plant banner

Plantenlijst laden...

Peer
Pyrus

plant icon
Peer
Pyrus
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-15
 
 
pH
5.5 - 7.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Peer kweken

Peer soorten

Er zijn veel verschillende perenrassen. Het ene soort is meer geschikt om rauw te eten, het andere soort is een uitstekende stoofpeer. De peer wordt al heel lang zeer divers gebruikt. Er zijn zelfs rassen die erg geschikt zijn om in een pot te worden gekweekt, dan wel een ruime pot. Bijvoorbeeld dwergperen en diverse andere "standaard" perensoorten. Daarnaast zijn er ook rassen die vroeg bloeien, bijvoorbeeld in maart of april al, of juist een stuk later in het jaar. Je kunt bij je keuze rekening houden met de plek waar je perenboompje komt te staan. In een pot op het terras of in de volle grond in een boomgaard bijvoorbeeld. Maar houd vooral ook rekening met waar je de peer voor gebruikt. Houd je wel héél erg van stoofpeertjes, of eet je ze liever direct van de fruitschaal en in fruitsalades?

Peer zaaien en planten

Een perenboompje koop je meestal bij de kweker, je neemt stekken als je veel geduld hebt of je neemt een geënte perenboom op de onderstam van een andere perenboom. Het opkweken uit zaden is niet gebruikelijk, omdat dit erg lang kan duren en net als appels ook peren niet per se zaadvast zijn. De kans bestaat dus dat je een heel ander soort peer krijgt dan de peer waar je het zaadje uit hebt gehaald. Als je het experimenteel toch wilt uitproberen, heb je veel geduld nodig. De zaden van peren kiemen over het algemeen best makkelijk, maar het kan nog vele jaren duren voor je kunt oogsten, als je dat geluk al hebt. Ook hebben de meeste peren uit de winkel geen zaadjes, het klokhuis is gewoon wat stevig. Vaak heb je bij biologische peren en peren van de boer wel zaden in de peer zitten.

Peer heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Peer verzorgen/standplaats

Peren zijn, als je ervan houd ten minste, heerlijke zoete en sappige, zachte vruchten. Heb je een vroeg bloeiend perenras? Vóór half mei (ijsheiligen) bestaat er nog steeds kans op vorst. Met name in maart en april is de kans op vorst nog flink aanwezig. Houd er rekening mee dat -wanneer je peer gaat bloeien- de bloesem stuk kan vriezen en je hierdoor heel veel oogst kunt mislopen. Hoe je je peer hiertegen kunt beschermen? Het lijkt heel tegenstrijdig, maar je kunt de knoppen van je perenboom beschermen door er vlak voor het gaat vriezen water overheen te sproeien. Je creëert hiermee een soort isolerende iglo om de knoppen heen. De knoppen blijven als het ware beschermd door een laagje ijs dat er omheen zit. Als de peer al bloeit kan je dit beter niet meer doen, het is echt bedoeld om de knoppen te beschermen. Anders werkt ook een plastic zak of noppenfolie rondom je boom erg goed als bescherming tegen vorst en kou.

Een perenboompje staat graag in de volle zon, dat is goed voor het rijpen van de vruchten, maar ook in de halfschaduw groeit een peer prima. Beperk de vegetatie rondom de stam tot het minimum. Gras en andere planten onder de perenboom nemen vocht en voedingsstoffen van het boompje weg voor dat het boompje er überhaupt van kan proeven. Het beste is om de gehele ruimte rondom de stam kaal te houden zodat alle vocht en voedingsstoffen direct naar het perenboompje kunnen.

Peer goede en slechte buren

Peer wisselteelt
Voor het kweken van peer hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Peer goede buren
Peer kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bieslook Brandnetel Daslook Knoflook Mosterd Oost-indische kers Uien

Peer slechte buren
Peer kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel Erwten Kapucijners Linzen Peulen Pronkbonen Slabonen Tuinbonen

Peer grondsoort

De bodem van een perenboom is ideaal als deze licht tot matig vochtig blijft (constant), humusrijk is en niet tè doorlatend is. Een perenboom houd namelijk absoluut niet van natte voeten, maar ook droog staan vind een perenboom verschrikkelijk. Als de bodem vochthoudend is groeit de perenboom het beste. Je kunt de boom extra compost en organisch materiaal geven voor een verbeterde bodemstructuur. Geef een perenboom in pot extra water.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Peer bemesten

Het overbemesten van een perenboom doet meer kwaad dan het totaal vergeten om meststoffen toe te dienen. Wees dus voorzichtig met de voeding die je geeft, want de perenboom kan daar wel eens een slechte opbrengst door geven. Een perenboom die geen peren geeft is heel vaak het gevolg van een verkeerde bemesting. Overbemesting of te weinig voeding bijvoorbeeld. Het is echter wel verstandig om je perenboompje iets te geven. Doe vooral zuinig met stikstof, dit bevordert vooral bladgroei en niet zo zeer de aanmaak van bloemen en vruchten. Extra kalium is handig om te geven, hiermee verbeter je de weerstand van je perenboom tegen verschillende schimmels en infecties, maar de boom kan zich ook beter weren tegen ongedierte.

Welke meststof gebruik je voor peer? De beste meststof voor het kweken van peer heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Peer bloei en bestuiven

Moet je een perenboom bestuiven? Dit hangt af van het soort perenboom dat je hebt staan. Er zijn namelijk zo wel zelfbestuivende als tweehuizige perenbomen, mannelijke en vrouwelijke perenbomen dus. Peren worden bestoven door insecten en voor een deel door de wind. Je hoeft de bloemen dus niet zelf te bestuiven.

kleine peertjes peer vruchtbeginsels perenboom bestuiven

Welke perenbomen zijn zelfbestuivend? Conference en Williams peren zijn zelfbestuivende peren om zo te eten. Er zijn ook een aantal zelfbestuivende peren om te stoven zoals de Kleipeer, Saint Remy peer en de Zoete Brederode peer. Heb je weinig ruimte? Kies dan een zelfbestuivend ras.

kleine peren vruchtbeginsels peer perenboom

Wanneer peer oogsten

Wanneer kan je peer oogsten? Peer oogst je doorgaans van augustus tot oktober.

Peertjes plukken kan makkelijk zijn bij een dwergpeer, maar bij grotere perenbomen heb je wel een handig stuk gereedschap nodig om peertjes uit de toppen van de boom te krijgen. Je kunt er speciaal gereedschap vinden voor het plukken van vruchten uit hoge bomen, zoals de Gardena fruitplukker met een telescopische steel.

Peer gebruiken en bewaren

Afhankelijk van het soort peer kan je peren heel divers gebruiken. Bijvoorbeeld door de fruitsalade of om stoofpeertjes van te maken. Peren zijn overigens ook heerlijk om te schillen en daarna zo op te eten, als deze goed rijp zijn. Hiervoor is het wel lekker om een perensoort te kiezen die wat zachter is, maar ook het goed rijpen van de vrucht speelt een grote rol bij de structuur van een peer als vrucht.

Een verse peer is op de fruitschaal 1-2 weken houdbaar. Zoals genoemd, dat is als de peer echt vers van de boom komt. Peren kan je gesneden in de koelkast bewaren, maar de dit is niet heel goed voor de smaak ervan. De kwaliteit gaat dan snel achteruit en het is aan te raden om de gesneden peer niet langer dan een dag te bewaren.

Wanneer peer snoeien

Peer snoei je doorgaans van februari tot maart en van mei tot juni. Een perenboompje wordt meestal niet zo groot. Gelukkig maar, want snoeien is wel nodig en dat gaat een stuk makkelijker als het boompje niet heel groot wordt. Dikke takken die geïnfecteerd blijken te zijn kan je het beste helemaal weghalen. Daar heb je een goede snoeizaag voor nodig waarmee je bij de tak kunt komen.

Zoals hierboven in de snoeitabel aangegeven, is het beste moment op een perenboompje te snoeien vroeg in het jaar. Op dit moment is de perenboom nog niet opnieuw aan het uitlopen, maar is de winter ook net voorbij. Dat is goed, want bij winterkou herstellen de snoeiwonden heel slecht. Dat vergroot de kans op schimmels en infecties aan je perenboom. Omdat het voorjaar erg dichtbij is zullen snoeiwonden in deze periode beter herstellen. Vroeg in het jaar is de snoei vooral bedoeld om je boom mooi in vorm te houden.

Later in het voorjaar, tegen de zomer aan, is de tweede snoeiperiode van je perenboompje. Op dit moment snoei je vooral de jonge takken tot 3 ogen terug. Deze snoei is bedoeld om de groei van de appels te stimuleren en te voorkomen dat de jonge takjes alle energie wegnemen om uit te groeien tot grote takken. Dat komt de peren zelf niet ten goede. Let tijdens deze "kleine" snoeibeurt vooral goed op dat je geen kleine peertjes wegsnoeit, dat zou zonde zijn.

Heb je een perenboompje dat geënt is? Dan zit er dus een onderstam op. Het is belangrijk om te zorgen dat uit deze onderstam geen nieuwe stengels komen, want dat zijn niet de zelfde peren. Stengels die uit de onderstam komen nemen ook veel voedingsstoffen weg van de peer die op de onderstam is geënt en gaat dus ten koste van de opbrengst.

Peer plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten november - maart
Oogsten augustus - oktober
Snoeien februari - maart
mei - juni
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding