Peer

Pyrus

Minimale plantafstand (cm): ...
Minimale worteldiepte (cm): ...

 

volle zon
matig vochtig
alle grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender peer

Variëteiten

Er zijn veel verschillende perenrassen. Het ene soort is meer geschikt om rauw te eten, het andere soort is een uitstekende stoofpeer. De peer wordt al heel lang zeer divers gebruikt. Er zijn zelfs rassen die erg geschikt zijn om in een pot te worden gekweekt, dan wel een ruime pot. Bijvoorbeeld dwergperen en diverse andere "standaard" perensoorten. Daarnaast zijn er ook rassen die vroeg bloeien, bijvoorbeeld in maart of april al, of juist een stuk later in het jaar. Je kunt bij je keuze rekening houden met de plek waar je perenboompje komt te staan. In een pot op het terras of in de volle grond in een boomgaard bijvoorbeeld. Maar houd vooral ook rekening met waar je de peer voor gebruikt. Houd je wel héél erg van stoofpeertjes, of eet je ze liever direct van de fruitschaal en in fruitsalades?

Vermeerderen

Een perenboompje koop je meestal bij de kweker, je neemt stekken als je veel geduld hebt of je neemt een geënte perenboom op de onderstam van een andere perenboom. Het opkweken uit zaden is niet gebruikelijk, omdat dit erg lang kan duren en net als appels ook peren niet per se zaadvast zijn. De kans bestaat dus dat je een heel ander soort peer krijgt dan de peer waar je het zaadje uit hebt gehaald. Als je het experimenteel toch wilt uitproberen, heb je veel geduld nodig. De zaden van peren kiemen over het algemeen best makkelijk, maar het kan nog vele jaren duren voor je kunt oogsten, als je dat geluk al hebt. Ook hebben de meeste peren uit de winkel geen zaadjes, het klokhuis is gewoon wat stevig. Vaak heb je bij biologische peren en peren van de boer wel zaden in de peer zitten.

Verzorging

Basis
Peren zijn, als je ervan houd ten minste, heerlijke zoete en sappige, zachte vruchten. Heb je een vroeg bloeiend perenras? Vóór half mei (ijsheiligen) bestaat er nog steeds kans op vorst. Met name in maart en april is de kans op vorst nog flink aanwezig. Houd er rekening mee dat -wanneer je peer gaat bloeien- de bloesem stuk kan vriezen en je hierdoor heel veel oogst kunt mislopen. Hoe je je peer hiertegen kunt beschermen? Het lijkt heel tegenstrijdig, maar je kunt de knoppen van je perenboom beschermen door er vlak voor het gaat vriezen water overheen te sproeien. Je creëert hiermee een soort isolerende iglo om de knoppen heen. De knoppen blijven als het ware beschermd door een laagje ijs dat er omheen zit. Als de peer al bloeit kan je dit beter niet meer doen, het is echt bedoeld om de knoppen te beschermen. Anders werkt ook een plastic zak of noppenfolie rondom je boom erg goed als bescherming tegen vorst en kou.

Een perenboompje staat graag in de volle zon, dat is goed voor het rijpen van de vruchten, maar ook in de halfschaduw groeit een peer prima. Beperk de vegetatie rondom de stam tot het minimum. Gras en andere planten onder de perenboom nemen vocht en voedingsstoffen van het boompje weg voor dat het boompje er überhaupt van kan proeven. Het beste is om de gehele ruimte rondom de stam kaal te houden zodat alle vocht en voedingsstoffen direct naar het perenboompje kunnen.

Bodem
De bodem van een perenboom is ideaal als deze licht tot matig vochtig blijft (constant), humusrijk is en niet tè doorlatend is. Een perenboom houd namelijk absoluut niet van natte voeten, maar ook droog staan vind een perenboom verschrikkelijk. Als de bodem vochthoudend is groeit de perenboom het beste. Je kunt de boom extra compost en organisch materiaal geven voor een verbeterde bodemstructuur. Geef een perenboom in pot extra water.

Voeding
Het overbemesten van een perenboom doet meer kwaad dan het totaal vergeten om meststoffen toe te dienen. Wees dus voorzichtig met de voeding die je geeft, want de perenboom kan daar wel eens een slechte opbrengst door geven. Een perenboom die geen peren geeft is heel vaak het gevolg van een verkeerde bemesting. Overbemesting of te weinig voeding bijvoorbeeld. Het is echter wel verstandig om je perenboompje iets te geven. Doe vooral zuinig met stikstof, dit bevordert vooral bladgroei en niet zo zeer de aanmaak van bloemen en vruchten. Extra kalium is handig om te geven, hiermee verbeter je de weerstand van je perenboom tegen verschillende schimmels en infecties, maar de boom kan zich ook beter weren tegen ongedierte.

Snoeien
Een perenboompje wordt meestal niet zo groot. Gelukkig maar, want snoeien is wel nodig en dat gaat een stuk makkelijker als het boompje niet heel groot wordt. Dikke takken die geïnfecteerd blijken te zijn kan je het beste helemaal weghalen. Daar heb je een goede snoeizaag voor nodig waarmee je bij de tak kunt komen.

keukenplanten peer snoeitabel

Peer snoeitabel

Zoals hierboven in de snoeitabel aangegeven, is het beste moment op een perenboompje te snoeien vroeg in het jaar. Op dit moment is de perenboom nog niet opnieuw aan het uitlopen, maar is de winter ook net voorbij. Dat is goed, want bij winterkou herstellen de snoeiwonden heel slecht. Dat vergroot de kans op schimmels en infecties aan je perenboom. Omdat het voorjaar erg dichtbij is zullen snoeiwonden in deze periode beter herstellen. Vroeg in het jaar is de snoei vooral bedoeld om je boom mooi in vorm te houden.

keukenplanten peer snoeitabel 2

Peer snoeitabel 2

Later in het voorjaar, tegen de zomer aan, is de tweede snoeiperiode van je perenboompje. Op dit moment snoei je vooral de jonge takken tot 3 ogen terug. Deze snoei is bedoeld om de groei van de appels te stimuleren en te voorkomen dat de jonge takjes alle energie wegnemen om uit te groeien tot grote takken. Dat komt de peren zelf niet ten goede. Let tijdens deze "kleine" snoeibeurt vooral goed op dat je geen kleine peertjes wegsnoeit, dat zou zonde zijn.

Heb je een perenboompje dat geënt is? Dan zit er dus een onderstam op. Het is belangrijk om te zorgen dat uit deze onderstam geen nieuwe stengels komen, want dat zijn niet de zelfde peren. Stengels die uit de onderstam komen nemen ook veel voedingsstoffen weg van de peer die op de onderstam is geënt en gaat dus ten koste van de opbrengst.

Gevaren
Vogels houden soms ook wel van een peertje, net als verschillende andere diertjes. Je kunt de perenboom beschermen met een vogelnet of zelfs insectengaas als dat nodig is. Ook bladluis is dol op het blad van een perenboompje. Kies als vogelnet bij voorkeur een blauw net, omdat de kleur vogels afschrikt. Hierdoor raken vogels minder snel of zelfs helemaal niet verstrikt in het net. Dat gebeurt bij groene netten maar al te vaak, omdat de diertjes het net niet (goed) kunnen zien. Het gebruiken van een (vogel/insecten)net is wel sterk aan te raden om vraat te voorkomen.

Oogsten

Peertjes plukken kan makkelijk zijn bij een dwergpeer, maar bij grotere perenbomen heb je wel een handig stuk gereedschap nodig om peertjes uit de toppen van de boom te krijgen. Je kunt er speciaal gereedschap vinden voor het plukken van vruchten uit hoge bomen, zoals de Gardena fruitplukker met een telescopische steel.

Gebruiken

Afhankelijk van het soort peer kan je peren heel divers gebruiken. Bijvoorbeeld door de fruitsalade of om stoofpeertjes van te maken. Peren zijn overigens ook heerlijk om te schillen en daarna zo op te eten, als deze goed rijp zijn. Hiervoor is het wel lekker om een perensoort te kiezen die wat zachter is, maar ook het goed rijpen van de vrucht speelt een grote rol bij de structuur van een peer als vrucht.

Bewaren

Een verse peer is op de fruitschaal 1-2 weken houdbaar. Zoals genoemd, dat is als de peer echt vers van de boom komt. Peren kan je gesneden in de koelkast bewaren, maar de dit is niet heel goed voor de smaak ervan. De kwaliteit gaat dan snel achteruit en het is aan te raden om de gesneden peer niet langer dan een dag te bewaren.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Appel

Appel

In één oogopslag alle behoeften van de appelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pruim

Pruim

In één oogopslag alle behoeften van de pruimenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kers

Kers

In één oogopslag alle behoeften van de kersenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Perzik

Perzik

In één oogopslag alle behoeften van de perzikboom of nectarineboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Kiwi

Kiwi

In één oogopslag alle behoeften van de kiwiplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Amandel

Amandel

In één oogopslag alle behoeften van de amandelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Citroen

Citroen

In één oogopslag alle behoeften van de citroenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Olijf

Olijf

In één oogopslag alle behoeften van de olijfboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding