Mosterd

Brassica juncea
Brassica nigra
Brassica carinata
Sinapis alba

Minimale plantafstand (cm): 15
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten mosterd zaden keukenplanten mosterd eerste blaadjes

 

volle zon
matig vochtig
matige grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender mosterd

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten mosterd en zelfs verschillende planten die als mosterd worden gebruikt. De meest bekende soorten zijn de Gele Mosterd (Sinapis alba) en de Sareptamosterd (Brassica juncea) die ook wel bekend staat als Bruine Mosterd of Indonesische Mosterd. Dan zijn er ook nog de Zwarte Mosterd (Brassica nigra) en de Ethiopische Mosterd (Brassica carinata). Alle soorten worden op de zelfde manieren gebruikt, je kunt zo bijvoorbeeld het blad gebruiken maar ook de zaden om bijvoorbeeld mosterd (sausje) mee te maken. Bij het maken van een keuze kan de scherpte van de mosterd een rol spelen. Kies Zwarte Mosterd als je van een zeer scherpe smaak houd, dit soort is namelijk scherper dan de andere soorten.

Vermeerderen

Mosterd kun je al vroeg in het voorjaar binnen voorzaaien in potjes. In het voorjaar kan je dan de jonge plantjes buiten zetten op een definitieve plek. Bij het uitplanten geef je de zaailingen bij voorkeur een plekje in de volle zon, daar groeit mosterd het beste.

Verzorging

Basis
Mosterd is een eenjarig plantje en een makkelijk plantje om zelf te kweken. Hoewel je het voornamelijk voor het blad kweekt is het eigenlijk een koolsoort. Van gele mosterd wordt het sausje mosterd gemaakt. Om precies te zijn van de zaden, en dat kun je natuurlijk ook zelf eens proberen. Je hebt dan wel flink wat zaden nodig en geduld om de planten op te kweken tot ver na de bloeiperiode, wanneer de zaden zijn opgedroogd.

Bodem
Houd de grond constant licht tot matig vochtig. Voor het kweken van mosterd is niet veel nodig, behalve dat je de grond een klein beetje beter doorlaatbaar maakt als je op zware grond kweekt. Dat kan op kleigrond bijvoorbeeld door het toevoegen en doormengen, met een spitvork of grondwoeler) van brekerzand. Voor mosterd kweken is geen uitgebreide bewerking van de bodem nodig.

Voeding
Mosterd is uiteindelijk een koolsoort. Om het maximale uit het plantje te halen geef je extra voeding. Dat kan in de vorm van een algemene organische meststof voor de moestuin. Kweek je mosterd vooral voor het blad? Dan geef je veel extra stikstof, bijvoorbeeld in de vorm van bloedmeel, wat de bladvorming bevordert. Kweek je het vooral voor de zaden om zelf mosterd (saus) te maken, dan is extra stikstof niet het belangrijkste om aan de plant te geven en voldoet een algemene voeding ook.

Oogsten

Bij mosterd wordt vooral het blad geoogst als kruiden, voor de pittige smaak, maar de zaden zijn ook te gebruiken. Wanneer de plant is uitgebloeid en de zaden zijn opgedroogd kan je ze heel makkelijk van de plant halen.

Gebruiken

De zaden van mosterd kun je voor veel verschillende gerechten gebruiken, net als het blad. Waar de zaden het meest voor worden gebruikt is het pittige sausje mosterd. Dit is een combinatie van verschillende ingrediënten, waaronder gemalen mosterdzaad, azijn, water en suiker. De zaden zijn echter, net als het blad, ook door diverse andere gerechten te gebruiken.

Bewaren

Mosterdblad blijft slechts een paar dagen houdbaar in de koelkast. Dat is vrij kort. Eigenlijk zoals met bijna alle groenten, fruit en kruiden, oogst je het blad het liefste wanneer je dit gaat gebruiken. Je eet het dan zo vers mogelijk. De zaden zijn gedroogd nog ten minste een jaar houdbaar, er kan weinig mis mee gaan. Je zou de gedroogde zaden dus ook volgend jaar nog kunnen gebruiken.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Bernagie

Bernagie

In één oogopslag alle behoeften van komkommerkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Dille

Dille

In één oogopslag alle behoeften van dille! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Anijs

Anijs

In één oogopslag alle behoeften van anijs! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koriander

Koriander

In één oogopslag alle behoeften van koriander! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peper

Peper

In één oogopslag alle behoeften van de peperplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Paprika

Paprika

In één oogopslag alle behoeften van de paprikaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bonenkruid

Bonenkruid

In één oogopslag alle behoeften van bonenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peterselie

Peterselie

In één oogopslag alle behoeften van peterselie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding