bijvoorbeeld munt of citroenmelisse.

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 6 dragon planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 dragon planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Dragon verzorgen/standplaats

Hoe kweek je dragon? Dragon is een meerjarige plant waar je een mooi, vast plekje voor zal moeten uitkiezen. Het liefst een beetje beschut, maar toch in de volle zon. Van oorsprong komt Dragon uit het zuiden, waar de zon veel schijnt. Dragon is maar matig winterhard en kan je het beste binnenshuis overwinteren of tegen vorst beschermen. In geval van het eerste kweek je dragon liever in een pot.

Dragon goede en slechte buren

Dragon wisselteelt
Voor het kweken van dragon hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Dragon goede buren
Dragon heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Dragon slechte buren
Dragon kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Lavas

Dragon water geven

Hoeveel water heeft dragon nodig? Geef dragon water als de bodem opgedroogd lijkt, ook onder het oppervlak. Zorg dat de wortels niet te lang nat komen te staan. Het beste is om dragon alleen tijdens droog weer extra water te geven.

Dragon grondsoort

Welke grondsoort voor dragon? Dragon groeit graag op een luchtige bodem, welke goed doorlaatbaar is. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen, maar de bodem moet ook humusrijk zijn. Voeg dus ook compost toe aan de bodem. Het kan helpen om een mengsel van potgrond met (breker)zand te maken om deze luchtiger te maken.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Dragon bemesten

Moet je dragon bemesten? Voor de teelt is bemesten geen vereiste. Op armere grondsoorten kan het wel nuttig zijn. Geef dan een niet te sterke meststof met een iets groter aandeel stikstof, bijvoorbeeld in de vorm van bloedmeel, om de ontwikkeling van het blad (de oogstbare delen) te bevorderen.

Welke meststof gebruik je voor dragon? De beste meststof voor het kweken van dragon heeft bij benadering een NPK samenstelling van 4-3-3.

N4
P3
K3

Wat is NPK?

Dragon bloei en bestuiven

Wanneer bloeit dragon? Dragon bloeit doorgaans van juli tot september.

Moet je dragon bestuiven? Voor de teelt is bestuiving niet nodig, alleen om zaden te oogsten. Houd er rekening mee dat dragon meestal niet raszuiver is als je zelf zaden oogst. Voorkom in ieder geval kruisbestuiving tijdens de bloei. Dragon maakt tweeslachtige bloemen en is daarom ook vanzelf een éénhuizige plant. Dit betekend dat dragon zelfbestuivend is en je maar één plant nodig hebt voor de bestuiving. Dragon wordt bestoven door insecten zoals bijtjes en hommels.

Wanneer dragon oogsten

Wanneer kan je dragon oogsten? Dragon oogst je doorgaans van juni tot september.

Het beste is om dragon vóór de bloei te oogsten, omdat de smaak achteruit gaat tijdens en na de bloei. Dit zou betekenen dat je dragon eigenlijk alleen rond de maand juni kunt oogsten, of als de plant echt nèt bloemknoppen aan het maken is.

Dragon gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je dragon in de keuken? Je kunt dragon zo wel gedroogd als vers gebruiken. De smaak kan erg overheersen, dus het beste is om er niet te veel van te gebruiken. Vers blijft dragon het lekkerste. Je kunt het in een verscheidenheid aan gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in combinatie met ei of in stoofschotels.

Hoelang is verse dragon houdbaar? Dragon blijft het beste vers wanneer je het takje met blaadjes in een glas water zet. Je bewaart het op deze manier tot maximaal een week, uiteraard buiten de koeling. Een los takje (zonder water) is enkele dagen te bewaren. Je kunt dragon ook drogen of invriezen om het tot een jaar te kunnen bewaren.

Wanneer dragon snoeien

Dragon snoei je doorgaans van oktober tot december. Wanneer moet je dragon snoeien? Vanaf oktober, na de bloei, kan je dragon terugsnoeien. Dit doe je liever kort voor de winter, als de plant al (gedeeltelijk) is afgetakeld. Vóór de winter snoei je dragon terug tot ongeveer 10 centimeter boven de grond. De overgebleven stengels beschermen de plant dan nog een beetje tegen vorst. In het voorjaar loopt dragon opnieuw uit.

Dragon ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij dragon? Van nature kan dragon zich erg goed weren tegen plaagdieren. Deze plant heeft dus weinig last van luizen, slakken en ander gespuis in de moestuin.

Dragon plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten juni - september
Snoeien oktober - december
Bloeitijd juli - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 4-3-3
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 45 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 1 - 3 planten
Per m² / veld 2 - 6 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 15 ℃
Min. veilige temperatuur -25 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding