plant banner

Peer
Pyrus - Rosaceae
Aanplanten kweken en oogsten

°C-15
CM700
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg planten
laat planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Peer kweken

Peer draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Pyrus en is een lid van de rozenfamilie, ook wel rosaceae.

Peer soorten

Welke perensoorten zijn er? Eigenlijk zijn er te veel rassen om op te noemen. Kijk vooral goed waarvoor je de peren van jouw perenboom wilt gebruiken. Kies aan de hand daarvan een ras uit. Sommige perensoorten zijn beter geschikt om te worden gebruikt als stoofpeer. Andere perensoorten zijn erg lekker om zo te eten.

Er zijn dwergperen die geschikt zijn voor in een pot, dan wel een grote. Geen enkele fruitboom is ècht geschikt om in een kleine pot te worden gehouden. Daarnaast zijn er ook vroege en late perensoorten. Die bloeien eerder of juist later en geven dus ook op verschillende momenten een oogst.

Peer zaaien en planten


Wanneer kan je peer planten?
Peer planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van november tot maart.

peer zaden zaadjes zaad keukenplanten

Wanneer een perenboom planten? Het beste moment om een perenboom te planten is in het vroege voorjaar of in het najaar. Van november tot (begin) maart plant je een perenboom in de vollegrond. Bedenk je wel dat je in het eerste jaar waarschijnlijk geen peren zult oogsten, omdat de boom eerst goed moet aanslaan. Vaak vallen de knopjes af na de bloei, of groeien de peertjes niet volledig uit.

Kan je peren ook zaaien? Ja dat kan, maar veel peren uit de winkel hebben geen zaden meer in het klokhuis zitten. Vind je ze toch dan is het wel een leuke uitdaging. Het duurt alleen minimaal vier jaar voor een perenboom uit zaad überhaupt vruchten kan dragen. Ook bestaat de kans dat de zaden uit een peer afkomstig zijn van een geënte perenboom, of is gekruist met een ander soort. Je weet dan niet welk ras je krijgt.

Per vierkante meter kan je ongeveer 0 tot 1 peer planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 0 tot 1 peer planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Peer standplaats en verzorgen

Hoe kweek je peren? Heb je een vroegbloeiend soort, houd dan rekening met eventuele vorst. Je kunt de knoppen van je perenboom beschermen door er water overheen te sproeien. Wanneer dit bevriest werkt het als een soort beschermende iglo rondom de knopjes. Het werkt echt! En april doet wat die wil, dus het kan nog steeds vriezen als de peer bloeit.

Een perenboom staat graag lekker zonnig, maar tolereert ook de halfschaduw wel. In de zon rijpen de vruchten beter. Vaak zie je dan ook dat peren als eerste een kleurtje krijgen aan de kant waar de zon op de vrucht schijnt. Beperk het onkruid of gras rondom de stam van de perenboom. Vegetatie rondom de stam neemt vocht en voedingsstoffen op dat dus niet naar je perenboom gaat.

Peer is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -15℃.

Peer combinatieteelt en wisselteelt

Peer
Voor het kweken van peer hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Peer goede buren
Peer kweken kan goed samen met bieslook, brandnetel, daslook, knoflook, mosterd, oost-indische kers, uien als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Peer slechte buren
Peer kweken gaat liever niet samen met aardappel, doperwt kapucijner, linzen, peul pronkboon, slaboon, tuinboon, jeneverbes, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Peer water geven

Hoeveel water heeft een perenboom nodig? Een perenboom staat graag licht tot matig vochtig, dus niet drijfnat maar zeker niet kurkdroog. Let extra goed op bij een perenboom in pot. De grond in potten en bakken droogt snel uit, zeker wanneer de zon erop schijnt verdampt het vocht erg snel.

In de vollegrond hoef je eigenlijk alleen water te geven als de grond erg droog lijkt en bij warm en droog weer.

Peer grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft een perenboom nodig? De bodem van een perenboom is ideaal als deze licht tot matig vochtig blijft (constant), humusrijk is en niet tè doorlatend. Een perenboom staat niet graag drijfnat, maar nog erger is als de grond helemaal is opgedroogd.

Als de bodem licht vochthoudend is groeit de perenboom het beste. Je kunt de boom extra compost en organisch materiaal geven voor een verbeterde structuur.

pH

5.5
7.0

Peer tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Peer bemesten

Moet je een perenboom bemesten? Meestal zit er genoeg voeding in de bodem, in de vollegrond, maar op arme gronden zal je wel moeten bemesten. Houd er dan wel rekening mee dat overbemesten meer kwaad doet dan te weinig bemesten. Een slechte oogst is vaak het gevolg van een te sterke bemesting. Zonder voeding kan je perenboom echter ook niet.

Wees met name zuinig met het geven van stikstof en voorkom dat je perenboom hierdoor te veel blad aanmaakt, ten koste van de oogst. Bij een jonge perenboom of vroeg in het jaar is fosfor nuttig om te geven. Hiermee bevorder je de aanmaak en ontwikkeling van blad- of bloemknoppen. Ook kalium kan geen kwaad, want hiermee versterk je de weerstand van je perenboom tegen schimmels en ziektes.

N10
P12
K16

Voor het bemesten van peer adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 10-12-16 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Peer bloei en bestuiven

Wanneer bloeit peer? Peer bloeit doorgaans van april tot mei.

Moet je een perenboom bestuiven? Dit hangt af van het soort perenboom dat je hebt staan. Er zijn namelijk zo wel zelfbestuivende als tweehuizige perenbomen, mannelijke en vrouwelijke perenbomen dus. Peren worden bestoven door insecten en voor een deel door de wind. Je hoeft de bloemen dus niet zelf te bestuiven, maar je moet wel weten welk soort je hebt. Een zelfbestuivend of een tweehuizig soort. In geval van het tweede heb je twee perenbomen nodig.

kleine peertjes peer vruchtbeginsels perenboom bestuiven

Welke perenbomen zijn zelfbestuivend? Conference en Williams peren zijn zelfbestuivende peren om zo te eten. Er zijn ook een aantal zelfbestuivende peren om te stoven zoals de Kleipeer, Saint Remy peer en de Zoete Brederode peer. Heb je weinig ruimte? Kies dan een zelfbestuivend ras. Tegenwoordig zijn er heel veel zelfbestuivende rassen. Ook in een grote kuip is een zelfbestuivend (dwerg)ras een goede keuze.

kleine peren vruchtbeginsels peer perenboom

Wanneer peer oogsten

Wanneer kan je peer oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot oktober.

Hoe oogst je peren? Bij een grotere perenboom heb je een ladder of lang stuk gereedschap nodig, zoals een fruitplukker. Oogst alleen de peren die makkelijk loslaten. Als je wacht tot ze zelf uit de boom vallen dan vallen ze vaak stuk. Oogst ook niet te vroeg zodat je peren nog niet goed zijn.

Een goed rijpe peer is nog wel stevig maar heeft al een kleurtje gekregen. Bovendien laat een goed oogstrijpe peer makkelijk los. Laat de peer nog even hangen als die niet direct loslaat of je er te veel moeite voor moet doen. Op de fruitschaal kan de peer dan nog heel kort narijpen.

Peer gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je peren? Afhankelijk van het soort peer kan je peren heel divers gebruiken. Bijvoorbeeld door de fruitsalade of om stoofpeertjes van te maken.

Peren zijn overigens ook heerlijk om te schillen en daarna zo op te eten, als ze dan maar wel goed rijp zijn (en zeker niet overrijp). Hiervoor is het wel lekker om een perensoort te kiezen dat wat zachter is, maar ook het goed rijpen van de vrucht speelt een grote rol bij de structuur van een peer als vrucht.

Peer houdbaarheid

Hoelang kan je peren bewaren? Een verse peer is op de fruitschaal 1-2 weken houdbaar. Zoals genoemd, dat is als de peer echt vers van de boom komt. Peren kan je gesneden in de koelkast bewaren, maar de dit is niet heel goed voor de smaak ervan. De kwaliteit gaat dan snel achteruit en het is aan te raden om de gesneden peer niet langer dan een dag te bewaren.

Laat peren ook niet te lang liggen op de fruitschaal. Aan de buitenkant zie je dit vaak niet direct, maar peren worden snel buikziek zoals dat heet. Het begint in de kern van de peer en werkt z'n weg naar buiten toe, een (licht)bruine, moes-achtige en waterige structuur. Een peer is dan buikziek en niet meer lekker om te eten. Als de peer op de fruitschaal ligt en je deze zachtjes kunt indrukken, dan kan je deze eten. Wacht dan niet te lang meer.

Sommige peren zijn overigens langer houdbaar. Dit zijn vooral peren van bepaalde rassen, maar ook peren van een gezonde perenboom. Een perenboom die niet helemaal gezond is geeft peren die korter houdbaar zijn en sneller buikziek worden. Het loont dus om je perenboom de best mogelijke verzorging te geven zodat je daar heerlijke en houdbare peren van kunt plukken.

Peer snoeien

Wanneer kan je peer snoeien? Doorgaans doe je dit van februari tot maart en van mei tot juni.

Hoe snoei je een perenboom? Een perenboompje wordt meestal niet zo groot. Gelukkig maar, want snoeien is wel nodig en dat gaat een stuk makkelijker als het boompje niet heel groot wordt.

Dikke takken die geïnfecteerd blijken te zijn met een ziekte of schimmel, kan je het beste helemaal verwijderen. Daar heb je een goede snoeizaag voor nodig, eventueel op een steel waarmee je bij de hoge takken kunt komen.

Je snoeit een perenboom doorgaans twee keer in het jaar. Dit betreft een grote (eerste) snoei en een kleine (tweede) snoei vanaf mei. Tijdens de eerste snoei, de grote snoei dus, verwijder je parallel lopende takken, kruisende takken, zieke takken en breng je de perenboom mooi terug in vorm.

Tijdens de tweede snoei verwijder je alleen de groeipunten, zodat alle energie gaat naar de ontwikkeling van (bloem)knoppen en uiteindelijk dus naar de vruchten. Je snoeit de peer dan tot drie ogen terug.

Is de perenboom geënt, let dan goed op dat er vanuit de onderstam geen takken groeien. Dit zijn takken van een hele andere perenboom. Ze kosten energie en je weet vaak niet welk soort dat is. Bovendien gaat een perenboom vanuit deze takken vaan een tweede stam maken en zal de oorspronkelijke geënte stam worden afgetakeld. Verwijder dus alle groei vanuit de onderstam en behoud alleen takken aan de ent van je perenboom.

Peer ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij een perenboom? Vaak krijgt een perenboom last van bladluis, maar meestal blijft de plaag enigszins beperkt. Het kan voorkomen dat een plaag je perenboom erg aantast. In dat geval kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals Adalia larven, de larven van lieveheersbeestjes. Zij vallen de bladluizen aan en eten ze op. Je herkent een mogelijke bladluizenplaag aan mieren op de stam of op het blad van de perenboom. Mieren komen namelijk af op de zoete afscheiding van bladluizen.

Een perenboom kan soms last krijgen van roest. Dit is deels te voorkomen door combinatieteelt te gebruiken en zo geen jeneverbessen in de buurt van een perenboom te planten. In de praktijk zullen de twee niet snel bij elkaar in de buurt te vinden zijn, door de totaal tegengestelde behoeften. Houd er wel rekening mee bij het houden van deze planten in een pot of kuip. Pluk eventueel aangetaste bladeren af en gooi deze weg, maar niet op de composthoop!

Peer kweken informatie

Naam en familie
Naam Peer
Familie Rozenfamilie
Wetenschappelijke naam Pyrus
Familie (wetenschappelijk) Rosaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (uit)planten november - maart
Oogsten augustus - oktober
Snoeien februari - maart
mei - juni
Bloeitijd april - mei
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 700CM
Regelafstand 1050CM
Per strekkende meter (M) -
Per vierkante meter (M²) -
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 10-12-16
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
bieslook, brandnetel, daslook, knoflook, mosterd, oost-indische kers, uien
Combinatieteelt
Slechte buren
aardappel, doperwt kapucijner, linzen, peul pronkboon, slaboon, tuinboon, jeneverbes,
Eigenschappen
Gebruiken als Fruit
Winterhard tot -15
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 95CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Boom

Nieuwe planten...