plant banner

Dragon
Artemisia dracunculus - Asteraceae
Zaaien kweken en oogsten

°C-25
°C15
CM45
P7
CM0.3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Dragon kweken

Dragon draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Artemisia dracunculus en is een lid van de composietenfamilie, ook wel asteraceae.

Dragon soorten

Welke soorten dragon zijn er? De meest bekende soorten dragon zijn de Franse en Russische dragon, maar er is ook nog een Mexicaanse dragon. Franse dragon is verreweg het meest gebruikte soort en heeft een aromatisch, anijs- en peperachtige smaak. Russische dragon heeft een iets minder sterke smaak en aroma's en is hierdoor meestal iets "veiliger" om te gebruiken. De smaak overheerst dan minder snel.

Dragon zaaien en planten

Wanneer kan je dragon zaaien?
Dragon zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot mei. Dragon zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot april.
Wanneer kan je dragon planten?
Dragon planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot mei.

Dragon zaai je bij voorkeur vroeg in het jaar, zodat je gedurende een langere tijd kunt oogsten. De zaden ontkiemen het beste bij temperaturen nèt boven de 15 graden celcius. Het beste is om dragon niet vóór mei uit te planten. Omdat dragon maar matig winterhard is kan je deze het beste in een pot houden.

Kan je dragon ook stekken? Ja, als je een eigen dragonplant wilt vermeerderen dan kan je deze het beste stekken. Zo wel takken als wortels kan je stekken. Het maken van wortelstekken is de makkelijkste manier om dragon te vermeerderen. Dit komt doordat dragon zich van nature via de wortels zal verspreiden, als deze in de volle grond staat. Dragon woekert echter niet of nauwelijks, in tegenstelling tot bijvoorbeeld munt of citroenmelisse.

dragon zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 4 dragon planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 dragon planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Dragon standplaats en verzorgen

Hoe kweek je dragon? Dragon is een meerjarige plant waar je een mooi, vast plekje voor zal moeten uitkiezen. Het liefst een beetje beschut, maar toch in de volle zon. Van oorsprong komt Dragon uit het zuiden, waar de zon veel schijnt. Dragon is maar matig winterhard en kan je het beste binnenshuis overwinteren of tegen vorst beschermen. In geval van het eerste kweek je dragon liever in een pot.

Dragon is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -25℃.

Dragon combinatieteelt en wisselteelt

Dragon
Voor het kweken van dragon hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Dragon goede buren
Dragon heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Dragon slechte buren
Dragon heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Dragon water geven

Hoeveel water heeft dragon nodig? Geef dragon water als de bodem opgedroogd lijkt, ook onder het oppervlak. Zorg dat de wortels niet te lang nat komen te staan. Het beste is om dragon alleen tijdens droog weer extra water te geven.

Dragon grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor dragon? Dragon groeit graag op een luchtige bodem, welke goed doorlaatbaar is. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen, maar de bodem moet ook humusrijk zijn. Voeg dus ook compost toe aan de bodem. Het kan helpen om een mengsel van potgrond met (breker)zand te maken om deze luchtiger te maken.

pH

6.5
7.5

Dragon tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Dragon bemesten

Moet je dragon bemesten? Voor de teelt is bemesten geen vereiste. Op armere grondsoorten kan het wel nuttig zijn. Geef dan een niet te sterke meststof met een iets groter aandeel stikstof, bijvoorbeeld in de vorm van bloedmeel, om de ontwikkeling van het blad (de oogstbare delen) te bevorderen.

N4
P3
K3

Voor het bemesten van dragon adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 4-3-3 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Dragon bloei en bestuiven

Wanneer bloeit dragon? Dragon bloeit doorgaans van juli tot september.

Moet je dragon bestuiven? Voor de teelt is bestuiving niet nodig, alleen om zaden te oogsten. Houd er rekening mee dat dragon meestal niet raszuiver is als je zelf zaden oogst. Voorkom in ieder geval kruisbestuiving tijdens de bloei. Dragon maakt tweeslachtige bloemen en is daarom ook vanzelf een éénhuizige plant. Dit betekend dat dragon zelfbestuivend is en je maar één plant nodig hebt voor de bestuiving. Dragon wordt bestoven door insecten zoals bijtjes en hommels.

Wanneer dragon oogsten

Wanneer kan je dragon oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot september.

Het beste is om dragon vóór de bloei te oogsten, omdat de smaak achteruit gaat tijdens en na de bloei. Dit zou betekenen dat je dragon eigenlijk alleen rond de maand juni kunt oogsten, of als de plant echt nèt bloemknoppen aan het maken is.

Dragon gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je dragon in de keuken? Je kunt dragon zo wel gedroogd als vers gebruiken. De smaak kan erg overheersen, dus het beste is om er niet te veel van te gebruiken. Vers blijft dragon het lekkerste. Je kunt het in een verscheidenheid aan gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in combinatie met ei of in stoofschotels.

Dragon houdbaarheid

Hoelang is verse dragon houdbaar? Dragon blijft het beste vers wanneer je het takje met blaadjes in een glas water zet. Je bewaart het op deze manier tot maximaal een week, uiteraard buiten de koeling. Een los takje (zonder water) is enkele dagen te bewaren. Je kunt dragon ook drogen of invriezen om het tot een jaar te kunnen bewaren.

Dragon snoeien

Wanneer kan je dragon snoeien? Doorgaans doe je dit van oktober tot december.

Wanneer moet je dragon snoeien? Vanaf oktober, na de bloei, kan je dragon terugsnoeien. Dit doe je liever kort voor de winter, als de plant al (gedeeltelijk) is afgetakeld. Vóór de winter snoei je dragon terug tot ongeveer 10 centimeter boven de grond. De overgebleven stengels beschermen de plant dan nog een beetje tegen vorst. In het voorjaar loopt dragon opnieuw uit.

Dragon ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij dragon? Van nature kan dragon zich erg goed weren tegen plaagdieren. Deze plant heeft dus weinig last van luizen, slakken en ander gespuis in de moestuin.

Dragon kweken informatie

Naam en familie
Naam Dragon
Familie Composietenfamilie
Wetenschappelijke naam Artemisia dracunculus
Familie (wetenschappelijk) Asteraceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten juni - september
Snoeien oktober - december
Bloeitijd juli - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 45CM
Regelafstand 67.5CM
Per strekkende meter (M) 1-3 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 2-4 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 15 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 4-3-3
Zuurtegraad bodem pH 6.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -25
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 45CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Nieuwe planten...