plant banner

Snijbiet
Beta vulgaris

plant icon
Snijbiet
Beta vulgaris
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

8

15CM

20CM
pH
6.5 - 8.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Snijbiet kweken

Snijbiet verzorgen

De snijbiet is een makkelijk plantje dat ook gekweekt kan worden als je voor het eerst iets zelf wilt kweken. Daarnaast is de snijbiet ook best veelzijdig en kan deze op verschillende manieren worden gebruikt. De snijbiet groeit redelijk snel. Het beste groeit de snijbiet op een plekje in de halfschaduw of in de volle zon. In de hete zomer kan je snijbiet beter niet in de volle zon planten, gezien de grond hier erg snel uitdroogt.

Snijbiet zaaien en planten

Wanneer kan je snijbiet zaaien? Snijbiet kan je direct buiten zaaien van maart tot augustus. Snijbiet kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart.

Snijbiet zaai je het beste direct op de bestemde plek, omdat het plantje lastig te verspenen is. Vanaf maart kan snijbiet al gezaaid worden, wanneer de temperaturen nog relatief laag zijn, maar ook in de hitte van de zomer kan je nog steeds van snijbiet genieten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 37 tot 52 snijbiet planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 snijbiet planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Snijbiet grondsoort

De snijbiet is niet veeleisend en groeit op vrijwel iedere grondsoort. Je hoeft dus geen rekening te houden met een speciaal soort grond en dat maakt de snijbiet een makkelijke plant, ook voor beginners. Het enige waar je wel rekening mee dient te houden is de vochthuishouding. In het blad en de stelen van de snijbiet wordt veel vocht opgeslagen, water geven is dus zeker nodig. Het beste is om de bodem constant licht tot matig vochtig te houden.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Snijbiet bemesten

Je hoeft de snijbiet in principe geen extra voeding te geven, meestal is wat er in de bodem zit voldoende, maar daar hangt wel een "maar" aan vast. Wat je wel kunt doen, gezien de snijbiet een bladgewas is, is het geven van extra stikstof. Het is geen vereiste voor het groeien van de snijbiet, maar stikstof bevordert wel de bladvorming. Meestal geef je dit in de vorm van bloedmeel. Bladgewassen, waaronder de snijbiet dus valt, hebben over het algemeen veel baat bij extra stikstof.

Welke meststof gebruik je voor snijbiet? De beste meststof voor het kweken van snijbiet heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer snijbiet oogsten

Wanneer kan je snijbiet oogsten? Snijbiet oogst je doorgaans van mei tot november.

Van snijbiet oogst je het blad met steel. Dat kan bij een vroege teelt al vanaf de maand mei. Snijbiet kan doorlopend worden geoogst, wat betekend dat je het blad kunt afsnijden en dat de plant vervolgens verder zal groeien. De rest van het jaar kan je nog vaker van de zelfde plant oogsten.

Snijbiet gebruiken en bewaren

Snijbiet kan op de zelfde manier worden gebruikt als spinazie. Het kan worden meegekookt in een roerbak-gerecht, maar ook prima door een verse salade in combinatie met andere bladgroenten zoals kropsla. Snijbiet is, hoewel de groente minder bekend is, heel divers te gebruiken in de keuken.

Snijbiet is niet goed te bewaren. In de koeling blijft vers geoogste snijbiet maximaal 1-2 dagen houdbaar. Je kunt snijbiet daarom het beste pas oogsten wanneer je het direct gaat gebruiken.

Snijbiet soorten

Snijbiet is er in veel verschillende kleuren, van groen of lichtgroen tot geel, maar ze zijn er zelfs rood of paars. Andere kleuren zijn ook geen uitzondering, een leuk en kleurrijk plantje om te zaaien. Je kunt voor zo veel mogelijk kleurtjes kiezen voor een regenboogmix van snijbiet zaden. Snijbiet behoort tot het zelfde soort als de rode biet.

Snijbiet teeltwijzen

Snijbiet is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Snijbiet kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Bladselderij Bleekselderij Bloemkool Boerenkool Broccoli Dille Erwten Kapucijners Knoflook Knolraap Knolselderij Komkommer Koriander Linzen Paksoi Palmkool Peulen Pronkbonen Radijs Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Tuinbonen Uien Veldsla Witte kool Wortel

Snijbiet kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Aardappel Bieslook Maïs Mosterd Prei Spinazie Stengelui

Snijbiet plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - augustus
Buiten (uit)planten maart - augustus
Oogsten mei - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 5 - 8 planten
Per m² / veld 37 - 52 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur 8 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding