plant banner

Plantenlijst laden...

Kers
Prunus avium

plant icon
Kers
Prunus avium
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-20
 
 
pH
6.0 - 7.0
NPK
5-10-10
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg planten
laat planten
jaarlijks

Kers kweken

Kers soorten

Welke soorten kersen zijn er? Kersen kweken is lekker, maar alleen als je het juiste soort kers hebt. Er zijn namelijk zure kersen en zoete kersen. Zorg dat je de Prunus avium hebt en niet de Prunus cerasus. De tweede is namelijk een zure kers en de Prunus avium is heerlijk zoet van smaak.

Kers zaaien en planten

Wanneer kersenboom planten? Vroeg in het voorjaar of in de late herfst is het beste moment om een kersenboom te planten. Van november tot begin maart kan je een kersenboom in de volle grond planten.

Kan je een kersenboom ook zaaien? Ja, dat is mogelijk maar wel moeilijk. Ook is het niet zeker dat je hetzelfde soort kersenboom krijgt na het zaaien. Dit komt doordat een kersenboom vaak wordt geënt. Een kersenpit zaaien wordt daarom ook niet zo vaak gedaan, maar mogelijk is het wel.

Voor een kersenpit kiemkrachtig is moet deze eerst worden gestratificeerd. Je laat er zo een koude periode overheen gaan. Dit doe je bijvoorbeeld in een koelkast, in een vochtig zakje voor ongeveer twee maanden. De kersenpit wordt actief wanneer deze weer op kamertemperatuur komt.

De kers is een steenvrucht, wat betekend dat deze een keiharde pit maakt. In het wild vergaat de schil van deze pit vanzelf, wanneer deze lang genoeg op de grond ligt. Binnenshuis zal je de schil zelf weg moeten schuren. Doe dit voorzichtig, en schuur een punt van de kersenpit af. Laat de rest zitten.

Kers heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Kers verzorgen/standplaats

Hoe kweek je kersen? Kersenbomen zijn niet geschikt voor in een pot of kuip. Ook zijn ze niet onderhoudsarm en het oogsten is een uitdaging. Bovendien houden vogels van de kleine vruchtjes en zijn ze er altijd eerder bij dan jij.

Een kersenboom zal in het eerste jaar na aanplant zeker geen, of maar heel weinig, vruchten dragen. De boom moet eerst goed aanslaan en goed zijn geworteld in de grond. Ook het tweede jaar is vaak nog onzeker, maar daarna kan een kersenboom je veel te plukken geven. Dit is in principe bij alle fruitbomen het geval, zo ook bij appels en peren.

Laat je desondanks niet ontmoedigen om kersen te kweken, want met een vogelnet en veel geduld kom je ver. Zet je kersenboom in ieder geval op een plek in de volle zon. Kies ook het juiste soort uit, er zijn namelijk zoete en zure kersensoorten.

Kers goede en slechte buren

Kers wisselteelt
Voor het kweken van kers hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Kers goede buren
Kers kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bonenkruid Vlier

Kers slechte buren
Kers heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Kers water geven

Hoeveel water geef je een kersenboom? Kersen kweken vereist veel water. De boom mag niet op droge grond komen te staan. Met name tijdens warme en droge zomers geef je daarom ook regelmatig water.

Per week heeft een kersenboom dan minimaal twee gieters water (zo'n 20 liter in totaal) nodig. Laat het een beetje afhangen van het weer. Bij regen hoef je natuurlijk geen water te geven.

Kers grondsoort

Welke grondsoort voor kersenboom? Kersen staan graag op een vochtige en humusrijke bodem. Graaf vóór de aanplant een ruim plantgat uit en vul dit met compost en organisch materiaal. Voeg regelmatig compost toe aan de bodem zo lang je de kersenboom hebt staan.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Kers bemesten

Welke bemesting voor kersenboom? Geef een gebalanceerde meststof met een relatief klein aandeel stikstof. Zo voorkom je dat de boom veel blad maakt ten koste van de aanmaak en ontwikkeling van vruchten. Extra kalium kan geen kwaad, kersenbomen zijn gevoelig voor schimmels en kunnen zich hierdoor beter weren.

Welke meststof gebruik je voor kers? De beste meststof voor het kweken van kers heeft bij benadering een NPK samenstelling van 5-10-10.

N5
P10
K10

Wat is NPK?

Kers bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kers? Kers bloeit doorgaans van april tot mei.

Moet je een kersenboom bestuiven? Niet met de hand, dit wordt door insecten (vooral bijtjes en hommels) gedaan. De kers is eenhuizig en zelfbestuivend, maar de meeste soorten hebben veel baat bij kruisbestuiving met andere soorten.

Wanneer kers oogsten

Wanneer kan je kers oogsten? Kers oogst je doorgaans van juni tot augustus.

Het beste is om kersen van de grond te rapen, omdat deze kersen ook echt rijp zijn. Omdat de kersen tegen die tijd waarschijnlijk al door beestjes zijn gevonden, kan je ze beter iets eerder van de boom plukken. Je moet er snel bij zijn, want vogels houden ook van de kleine vruchtjes.

Kers gebruiken en bewaren

Waar gebruik je kersen voor? Kersen worden vaak zo gegeten nadat deze zijn gewassen, maar waar zoete kersen (Prunis avium) ook heel erg geschikt voor zijn is het maken van kersenjam. Let wel op bij het "werken" met kersen, want de sappen gaan moeilijk (nooit meer) uit je kleding.

Hoe lang zijn kersen houdbaar? Kersen zijn ongeveer een week te bewaren onder normale omstandigheden. In de koeling blijven kersen vaak nog iets langer goed, maar in principe is het met maximaal 2 weken altijd wel gedaan met de kersen. Ze gaan dan meestal schimmelen.

Sappige en zachte kersen zijn korter houdbaar dan harde kersensoorten. Helaas zijn harde kersen natuurlijk minder lekker, vaak zijn dit ook zure soorten.

Wanneer kers snoeien

Kers snoei je doorgaans van mei tot september. Moet je een kersenboom snoeien? Een kersenboom snoei je liever zo min mogelijk, maar soms moet het toch. Als je een kersenboom snoeit, verwijder dan enkel de takken die niet vruchtdragend zijn. Snoei deze takken dan ook helemaal terug tot aan de stam, en doe dit alleen als het echt noodzakelijk is.

Verwijder alleen dode takken en eventueel parallel groeiende of zelfs kruisende takken. Deze takken gaan namelijk schuren bij wind en krijgen wonden. Kersenbomen zijn gevoelig voor schimmels. Door ze te snoeien en open wonden te creëren vergroot je het risico op infecties, maar het schuren van takken heeft hetzelfde risico.

Kers ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kersen? Kersenbomen zijn gevoelig voor bladluis, maar ook schimmels en infecties door open wonden. Zorg dat je de boom zo min mogelijk beschadigd en niet te veel snoeit. Hiermee voorkom je schimmels en infecties. Door natuurlijke vijanden naar de moestuin te lokken voorkom je bladluizen bij de kersenboom.

Kers plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten november - maart
Oogsten juni - augustus
Snoeien mei - september
Bloeitijd april - mei
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 5-10-10
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -20 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding