plant banner

Plantenlijst laden...

Mosterd
Sinapis alba

plant icon
Mosterd
Sinapis alba
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

12

15CM

20CM
pH
6.0 - 8.0
NPK
2-3-2
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
kiemgroente

Mosterd kweken

Mosterd soorten

Er zijn verschillende soorten mosterd en zelfs verschillende planten die als mosterd worden gebruikt. De meest bekende soorten zijn de Gele Mosterd (Sinapis alba) en de Sareptamosterd (Brassica juncea) die ook wel bekend staat als Bruine Mosterd of Indonesische Mosterd. Dan zijn er ook nog de Zwarte Mosterd (Brassica nigra) en de Ethiopische Mosterd (Brassica carinata). Alle soorten worden op de zelfde manieren gebruikt, je kunt zo bijvoorbeeld het blad gebruiken maar ook de zaden om bijvoorbeeld mosterd (sausje) mee te maken. Bij het maken van een keuze kan de scherpte van de mosterd een rol spelen. Kies Zwarte Mosterd als je van een zeer scherpe smaak houd, dit soort is namelijk scherper dan de andere soorten.

Mosterd zaaien en planten

Wanneer kan je mosterd zaaien? Mosterd kan je direct buiten zaaien van april tot mei. Mosterd kan je binnen (voor)zaaien van maart tot april. De beste temperatuur om mosterd te ontkiemen is boven de 10℃.

Mosterd kun je al vroeg in het voorjaar binnen voorzaaien in potjes. In het voorjaar kan je dan de jonge plantjes buiten zetten op een definitieve plek. Bij het uitplanten geef je de zaailingen bij voorkeur een plekje in de volle zon, daar groeit mosterd het beste.

Per vierkante meter kan je ongeveer 26 tot 47 mosterd planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 9 mosterd planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Mosterd verzorgen/standplaats

Mosterd is een eenjarig plantje en een makkelijk plantje om zelf te kweken. Hoewel je het voornamelijk voor het blad kweekt is het eigenlijk een koolsoort. Van gele mosterd wordt het sausje mosterd gemaakt. Om precies te zijn van de zaden, en dat kun je natuurlijk ook zelf eens proberen. Je hebt dan wel flink wat zaden nodig en geduld om de planten op te kweken tot ver na de bloeiperiode, wanneer de zaden zijn opgedroogd.

Mosterd goede en slechte buren

Mosterd wisselteelt
Voor het kweken van mosterd hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Mosterd goede buren
Mosterd kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Appel Kers Peer Perzik Pruim

Mosterd slechte buren
Mosterd kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Biet Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Paksoi Palmkool Rode kool Romanesco Snijbiet Spruitkool Witte kool

Mosterd grondsoort

Houd de grond constant licht tot matig vochtig. Voor het kweken van mosterd is niet veel nodig, behalve dat je de grond een klein beetje beter doorlaatbaar maakt als je op zware grond kweekt. Dat kan op kleigrond bijvoorbeeld door het toevoegen en doormengen, met een spitvork of grondwoeler) van brekerzand. Voor mosterd kweken is geen uitgebreide bewerking van de bodem nodig.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Mosterd bemesten

Moet je mosterd bemesten? Om het maximale uit je plantjes te halen zou je kunnen bemesten, maar dit is lang geen vereiste. Mosterd wordt namelijk ook vaak gebruikt als groenbemester, waarbij deze plant zelf juist voedingsstoffen aan de bodem toevoegt na het onderspitten.

Voor de teelt van witte mosterd, of gele mosterd, zoals deze plant (Sinapis alba) wordt genoemd, geef je alleen liever geen of heel weinig stikstof. Hiermee bevorder je de bladgroei terwijl je dit plantje juist graag voor de zaden kweekt, die na de bloei ontstaan. Daarom zou je eventueel wat extra fosfor kunnen overwegen.

Welke meststof gebruik je voor mosterd? De beste meststof voor het kweken van mosterd heeft bij benadering een NPK samenstelling van 2-3-2.

N2
P3
K2

Wat is NPK?

Mosterd bloei en bestuiven

Wanneer bloeit mosterd? Mosterd bloeit doorgaans van juni tot juli.

Moet je mosterd bestuiven? Nee, mosterd maakt tweeslachtige bloemen en is hiermee zelfbestuivend, dan wel met behulp van bestuivende insecten. Vooral voor bijtjes, hommels, zweefvliegen maar ook vlinders is mosterd een zeer aantrekkelijke plant.

Wanneer mosterd oogsten

Wanneer kan je mosterd oogsten? Mosterd oogst je doorgaans van juli tot november.

Hoe oogst je mosterd? Van mosterd worden de zaden geoogst. Mosterdzaad kan je winnen door de zaden aan de plant op te laten drogen. Vervolgens trek je de planten uit de grond en hang je deze op om verder te drogen. Hierna moeten de zaden uit de zaaddozen worden gehaald, wat best een flinke klus is.

Bij goed gedroogde mosterd kunnen de zaaddozen in een grote (papieren) zak worden gestopt. Door de zak goed af te sluiten en hard te schudden, of er eventueel op te slaan (voorzichtig zodat de zak niet scheurt), komen de zaden los uit de zaaddozen. Belangrijk is dat de zaden dan eerst heel goed gedroogd zijn, anders werkt het niet.

Een andere superhandige manier om de mosterdzaden te oogsten is door deze net als bij de bovengenoemde methode eerst goed tussen de handen te wrijven. Uiteraard werkt dit alléén als het geheel volledig is opgedroogd. Je laat de zaden en de overblijfselen van de zaaddozen in een schaal vallen, en vult de schaal vervolgens met water.

De uitgedroogde zaaddoosjes blijven in het water drijven en de zwaardere (gevulde) zaden zinken naar de bodem van de schaal. Zo kan je de "troep" eruit scheppen. De zaden laat je vervolgens weer goed opdrogen. Sommige zaden zullen toch blijven drijven, maar dit zijn lege zaden. Daar heb je dus niets aan.

Een andere methode om de zaden te winnen is door een ventilator over een schaal te laten blazen op de zachte stand. Door de zaaddozen tussen de handen te wrijven komen de zaden los. De ventilator blaast de zeer lichte en droge "troep" weg voor het in de schaal valt.

Mosterd gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je mosterdzaad? De zaden vormen één van de basis-ingrediënten in het gelijknamige sausje dat ook mosterd heet. Afhankelijk van de bereiding bevat het sausje fijngemalen of hele zaden. Er wordt water, azijn en suiker aan toegevoegd.

Natuurlijk is mosterdzaad ook te gebruiken om diverse gerechten een pittige smaak te geven. Mosterdzaad is zeer divers te gebruiken en blijft gedroogd ook lang goed.

Hoelang kan je mosterdzaad bewaren? Je kunt mosterdzaad als dit goed gedroogd is nog jaren bewaren, in een goed afgesloten (glazen) pot. Er kan weinig mis gaan en de zaden kunnen bijna niet bederven. Mosterdzaad winnen is dus veel werk, maar je hebt er ook heel lang iets aan.

Mosterd kiemgroenten

Kan je van mosterd ook de kiemen eten? Ja, mosterdkiemen zijn een heerlijke en pittige toevoeging voor diverse gerechten. Zo wel van zaadmosterd (Sinapis alba) als de net zo pittige bladmosterd (Brassica juncea) kunnen de kiemen worden gegeten.

Mosterd ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij mosterd? Mosterd is redelijk resistent tegen schimmels en ziektes. Ook plaagdieren komen bijna niet voor, met uitzondering van spinnen die graag tussen de stengels schuilen. Spinnen doen de plant geen kwaad en gebruiken deze enkel als schuilplaats.

Mosterd plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten juli - november
Bloeitijd juni - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 2-3-2
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 5 - 9 planten
Per m² / veld 26 - 47 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur 12 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding