plant banner

Plantenlijst laden...

Snijbiet
zaaien kweken en oogsten

Beta vulgaris

°C8
°C12
CM15
CM3-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
middellaat
laat
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Snijbiet draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Beta vulgaris en is een lid van de amarantenfamilie, ook wel amaranthaceae.

Snijbiet soorten

Snijbiet is er in veel verschillende kleuren, van groen of lichtgroen tot geel, maar ze zijn er zelfs rood of paars. Andere kleuren zijn ook geen uitzondering, een leuk en kleurrijk plantje om te zaaien. Je kunt voor zo veel mogelijk kleurtjes kiezen voor een regenboogmix van snijbiet zaden. Snijbiet behoort tot het zelfde soort als de rode biet.

Snijbiet zaaien en planten

Wanneer kan je snijbiet zaaien? Snijbiet zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot augustus. Snijbiet zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot maart.

Wanneer kan je snijbiet planten? Snijbiet planten of uitplanten kan buiten van maart tot augustus.

Snijbiet zaai je het beste direct op de bestemde plek, omdat het plantje lastig te verspenen is. Vanaf maart kan snijbiet al gezaaid worden, wanneer de temperaturen nog relatief laag zijn, maar ook in de hitte van de zomer kan je nog steeds van snijbiet genieten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 37 tot 52 snijbiet planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 snijbiet planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Snijbiet standplaats en verzorgen

De snijbiet is een makkelijk plantje dat ook gekweekt kan worden als je voor het eerst iets zelf wilt kweken. Daarnaast is de snijbiet ook best veelzijdig en kan deze op verschillende manieren worden gebruikt. De snijbiet groeit redelijk snel. Het beste groeit de snijbiet op een plekje in de halfschaduw of in de volle zon. In de hete zomer kan je snijbiet beter niet in de volle zon planten, gezien de grond hier erg snel uitdroogt.

Snijbiet combinatieteelt en wisselteelt

Snijbiet
Voor het kweken van snijbiet zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Snijbiet is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Snijbiet goede buren
Snijbiet kweken kan goed samen met bladselderij, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, dille, doperwt kapucijner, knoflook, knolraap, knolselderij komkommer, koriander, linzen, paksoi, palmkool, peul pronkboon, radijs, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, tuinboon, uien veldsla, witte kool, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Snijbiet slechte buren
Snijbiet kweken gaat liever niet samen met aardappel, bieslook, maïs, mosterd prei, spinazie, stengelui, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Snijbiet grondsoort en bodem

De snijbiet is niet veeleisend en groeit op vrijwel iedere grondsoort. Je hoeft dus geen rekening te houden met een speciaal soort grond en dat maakt de snijbiet een makkelijke plant, ook voor beginners. Het enige waar je wel rekening mee dient te houden is de vochthuishouding. In het blad en de stelen van de snijbiet wordt veel vocht opgeslagen, water geven is dus zeker nodig. Het beste is om de bodem constant licht tot matig vochtig te houden.

pH

6.5
8.0

Wat is pH?

Snijbiet bemesten

Je hoeft de snijbiet in principe geen extra voeding te geven, meestal is wat er in de bodem zit voldoende, maar daar hangt wel een "maar" aan vast. Wat je wel kunt doen, gezien de snijbiet een bladgewas is, is het geven van extra stikstof. Het is geen vereiste voor het groeien van de snijbiet, maar stikstof bevordert wel de bladvorming. Meestal geef je dit in de vorm van bloedmeel. Bladgewassen, waaronder de snijbiet dus valt, hebben over het algemeen veel baat bij extra stikstof.

Voor het bemesten van snijbiet zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 0-0-0. Dit is ons advies.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

snijbiet volgroeide planten grootte keukenplanten

Snijbiet bloei en bestuiven

Wanneer bloeit snijbiet? Snijbiet bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Wanneer snijbiet oogsten

Wanneer kan je snijbiet oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot november.

Van snijbiet oogst je het blad met steel. Dat kan bij een vroege teelt al vanaf de maand mei. Snijbiet kan doorlopend worden geoogst, wat betekend dat je het blad kunt afsnijden en dat de plant vervolgens verder zal groeien. De rest van het jaar kan je nog vaker van de zelfde plant oogsten.

Snijbiet gebruiken en bewaren

Snijbiet kan op de zelfde manier worden gebruikt als spinazie. Het kan worden meegekookt in een roerbak-gerecht, maar ook prima door een verse salade in combinatie met andere bladgroenten zoals kropsla. Snijbiet is, hoewel de groente minder bekend is, heel divers te gebruiken in de keuken.

Snijbiet houdbaarheid

Snijbiet is niet goed te bewaren. In de koeling blijft vers geoogste snijbiet maximaal 1-2 dagen houdbaar. Je kunt snijbiet daarom het beste pas oogsten wanneer je het direct gaat gebruiken.

Snijbiet kiemgroenten

Kan je snijbiet als kiemgroente eten? Ja, snijbiet is een uitstekende en bekende kiemgroente. Omdat snijbiet er in verschillende kleuren is kan het erg mooi zijn om de kiemen als garnering te gebruiken. Zo krijg je niet alleen groene maar ook paarse, rode en gele kiemen.

Snijbiet kweken informatie

Naam en familie
Naam Snijbiet
Wetenschappelijke naam Beta vulgaris
Familie Amarantenfamilie
Familie (wetenschappelijk) Amaranthaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - augustus
Buiten (uit)planten maart - augustus
Oogsten mei - november
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte 1.0CM
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 37-52 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
bladselderij, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, dille, doperwt kapucijner, knoflook, knolraap, knolselderij komkommer, koriander, linzen, paksoi, palmkool, peul pronkboon, radijs, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, tuinboon, uien veldsla, witte kool, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardappel, bieslook, maïs, mosterd prei, spinazie, stengelui,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 8
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding