plant banner

Plantenlijst laden...

Snijbiet
Beta vulgaris

plant icon
Snijbiet
Beta vulgaris
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

8

15CM

20CM
pH
6.5 - 8.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
middellaat
laat
kiemgroente

Snijbiet kweken

Snijbiet soorten

Snijbiet is er in veel verschillende kleuren, van groen of lichtgroen tot geel, maar ze zijn er zelfs rood of paars. Andere kleuren zijn ook geen uitzondering, een leuk en kleurrijk plantje om te zaaien. Je kunt voor zo veel mogelijk kleurtjes kiezen voor een regenboogmix van snijbiet zaden. Snijbiet behoort tot het zelfde soort als de rode biet.

Snijbiet zaaien en planten

Wanneer kan je snijbiet zaaien? Snijbiet kan je direct buiten zaaien van maart tot augustus. Snijbiet kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om snijbiet te ontkiemen is boven de 12℃.

Snijbiet zaai je het beste direct op de bestemde plek, omdat het plantje lastig te verspenen is. Vanaf maart kan snijbiet al gezaaid worden, wanneer de temperaturen nog relatief laag zijn, maar ook in de hitte van de zomer kan je nog steeds van snijbiet genieten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 26 tot 47 snijbiet planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 9 snijbiet planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Snijbiet verzorgen/standplaats

De snijbiet is een makkelijk plantje dat ook gekweekt kan worden als je voor het eerst iets zelf wilt kweken. Daarnaast is de snijbiet ook best veelzijdig en kan deze op verschillende manieren worden gebruikt. De snijbiet groeit redelijk snel. Het beste groeit de snijbiet op een plekje in de halfschaduw of in de volle zon. In de hete zomer kan je snijbiet beter niet in de volle zon planten, gezien de grond hier erg snel uitdroogt.

Snijbiet goede en slechte buren

Snijbiet wisselteelt
Snijbiet is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Snijbiet goede buren
Snijbiet kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bladselderij Bleekselderij Bloemkool Boerenkool Broccoli Dille Erwten Kapucijners Knoflook Knolraap Knolselderij Komkommer Koriander Linzen Paksoi Palmkool Peulen Pronkbonen Radijs Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Tuinbonen Uien Veldsla Witte kool Wortel

Snijbiet slechte buren
Snijbiet kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel Bieslook Maïs Mosterd Prei Spinazie Stengelui

Snijbiet grondsoort

De snijbiet is niet veeleisend en groeit op vrijwel iedere grondsoort. Je hoeft dus geen rekening te houden met een speciaal soort grond en dat maakt de snijbiet een makkelijke plant, ook voor beginners. Het enige waar je wel rekening mee dient te houden is de vochthuishouding. In het blad en de stelen van de snijbiet wordt veel vocht opgeslagen, water geven is dus zeker nodig. Het beste is om de bodem constant licht tot matig vochtig te houden.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Snijbiet bemesten

Je hoeft de snijbiet in principe geen extra voeding te geven, meestal is wat er in de bodem zit voldoende, maar daar hangt wel een "maar" aan vast. Wat je wel kunt doen, gezien de snijbiet een bladgewas is, is het geven van extra stikstof. Het is geen vereiste voor het groeien van de snijbiet, maar stikstof bevordert wel de bladvorming. Meestal geef je dit in de vorm van bloedmeel. Bladgewassen, waaronder de snijbiet dus valt, hebben over het algemeen veel baat bij extra stikstof.

Welke meststof gebruik je voor snijbiet? De beste meststof voor het kweken van snijbiet heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Snijbiet bloei en bestuiven

Wanneer bloeit snijbiet? Snijbiet bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Wanneer snijbiet oogsten

Wanneer kan je snijbiet oogsten? Snijbiet oogst je doorgaans van mei tot november.

Van snijbiet oogst je het blad met steel. Dat kan bij een vroege teelt al vanaf de maand mei. Snijbiet kan doorlopend worden geoogst, wat betekend dat je het blad kunt afsnijden en dat de plant vervolgens verder zal groeien. De rest van het jaar kan je nog vaker van de zelfde plant oogsten.

Snijbiet gebruiken en bewaren

Snijbiet kan op de zelfde manier worden gebruikt als spinazie. Het kan worden meegekookt in een roerbak-gerecht, maar ook prima door een verse salade in combinatie met andere bladgroenten zoals kropsla. Snijbiet is, hoewel de groente minder bekend is, heel divers te gebruiken in de keuken.

Snijbiet is niet goed te bewaren. In de koeling blijft vers geoogste snijbiet maximaal 1-2 dagen houdbaar. Je kunt snijbiet daarom het beste pas oogsten wanneer je het direct gaat gebruiken.

Snijbiet kiemgroenten

Kan je snijbiet als kiemgroente eten? Ja, snijbiet is een uitstekende en bekende kiemgroente. Omdat snijbiet er in verschillende kleuren is kan het erg mooi zijn om de kiemen als garnering te gebruiken. Zo krijg je niet alleen groene maar ook paarse, rode en gele kiemen.

Snijbiet plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - augustus
Buiten (uit)planten maart - augustus
Oogsten mei - november
Bloeitijd juni - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 5 - 9 planten
Per m² / veld 26 - 47 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur 8 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt bladgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding