plant banner

Dragon
Artemisia dracunculus

plant icon
Dragon
Artemisia dracunculus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

15

-25

45CM

45CM
pH
6.5 - 7.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Voorzaaien
Buiten zaaien
Oogsttijd
Bloeitijd
Snoeitijd

Dragon kweken

Dragon verzorgen

Hoe kweek je dragon? Dragon is een meerjarige plant waar je een mooi, vast plekje voor zal moeten uitkiezen. Het liefst een beetje beschut, maar toch in de volle zon. Van oorsprong komt Dragon uit het zuiden, waar de zon veel schijnt. Dragon is maar matig winterhard en kan je het beste binnenshuis overwinteren of tegen vorst beschermen. In geval van het eerste kweek je dragon liever in een pot.

Dragon zaaien en planten

Wanneer kan je dragon zaaien? Dragon kan je direct buiten zaaien van april tot mei. Dragon kan je binnen (voor)zaaien van maart tot april.

Dragon zaai je bij voorkeur vroeg in het jaar, zodat je gedurende een langere tijd kunt oogsten. De zaden ontkiemen het beste bij temperaturen nèt boven de 15 graden celcius. Het beste is om dragon niet vóór mei uit te planten. Omdat dragon maar matig winterhard is kan je deze het beste in een pot houden.

Kan je dragon ook stekken? Ja, als je een eigen dragonplant wilt vermeerderen dan kan je deze het beste stekken. Zo wel takken als wortels kan je stekken. Het maken van wortelstekken is de makkelijkste manier om dragon te vermeerderen. Dit komt doordat dragon zich van nature via de wortels zal verspreiden, als deze in de volle grond staat. Dragon woekert echter niet of nauwelijks, in tegenstelling tot bijvoorbeeld munt of citroenmelisse.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 6 dragon planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 dragon planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Dragon water geven

Hoeveel water heeft dragon nodig? Geef dragon water als de bodem opgedroogd lijkt, ook onder het oppervlak. Zorg dat de wortels niet te lang nat komen te staan. Het beste is om dragon alleen tijdens droog weer extra water te geven.

Dragon grondsoort

Welke grondsoort voor dragon? Dragon groeit graag op een luchtige bodem, welke goed doorlaatbaar is. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen, maar de bodem moet ook humusrijk zijn. Voeg dus ook compost toe aan de bodem. Het kan helpen om een mengsel van potgrond met (breker)zand te maken om deze luchtiger te maken.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Dragon bemesten

Moet je dragon bemesten? Voor de teelt is bemesten geen vereiste. Op armere grondsoorten kan het wel nuttig zijn. Geef dan een niet te sterke meststof met een iets groter aandeel stikstof, bijvoorbeeld in de vorm van bloedmeel, om de ontwikkeling van het blad (de oogstbare delen) te bevorderen.

Welke meststof gebruik je voor dragon? De beste meststof voor het kweken van dragon heeft bij benadering een NPK samenstelling van 4-3-3.

N4
P3
K3

Wat is NPK?

Dragon bloei en bestuiven

Wanneer bloeit dragon? Dragon bloeit doorgaans van juli tot september.

Moet je dragon bestuiven? Voor de teelt is bestuiving niet nodig, alleen om zaden te oogsten. Houd er rekening mee dat dragon meestal niet raszuiver is als je zelf zaden oogst. Voorkom in ieder geval kruisbestuiving tijdens de bloei. Dragon maakt tweeslachtige bloemen en is daarom ook vanzelf een éénhuizige plant. Dit betekend dat dragon zelfbestuivend is en je maar één plant nodig hebt voor de bestuiving. Dragon wordt bestoven door insecten zoals bijtjes en hommels.

Wanneer dragon oogsten

Wanneer kan je dragon oogsten? Dragon oogst je doorgaans van juni tot september.

Het beste is om dragon vóór de bloei te oogsten, omdat de smaak achteruit gaat tijdens en na de bloei. Dit zou betekenen dat je dragon eigenlijk alleen rond de maand juni kunt oogsten, of als de plant echt nèt bloemknoppen aan het maken is.

Dragon gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je dragon in de keuken? Je kunt dragon zo wel gedroogd als vers gebruiken. De smaak kan erg overheersen, dus het beste is om er niet te veel van te gebruiken. Vers blijft dragon het lekkerste. Je kunt het in een verscheidenheid aan gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in combinatie met ei of in stoofschotels.

Hoelang is verse dragon houdbaar? Dragon blijft het beste vers wanneer je het takje met blaadjes in een glas water zet. Je bewaart het op deze manier tot maximaal een week, uiteraard buiten de koeling. Een los takje (zonder water) is enkele dagen te bewaren. Je kunt dragon ook drogen of invriezen om het tot een jaar te kunnen bewaren.

Dragon snoeien

Dragon snoei je doorgaans van oktober tot december. Wanneer moet je dragon snoeien? Vanaf oktober, na de bloei, kan je dragon terugsnoeien. Dit doe je liever kort voor de winter, als de plant al (gedeeltelijk) is afgetakeld. Vóór de winter snoei je dragon terug tot ongeveer 10 centimeter boven de grond. De overgebleven stengels beschermen de plant dan nog een beetje tegen vorst. In het voorjaar loopt dragon opnieuw uit.

Dragon soorten

Welke soorten dragon zijn er? De meest bekende soorten dragon zijn de Franse en Russische dragon, maar er is ook nog een Mexicaanse dragon. Franse dragon is verreweg het meest gebruikte soort en heeft een aromatisch, anijs- en peperachtige smaak. Russische dragon heeft een iets minder sterke smaak en aroma's en is hierdoor meestal iets "veiliger" om te gebruiken. De smaak overheerst dan minder snel.

Dragon ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij dragon? Van nature kan dragon zich erg goed weren tegen plaagdieren. Deze plant heeft dus weinig last van luizen, slakken en ander gespuis in de moestuin.

Dragon teeltwijzen

Voor het kweken van dragon hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Dragon heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Dragon kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Lavas

Dragon plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten juni - september
Snoeien oktober - december
Bloeitijd juli - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 4-3-3
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 45 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 1 - 3 planten
Per m² / veld 4 - 6 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 15 ℃
Min. veilige temperatuur -25 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding